Wed Meesters | Wedden op België

Wedden op Voetbal België

De nummer 2 op de FIFA wereldranglijst. Wed op België! De Rode Duivels zijn al lang niet meer ‘het kleine broertje’ van Oranje.

Geschatte leestijd: 4 minuten

Cristiano Ronaldo of Kylian Mbappé Europeeskampioen EK 2024? Waarom niet Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku en Dries Mertens? België is niet voor niets al een hele tijd de nummer 2 op de FIFA wereldranglijst. Daarmee ook een van de favorieten voor het EK 2024 in Duitsland.

We kijken elke week naar een deelnemend land aan het WK en natuurlijk is de nummer 1 er dus bij. De Rode Duivels zijn al lang niet meer ‘het kleine broertje’ van Oranje. Ze zijn een echte wereldtopper en hopen volgend jaar eindelijk toe te slaan, maar wat zijn de kansen met wedden op België wereldkampioen WK 2022?

België in vogelvlucht

 • Aantal eerdere EK deelnames: 6
 • Beste prestatie op een EK: Finalist (1980)
 • Prestatie tijdens laatste EK: Kwartfinales
 • Andere prestaties: Olympisch Goud (1920), Brons FIFA WK (2018)
 • Meest ervaren actieve speler: Jan Vertonghen
 • Meest trefzekere actieve speler Romelu Lukaku
 • Keeper Thibaut Courtois
 • Belangrijkste verdediger: Jan Vertonghen
 • Belangrijkste middenvelder Kevin de Bruyne
 • Belangrijkste spits: Romelu Lukaku

Laatste nieuws over België

Van olympisch kampioen naar kleiner land

België was een van de eerste landen op het vasteland van Europa waar voetbal werd gespeeld, nadat een Ierse student in 1863 al met een leren bal kwam aanzetten op een school in Melle. Het voetbal ontwikkelde zich goed in België en in 1904 behoorde het land tot één van de zeven initiatiefnemers van wereldvoetbalbond FIFA (naast Nederland, Frankrijk, Spanje, Zweden, Zwitserland en Denemarken).

Het eerste succes voor de Rode Duivels volgde in 1920, toen het in Antwerpen het voetbal op de Olympische Spelen won. De finale was echter niet zonder controverse, want het is de enige internationale voetbalfinale die ooit voortijdig beëindigd is. 

Tegenstander Tsjechoslowakije was namelijk niet tevreden met de Engelse scheidsrechter John Lewis, die een twijfelachtige goal van België goedkeurde en een speler van Tsjechoslowakije van het veld stuurde. In de halve finale had Lewis ook al België gefloten, toen het van Oranje won. Bij een 2-0 stand voor België na 39 minuten liepen de Tsjechoslowaken van het veld af en ze werden nadien gediskwalificeerd.

In de jaren ‘30 kwalificeerde België zich wel voor alle drie de WK’s (1930, 1934, 1938) maar verloor het ook alle drie de wedstrijden op die toernooien. Na de Tweede Wereldoorlog groeide het voetbal in de rest van Europa en bleef België een beetje achter. In de jaren ‘50 en ‘60 was er slechts één deelname aan een groot toernooi, het WK 1954.

Eerste gouden periode van Rode Duivels

De eerste opleving van het Belgische voetbal kwam weer in de jaren ‘80. Het eerste resultaat van formaat was namelijk de tweede plek op het EK 1980. België won de groepsfase met toplanden Italië, Engeland en Spanje en kwalificeerde zich zo voor de finale. Daarin was West-Duitsland met 2-1 net te sterk voor de ploeg van onder meer Jean-Marie Pfaff, Eric Gerets, Wilfried van Moer, François Van der Elst, Jan Ceulemans en René Vandereycken.

Veel spelers van deze generatie schitterden zes jaar later ook op het WK 1986. België had in de groepsfase nog het geluk dat het door een 2-1 zege op Paraguay als beste nummer drie doorging naar de achtste finales. Daarin versloegen ze eerst de Sovjet-Unie na verlenging en in de kwartfinale Spanje na strafschoppen. In de halve finale was Argentinië, of beter gezegd Diego Maradona, met 2-0 te sterk.

Tweede gouden generatie: Lukaku en De Bruyne

Na dat WK 1986 zakte het Belgische voetbal eigenlijk in elkaar. In de vier WK’s erna kwam België niet verder dan de achtste finales en tussen 2004 en 2012 speelden de Rode Duivels geen enkel eindtoernooi. Intussen bouwde men wel aan een hele sterke nieuwe gouden generatie, die op de WK’s van 2014 en 2018 en de EK’s van 2016 en 2020 de kwartfinale haalde en in 2018 zelfs de derde plek. Wedden op België kan dus heel interessant worden.

Deze generatie speelt echter grotendeels in de herfst van hun carrière met dertigers als Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Axel Witsel, Dries Mertens, Thomas Vermaelen, Eden Hazard en Nacer Chadli. Iets daaronder zitten Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku, Yannick Carrasco en Thibaut Courtois op hun hoogtepunt. Het WK 2022 moet hét toernooi worden van de Rode Duivels.

Promoties voor België

Wedden op België Europees Kampioen: hoe sterk is België?

België deed wat het sinds de opkomst van de ‘gouden generatie’ al jaren doet. Met overtuiging door de kwalificatie-reeks heen ‘wandelen’. Met als belangrijkste wapenfeit de 2-3 overwinning uit tegen directe concurrent Oostenrijk.

Hoe sterk de Belgen echt zijn zal moeten blijken. De laatste grote tegenstander was Engeland, in een vriendschappelijk duel dat in 2-2 eindigde. Voor de eerstvolgende grote tegenstander daarvoor moeten we een jaar terug, toen België 2-3 won bij Duitsland

De enige zekerheid die we hebben, is dat de gouden generatie grotendeels is uitgespeeld. Laten we kijken wie er nu opstaan bij de Belgen.

Wedden op België Europees Kampioen EK 2024

België is het aan zijn stand verplicht de knock-out fase te bereiken. In een groep met Slowakije, Roemenië en Oekraïne. Sterker, je mag verwachten dat ze als groepswinnaar doorgaan. Waarna een beste nummer 3 wacht. Er is een reële kans dat deze uit de groep met Spanje, Kroatië en Italië komt.

Dan wordt het smullen natuurlijk. Voorlopig geven we België het voordeel van de twijfel, hoewel we de kans groot achten dat de kwartfinales het hoogst haalbare is. Wie denkt dat de Belgen favoriet voor de titel zijn kan inzetten tegen odds van 15.00.

Veelgestelde Vragen over Wedden op EK Voetbal

We hebben de meest gestelde vragen over het EK Voetbal voor je op een rijtje gezet.

 • Waar kun je wedden op EK wedstrijden?

  Op Wed Meesters vind je een overzicht van alle in Nederland legale bookmakers waar je kunt wedden op EK wedstrijden. Ook vind je alle promoties overzichtelijk op een rij. Enkele bekende bookmakers in Nederland zijn TOTO, BetCity en LiveScore Bet.

 • Welke landen spelen op het Europees Kampioenschap voetbal?

  Er doen sinds 2016 24 landen mee aan een EK. Deze landen kwalificeren zich via de EK kwalificatieronde. Hier spelen landen in verschillende poules om plek 1 en 2, die direct toegang geven tot het hoofdtoernooi. De nummers drie spelen play-off wedstrijden om de laatste tickets.

 • Wat zijn goede EK wedmarkten?

  Topscorer, outright winner en first time winner bets zijn drie wedmarkten waar je het hele toernooi van kunt genieten. Omdat Engeland en België nooit een EK hebben gewonnen is de first time winner bet in het bijzonder erg aantrekkelijk.

 • Waar vind je de beste odds boosts voor het EK?

  Op Wed Meesters vind je alle odds boosts en andere promoties van bookmakers voor EK wedstrijden. Alle bookmakers op Wedmeesters.nl hebben een licentie van de KSA, zodat je er legaal kunt spelen.

 • Tegen wie speelde Nederland de finale in 1988?

  Nederland speelde de EK Finale in 1988 tegen de Sovjet-Unie. De finale werd met 2-0 gewonnen, terwijl de eerste groepswedstrijd (ook tegen de Sovjet-Unie) met 0-1 werd verloren.