Wedadviezen voor Specials

Wedadviezen voor Specials

Wedden op Reality TV

Reality tv-programma’s zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, net als het afsluiten van weddenschappen op die tv-shows. Denk aan programma’s als X – Factor, American Idol, Big Brother, het Eurovisie Songfestival, Strictly Come Dancing en meer.

De grootste reality televisieshow om op te wedden is Big Brother (yup, die show draait over de grenzen gewoon door.. en door.. en door). Sommige bookmakers maken er meer dan 20 markten voor. Nadat de show een paar weken bezig is, zijn er al duidelijke tendensen te zien, en met name de ‘short priced favorieten domineren de weddenschappen.

Leveren Reality TV weddenschappen iets op?

Deze ‘short priced’ favorieten zijn niet altijd risicoloze weddenschappen. In Big Brother 2007 in de UK stond de tweeling Amanda en Sam op de laatste dag van de wedstrijd op 1/5, maar werd toch verslagen door Brian, die op de tweede plaats de favoriet was. Vaak is het handig om te wachten of er op het laatste moment nog geld wordt ingezet. Laat inzetten gebeurt immers meestal aan de hand van goede informatie.

In de X-Factor competitie van 2006 – ook in de UK – werd Ben meteen de favoriet toen de finale begon, maar hij wist niet eens de laatste show te halen. Leona was een gemakkelijke winnaar; maar aanvankelijk was ze de derde favoriet van de meesten.

Eliminatie markten

In de meeste reality tv-programma’s wordt elke week een van de deelnemers weggestemd. Dit is redelijk eenvoudig te voorspellen omdat het makkelijk te zien is wie het minst getalenteerd is of aan welke deelnemer de kijkers een hekel hebben. Toch zijn er wat problemen bij het wedden op deze markt.

Zo worden in Big Brother de regels vaak veranderd. Het is niet ongebruikelijk voor een of twee deelnemers om de mensen uit te kiezen die uit de show moeten.
Het komt vaak voor dat zelfs de meest gehate huisgenoot ontsnapt aan de nominatie om uit het huis te moeten.

In X Factor 2006 was het overduidelijk dat de broertjes Mc Donalds de slechtste finale-act hadden. Toch wisten ze iedere week naar de volgende ronde door te gaan.
Het Britse publiek staat vaak achter de underdog. Het bleek dat het grootste deel van het Schotse publiek juist stemde voor de McDonald broertjes!

Elke week was het weer een grap dat hun act nog steeds in de finale zat, behalve voor degenen die hun eliminatie backten tegen short odds.

Risico’s bij het wedden op Reality TV

Reality TV shows zijn niet geproduceerd om er op te wedden. En dat maakt het een gevaarlijke wedpropositie, vanwege:

  • wijzigingen van de regels, dubbele huisuitzettingen in Big Brother
  • deelnemers die uit de show stappen (geen refunds)
  • deelnemers die toegevoegd of teruggenomen worden (vooral in Big Brother)
  • deelnemers die uit de show worden gezet voor het overtreden van regels
  • grote invloed van het editen van de show op het stemgedrag van de kijkers

Wedden op Awards

Een andere speciale markt waar op gewed wordt, is op ‘Awards’. Zo wordt er flink gewed op de Oscars en Sports Personality of the Year. Maar men wedt ook op andere prijzen zoals op de Mercury Music Prize, Emmys, Baftas, Brits, Turner & Booker Prizes.

Oscars

Een panel beslist wie de Oscars winnen. Doorgaans zijn er elk jaar weer een aantal goed aangeprezen favorieten, maar het lijkt erop dat de Academy graag afwijkt van deze favorieten bij tenminste een of twee van hun beslissingen. Dat er afwijkende winnaars zijn in enkele van de belangrijkste categorieën, is dus gebruikelijk.

‘Sports Personality of the Year’

De Sports Personality Award wordt (momenteel) door een telefonische poll besloten en lijkt daardoor niet zo moeilijk te voorspellen. Toch zijn de resultaten soms wel onvoorspelbaar. Zara Phillips was de enigszins onverwachte winnaar in 2006, die de topfavoriet Darren Clarke wist te verslaan. Deze prijsuitreiking levert vaak een zeer ‘short priced’ favoriet omdat de kwaliteiten van de sportman normaal met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Gebruikelijke kanshebbers zijn dan ook aanvoerders en andere invloedrijke figuren in voetbal, cricket of rugby teams die in dat jaar boven verwachting hebben gepresteerd.

Risico’s bij het wedden op awards

Als er een zogenaamde ‘zekere winnaar’ in een categorie is, dan betekent dat vaak ‘short odds’. Toch winnen de gedoodverfde winnaars vaak niet, omdat:

  • Veel van de leden van de Academie oudere acteurs zijn – zij stemmen voor wie ze willen laten winnen in plaats van wie zou moeten winnen
  • In de categorieën Acteur / Actrice is het leveren van de beste prestaties niet genoeg – het hangt af van het gespeelde karakter en de film
  • In de Sports Personality Award is het moeilijk te voorspellen wie gaat stemmen
  • Op de Sports Personality kun je gedurende het hele programma stemmen – extra aandacht voor een bepaalde sporter kan dus leiden tot veel extra stemmen op de avond