Wed Meesters | Serie A

Serie A | Wedden op Italiaans voetbal in Serie A

Na meer dan twintig magere jaren lijkt het Italiaanse voetbal zich weer omhoog te vechten in de Europese top. Clubs als AC Milan, Inter, Napoli, AS Roma en Atalanta zijn eindelijk op de weg terug. En dat is goed nieuws voor elke voetballiefhebber, want naast Engeland is er natuurlijk geen mooier voetballand dan Italië. Duik met ons mee in het verleden & heden en wedden op Serie A wordt straks nóg leuker en winstgevender.

Voor we dieper ingaan op wedden op Serie moeten we eerst even terug in de tijd. Iedereen onder de dertig kan het zich misschien moeilijk voorstellen, maar de Serie A was tot eind jaren negentig dé competitie waar alle sterren hun kunstjes vertonen. Marco van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Diego Maradona, Andrij Sjevtsjenko, Zinedine Zidane en Filipo Inzaghi; om er maar een paar te noemen.

Na meer dan twintig magere jaren lijkt het Italiaanse voetbal zich weer omhoog te vechten in de Europese top. Clubs als AC Milan, Inter, Napoli, AS Roma en Atalanta zijn eindelijk op de weg terug. Dat de hegemonie van Juventus eindelijk is doorbroken zegt veel over Juventus, maar ook over het toenemende niveau van de Serie A.

Het gat met de Primera Division en Premier League is nog niet gedicht, maar wordt kleiner. Je merkt dit in de aandacht die de Serie A krijgt en in de trek van jonge Nederlandse topvoetballers naar clubs als Juventus en Inter. Die aandacht ontgaat ook de bookmakers niet, die op hun beurt weer jouw aandacht proberen te krijgen met wedden op Serie A promoties. 

Serie A Promoties

Opzet Competitie

De opzet van de competitie is te vergelijken met die van de Primera Division en de Premier League. Samen vormen deze toernooien de top drie nationale competities van Europa. Of dit te danken is aan de opzet is de vraag, maar het is wel opvallend. De Eredivisie en Bundesliga hebben bijvoorbeeld een andere opzet.

In de Serie A spelen twintig teams, waarvan er aan het einde van het seizoen drie degraderen. Deze worden vervangen door de nummers 1, 2 en de winnaar van de playoffs uit de Serie B. Het is opvallend dat er veel clubs uit het noorden van Italië in de Serie A spelen. Een mogelijke verklaring hiervoor gaat terug tot de Romeinse tijd, toen Hannibal met zijn olifanten Zuid-Italië onder de voeten liep.

Wat de Serie A verder kenmerkt zijn schandalen en clubs die failliet gaan door financieel wanbeleid. Een ding is zeker: saai is het nooit!

Wedden op Serie A | Deelnemers

Door het grillige bestaan van de clubs in Italië is het lastig om een compleet historisch overzicht van deelnemers in de Serie A weer te geven. We kunnen wel een goed beeld geven van de clubs die nu in de Serie A spelen. In het seizoen 2022/2023 zullen in ieder geval de volgende teams aantreden:

AC Milan, Internationale, Napoli, Juventus, Lazio, AS Roma, Fiorentina, Atalanta Bergamo, Hellas Verona, Torino (van de top 10 komt alleen Napoli uit het zuiden!), Sassuolo, Udinese, Bologna, Empoli, Sampdoria, Spezia, Lecce en Cremonese (de laatste twee promoveren uit de Serie B). 

Clubs Serie A 2022/2023

Kanshebbers

Tot voor kort hadden we je geadviseerd om je geld op Juventus te zetten voor de ‘scudetto’, maar sinds de Ligt daar speelt.. All jokes aside, andere clubs hebben het goed op de rit. Zeker de clubs uit Milaan. Wij denken dat er drie serieuze kanshebbers zijn voor de titel in 2022/2023: AC Milan, Inter en Juventus. 

Er gaat deze zomer veel gebeuren. We verwachten niet dat het contract van Zlatan Ibrahimovic wordt verlengd, Dybala gaat weg bij Juventus, Ángel di María (34), Ivan Perisic (33) en Paul Pogba (29) moeten worden aangetrokken voor de oude dame. Als Inter de huidige ploeg wel bij elkaar kan houden, dan hebben ze de beste papieren voor volgend seizoen.

Historisch gezien zijn dit natuurlijk ook de namen die van oudsher met elkaar strijden om de titel. Gelukkig weet zo af en toe een ander team die hegemonie van de Grote 3 te doorbreken. De titels van deze outsiders hebben voor hun achterban ook veel meer eeuwigheidswaarde dan ‘één van de vele titels’ van bijvoorbeeld Juventus.

Outsiders

Een goede competitie heeft een schare aan outsiders die het de topploegen lastig kan maken. Zo ook de Serie A. Dit maakt wedden op Serie A ook zo leuk. Waar de absolute favorieten voor de titel uit het noorden van Italië komen, komen de outsiders uit het midden.

Vooral in Rome azen twee clubs op een stunt: Lazio en AS Roma. Mourinho heeft veel geklaagd over zijn team, maar is duidelijk op de weg terug. Twee andere outsiders voor de titel zijn Atalanta Bergamo en Napoli. Vooral Napoli zit dicht tegen de topteams aan.

Laatste Serie A nieuws

Wedden op Serie A

Topscorer

Italië is het voetballand waar de gemiddelde leeftijd net wat hoger ligt dan in de rest van Europa. Afgelopen seizoen was de topscorer Ciro Immobile van Lazio (32 jaar oud), maar verrassend genoeg zat daaronder een reeks jeugdige voetballers die volgend jaar kunnen gaan strijden om de topscorer titel: Dusan Vlahovic (22), Lautaro Martinez (24) en Gianluca Scamacca (23). Dit zijn jongens die je in je hoofd moet houden bij wedden op Serie A top scorer 2022/2023.

First Time Winner

In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst. Dit betekent dat er altijd een club kan bovendrijven waar niemand het van had verwacht. En dat betekent hoge quoteringen. In de huidige tijd, waar geld het gat tussen clubs vergroot, is die kans minder aannemelijker dan pakweg 20 jaar geleden. Waarom wedden op Serie A first time winner ook geen goed idee is, is omdat al redelijk wat clubs een keer de titel hebben gepakt:

Juventus, Inter, AC Milan, Torino, Bologna, Lazio, AS Roma, Napoli, Verona, Sampdoria en Cagliari. Een first time winner bet is in feite wedden op Atalanta Bergamo. Op basis van het seizoen 2021/2022 kun je hier misschien nog beter een jaartje mee wachten. 

Voetbalmanager

Wil je het hele seizoen je Serie A kennis op peil houden en je vrienden aftroeven in voorspellingen voor bijna niks? Football Manager games als Scorito zijn een perfecte voorbereiding voor wedden op de Serie A. Voor slechts €5 ben je een heel seizoen zoet.

Bouw je een team en kun je iedere ronde je ideale team samenstellen. Er gaat natuurlijk niks boven écht geld op je account bijschrijven, hiervoor kun je terecht bij een van de bookmakers op onze site. Allemaal met een licentie voor de Nederlandse gokmarkt, allemaal met Serie A voetbal, maar niet allemaal met dezelfde odds en bonussen. Voor die informatie zit je gelukkig al op de goede site;)

Memorabele Serie A Scudetti

Van het Italiaanse voetbal wordt nog weleens beweerd dat het saai is. Catenaccio voetbal. Het Italiaanse woord voor ‘grendel’. Een speelstijl waar weinig weggeven minstens even belangrijk is als scoren.

Hoe extreem je deze speelstijl kan doorvoeren blijkt in het kampioenschap van AC Milan in 1993/1994. Na 34 speelrondes had de club 36 doelpunten. Maar liefst negentien keer stond de score 1-0 op het scoreboard. Vijf keer werd er met 2-0 gewonnen. Er werd nog een paar keer gelijk gespeeld met 0-0 en het hoogtepunt van het seizoen was een 2-3 overwinning tegen Sampdoria. Vijf doelpunten in een wedstrijd; ongekend!

Sommige mensen zien de Italiaanse verdediging als kunstvorm, anderen verfoeien het. Aantrekkelijk om naar te kijken is het niet, maar het heeft de Italianen internationaal genoeg prijzen opgeleverd.

Historie

De Serie A gaat terug naar 1929, toen ene Mussolini aan de macht was in Italie. De eerste twintig jaar van de Serie A mogen dan ook op z’n minst bewogen noemen. In seizoen 1948/49, toen het fascisme was verdreven, verloor Torino FC hun gehele elftal bij een vliegtuigramp. De titel werd toen in memoriam aan de club toegekend.

Rustig zou het in de Serie A nooit worden. Daar is het ‘t land niet voor. Schandalen, wanbeleid en fallisementen; de Serie A heeft wat dat betreft een rijke geschiedenis. In 2006 kwam het grootste schandaal aan het licht, waar bleek dat spelers en scheidsrechters gemanipuleerd werden door voetbalbobo’s. Juventus stond er niet mooi op en werd de titels van 2005 en 2006 ontzegd.

Juventus, Lazio Roma en AC Fiorentina werden teruggezet naar de Serie B. Ook Champions League deelname werd de oude dame dat seizoen ontzegd. Om te zorgen dat de clubs niet te snel terugkeren in de Serie A beginnen ze het seizoen met strafpunten. AC Milan, ook verdachte in de zaak, komt er genadig vanaf met uitsluiting van deelname Europees voetbal en vijftien strafpunten in de Serie A.  

We doen de Serie A tekort wanneer we alleen spreken over schandalen en corruptie. De Serie A was gedurende de jaren ‘80 en ‘90 de competitie waar je voetbal zag zoals je het nog nooit had gezien. Drie voetballers hadden een groot aandeel in dit succes: Ruud Gullit, Marco van Basten en de beste aller tijden: Diego Maradona. Vreemde eenden, want in de Serie A spelen (nog altijd) een groot aantal Italianen. 

Nederlanders in de Serie A

De Nederlandse enclave in Italië is misschien nog groter dan die in Spanje, er hebben heel wat behoorlijk wat verdienstelijke voetballers in de Serie A gespeeld. Ken jij ze allemaal? Je kunt er een aardig FIFA Legends team mee samenstellen:

John van ‘t Schip, Edgar Davids, Edwin van der Sar, Dennis Bergkamp, Wesley Sneijder, Klaas-Jan huntelaar, Clarence Seedorf, Wim Jonk, Andy van der Meijden, Aron Winter, Marco van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Denzel Dumfries, Mario Been, Winston Bogarde, Wim Kieft, Kevin Strootman, Jaap Stam, Patrick Kluivert, Mark van Bommel, Michael Reiziger, Stefan de Vrij, Edson Braafheid, Matthijs de Ligt, Nigel de Jong, Hans Hateboer en ga zo maar door!

Zit jouw favoriete voetballer er niet tussen? Mea culpa, maar als we alle voetballers moeten noemen dan wordt deze pagina veel en veel te lang.

Veelgestelde Vragen

We hebben de meest gestelde vragen over wedden op Serie A.

 • Waar kun je wedden op Serie A?

  Op Wed Meesters vind je een overzicht van alle in Nederland legale bookmakers waar je kunt wedden op Serie A voetbal. Ook vind je alle Serie A gerelateerde promoties overzichtelijk op een rij. Enkele bekende bookmakers in Nederland zijn Bingoal, TOTO en Jack’s Sports.

 • Wat betekent scudetto?

  Scudetto betekent letterlijk schild en verwijst naar het Italiaanse schild met de tricolore (groen-wit-rood). De regerend landskampioen mag dit dragen op het shirt, zolang ze kampioen zijn.

 • Wat is catenaccio voetbal?

  Catenaccio is Italiaans voor ‘grendel’. De term verwijst naar een speelstijl waarbij het de bedoeling is de tegenstander te neutraliseren. Met vier verdedigers en een extra laatste man is de speelstijl erg defensief en niet erg aantrekkelijk om naar te kijken voor toeschouwers.

 • Welke Nederlandse voetballers spelen nu in de Serie A

  Momenteel spelen Stefan de Vrij, Matthijs de Ligt, Denzel Dumfries, Marten de Roon, Hans Hateboer, Teun Koopmeiners, Kevin Strootman, Rick Karsdorp, Stefano Denswil, Mitchell Dijks, Jerdy Schouten, Sydney van Hooijdonk en Bobby AdeKanye in de Serie A.

 • Welke club heeft de meeste titels in de Serie A?

  Juventus heeft momenteel een record van 36 titels. Dit hadden er 38 kunnen zijn, alleen werd de club de titels in 2005/2006 ontnomen wegens schandalen. Ook werden ze teruggezet naar de Serie B met 30 strafpunten. Toch wisten ze dat seizoen alsnog te promoveren.