Tadic onder vuur, Roest verliest & Oekraïne brengt emotie

De #MeToo schandalen en de Russische invasie in Oekraïne houden de sportwereld in hun greep. Ajax moet nog steeds aan schadebeperking doen.

Dusan Tadic ‘verdedigt Marc Overmars niet’ bij Ajax

Het was een figuurlijke bom die ontplofte onder Ajax een paar weken geleden. Technisch directeur Marc Overmars bleek een vieze ‘geilneef’ te zijn en moest per direct vertrekken. Algemeen directeur Edwin van der Sar wist er eerst niks van en toen weer wel. En nu heeft aanvoerder Dusan Tadic zichzelf en Ajax in een moeilijke positie gebracht. Hij leek Overmars namelijk in eerste instantie onvoorwaardelijk te steunen.

“Of iemand een fout heeft gemaakt of niet… Ik wil niemand veroordelen. Ik wil daar niets over zeggen, omdat ik niet weet wat er gebeurd is. Ik steun hem als vriend en als persoon die veel voor Ajax heeft betekend. Iedereen maakt fouten. Het is niet aan ons anderen te veroordelen. Het gaat nu beter met hem. Hij heeft het even moeilijk gehad. Ik hoop dat hij weer groots terugkomt, want dat verdient hij echt.”

Dat schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat. Eerst moest trainer Erik ten Hag nog puinruimen en daarna kwam Tadic met een nieuwe verklaring. “Ik heb nooit bedoeld dat het me niet interesseert, het interesseert me juist heel erg. Ik leef juist heel erg mee met de vrouwen. Zelf heb ik twee oudere zussen en twee dochters, dus ik heb hier juist heel veel gevoel bij. Ik ben heel boos op de mensen die dit vertaald hebben. Er is sprake van miscommunicatie. Het enige wat ik wilde zeggen is dat ik niet precies weet wat er is gebeurd. En daarom is het ook niet aan mij om mensen te beoordelen. Dat is het punt dat ik wilde maken. Ik wil hem steunen, maar ook de vrouwen.”

Robin Pröpper wordt emotioneel van Oekraïne

Veel aandacht in het voetbal gaat natuurlijk ook uit naar de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Bij de wedstrijd FC Twente – Cambuur Leeuwarden kwam het nog meer tot uiting. Twente-aanvoerder Robin Pröpper maakte de enige goal van de wedstrijd en stak zijn blauw-gele aanvoerdersband de lucht in uit steun voor de mensen in Oekraïne.

“Het kwam gewoon in me op om dit te doen. Er is zo lang vrede, en dan heb je dit. Ik krijg het bijna weer moeilijk. e ziet de beelden en dan is voetbal eigenlijk niets waard. Vrede is hoe het zou moeten zijn. Dan zijn er een paar gekken op de wereld die het verkloten. Dat is moeilijk.”

Vitesse steunt Oekraïne, maar zegt niet ‘Rusland’

Het is geen goede week geweest voor Vitesse, dat van alle kanten klappen kreeg. Zo kwam de club onder een vergrootglas te liggen toen de oorlog in Oekraïne begon. De voorzitter van Vitesse komt namelijk uit Rusland, Valeri Oyf. Een week lang hield de club zich stil, tot het zondag met een statement kwam. “Iedereen bij Vitesse is diep geschokt over de huiveringwekkende situatie in Oekraïne. Vitesse spreekt zich uit voor vrede en vindt het hartverscheurend om het nieuws uit Oekraïne te horen, lezen en zien.

Vitesse gaat ook op het veld een gebaar maken met de letter V. “Deze ‘V’ wordt onder meer zichtbaar gemaakt door de spelers en staf bij de line-up voor de wedstrijd. Onze gedachten zijn bij iedereen in Oekraïne. Elke Vitessenaar hoopt naarstig dat er zo snel mogelijk een vreedzame oplossing gevonden wordt.” Opvallend is vooral dat in de verklaring de woorden ‘Rusland’ en ‘oorlog’ ontbreken.

Daarnaast zal Vitesse een keer met de bezem door de tribunes moeten, want de ‘supporters’ hebben zich enorm misdragen de laatste tijd. Na onrust rond de wedstrijd tegen FC Utrecht was het afgelopen weekend weer raak tegen Sparta. Eerst kwam er een vermoedelijk geesteszieke man het veld op om Sparta-doelman Maduka Okoye te belagen, die even later ook nog een drankje uit het publiek tegen het hoofd gegooid kreeg. En dan kreeg nog een cameraman van ESPN een vuurwerkbom vlak bij zich gegooid. Resultaat: staking van de wedstrijd, minder cameramensen in het vervolg en vermoedelijk zware straffen voor Vitesse. Check hier de samenvatting:

Oranje oppermachtig in Hamar

Dan zullen we maar met positief nieuws afsluiten. Nederland heeft in het Noorse Hamar vier van de zes wereldtitels gewonnen in het schaatsen. Bij het WK sprint was Jutta Leerdam net wat beter dan Femke Kok, die pech had met een valse start die haar veel energie kostte. 

Bij de mannen ging de titel naar Thomas Krol vóór Kai Verbij. Alhoewel die titel werd overschaduwd door een coronabesmetting bij toen nog leider Laurent Dubreuil. Daarom vierde gentleman Krol de titel niet heel uitgebreid. “Dat vind ik gepast, gezien wat Laurent Dubreuil is overkomen. Als hij niet met het coronavirus besmet was geraakt, was het denk ik lastig voor mij geweest om te winnen. Daarom sta ik hier niet heel uitbundig.”

Nils van der Poel wint WK allround

Bij de teamsprint waren de vrouwen van Oranje het snelst, de mannen pakten het brons. En bij het WK allround ging de vrouwentitel niet geheel onverwacht naar Irene Schouten voor Miho Takagi en Antoinette de Jong. Bij de mannen werd het een bizarre strijd. Drievoudig wereldkampioen Patrick Roest was de grote favoriet, maar ineens stond ook zijn goede vriend en tweevoudig olympisch kampioen Nils van der Poel aan de start.

Na drie afstanden stond Patrick Roest ver voor op Van der Poel, met 21,7 seconden op de tien kilometer. De Zweed die de lange afstanden domineerde op de Olympische Spelen moest als eerste rijden. Hij schaatste fenomenaal naar een tijd van 12.41.56 en lapte bijna Bart Swings. Roest moest dus sterke rondjes rijden, maar leek al na vijf rondes helemaal kapot te gaan. Hij zag zijn wereldtitel snel in rook opgaan, maar hield met 13.26 (45 seconden achter Van der Poel) nog wel de tweede plek in de eindstand vast.