Wie is de GOAT van tennis?.

Novak Djokovic vs. Corona, Nadal en Federer

Door corona Djokovic geen kanshebber 21 Grand Slam titels meer. Gaat dit invloed hebben op de rest van het jaar?

Novak Djokovic leek de grootste kanshebber om als eerste 21 Grand Slam-titels te pakken. Het was niet Rafael Nadal of Roger Federer die roet in het eten gooiden, maar mevrouw Corona. Novak Djokovic vs. Corona, gaat dit invloed hebben op de rest van het jaar?

Gelijke hoogte met Federer en Nadal

Tussen 2003 en 2009 leek het tennis definitief een nieuwe GOAT (Greatest Of All Time) te hebben na het tijdperk Pete Sampras. De Amerikaan won 14 Grand Slam titels in zijn leven, maar in zes jaar tijd streefde Roger Federer hem al voorbij. In die tijd won Rafael Nadal vooral Roland Garros, maar beide spelers wisten ook een Career Grand Slam te pakken: alle vier de Grand Slams minimaal één keer winnen. Iets wat Pete Sampras nooit gelukt is.

In 2008 won Novak Djokovic voor het eerst een Grand Slam (Australian Open) en vanaf 2011 begon het te lopen. Waar Federer lang domineerde op Wimbledon en US Open en Nadal op Roland Garros, was de Australian Open het domein van de Serviër. Uiteindelijk pakte Djokovic ook een Career Grand Slam en is hij de laatste jaren omhoog geschoten tot hij nu net als Federer en Nadal op 20 titels staat. Voordeel voor Djokovic: hij is 34, Nadal 35 en Federer inmiddels 40. De afgelopen drie jaar heeft Federer geen Grand Slam meer gewonnen.

Novak Djokovic vs. Corona

Corona heeft de wereld al zo’n twee jaar in zijn macht en daarmee ook de sportwereld. Opvallend is dat alleen Wimbledon 2020 geen doorgang kende, de andere Grand Slams wel. Djokovic ging vrolijk verder waar hij gebleven was en won vorig jaar drie van de vier Grand Slams, alleen op de US Open moest hij de winst laten aan Daniil Medvedev.

De Serviër was ook populair bij tennisfans wereldwijd, maar de laatste tijd is die populariteit flink afgebrokkeld. Australië is namelijk erg strikt in het coronabeleid en eiste daarom volledige vaccinatie van zijn deelnemers. Djokovic hulde zich lange tijd in het duister rondom zijn ‘vaccinatiestatus’, maar vorige maand kwam dan naar buiten dat hij zich niet heeft laten vaccineren. De reden hiervoor is niet bekend, maar het kan te maken hebben met het feit dat de Serviër streng gelovig is en ook veganistisch.

Novak Djokovic versus Australië ‘en de wereld’

Niet alleen Novak Djokovic vs. Corona, maar ook vs. de wereld. De deelname van Novak Djokovic aan de Australian Open als titelverdediger kwam hierdoor op losse schroeven te staan. Hij kwam het land toch binnen op een aangevraagde uitzondering vanwege een recente coronabesmetting. Opvallend is dat Djokovic na die besmetting nog in het openbaar is gekomen, handen heeft geschud en heeft gereisd. In Australië werd hij eerst naar een quarantainehotel gedwongen, waar de juridische strijd losbarstte.

Vader Srdjan Djokovic, vermoedelijk ook flink gelovig, nam het op bizarre wijze op voor zijn zoon. “Jezus werd gekruisigd en er werd hem van alles aangedaan. Hij heeft het doorstaan en leeft nog steeds onder ons. Nu proberen ze Novak op dezelfde manier te kruisigen en hem iets aan te doen.” Na de definitieve uitzetting had hij weer zijn woordje klaar. “De poging om de beste atleet in de wereld te vermoorden is geëindigd. 50 kogels in Novaks borst. Zie jullie in Parijs”, wijzend op Roland Garros.

Rafael Nadal: Regels zijn regels

Roger Federer doet niet mee aan de Australian Open 2022, en de keurige Zwitser heeft zich ook niet uitgesproken over de situatie van Djokovic. Rafael Nadal heeft dat wel gedaan. “Als hij had gewild, had hij zonder problemen hier in Australië kunnen spelen. Hij heeft zijn eigen keuzes gemaakt en iedereen is daar natuurlijk vrij in. Maar daar zijn wel wat consequenties aan verbonden. De wereld heeft genoeg geleden om gewoon de regels te volgen. Als je geen vaccin wil nemen, dan kan je in de problemen komen.”

Stefanos Tsitsipas, nummer vier van de wereld, had nog hardere woorden voor zijn collega. “Het lijkt erop dat niet iedereen zich houdt aan de regels van Tennis Australia en de Australische overheid. Djokovic bepaalt zijn eigen regels. We wisten nochtans allemaal welke regels en protocollen er zouden gelden in Australië en dat vaccinatie een vereiste was. Maar een klein deel lapt de regels aan zijn laars en zet zo de rest voor aap. Daar moet je wel ballen voor hebben.”

Roland Garros en Wimbledon open voor Novak Djokovic

Hoe zit het dan met de andere Grand Slams, waarop Djokovic hoopt zijn 21e Grand Slam te pakken? Op Roland Garros, het volgende grote toernooi, maakt de organisatie een uitzondering voor titelverdediger Djokovic. “Hij zou niet dezelfde regels volgen als degenen die gevaccineerd zijn. Maar hij zal toch kunnen deelnemen omdat de veiligheidsprotocollen, de bubbel, het toestaan.” Op Wimbledon is een negatieve test na aankomst genoeg om mee te kunnen doen. Dus daar hoeft ‘Djoker’ zich geen zorgen over te maken, in tegenstelling tot zijn populariteit. Wordt vervolgd.