Wed Meesters | Wedden op Wimbledon

Wimbledon | Wedden op tennis op Wimbledon

Bij Wed Meesters zijn we wel gevoelig voor historie en traditie. Het zal dus geen verbazing wekken dat van alle tennis Grand Slams Wimbledon favoriet is. Het heilige gras, de hagelwitte tenues, de legendarische vijfsetters en een lijst van oud-winnaars waar geen enkel toernooi aan kan tippen. Het maakt wedden op Wimbledon ook net even specialer. Wed Meesters neemt je mee in de rijke historie én laat zien waar de beste kansen liggen voor succesvolle bets.

Als tennissers spontaan het gras gaan eten waarop ze net hebben gespeeld, dan weet je dat je naar iets magisch kijkt. Wimbledon is voor Tennis wat de Tour de France voor wielrennen is en de Olympische Spelen voor de atletiek; het summum, de zenit, het optimum, de primus. Wimbledon is waar je als kind van droomt wanneer je begint met tennis. Spelen in het maagdelijk wit, alsof het een trouwdag is.

Deze mythische status geeft wedden op Wimbledon iets speciaals. Alle gravelspecialisten moeten buigen voor de kwetsbaarheid voor de oudste tennis ondergrond ter wereld, die het hele jaar door met veel toewijding wordt verzorgd. Hier speel je met respect voor het gras.

Geen lompe harde slagen, maar spelinzicht, tactiek en lepe balletjes dicteren het spel. Op gras stuit de bal namelijk veel minder hoog (wed tip). Na ieder seizoen moet de grasbaan vervangen worden; bij veel regen kan een baan zomaar onspeelbaar worden verklaard. Het is daarom dat enkel de ‘elite clubs’ nog spelen op gras en Wimbledon op het centercourt een uitschuifbaar dak heeft sinds 2009.

Wedden op Wimbledon is niet minder bijzonder. Zeker in een tijd waar we een verschuiving zien van generaties. Nadal, Djokovic en Federer zijn zeker nog niet uitgespeeld, maar de jeugd rammelt aan de poorten van succes. En rammelt ieder jaar harder, terwijl de giganten langzaam vermoeid raken. Alle reden om wedden op Wimbledon serieus aandacht te geven.

Laatste Wimbledon Tennis Nieuws

Wimbledon | Live Scores

Wedden op Wimbledon | Opzet toernooi

In een tennisjaar zitten verschillende seizoenen, Wimbledon zit in het ‘gras seizoen’. Wimbledon is eigenlijk de populaire afkorting van The Wimbledon Championships. Het oudste en meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld.

Wimbledon is een van de vier zogenoemde ‘grand slams’ samen met Roland Garros, US Open en de Australian Open. Een grand slam levert de meeste punten én het meeste geld op van alle tennistoernooien. Daarnaast moeten ze aan bepaalde voorwaarden voldoen om grand slam genoemd te mogen worden:

 • Wimbledon duurt 14 dagen
 • Er doen 128 mannen en 128 vrouwen mee aan het enkelspel (7 ronden)
 • Er doen 64 duo koppels mannen en vrouwen mee voor het dubbelspel (6 ronden)
 • Er doen 48 gemengde koppels mee voor het gemengd dubbelspel (6 ronden)
 • Bij de mannen wordt gespeeld om de best of five sets.

Een grand slam is overigens wanneer een tennisser alle grand slam toernooien opeenvolgend wint. Je bent dan de beste tennisser op alle ondergronden; nec plus ultra (hier kun je niet verder). Novak Djokovic is de enige mannelijke tennisser ooit die dit trucje in 2015-2016 wist te voltooien. Bij de vrouwen zijn er maar liefst drie tennissers die dit is gelukt, waaronder Serena Williams twee keer.

Andere belangrijke informatie is dat er ook een junioren, senioren en rolstoeltennissers titel valt te behalen op Wimbledon. Verder zijn spelers verplicht witte kleding te dragen. De prijs, een beker bij de heren en een schaal bij de dames, wordt uitgereikt door de Hertog & Hertogin van Kent – de hertog is ook president van de All England Lawn Tennis and Croquet Club.

Deelnemers

Er doen 128 mannen en 128 vrouwen mee aan Wimbledon. Iedere ronde valt de helft af, waardoor er uiteindelijk zeven rondes worden gespeeld voor er een winnaar is. Dit gaat om het hoofdtoernooi. Er gaan vele kwalificatiewedstrijden aan Wimbledon vooraf. Uiteraard is een selecte groep op basis van ranking op de wereldranglijst automatisch geplaatst. Dit zijn tevens de favorieten om de eindzege:

Wedden op Wimbledon | Kanshebbers 2022

Novak Djokovic is nog steeds de onbetwiste nummer één op de ranglijst bij heren in 2022 en daarmee favoriet voor de eindzege op Wimbledon. Hoewel, onbetwist – de nummer twee, Daniil Medvedev zou wellicht aanspraak hebben gemaakt op de nummer één positie als hij niet als Rus uitgesloten zou zijn van deelname aan de meeste grote toernooien. Ook is Djokovic wat ritme kwijtgeraakt vorig seizoen door zijn stellige positie die innam in de corona discussie. 

De Spanjaarden Nadal en Carlos Alcaraz, veteraan en sensatie, zullen het Djokovic proberen lastig te maken. Zeker laatstgenoemde geldt als absolute kanshebber voor de titel.

Bij de dames heeft de generatiewissel die bij de heren aanstaande is al plaatsgevonden. In plaats van Williams of Barty, prijken nu namen als Swiatek en Kontaveit bovenaan de ranglijst. Het is niet gezegd dat dit de gedoodverfde favorieten zijn voor de winst, de lijst is zich nog aan het uitkristalliseren.

Wedden op Wimbledon | Outsiders 2022

De situatie in de Oekraïne maakt dat het een beetje een rommelig seizoen is. Tennis is groot in Rusland en Oekraïne en de afwezigheid van (een van beide) landen op Wimbledon maakt dat we namen gaan zien in de kwart- of zelfs halve finales die normaal wellicht een ronde eerder zouden zijn gesneuveld. 

 • Stefanos Tsitsipas: Wimbledon is niet zijn toernooi. Drie keer verloor de Griek in de eerste ronde en alleen in 2018 kwam hij tot de vierde ronde. Wordt 2022 zijn jaar?
 • Matteo Berrettini: Als gras een specialiteit is, dan moet je Matteo Berrettini zien als outsider voor de titel. Bij zijn laatste Wimbledon optreden moest hij alleen Djokovic voor zich dulden.
 • Felix Auger Aliassime: Een speler die de gevestigde orde komt aanvallen. Hij heeft al een keer in de kwart-finale gestaan van Wimbledon en een grootheid als Alexander Zverev uitgeschakeld.

Bij de dames letten we vooral op jong talent dat snel faam maakt. Coco Gauff uit de Verenigde Staten en Emma Raducanu zijn zeker namen die je in de gaten moet houden als outsiders (de komende jaren!) als je gaat wedden op Wimbledon.

Wedden op Wimbledon | Wedmarkten

Tennis kent geen gelijkspel. Alleen daarom al zou iedereen moeten wedden op Wimbledon. Tennistoernooien kennen wel een vrij willekeurige loting waarin het krachtsverschil redelijk groot is. En dat betekent dat wedden voor Wimbledon zich ideaal leent voor:

Over/Under

Is het gespeeld in drie sets? Geef je een speler een handicap mee die jou odds vergroten? Jouw inschatting van de kracht van spelers kan het verschil maken. Iedereen weet dat Djokovic ver gaat komen, maar dat betekent niet dat je niet kunt profiteren van zijn overwinningen. Het randje opzoeken van de precies de juiste handicap is waar je wedden op Wimbledon kunt verzilveren.

First Time Winner

Nu bij de vrouwen de wisseling van de wacht op de wereldranglijst is voltrokken en bij de mannen een jongen als Carlos Alcaraz voor niemand onder doet, is inzetten op een first time winner dit jaar helemaal geen gek idee als je gaat wedden op Wimbledon. Sterker nog, bij de vrouwen doet bijna niemand mee die al een titel op zak heeft en bij de heren hoeven alleen Djokovic en Nadal een slechte dag te hebben om deze bet succesvol te laten zijn.

Wimbledon Tennis Promoties

Historie

Voor je gaat wedden op Wimbledon eerst een korte les over de rijke historie. De geschiedenis van Wimbledon gaat helemaal terug tot 1877. Een toen nog Engels onderonsje genaamd de Lawn Tennis Championships. Georganiseerd door de All England Lawn Tennis and Croquet Club, die nu nog steeds de prijs uitreiken in de vorm van de Hertog van Kent. Destijds was Wimbledon nog geheel een heren aangelegenheid, hoewel dit al snel veranderde. In 1884 won Maud Watson de eerste editie voor vrouwen.

Rond de eeuwwisseling was Wimbledon een toernooi met internationale allure. Er werd een nieuw tenniscomplex ontwikkeld met ruimte voor 14.000 toeschouwers. Deze locatie bestaat nog steeds als het Wimbledon dat wij kennen en is de grootste reden voor de alsmaar toenemende populariteit. Pas in 1905 lukte het een niet Engelse om Wimbledon te winnen; de Amerikaanse May Sutton.Twee jaar later pakte bij de heren de Australiër Norman Brookes als eerste niet Engelse de titel. Al waren beiden nog wel Engelstalig. 

Net zoals bij het voetbal moeten de Engelsen al snel hun meerdere erkennen in landen die ‘hun’ sport adopteren. Van 1937 tot tot 2012 was er geen Britse winnaar bij de heren, toen Andy Murray in 2013 moest zorgen voor eerherstel. En dat terwijl hij als Schot normaal gesproken niet door zou gaan als Engelsman in Engeland. Bij de vrouwen heerst nu een droogte sinds 1977 in Engeland. Al biedt de jonge Emma Raducanu hoop voor de toekomst. 

Er is bij Wimbledon veel te doen om waar je speelt. Center court is de meest prestigieuze baan, gevolgd door Court No. 1 en het ‘kerkhof van de kampioenen’ Court No. 2. Waar je logischerwijs liever niet wil spelen, aangezien carrières daar sneuvelen. Het soort kennis dat je wilt onthouden bij wedden op Wimbledon. 

Mythisch en memorabel

De mythische status van Wimbledon is ontleend aan de Britse cultuur die door het toernooi verweven is. Strenge etiquettes, zoals de eerder genoemde verplichte witte outfits, maar ook de geheel eigen plaatsings reglementen maken dit toernooi eentje die met geen ander te vergelijken is. Dit vertaalt zich naar prestige en prijzengeld. Die schommelt al jaren rond de 25 miljoen pond. 

In 2020 vond het toernooi door de pandemie niet plaats. Opvallend genoeg was de organisatie verzekerd tegen afgelasting door een pandemie (een verzekering afgesloten na de SARS- uitbraak in 2003) en hebben ze alle verloren inkomsten teruggekregen.

Een toernooi met de allure van Wimbledon brengt winnaars voort met een al even legendarische status. Spelers als Borg, Becker, Edberg, Sampras, Federer en Djokovic die de trofee meermaals boven hun hoofd mochten tillen. Liefhebbers herinneren zich ongetwijfeld ook de winst van tot dan toe eeuwige nummer twee en publiekslieveling Ivanisevic.

Bij de dames staan de namen van Navratilova, Steffi Graf en de Williams zusters voor eeuwig bijgeschreven in de annalen. Wimbledon kent ook meerdere meeslepende finales die wereldwijd de hele televisieprogrammering overhoop gooien. Zoals in 2008 toen Federer en Nadal meer dan vijf uur nodig hadden om een finale te beslissen.

Resultaten Oranje

Het enige échte succes van Nederland op Wimbledon vond plaats in 1996, toen Richard Krajicek als eerste en (nog steeds) enige Nederlandse speler Wimbledon won. Hij versloeg dat jaar in de finale de Amerikaan Washington.

Hoewel het dubbelspel iets minder aanzien heeft, mag een titel niet worden onderschat. Daarom verdient de winst van Paul Haarhuis en Jacco Eltingh in 1998 in het dubbelspel hier ook zeker een vermelding. Ze wonnen dat jaar de finale van de Australiërs Mark Woodforde en Todd Woodbridge.

Veelgestelde Vragen

We hebben de meest gestelde vragen over wedden op Tennis op Wimbledon

 • Waar kun je wedden op Wimbledon?

  Op Wed Meesters vind je een overzicht van alle in Nederland legale bookmakers waar je kunt wedden op de Wimbledon. Ook vind je alle promoties overzichtelijk op een rij. Enkele bekende bookmakers in Nederland zijn Holland Casino, TOTO en Circus.

 • Wat zijn goede Wimbledon wed markten?

  Iedereen heeft weleens gehoord van een ‘tennis uitslag’. Bijvoorbeeld wanneer het 6-1 wordt in het voetbal. Dit is niet voor niets. Zorg daarom dat je bij tennis goed gebruikt maakt van handicap betting, bijvoorbeeld met een over/under in games per set.

 • Wie zijn de favorieten voor Wimbledon heren?

  Novak Djokovic is de grote favoriet voor de eindzege op Wimbledon. Dit komt ook omdat Daniil Medvedev door de situatie in Oekraïne (waarschijnlijk) is uitgesloten van deelname. Bij de vouwen zijn het Swiatek en Kontaveit die de meeste kans hebben op de schaal.

 • Waarom wordt er wit gedragen op Wimbledon?

  Kort gezegd: traditie. Tennis was vroeger een sport voor de elite en er waren strenge regels verbonden aan uiterlijk en ceremonie. Hoewel deze in de sport langzaam zijn verdwenen heeft Wimbledon (als oudste toernooi) deze tradities voor het grootste deel in ere gehouden.

 • Welke Nederlanders wonnen ooit Wimbledon?
  Bij het heren enkelspel enkel Richard Krajicek in 1996, bij de heren dubbel Paul Haarhuis en Jacco Eltingh in 1998 en bij het rolstoeltennis won Diede de Groot in 2018, 2019 en 2021 (in 2020 was er geen toernooi).