No-vax Djokov op Australian Open & Patrick Roest is boos

'No, No-vax Djokovic' vs Australië, Olympisch schaatsen en Erik ten Hag naar Manchester United? Elke dag is er weer spannend sportnieuws.

Is Novak Djokovic een soort Jezus, of moet hij zich niet aanstellen? Verder is er ruzie in de schaatswereld en gaat Erik ten Hag naar Manchester United? Dit zijn de beste sportmomenten van de week.

Sportmedia kunnen geen moment stilzitten, want er is elke dag wel spannend sportnieuws! De grootste vraag is: mag Novak Djokovic nu wel of niet op de Australian Open spelen?

Novak Djokovic of ‘No, No-vax Djokovic’ op Australian Open

Wat een gedoe is het toch rondom Novak Djokovic op de Australian Open. De negenvoudig kampioen in Melbourne hoopt binnenkort als eerste man 21 Grand Slams te winnen, waardoor hij Roger Federer en Rafael Nadal achter zich laat. Maar zijn eigen overtuigingen zitten hem voorlopig in de weg. 

Djokovic heeft zich lang geheimzinnig gedragen rondom wel of niet gevaccineerd zijn, maar nu is de aap uit de mouw. De Serviër is niet gevaccineerd en hoopte op basis van een medische uitzondering toch het strenge Australië binnen te komen. De staat Victoria (waar Melbourne onder valt) gaf hem die uitzondering, maar het land zelf wees dit af. Sinds vorige week zit Djokovic in een quarantainehotel en vecht hij juridisch tegen de Australische staat.

Novak Djokovic is als Jezus?

De medische uitzondering zou zijn dat Djokovic op 16 december een positieve PCR-test had, waardoor vaccinatie niet nodig zou zijn. Het is dus even een strijd, maar Novaks vader trekt het wel heel erg in het extreme: “Jezus werd gekruisigd en er werd hem van alles aangedaan. Hij heeft het doorstaan en leeft nog steeds onder ons. Nu proberen ze Novak op dezelfde manier te kruisigen en hem iets aan te doen.”

Srdjan Djokovic denkt dat de hele wereld achter zijn zoon staat. “Novak is Servië en Servië is Novak. Hij zal strijden zoals wij Serviërs dat altijd doen. Hij is het licht aan het einde van de tunnel voor een wereld van vrijheid. Niet enkel het westen, maar zeven miljard mensen vormen de aarde.”

Rafael Nadal: “Volg gewoon de regels”

Eveneens 20-voudig Grand Slam-winnaar Rafael Nadal is in elk geval geen medestander van Djokovic. “Als hij had gewild, had hij zonder problemen hier in Australië kunnen spelen. Hij heeft zijn eigen keuzes gemaakt en iedereen is daar natuurlijk vrij in. Maar daar zijn wel wat consequenties aan verbonden. De wereld heeft genoeg geleden om gewoon de regels te volgen. Als je geen vaccin wil nemen, dan kan je in de problemen komen.”

Nadal benadrukt zijn vertrouwen in de medische wereld. “De afgelopen twee jaar zijn veel mensen overleden en volgens mij is het vaccin de enige manier om deze pandemie te stoppen. Ik geloof in de mensen die verstand hebben van medicijnen. Als zij zeggen dat we gevaccineerd moeten zijn, dan moeten we dat doen. Ik heb Covid doorgemaakt en ben twee keer gevaccineerd. Als je dat doet, heb je geen problemen om hier te kunnen spelen.”

De uitspraak in de zaak rondom Novak Djokovic is op maandag 10 januari.

Schaatsen op Olympische Spelen: Patrick Roest is boos

Steek je hand op als je precies weet hoe de prestatiematrix van de KNSB voor de Olympische Spelen 2022 in Peking werkt. Juist, dat was nogal een gepuzzel! Goed presteren op het OKT leverde een grote kans op deelname aan de Olympische Spelen, maar zekerheid was er lang niet altijd. Nederland mag negen mannen en negen vrouwen afvaardigen naar Peking, waardoor het soms niet rechtaan is qua kiezen.

Bij de vrouwen was alles snel in kannen en kruiken, omdat precies negen vrouwen in de matrix zaten. Bij de mannen waren Dai Dai N’tab en Tijmen Snel het kind van de rekening, Kjeld Nuis miste de kans om zijn titel op de 1000 meter te verdedigen. Maar na de definitieve selectie was het vooral Patrick Roest die boos was, gezien de toekenningen van de startbewijzen.

Bij de EK Afstanden afgelopen weekend was Nederland in elk geval oppermachtig: ‘we’ pakten 11 van de 14 gouden medailles en precies de helft (21-42) van alle medailles in totaal. Irene Schouten pakte drie keer goud, Patrick Roest twee keer.

Patrick Roest hoopt nog op 1500 meter

Omdat de keuzeheren graag Marcel Bosker wilden meenemen op de ploegenachtervolging, moest hij ook vanwege de regels een individuele afstand rijden. Hij werd op het OKT vierde op de 5000 meter en vijfde op de 1500 meter, maar kreeg toch een ticket voor de 1500 ten koste van nummer vier Roest (en nummer drie Tijmen Snel). Dit terwijl Roest in 2018 nog zilver pakte op de schaatsmijl. Sven Kramer kreeg de 5000 meter, naast de massastart en ploegenachtervolging.

“Dát die twee jongens worden aangewezen in het belang van de ploegenachtervolging snap ik wel. Alleen de keuzes voor welke individuele onderdelen ze worden aangewezen begrijp ik absoluut niet.” Roest had graag betere communicatie gezien vanuit de KNSB. “Zo is er met sommige schaatsers wel overleg geweest en met mij en anderen weer niet. Ik ben altijd erg loyaal geweest naar de bond. Als ze me nodig hadden stond ik er. Maar daar wordt blijkbaar niet naar gekeken.” Alleen is het duidelijk geworden dat de selectie niet meer verandert voor de Olympische Spelen 2022 in Peking.

Erik ten Hag of Mauricio Pochettino?

In de voetbalwereld gaat het deze dagen vooral om een mogelijke trainerscarrousel. Erik ten Hag is sinds 2018 erg succesvol als trainer van Ajax met onder meer twee keer de dubbel van Eredivisie en KNVB Beker, en fantastisch voetbal in de Champions League. Dat trekt al een tijdje de aandacht van buitenlandse topclubs en nu zou het vooral Manchester United zijn.

Daar zit voorlopig Ralf Rangnick als interim-trainer na het vertrek van Ole Gunnar Solskjaer. Vertrekkend CEO Ed Woodward zou als laatste stunt heel graag Erik ten Hag overnemen van Ajax. Maar in de wandelgangen wordt ook de naam van Mauricio Pochettino genoemd. De Argentijn doet het goed bij Paris Saint-Germain, maar zou niet lekker in de kleedkamer liggen met spelers als Lionel Messi, Kylian Mbappé en Neymar. Als hij vertrekt, zou PSG graag Zinedine Zidane willen inlijven. Wie de opvolger van Ten Hag bij Ajax zou moeten zijn, is voorlopig onbekend.