Een week van ups en downs voor de voetballers van Oranje in het buitenland. Memphis Depay redt FC Barcelona, de Roon en Noa Lang stellen teleur.

Een week van ups en downs voor de voetballers van Oranje in het buitenland. Memphis Depay zal hebben gelachen bij FC Barcelona, Frenkie de Jong wat minder.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Premier League

Een week na de bizarre winst in de Carabao Cup (League Cup) op Chelsea was het weer business as usual voor Liverpool en Virgil van Dijk. De druk op Manchester City houden in de Premier League. Liverpool mocht zaterdag als eerste van de twee titelkandidaten en boekte in eigen huis een zeer nipte 1-0 zege op West Ham United door een goal van Sadio Mané.

Eerder op de zaterdag stond Tim Krul eindelijk weer op doel bij Norwich City na veel blessureleed. Maar hij kreeg een hattrick van Ivan Toney van Brentford om zijn oren, alhoewel twee goals daarvan penalty’s waren. Het werd uiteindelijk 1-3, waardoor Krul en Norwich nog steeds laatste staan in de Premier League.

Nathan Aké is geblesseerd maar zag zijn Manchester City wel met 4-1 winnen van Manchester United, dat zonder de geblesseerde Cristiano Ronaldo speelde. Maandagavond spelen Tottenham Hotspur (Steven Bergwijn) en Everton (Donny van de Beek) nog tegen elkaar.

La Liga

In Spanje waren Villarreal en Oranje aanvaller Arnaut Danjuma de laatste weken sterk bezig. Zo pakten ze veel belangrijke punten in La Liga en hielden ze Juventus in de Champions League op 1-1. Zaterdagavond verspeelde de club echter weer dure La Liga Santander punten op bezoek bij Osasuna, dat vier plekken lager staat. Osasuna won met 1-0, Danjuma speelde de hele wedstrijd maar kon de nederlaag dus niet voorkomen.

Een dag later was het aan FC Barcelona en zijn drie Nederlandse spelers om de derde plek vast te houden. Tegen nummer 14 Elche had Frenkie de Jong al vroeg een enorme kans, maar hij verprutste die voor een bijna leeg doel. Daarna kwam Barça zelfs op achterstand, maar Ferran Torres maakte na 60 minuten gelijk. Uiteindelijk kon Memphis Depay zich tot matchwinner kronen doordat hij na 84 minuten een penalty raak schoot. Luuk de Jong bleef de hele wedstrijd op de bank.

De samenvatting van Elche – FC Barcelona

Serie A

In de Italiaanse Serie A blijft het ongemeen spannend in de strijd om de landstitel met vier clubs die nog kans maken. Internazionale, lange tijd onbedreigd koploper, deed zichzelf een plezier door vrijdag eindelijk weer eens te winnen. Met Stefan de Vrij en Denzel Dumfries in de basis ging Inter lekker los tegen hekkensluiter Salernitana. Lautaro Martínez scoorde drie keer en Edin Dzeko twee keer (met een assist van Dumfries) waardoor het 5-0 werd.

Het Nederlands getinte Atalanta Bergamo had vorige week nog met 4-0 gewonnen van Sampdoria (met twee goals van Teun Koopmeiners), maar verloor nu een belangrijk duel van AS Roma. De Romeinen met Rick Karsdorp in de ploeg wonnen met 1-0, waardoor de strijd om de vierde en vijfde plek helemaal open ligt. Hans Hateboer speelde de hele wedstrijd, Koopmeiners werd gewisseld en Marten de Roon kreeg ver in blessuretijd tweemaal geel (vooral voor zijn gedrag richting de scheidsrechter) en daarmee rood. Daar was hij het echter totaal niet mee eens:

Juventus en Matthijs de Ligt zetten de goede reeks door met een derde competitiezege op rij, hoewel de 1-0 overwinning op nummer 16 Spezia wel mager was.

Bundesliga

De achterstand van Borussia Dortmund op koploper Bayern München in de Bundesliga is nog te overzien. Dat komt ten eerste doordat Bayern afgelopen zaterdag in eigen huis niet verder kwam dan 1-1 tegen nummer drie Bayer Leverkusen. Bij Leverkusen stonden maar liefst vier Nederlanders op het wedstrijdformulier. Jeremie Frimpong (net opgeroepen door Louis van Gaal voor Oranje) en Mitchel Bakker stonden in de basis. Timothy Fosu-Mensah en Daley Sinkgraven bleven de hele wedstrijd op de bank.

Borussia Dortmund leek dus de achterstand op zes punten te kunnen brengen, maar daar ging een streep door. Donyell Malen en zijn ploeggenoten konden namelijk een Bundesliga weekendje vrij nemen omdat tegenstander FSV Mainz 05 teveel coronagevallen had in de ploeg. Doelman Mark Flekken van SC Freiburg kon de 1-0 voorsprong van zijn team op RB Leipzig net niet lang genoeg volhouden, in de laatste minuut werd het 1-1.

Ligue 1

Calvin Stengs zat niet in de voorselectie van Oranje voor de oefeninterlands later deze maand, maar hij was afgelopen weekend wel belangrijk in Ligue 1 voor zijn club Nice. Want in de  topper tegen Paris Saint-Germain (met 90 minuten voor Georginio Wijnaldum en 0 voor Xavi Simons) gaf hij de assist op de enige goal van de wedstrijd. Het verschil tussen koploper PSG en nummer twee Nice is nog wel gigantisch: 13 punten.

Jupiler Pro League

Gaan we ook nog even naar de Zuiderburen, waar het Oranje getinte Club Brugge meedoet om de titel. Zaterdag was Club met 5-0 (één goal van Bas Dost) veel te sterk voor tegenstander RFC Seraing. Maar na afloop ging het vooral over de voor Oranje geselecteerde Noa Lang. Hij is de laatste tijd niet goed in vorm en wordt vaker gewisseld en was nu ook zichtbaar gefrustreerd met zijn wissel na 63 minuten. Dat zorgde voor gefronsde wenkbrauwen bij trainer Alfred Schreuder. “Het is zonde dat dat gebeurt. Het is onnodig. Het was een heel mooie avond. Dan hoort dit eigenlijk niet te gebeuren.”