Wed Meesters | Wedden op Australië

Wedden op Voetbal Australië

Australië is er voor de vijfde keer op rij bij op het WK voetbal. Bondscoach is Graham Arnold, speler van Roda JC en NAC Breda in de jaren ‘90. Hij moet Australië voor het eerst sinds 2006 voorbij de groepsfase loodsen.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Australië of The Socceroos zijn er voor de vijfde keer op rij bij op het WK voetbal. Ze moeten het in Qatar opnemen tegen onder meer Frankrijk en Denemarken. Wat zijn hun kansen? Bondscoach is Graham Arnold, speler van Roda JC en NAC Breda in de jaren ‘90. Hij moet Australië voor het eerst sinds 2006 voorbij de groepsfase loodsen.

Maar dan zal het mee moeten zitten voor Arnold en zijn relatief jonge ploeg. Want met de 42 plek op de FIFA ranking is Australië de outsider in deze groep. Kansloos tegen landen als Tunesië en Denemarken zijn ze echter niet meteen.

Australië in vogelvlucht

  • Aantal eerdere deelnames: 5
  • Beste prestatie: achtse finale WK 2006
  • Andere prestaties: 4x winnaar OFC Nations Cup (Oceanië) 1980, 1996, 2000, 2004. Winnaar AFC Asian Cup 2015. Verliezend finalist Confederations Cup 1997.
  • Recente toernooien: WK 2018 – groepsfase, AFC Asian Cup 2019 – kwartfinale
  • Meest ervaren actieve speler: Mathew Ryan – 74 interlands
  • Meest trefzekere actieve speler: Mathew Leckie – 13 goals

Laatste nieuws over Australië

Australië: voetbal kende trage ontwikkeling

Ondanks de lange geschiedenis met Engeland, kwam voetbal niet zo vroeg op gang in Australië. Misschien kwam het door de afstand met Engeland, maar pas zo’n 50 jaar na de Engelsen was er voor het eerst teken van voetballeven in 1922. Australië speelde in dat jaar en het jaar erop enkele wedstrijden tegen ‘buurman’ Nieuw-Zeeland.

In 1924 waren er zes zomerse wedstrijden tegen Canada. In de jaren ‘30 speelde Australië elf interlands: zes tegen Nieuw-Zeeland, vijf tegen India. Na de Tweede Wereldoorlog kwam Zuid-Afrika erbij als tegenstander. Maar het bleef beperkt tot 3-6 wedstrijden per jaar, om de paar jaar. Nooit kwam er een officieel toernooi of kwalificatie, tot 1956.

Olympische Spelen en eerste WK-kwalificatie

Want in 1956 had Melbourne de eer gekregen om de Olympische Zomerspelen te organiseren. Het Australische nationale voetbalteam was daardoor automatisch zeker van deelname. Australië speelde in de eerste ronde tegen Japan en won met 2-0. In de kwartfinale maakte het land twee keer een achterstand goed tegen India. Maar het gebrek aan ervaring zorgde ervoor dat India toch met 4-2 won.

Vervolgens speelde Australië met uitzondering van twee oefenpotjes in 1958 geen internationale wedstrijden meer tot 1965. Toen schreef het land zich voor het eerst in voor WK kwalificatie. In twee wedstrijden werd Australië echter helemaal zoek gespeeld door Noord-Korea: 6-1 en 3-1.

Eerste titel en eerste WK

De ontwikkeling van voetbal in Australië kreeg twee jaar later in 1967 echter een fantastische impuls. Zuid-Vietnam had zeven anti-communistische landen uitgenodigd voor een vriendschappelijk toernooi, de Independence Cup. Australië versloeg achtereenvolgens Nieuw-Zeeland, Zuid-Vietnam, Singapore, Maleisië en Zuid-Korea en won zo het toernooi.

In 1969 probeerde Australië het weer in de WK kwalificatie, gemengd tussen Azië en Oceanië. In de groepsfase was Australië beter dan Japan en Zuid-Korea. En in de tweede ronde won Australië nipt van Rhodesië (nu Zimbabwe). Maar in de derde ronde ging het toch mis tegen Israël, dat zich wel kwalificeerde.

Pas in 1974 zou Australië voor het eerst op een WK aanwezig zijn. Na een lange reis door Azië en Afrika dwong het land kwalificatie af in een zinderend duel met Zuid-Korea. Op het WK 1974 in West-Duitsland maakte Australië echter geen goal in de groepsfase: 2-0 verlies tegen Oost-Duitsland, 3-0 verlies tegen West-Duitsland en 0-0 tegen Chili.

OFC Nations Cup en FIFA Confederations Cup

De volgende deelname aan een WK zou 32 jaar duren voor Australië. In 1973 was al voor het eerst een Oceanisch kampioenschap opgezet, maar daar deed het land niet aan mee. Wel aan de tweede editie in 1980. Australië won in de groepsfase van Nieuw-Caledonië, Papoea Nieuw-Guinea en Nieuwe Hebriden (nu Vanuatu), en in de finale van Tahiti. Wel een toernooiwinst, maar alleen Papoea Nieuw-Guinea was toen FIFA-lid.

Tot 1996 bleef het echter weer stil qua prestaties. Er was geen OFC Nations Cup, geen succesvolle WK kwalificatie. Vanaf 1996 werd de OFC Nations Cup telkens om de twee jaar georganiseerd. In 1996, 2000 en 2004 wist Australië het toernooi te winnen. Daardoor mocht het land ook drie keer mee doen aan de FIFA Confederations Cup, het toernooi van continentale kampioenen. 1997 was direct de meest succesvolle deelname. Australië haalde de finale, maar verloor met 6-0 door hattricks van Ronaldo en Romario. Terwijl het in de groepsfase nog 0-0 werd tussen beide landen. In 2001 werd Australië derde na verlies in de halve finale van Japan, maar winst op Brazilië in de troostfinale.

Verhuizing naar Azië en vier WK’s op rij

In 2006 was er eindelijk weer een WK-deelname voor Australië. In de intercontinentale play-off had het Uruguay verslagen. Bondscoach Guus Hiddink leidde het land naar de achtste finales, waarin de latere wereldkampioen Italië met 1-0 te sterk was. Na het toernooi verhuisde Australië na 40 jaar van Oceanië naar Azië voor officiële interlands en kwalificaties. Het zou beter zijn voor de ontwikkeling van het voetbal in Australië. Beter dan de wereldberoemde 31-0 tegen Amerikaans Samoa in 2001.

Het land deed ook goed mee aan de AFC Asian Cup en kwalificeerde zich prompt voor de WK’s van 2010, 2014 en 2018. Op dat toneel kwam Australië telkens niet verder dan de groepsfase (zoals in 2010 tegen Oranje en Spanje). Maar ze waren er wel bij.

Op het Aziatisch kampioenschap ging het intussen steeds een stapje beter. In 2011 kwam Australië al knap tot de finale, waarin Japan pas na verlenging het verschil maakte. In 2015 was er de beloning voor het harde werk, in eigen land nota bene. Ondanks verlies van Zuid-Korea in de groepsfase haalde Australië de finale door winst op China en Verenigde Arabische Emiraten. In de finale was er revanche op Zuid-Korea met 2-1 winst na verlenging.

Promoties voor Australië

Van Gerwen wint World Grand Prix

Micheal heeft afgelopen zaterdag de World Grand Prix gewonnen! In Dublin versloeg hij Gary Anderson. Van Gerwen won maar liefst met 5-2 en verzekerde op deze manier zijn derde titel in Dublin. Hiervoor won hij in 2012 en 2014 ook al. Hij houd er een mooi zakcentje van 110.000 euro aan over. Om het nog mooier te maken is Van Gerwen de enige Nederlander die de World Grand Prix heeft weten te winnen.

Frank & Ronald winnen de Toto

Frank & Ronald de Boer zijn vandaag jarig! En zei je vroeger hun namen dan zei je automatisch Eéééééééj Eveeeers!’. Luister hieronder hoe ze de Toto wonnen – wij lagen er gelijk weer af!

Wat kunnen we verwachten van Max na de zomerstop?

Twee races voor de zomerstop had Max Verstappen nog een voorsprong van dik dertig punten en nu de zomerstop in de Formule 1 daadwerkelijk is begonnen staat de coureur van RB acht punten achter op Hamilton. Iedereen weet hoe dit is gekomen en eigenlijk hebben we weinig zin om dit nog op te rakelen. We kijken liever vooruit naar wat we nog mogen verwachten van Max die weer in de aanval kan in de tweede helft van het seizoen.

Wedden op Australië wereldkampioen: Road to Qatar

Kwalificatie voor het WK 2022 zou echter weer een lange reis zijn voor Australië. De eerste groepsfase was nog simpel met acht zeges in acht duels en een doelsaldo van 28-2 tegen kleine landen als Koeweit, Jordanië, Nepal en Chinees Taipei.

In de tweede groepsfase kwam Australië tekort ten opzichte van Saoedi-Arabië en Japan, die zich rechtstreeks kwalificeerden voor het WK 2022. Australië werd als nummer drie gedwongen tot een play-off tegen de nummer drie uit de andere groep. Maar ze wonnen van de Verenigde Arabische Emiraten. In de intercontinentale play-off won Australië pas na penalty’s van Peru, de nummer vijf van Zuid-Amerika.

Wedden op Australië wereldkampioen WK 2022

Op het WK 2022 heeft bondscoach Graham Arnold sowieso een redelijk onervaren selectie onder zijn hoede. De sterke generatie van grofweg 2000-2015 is inmiddels met voetbalpensioen. Australië werd als nummer 42 van de FIFA ranking ook nog eens ingedeeld in pot 4 bij de loting. Maar groep D had een stuk erger kunnen zijn. Natuurlijk is wereldkampioen Frankrijk een loodzware tegenstander, maar Denemarken en Tunesië lijken mee te vallen.

De bookmakers in Nederland verwachten echter geen wonder van Australië. Met odds van 19.00 staan ze onderaan voor de kans op groepswinst in groep D. Frankrijk staat bijvoorbeeld op 1.42 en Denemarken op 3.75. Daarom denken we dat Australië al blij mag zijn met een resultaat tegen Tunesië.

  • Waar kun je wedden op WK Voetbal 2022?

    Op Wed Meesters vind je een overzicht van alle in Nederland legale bookmakers waar je kunt wedden op WK Voetbal 2022. Ook vind je alle WK promoties overzichtelijk op een rij. Enkele bekende bookmakers in Nederland zijn TOTO, BetCity en bet365.

  • Waar wordt het WK Voetbal 2022 gespeeld?

    Het WK Voetbal 2022 wordt gespeeld in Qatar en begint op 21 november en duurt tot 18 december 2022. Het speelschema is aangepast vanwege de hoge temperaturen in Qatar in de zomer.

  • Wie zijn de kanshebbers op de WK Voetbal 2022 titel?

    De bookmakers wijzen Engeland en Frankrijk aan als de grootste kanshebbers op de eindzege van het WK 2022. Brazilië, Spanje en Argentinië zijn ook favoriet. Nederland, Duitsland en België zijn belangrijke outsiders.

  • Hoevaak is het WK al gespeeld?

    Het WK 2022 in Qatar is het tweeëntwintigste officiële wereldkampioenschap voetbal sinds 1930. Iedere vier jaar wordt een wereldkampioenschap georganiseerd. Alleen gedurende de tweede wereldoorlog werd het mondiale voetbalfeest twee keer overgeslagen.

  • Wat is de beste tactiek voor een WK Pool?

    Twee jaar geleden is de nationale EK pool gewonnen door een jongen die bij iedere uitslag 1-0 heeft ingevuld. Dit is slim, want de meest voorkomende stand is 2-0 (19 procent), op de hielen gevolgd door 1-0 (18 procent). Gokken op gelijk spelen wordt gezien als een slechte strategie.