Wed Meesters | Primeira Liga

Primeira Liga | Wedden op Portugees voetbal in de Liga Portugal Bwin

De link tussen Nederlands en Portugees voetbal is onmiskenbaar. Enerzijds omdat dat we op internationaal niveau vaak als verliezers achterblijven en ons meer dan ons afvroegen waarom we er toch weer ingetuind zijn. Maar daar hebben we het nu niet over. Wat interessant is aan de Primeira Liga is dat ook de Portugese competitie een ijzersterke traditionele Top 3 kent. En daarnaast op Europees niveau vergelijkbaar presteert als Eredivisieclubs (de vermaledijde EUFA-Coëfficiënt!). En waar wij Cruijff hadden, hadden zij Eusebio. En waar wij onze grootste talenten in de grootste competities terecht zien komen, geldt dat voor spelers uit de Liga Portugal net zo. Alle reden om meer te weten te komen over deze subtop-competitie. Oók wat wedden betreft.

De Primeira Liga, oftewel de Liga Portugal Bwin, is de hoogste voetbalcompetitie in Portugal. Voordat we met succes kunnen wedden op Primeira Liga is de vraag natuurlijk: Hoe goed kennen we de competitie en de clubs?

Terug in de Tijd met de Grote Eusebio

Laatste Primeira Liga nieuws

Geschiedenis van de Primeira Liga

Bij sportwedden is de basisregel: doe eerst voldoende kennis op voordat je inzet. Voor wedden op Primeira Liga is dat niet anders. Anders gezegd, laten we beginnen bij het begin.

De hoogste Portugese voetbalcompetitie is redelijk oud in vergelijking met andere Europese topcompetities. Natuurlijk kunnen ze niet tippen aan de Premier League (en de Serie A). Maar de Primeira Liga is een stuk ouder dan bijvoorbeeld de Eredivisie en Bundesliga. De competitie is namelijk opgericht in 1934. En dat terwijl Ajax, PSV en Feyenoord pas vanaf 1954 in de Eredivisie spelen. Wedden op Primeira Liga kon dus al 20 jaar eerder dan wedden op de Eredivisie.

Portugese beker

Voordat de Primeira Liga werd gevormd, was er al de Portugese beker, de Taça de Portugal. Van 1922 tot 1938 heette het bekertoernooi Campeonato de Portugal. De winnaars daarvan werden ook als Portugees kampioen beschouwd, maar die titels worden niet meer meegeteld. Vanaf 1934 kwam er dus de competitie bij met als allereerste kampioen Porto. Zij hadden in 1922 ook al de eerste beker gewonnen. Al heel vroeg was Porto dus een naam die je op je wedformulier kon zetten bij wedden op Primeira Liga.

Het is trouwens jammer dat de Portugese bekerwinnaars vanaf 1922 niet meegeteld worden als landskampioenen. Want dan zou de lijst een stuk groter zijn dan de vijf verschillende kampioenen die Portugal tot nu toe heeft gekend. Na Porto waren bekerwinnaars bijvoorbeeld Olhanense, Marítimo, Carcavelinhos en een paar keer Belenenses.

https://www.youtube.com/watch?v=_CUbU7xb-n8
Alle Portugese Kampioenen Aller Tijden | 1934 – 2021

Porto, Sporting en Benfica domineren

Vanaf de beginjaren was het al duidelijk dat drie clubs boven de rest uitstaken. In dat opzicht is wedden op Primeira Liga enigszins vergelijkbaar met hoe Portugezen wedden op de Eredivisie zullen beleven. Zij kijken ongetwijfeld ook als eerste naar onze grote 3.

In het eerste Campeonato Da Liga met daarin acht clubs won Porto, voor Sporting en Benfica. De deelnemende clubs werden trouwens specifiek uitgenodigd. Vier uit de voetbalbond van Lissabon, twee van Porto, één van Setúbal en één van Coimbra. Sporting en Benfica komen dus uit Lissabon, Porto… uit Porto.

De enige club die zich in de beginjaren soms tussen die topclubs mengde, was Belenenses. In 1936-1937 werden ze tweede en vanaf 1939 eindigden ze vier keer op rij als derde. De eerste zes titels werden overigens precies gelijk verdeeld tussen Porto en Benfica. Vanaf 1941 zette Sporting landstitels in de prijzenkast, zelfs vijf in de jaren ‘40.

Van acht naar tien clubs in Portugal

In 1939 kreeg de competitie een nieuwe naam (Campeonato Nacional) en werd het uitgebreid naar tien clubs. Dat laatste kwam voornamelijk doordat er ruzie was in het regionale kampioenschap van Porto. FC Porto en Académico do Porto hadden onenigheid over wie er regionaal kampioen was geworden vanwege een afgelaste wedstrijd.

De Portugese voetbalbond besloot toen maar de kampioenscompetitie van acht naar tien te zetten. De wedstrijd werd opnieuw gespeeld, maar Porto verloor en werd derde. Door de uitbreiding mochten ze wel meedoen aan het Campeonato Nacional en werden ze kampioen. Gelukkig zette die uitbreiding van het aantal teams zich verder uit. Wekelijks wedden op Primeira Liga zou anders snel gaan vervelen.

Het Verhaal achter Belenenses

Belenenses eenmalig kampioen Portugal

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was Benfica inmiddels recordhouder geworden met zes titels. Portugal wist het destijds nog niet, maar het seizoen 1945-1946 zou aardig uniek worden in de geschiedenis. Belenenses was dat seizoen namelijk samen met Benfica oppermachtig in Portugal.

Belenenses won tien van zijn elf thuiswedstrijden (de andere gelijk) en werd mede daardoor kampioen van Portugal. Benfica eindigde op één punt achterstand als tweede. Het unieke aan de titel van Belenenses is dat het slechts één van de twee landstitels in bijna 90 jaar zou zijn die niet gewonnen werd door Os Três Grandes, De Grote Drie – Benfica, Porto en Sporting. Kun je je de odds voorstellen van een outright winner bet bij wedden op Primeira Liga? Belenenses moet echt een waanzinnige value bet zijn geweest.

Sporting en Benfica domineren 30 jaar lang

Na 1946 zou het decennia lang een onderonsje blijven tussen De Grote Drie. Sporting ging vanaf dat jaar als een speer voorbij de allereerste kampioen Porto. Want in acht jaar tijd werd Sporting maar liefst zeven keer kampioen. Benfica had het Joop Zoetemelk-syndroom met telkens de tweede plek. En Porto moest vaak de derde plek nog aan Belenenses laten.

In de tweede helft van de jaren ‘50 pakte Porto twee keer de titel. Maar vervolgens braken de hoogtijdagen van Benfica aan. De club zou tussen 1960 en 1977 maar liefst 14 van de 18 kampioenschappen winnen, en er 4 aan Sporting laten. Begin jaren ‘60 doorbrak Benfica als eerste de hegemonie van Real Madrid in de Europa Cup I, de voorloper van de Champions League. Nationale held Eusebio was natuurlijk de grote man bij Benfica. De Cruijff of Pelé van Portugal – al naargelang wie je het vroeg.

Porto komt eindelijk terug bij Benfica en Sporting

Eind jaren ‘70 zagen fans van Porto eindelijk licht aan het einde van de tunnel. Zo’n 20 jaar na de laatste titel en na vele tweede plaatsen werd de club in 1978 eindelijk weer kampioen. Dat kunstje herhaalde Porto in 1979. Na vijf jaar Benfica en Sporting (en vier keer tweede) ging Porto vanaf midden jaren ‘80 de Portugese competitie domineren. In 15 jaar tijd waren er 11 landstitels voor Porto en 4 voor Benfica. In 1987 won FC Porto ook de Europa Cup I, als eerste Portugese club na Benfica in 1961 en 1962.

In 1999 kwam er na ruim 60 jaar een nieuwe naam voor de Portugese competitie, de huidige Primeira Liga. Misschien was FC Porto even ‘verrast’ maar de eerste drie titels vanaf 2000 gingen aan hun neus voorbij. Sporting werd kampioen in 2000 en 2002. En daartussen in 2001 was er het ‘tweede unicum’ in de Portugese voetbalgeschiedenis. Want Boavista werd na Belenenses de tweede kampioen buiten De Grote Drie. En zo is dat sindsdien altijd gebleven. Handige data voor wedden op Primeira Liga in de huidige tijd.

Porto en Benfica verdelen titels in Portugal

Na die drie ‘tussenjaren’ ging Porto vrolijk verder waar het gebleven was. Tussen 2003 en 2013 reeg de club negen titels aaneen, Benfica kreeg er twee. Na 2013 waren er vier titels op rij voor Benfica en de laatste jaren een mooie afwisseling tussen De Grote Drie. De andere clubs werden zelfs nauwelijks tweede of derde. Wat niets zegt over de hoeveelheid waardevolle weddenschappen die in ontmoetingen van deze clubs is te vinden. We raden je juist aan bij wedden op Primeira Liga waarde te zoeken bij de ‘mindere goden’. Wie het slim speelt kan daar mooie winsten opstrijken.

Statistieken Primeira Liga

Zoals gezegd is de Portugese competitie onverbiddelijk gedomineerd door drie clubs. En sterker nog, door twee steden. Benfica is met 37 titels recordhouder, gevolgd door FC Porto (30) en Sporting (19). Belenenses en Boavista moeten het doen met één landstitel elk. Benfica, Sporting en Belenenses komen uit Lissabon, Porto en Boavista uit Porto. Dus slechts twee steden hebben Portugese titels mogen toejuichen in bijna 90 jaar tijd.

De Portugese beker, de Taça de Portugal, kende iets meer verschillende winnaars. Daar zijn de meeste titels net zo verdeeld als het landskampioenschap: Benfica 26, Porto 18 en Sporting 17. Boavista won er knap vijf terwijl er drie bekerzeges waren voor Vitória de Setúbal, Belenenses en Braga. Naast wedden op Primeira Liga raden wij ook zeker wedden op Portugees bekervoetbal aan. Bekertoernooien leveren bij uitstek interessante en potentieel erg winstgevende kansen op. Zoals dit ook elk jaar weer het geval is in het KNVB Bekertoernooi.

Van Fernando Peyroteo tot José Aguas

Bij de statistieken kijken we natuurlijk ook naar de topscorers. Vanaf 1937 was Fernando Peyroteo een van de meest gevreesde spitsen van Portugal. Hij speelde ‘slechts’ 12 jaar voetbal bij Sporting, maar werd daarin zes keer Portugees topscorer. Met 332 goals in 197 duels (andere tijden!) is hij ook topscorer aller tijden.

Precies toen Peyroteo afscheid nam van het voetbal in 1949, kondigde een andere goalgetter zich aan. José Aguas speelde van 1950 tot 1963 bij Benfica en was goed voor 291 goals in 281 wedstrijden, vierde aller tijden in Portugal. Hij pakte vijf topscorerstitels. Zijn zoon Rui Aguas zou in de jaren ‘80 en ‘90 zeven seizoenen voor Benfica spelen en tussendoor twee voor Porto.

Van Eusebio tot Fernando Gomes

Het is net alsof de topscorers van Portugal telkens op elkaar gewacht hebben. José Aguas nam in 1963 afscheid en in 1961 had de jonge Eusébio da Silva Ferreira uit Mozambique zijn debuut gemaakt voor Benfica. In het seizoen 1963-1964 (het eerste zonder Aguas) zou hij zijn eerste topscorerstitel pakken. Er zouden er nog zes volgen.

Ook won hij één keer de Europa Cup I (1962), elf landstitels, vijf nationale bekers en in 1965 de Gouden Bal. Pas 35 jaar later zou Luis Figo de tweede Portugees zijn met die prijs en daarna natuurlijk Cristiano Ronaldo. In totaal scoorde Eusebio 318 goals in Portugal. Fernando Gomes, spits van Porto, zou precies één goal meer scoren dan Eusebio. Hij speelde 13 jaar voor Porto en op het einde van zijn carrière twee seizoenen voor Sporting. 15 jaar een terugkerende naam op het wedformulier bij wedden op Primeira Liga goalscorers.

Bas Dost | Grote Meneer in Lissabon

Mario Jardel, Cristiano Ronaldo en Bas Dost

De laatste 30 jaar is voornamelijk Mario Jardel een begrip geweest in Portugal. De Braziliaanse spits heeft veel clubs versleten, maar was tussen 1996 en 2000 fantastisch bij Porto. Hij scoorde 130 goals in 125 competitieduels, ongekend sinds de jaren ‘90, en werd vier keer topscorer op rij. In 2002 zou hij ook topscorer worden in dienst van Sporting. Jackson Martinez speelde tussen 2012 en 2015 drie seizoenen voor Porto, maar werd ook drie keer op rij topscorer. Wedden op Primeira Liga topscorer moet dus vooral gezocht worden in de Top 3. In Nederland wil er nog weleens een spits van Vitesse, Heerenveen of AZ tussen zitten.

Cristiano Ronaldo kan (nog) niet een topscorerstitel in Portugal op zijn indrukwekkende cv zetten. In 2002-2003 speelde hij één seizoen bij Sporting. Hij won alleen de Portugese Supercup (Supertaça Cândido de Oliveira) en scoorde 3 goals in 25 competitieduels. Pas in zijn vierde seizoen bij Manchester United ging hij volop scoren. En later bij Real Madrid en Juventus ging hij pas echt de concurrentie aan met Lionel Messi om de goals en de prijzen. Bas Dost is de enige Nederlandse topscorer van Portugal, in 2016-2017 met 34 goals voor Sporting. Wedden op Primeira Liga met een Nederlands tintje destijds. In 2021-2022 was het Liverpool aanwinst Darwin Nuñez in dienst van Benfica.

https://www.youtube.com/watch?v=28Yhi64NunU
Mourinho’s Eerste Cup met de Grote Oren

Van Béla Gutmann tot José Mourinho

In Europa hebben Portugese clubs het ook aardig gedaan. Maar liefst vier keer ging de Europa Cup I / Champions League naar een Portugese club. In 1961 en 1962 won Benfica de Europa Cup I onder leiding van de legendarische Hongaarse trainer Béla Gutmann. Toen hij op straat werd gezet omdat hij om loonsverhoging vroeg na die twee zeges, kwam er een vloek te rusten op Benfica. De club zou sindsdien nooit meer een Europese titel winnen.

In 1965 en 1968 verloren ze de Europa Cup I finale (Internazionale en Manchester United), in 1983 de UEFA Cup finale (Anderlecht), in 1988 en 1990 weer de Europa Cup I finale (PSV en AC Milan), in 2013 én 2014 de Europa League finale (Chelsea en Sevilla).

FC Porto won in totaal vijf Europese prijzen. In 1986-1987 en 2003-2004 de Europa Cup I / Champions League. Die laatste natuurlijk onder leiding van José Mourinho. In 2003 (onder Mourinho) en 2011 won de club de UEFA Cup / Europa League. En in 1987 de UEFA Super Cup. In 1987 en 2004 won Porto ook nog de International Cup (tegen de kampioen van Zuid-Amerika). Sporting was in 1964 winnaar van de Europa Cup II voor Bekerwinnaars.

Primeira Liga Promoties

Van Gerwen wint World Grand Prix

Micheal heeft afgelopen zaterdag de World Grand Prix gewonnen! In Dublin versloeg hij Gary Anderson. Van Gerwen won maar liefst met 5-2 en verzekerde op deze manier zijn derde titel in Dublin. Hiervoor won hij in 2012 en 2014 ook al. Hij houd er een mooi zakcentje van 110.000 euro aan over. Om het nog mooier te maken is Van Gerwen de enige Nederlander die de World Grand Prix heeft weten te winnen.

Frank & Ronald winnen de Toto

Frank & Ronald de Boer zijn vandaag jarig! En zei je vroeger hun namen dan zei je automatisch Eéééééééj Eveeeers!’. Luister hieronder hoe ze de Toto wonnen – wij lagen er gelijk weer af!

Wat kunnen we verwachten van Max na de zomerstop?

Twee races voor de zomerstop had Max Verstappen nog een voorsprong van dik dertig punten en nu de zomerstop in de Formule 1 daadwerkelijk is begonnen staat de coureur van RB acht punten achter op Hamilton. Iedereen weet hoe dit is gekomen en eigenlijk hebben we weinig zin om dit nog op te rakelen. We kijken liever vooruit naar wat we nog mogen verwachten van Max die weer in de aanval kan in de tweede helft van het seizoen.

Wedden op Primeira Liga

Vaak wordt de Portugese Primeira Liga over het hoofd gezien als Europese topcompetitie. Het behoort niet tot de Big Five: Premier League, La Liga, Bundesliga, Serie A en Ligue 1. Maar Portugal staat niet voor niets al lange tijd in de top van de Europese clubranglijsten van de UEFA. Wedden op Primeira Liga kan makkelijk bij bookmakers in Nederland. Wed Meesters zet natuurlijk de beste promoties, bonussen, odds boosts en gratis bets voor je op een rij.

Portugal op de EUFA-coëfficiëntenlijst

Het is steeds vaker in het nieuws: de zogenaamde UEFA-coëfficiëntenlijst. Deze rangschikking bepaalt het aantal tickets per land voor de Champions League, Europa League en Conference League. De top vijf is eigenlijk standaard voor Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk. Maar daarachter is het knokken.

Portugal stond een tijdje op plaats zes, maar wordt nu voorbijgestreefd door de Eredivisie. Goed nieuws dus voor Ajax, PSV, Feyenoord en de andere clubs. En zelfs de Franse Ligue 1 is niet veilig op zijn vijfde plek. Als ‘we’ de Primeira Liga voor blijven, krijgt de Eredivisie met de zesde plek gegarandeerd twee tickets voor de Champions League groepsfase.

Veelgestelde Vragen

We hebben de meest gestelde vragen over wedden op Süper Lig.

 • Hoe lang duurt een voetbalwedstrijd?

  Een voetbalwedstrijd duurt in principe 2×45 minuten + blessuretijd. De blessuretijd kan 0 minuten bedragen, maar ook 8 of zelfs 10. Dit wordt bepaald door de arbitrage. Na de reguliere speeltijd kan een verlenging van 2×15 minuten worden gespeeld als dit nodig is (bijvoorbeeld in een knock-out wedstrijd).

 • Hoe wed je op voetbal?

  Je kunt wedden op voetbal door een account aan te maken bij een bookmaker. Er zijn in Nederland verschillende bookmakers die voetbalwedden legaal aanbieden. En er komen er steeds meer bij. Voorbeelden van bookmakers met licentie in Nederland zijn TOTO, bet365, BetCity en Bingoal.

 • Wat zijn de voordelen van gokken op voetbal?

  Het voordeel van gokken op voetbal is dat je je kennis van voetbal kunt gebruiken om geld mee te verdienen. Daarnaast is een wedstrijd veel spannender wanneer je een weddenschap hebt geplaatst. Het nadeel is dat je geld kunt verliezen. Speel dus alleen met geld dat je kunt missen.

 • Waar vind je de uitslagen van voetbalweddenschappen?

  Je vindt de uitslagen van voetbalweddenschappen bij jouw bookmaker. Je kunt op je betslip zien hoeveel je weddenschappen hebben opgeleverd. Soms wordt nog voor de wedstrijd is afgelopen je een bod gedaan om een deel van je winst te laten uitbetalen. Je weddenschap stopt dan en je kunt niet het volledige bedrag innen.

 • Wat zijn de grootste verschillen tussen pre-match en live wedden op voetbal?

  Het grootste verschil tussen pre-match en live wedden op voetbal is dat je veel meer tijd hebt om na te denken over je weddenschap. Bij live wedden veranderen de odds continu, waardoor je snel moet beslissen of je wilt inzetten of niet. Bij live wedden komt dus meer stress kijken, of meer spanning. Het is maar net hoe je het bekijkt.

 • Waar kan ik terecht met een gokprobleem (van mijzelf of van een ander)?

  Hulp nodig met een gokprobleem (van jezelf of van een ander)? Bel dan: 0900 14 50 of vind meer hulp en informatie op onze verantwoord spelen pagina.