Wed Meesters | Ligue 1

Ligue 1 | Wedden op Frans voetbal in Ligue 1

Ligue 1 is slowly winning more hearts of fans. Also in terms of interesting bets. We would like to show you why Ligue 1 also offers you more opportunities than you might have thought beforehand....

Dat wedden op Ligue 1 niet de meeste weddenschappen oplevert in een gemiddeld weekend is te verklaren. Want welke competitie is praktisch om de hoek en toch relatief onbekend in Nederland? We rekenen de Belgische, Franse en Duitse competitie allemaal goed, maar van deze drie is de aandacht vanuit Nederland voor de Ligue 1 toch wel het zuinigst. En dat terwijl we ieder jaar massaal afreizen naar de Dordogne.

Daar zijn twee redenen voor. Europees voetbalt er eigenlijk maar één club mee om de prijzen en die club kan rekenen op weinig sympathie bij de neutrale supporter. De Ligue 1 zelf is dankzij die club (PSG) al tien jaar weinig interessant. Als het gaat om de titelstrijd tenminste. 

Op nationaal niveau behoort het Franse voetbal tot de wereldtop, dus we kunnen stellen dat de Fransen kunnen ballen. Ook heeft wedden op Ligue 1 veel meer te bieden dan alleen PSG. De hoogste tijd voor wat meer liefde en aandacht voor de Ligue 1 Uber Eats (ja, zo heet de competitie echt). 

Laatste Ligue 1 nieuws

Wedden op Ligue 1 | Opzet competitie

De Ligue 1 is de hoogste competitie in Frankrijk, georganiseerd door de Franse evenknie van de KNVB, de FFF. In de Ligue 1 spelen twintig teams 38 speelronden. In 2021 werd de competitie gezien als vierde nationale competitie van Europa (naast Spanje, Engeland en Italië) en de vijfde van de wereld (vlak achter Brazilië). 

In de UEFA coëfficiëntenlijst staat Frankrijk momenteel vijfde. Dit verschil komt doordat de coëfficiënten een vertraging hebben ten opzichte van de beoordeling door de International Federation of Football History & Statistics (IFFHS). Deze laatste is een instrument van de FIFA, waar de coëfficiëntenlijst een instrument is van de UEFA.

Hoewel het lijkt alsof de Ligue 1 wordt gedomineerd door PSG, is het historisch gezien een van de meest veelzijdige competities. Waar bijvoorbeeld in de Eredivisie Ajax, PSV en Feyenoord nagenoeg alle titels onderling verdelen, heb je in Frankrijk tien clubs die vier of meer titels hebben gewonnen en 19 titelwinnaars totaal. Wedden op de Ligue 1 is dus veel interessanter dan sommige mensen denken.

Deelnemers

Het deelnemersveld komt uit alle windstreken van Frankrijk. Veel clubs zijn in Nederland bekend door recente Europese ontmoetingen met Ajax, PSV of Feyenoord. Andere clubs genieten enige bekendheid omdat Nederlandse spelers er een contract hebben. Denk aan de uittocht van het talent van AZ naar AS Monaco en OGC Nice (logisch, wij zouden ook graag Alkmaar inruilen voor Monaco of Nice). Het is jammer dat PSG zoveel aandacht opeist in de media. Dit doet de rest van de deelnemers tekort.

Op VI gaan terwijl we dit schrijven de eerste acht nieuwsberichten over de club uit Parijs (en dan met name sterspelers Mbappé, Neymar en Messi) voordat we een nieuwsitem tegenkomen over Marseille en Monaco. Na dit berichtje over Champions League plaatsing gaan er weer tien berichten vrolijk over PSG. 

Wedden op Ligue 1 | Kanshebbers

Ook hier kunnen we helaas niet om PSG heen. Hoe kan een team met Sergio Ramos, Wijnaldum, Hakimi, Neymar, Messi, Mbappé en Di María geen kampioen worden? Natuurlijk, het zijn 11 BV’s, het is geen team, er is geen bezieling. Het kampioenschap wordt door de fans niet gevierd, maar uitgefloten. Maar zelfs dan is het verschil ten opzichte van de nummer twee vijftien punten. Zoveel kwaliteit heeft deze ploeg.

En hoe schrijnend het ook is, het lijstje met kanshebbers voor de titel houdt hier op als we realistisch zijn. Tenminste voor de komende twee of drie seizoenen. Dit maakt dat wedden op Ligue 1 in ieder geval niet betekent dat je een outright winner bet of een first time winner bet hoeft te plaatsen. Want dat is met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid weggegooid geld.

Outsiders

Het lijstje van outsiders is veel interessanter. Olympique Marseilles, AS Monaco, Stade Rennes, OGC Nice, Olympique Lyon, Lille; allemaal ploegen die Europees hun mannetje staan en in een seizoen dat alles goed valt een gooi kunnen doen naar de titel. Dit bewezen Lille in 2021 en Monaco in 2017. Dus misschien toch wedden op Ligue one outright winner? De quoteringen zullen in ieder geval flink in je voordeel zijn. 

Wedden op Ligue 1 | Wedmarkten

Outright winner

De outright winner bet is discutabel in de Ligue 1 – althans, zolang PSG in de bodemloze geldbuidel kan blijven tasten. Wil je toch een weddenschap plaatsen waar je een seizoen lang plezier van hebt met goede odds, ga dan voor een team X to qualify for Champions League. Eigenlijk is dit een veredelde ‘best of the rest’ bet. Geloof je dat een team kan stunten zoals Lille in 2021? Go for it. De odds maken zo’n gok in ieder geval de moeite waard!

Topscorer

Topscorer Ligue 1 is de meest interessante wedmarkt. Al kwam in het seizoen 2021/2022 de topscorer ook uit de stal van PSG (Mbappé), de nummers twee, drie en vier zaten daar niet ver achter. Wissam Ben Yedder van Monaco, Martin Terrier en Moussa Dembele maken volgend jaar allemaal kans op de topscorer titel, mits ze deze zomer geen transfer maken. Mbappé heeft aangegeven bij te tekenen bij PSG, dus de odds voor deze achtervolgers zullen gunstiger zijn dan wanneer hij wel was vertrokken naar Madrid.

Het beste moment voor een topscorer bet is na de voorbereiding, na het sluiten van de transfermarkt en nog voor iemand in de Ligue 1 er vijf inlegt. Maak gebruik van de Europese (voorrondes) om te zien of de nieuwe aankopen hun belofte waarmaken. Houd er wel rekening mee dat de echte grote jongens pas in september in Europa in actie komen.

First time winner

In tegenstelling tot veel andere competities is de Ligue 1 voorzien van een heel aantal titelhouders. Negentien om precies te zijn, waarvan er nog vijftien actief zijn in de hoogste competitie. Hoewel Bordeaux jammer genoeg gaat degraderen. Wij zien niet in welke club die nog geen kampioenstitel heeft kans maakt om iedereen achter zich te laten. De gehele top 10 uit het seizoen 2021/2022 heeft de cup al een keer omhoog mogen houden. Wedden op Ligue 1 prima, maar wedden op first time winner is zonde van je geld.

Ligue 1 Promoties

Voetbalmanager

Wil je het hele seizoen je Ligue 1 kennis op peil houden en je vrienden aftroeven in voorspellingen zonder geld op het spel te zetten? Football Manager games als Scorito zijn een perfecte voorbereiding voor wedden op de Ligue 1. Voor slechts €5 ben je een heel seizoen zoet. Bouw je een team en kun je iedere ronde je ideale team samenstellen.

Winnen van je vrienden is leuk, maar liever win je een weddenschap als de odds er echt toe doen. Hiervoor kun je terecht bij een van de bookmakers op onze site. Allemaal met een licentie voor de Nederlandse gokmarkt, allemaal met Ligue 1 voetbal, maar niet allemaal met dezelfde odds en bonussen. Voor die informatie zit je gelukkig al op de goede site.

Historie

De naam Ligue 1 gaat slechts terug tot het seizoen 2002/2003. De competitie heeft echter een veel langere geschiedenis die teruggaat tot 1932/1933 toen het begon onder de naam National. Na een jaar werd de naam van de competitie veranderd in Division 1, deze naam zou bijna zeventig jaar standhouden. Sinds twee seizoenen heeft Uber middels sponsoring de naam nog wat opgeleukt. 

Zoals hierboven al kort besproken is de Ligue 1 een competitie met vele dynastieën. Dat PSG nog lang aan de top blijft is allesbehalve zeker kijkende naar het verleden. Zo had Olympique Lyon het eerste decennium van deze eeuw alleenrecht op de titel en was die andere Olympique uit Marseille heer en meester begin jaren ‘90. Tenminste, er is in 1993 wel een titel ontnomen door fraude, waardoor ook de andere titels uit die tijd een klein smetje hebben opgelopen.

Memorabele Ligue 1 momenten

Ligue 1 wordt vaak gezien als saai door de overmacht van PSG. In tegenstelling tot veel andere competities schieten ook weinig memorabele Ligue 1 momenten te binnen. Toch was deze competitie niet zo heel lang geleden het meest chaotische strijdtoneel in Europa, waar meerdere teams vochten om de titel. De periode 2007 tot 2013 is een van de meest interessante periodes in het Franse nationale voetbal en er zijn maar weinig andere competities die deze spanning konden evenaren.

Bordeaux met Marouane Chamakh en Yoann Gourcuff, Marseille onder een jonge debuterende Didier Deschamps, Lille met de jonge Moussa Sow, Eden Hazard en Gervinho en Montpellier met een even jonge Giroud. Al deze clubs wisten in deze periode een titel te pakken. Helaas kregen al deze clubs ook te maken met het ‘je beste spelers worden weggekocht na een succes seizoen’ syndroom.

De Franse Klassieker, Le Classique, heeft veel weg van onze eigen klassieker Ajax-Feyenoord. De hoofdstad tegen de havenstad. De progressieve elite versus de arbeiders. De successupporters van PSG versus de enorme trouwe aanhang van Marseille. Dit zijn wel de krenten in de pap voor wedden op Ligue 1 – het soort wedstrijden die op zich staan.

Geen derby, maar wel rivaliteit die heel, heel ver gaat. Overigens kwamen derby’s vroeger veel vaker voor, maar in de Tweede Wereldoorlog dwong het beleid van het Vichy regime clubs te fuseren waardoor er eigenlijk per regio vaak maar één top team aanwezig is. 

Le Derby

Als je denkt dat mensen in Nederland gek zijn van voetbal, dan heb je nooit een derby bijgewoond tussen Saint-Etienne en Lyon. De elite club Lyon versus de ‘working class’ club Saint Etienne. De rivaliteit wordt nu vaak beslecht in het voordeel van Lyon, maar lange tijd was Etienne de bovenliggende partij. Ze zijn immers met PSG mede-recordhouder in landskampioenschappen.

Hoe ‘betrokken’ de ‘supporters’ zijn bleek onlangs nog bij de degradatie van Saint-Etienne in 2022, waar spelers de catacomben in moesten vluchten en het veld werd bestormd gewapend met een arsenaal aan vuurwerk. 

Wedden op Ligue 1 | Nederlanders in Ligue 1

Momenteel spelen de Nederlandse Javairô Dilrosun (Bordeaux FC) Sven Botman (LOSC Lille) Myron Boadu (AS Monaco) Willem Geubbels (FC Nantes) Justin Kluivert, Pablo Rosario, Calvin Stengs (OGC Nice) Xavi Simons, Georginio Wijndalum (Paris Saint-Germain) Marco Bizot (Stade Brest) Mitchell van Bergen, Azor Matusiwa (Stade Reims) en Philippe Sandler (Troyes) in de Ligue 1.

In het verleden hebben tot de verbeelding sprekende namen als Memphis Depay, Patrick Kluivert, Gregory van der Wiel, Wim Kieft, Wim Suurbier en Boudewijn Zenden geschitterd in Frankrijk.

Toch is deze erelijst minder imposant als die van Nederlanders in de Serie A en Nederlanders in de Primera Division. Dit verklaart misschien waarom wedden op Ligue 1 (nog) niet zo groot is als wedden op andere grote Europese competities. 

Veelgestelde Vragen

We hebben de meest gestelde vragen over wedden op Ligue 1.

 • Waar kun je wedden op Ligue 1?

  Op Wed Meesters vind je een overzicht van alle in Nederland legale bookmakers waar je kunt wedden op de Ligue 1. Ook vind je alle Ligue 1 gerelateerde promoties overzichtelijk op een rij. Enkele bekende bookmakers in Nederland zijn ZEbetTOTO Sport en BetCity.

 • Hoeveel Ligue 1 titels heeft PSG?

  PSG heeft tien Ligue 1 titels en deelt daarmee de eerste plaats met AS Saint-Étienne. Het is waarschijnlijk dat PSG eerder de elfde titel zal pakken dan AS Saint-Étienne, die elfde eindigde in het laatste seizoen.

 • Welke Nederlandse voetballers spelen in Ligue 1?

  Momenteel spelen de Nederlandse Javairô Dilrosun (Bordeaux FC) Sven Botman (LOSC Lille) Myron Boadu (AS Monaco) Willem Geubbels (FC Nantes) Justin Kluivert, Pablo Rosario, Calvin Stengs (OGC Nice) Xavi Simons, Georginio Wijndalum (Paris Saint-Germain) Marco Bizot (Stade Brest) Mitchell van Bergen, Azor Matusiwa (Stade Reims) en Philippe Sandler (Troyes) in de Ligue 1.

 • Wie is topscorer in Ligue 1 Uber Eats?

  Mbappé is topscorer in het seizoen 2021/2022 met 28 goals. Ook in het seizoen 2022/2023 zal hij blijven spelen voor PSG. Wissiam Ben Yedder van Monaco, Martin Terrier en Moussa Dembele waren de nummers 2,3 en 4 op de topscorerslijst in 2021/2022.

 • Waar vind je Ligue 1 odds boosts?

  Wed Meesters houdt alle actuele promoties van alle in Nederland legale bookmakers voor jou in de gaten. Je vindt alle actieve free bets, odds boosts, andere bonussen én wedtips op wedmeesters.nl.