Wed Meesters | Sporters op Social Media

Erben Wennemars op social media

Erben Wennemars is al een tijdje gestopt als schaatser, maar het is leuk om hem op social media te volgen. Hij volgt alles, heeft humor en zelfspot.

Hij is al een tijdje gestopt als schaatser, maar het is slim om Erben Wennemars op social media te volgen. Hij volgt alles, heeft humor en ook zelfspot.

Erben Wennemars als succesvol schaatser

Eind jaren ‘90 en in de jaren ‘2000 was Erben Wennemars een van de beste schaatsers van Nederland. Hij groeide op in het tijdperk van Rintje Ritsma, Ids Postma en goede vriend Jan Bos. En daarna maakte hij de hoogtijdagen mee van Gianni Romme, Jochem Uytdehaage en de eerste jaren van Sven Kramer en Ireen Wüst.

Zelf stond Erben Wennemars natuurlijk vooral bekend als sprinter. In 1997 werd hij Nederlands kampioen op de 1000 meter en pakte hij zijn eerste medaille (brons) op het NK sprint. Tussen 1998 en 2003 eindigde hij twee keer als derde op het WK sprint en vier keer als vijfde. In 2004 en 2005 pakte hij dan eindelijk de titel op het WK sprint. 

In al die jaren pakte hij natuurlijk ook diverse titels en andere medailles bij het NK sprint, NK afstanden en WK afstanden. Op de Olympische Spelen was hij alleen in 2006 in Turijn succesvol, met brons op de 1000 meter en de ploegenachtervolging met Rintje Ritsma, Sven Kramer, Mark Tuitert en Carl Verheijen. In 2007 maakte hij nog een opvallend uitstapje naar het WK allround, waar hij de 500 meter en 1500 meter won en vijfde werd in de eindstand. Op de 10 kilometer pakte hij een mooi persoonlijk record van 13.35.67.

Erben Wennemars op Twitter

Tegenwoordig is Wennemars vooral bekend als analist van het schaatsen bij NOS Studio Sport. Regelmatig wordt hij op pad gestuurd, zoals naar de Olympische Spelen 2022 Peking. En hij volgt de politieke ontwikkelingen op de voet die invloed hebben op de sport, zoals de Russische invasie in Oekraïne of de mensenrechten in China.

Wennemars houdt zich ook niet in als het gaat om gebeurtenissen binnen de schaatssport, zoals het een analist betaamt. Zo was hij erg duidelijk over schaatsbondscoach Jan Coopmans, zowel in de uitzending als op social media. Coopmans selecteerde in eerste instantie Femke Kok niet voor het WK teamsprint, terwijl zij samen met Jutta Leerdam de beste sprintsters van de wereld zijn.

Humor van Erben Wennemars op social media

Veel mensen zullen Wennemars vooral kennen van een optreden in De Wereld Draait Door. De oud-sprinter wil dolgraag een Elfstedentocht rijden en toen het in 2012 net niet doorging, barstte hij in tranen uit. Gelukkig kan hij ook goed met zichzelf lachen en retweet hij het account @gietitaloan (‘gaat het al door’ in het Fries) regelmatig als zij simpelweg ‘nee’ tweeten.

Papa is trots op Joep Wennemars

Je kunt een vader of moeder het meest trots maken als je in hun voetsporen treedt. Dat doet onder meer Joep Wennemars, de 19-jarige zoon van Erben en zijn vrouw Renate Wennemars-Van der Zalm. Vorig jaar won Joep al een keer de IJsselcup, een wedstrijd over 500 en 1500 meter voor schaatsers. En op het WK junioren eind januari pakte Joep de zege op de 500 meter, 1000 meter en allround, en werd hij tweede op de 1500 meter. Dat zorgt natuurlijk voor veel trotse tweets van papa Erben.

https://twitter.com/erbenwennemars/status/1487838381916704777?s=20&t=u1Ru0Tab2eMIZ16QUS0ZUg