Wed Meesters | Wedden op EK Voetbal

Europees Kampioenschap | Wedden op EK Voetbal 2024

Wedden op EK wedstrijden? Je bent absoluut niet de enige. Uit cijfers van bookmakers blijkt namelijk dat tijdens een EK bijna iedereen wel een wedje zet. De magie van de grote toernooien, waarbij plotseling een heel land in beweging komt. Straten oranje kleuren, oranje outfits uit de kast worden getrokken en vrijwel iedereen tijdens wedstrijden uit z'n dak gaat. Helemaal als er is ingezet op de wedstrijd. Tijd voor de cruciale vragen: Wie zijn de kanshebbers? Welke teams kunnen verrassen? Waar vind je de beste odds en bonussen? Wedden op EK Voetbal begint hier...

Wedden op EK voetbal wedstrijden? Je bent niet de enige. Uit cijfers van bookmakers blijkt dat tijdens EK en WK bijna iedereen wel een wedje zet. Het zijn de bookies die profiteren, want deze gelegenheids punters zijn dezelfde mensen die ook alleen voetbal aanzetten als Oranje een eindtoernooi speelt.

Helemaal niets mis mee, maar als jij wel serieus alles uit je weddenschappen wil halen en niet alleen inzet op EK wedstrijden dan zorg jij dat je er alles aan doet om de bookmakers niet verder te spekken.

Dat je Wed Meesters hebt gevonden betekent dat je op de goede weg zit. Wij geven je wedtips voor iedere voetbal competitie en ieder toernooi. We houden je op de hoogte van actuele promoties en odds boosts van alle legale bookmakers in Nederland. 

Het Europees Kampioenschap voetbal is een eindtoernooi. Dit betekent dat er meer dan een jaar aan kwalificatiewedstrijden aan vooraf gaan. Hier hebben we een aparte EK Kwalificatie pagina voor opgesteld. Dat er met het EK (en WK) opeens zoveel aandacht is voor voetbal heeft natuurlijk alles te maken met de chauvinistische gevoelens die opspelen.

Hele straten Oranje. Hoofddeksels, jurkjes, opblaasdingen, wuppies, alles komt voorbij. En alleen de beste voetballers die Nederland en de andere deelnemers te bieden hebben doen mee. Dit maakt wedden op EK voetbal vele malen overzichtelijker dan wedden op clubvoetbal

EK Wednieuws

Wedden EK Voetbal | Opzet Toernooi

Het Europees Kampioenschap voetbal is in opzet verrassend genoeg niet heel veel anders dan bijvoorbeeld een Champions League of Conference League. Het speelt zich alleen af in een veel kortere tijdsperiode. Een toernooi in een snelkookpan. Er zijn echt cruciale verschillen die een EK anders maken dan de clubtoernooien. 

In de groepsfase spelen landen bijvoorbeeld geen thuis- en uitwedstrijd. Ploegen komen elkaar maar een keer tegen. Dit geeft wedstrijden veel meer een alles of niets karakter en zorgt dat er bij de laatste groepswedstrijd gerekend wordt; moeten we winnen? Gaan we door bij een gelijkspel? Hebben we het in eigen hand? Dit maakt het EK veel toegankelijker voor de recreatieve voetbalfan. Een groep bestaat uit vier landen.

Na de groepsfase valt nagenoeg de helft van de landen af. Tot 2016 gingen de nummers één en twee in een groep door naar de volgende fase. De nummers één kwamen in de kwartfinales de nummers twee tegen uit een andere groep.

Dit concept staat nog steeds, alleen worden hier nu de beste vier nummers drie ook aan toegevoegd. Hierdoor zijn er genoeg ploegen voor een extra knockout ronde; de achtste finales. De winnaars van deze ronde gaan door naar de kwartfinale. De knockout wedstrijden zijn extra interessant voor liefhebbers van wedden op EK voetbal. Hier ben je in de basis altijd verzekerd van verrassingen, verlengingen en penaltyreeksen.

Wedden EK Voetbal | Deelnemers

De deelnemende landen (afgezien van het gastland) hebben zich gekwalificeerd via de kwalificatierondes. De opbouw van een kwalificatiepoule wordt vastgesteld aan de hand van de resultaten van een land op de UEFA coëfficiëntenlijst.

Hierdoor ontlopen sterke landen elkaar doorgaans en zijn ze verzekerd van een goede kans op EK deelname. Vanaf 2024 kun je je ook kwalificeren voor het EK via de Nations League. Alle ins en outs over EK kwalificatie lees je hier.

Wed Meesters bekeken alle deelnemers in de verschillende poules heel nauwgezet en hebben de belangrijkste voetbal bevindingen voor je op een rijtje gezet. Zo beschik je over alle mogelijke achtergrondinformatie om een zo weloverwogen keuze te maken bij het plaatsen van een weddenschap op het Ek2024.

Groep A

Groep B

Groep C

Groep D

Groep E

Groep F

Wedden EK Voetbal | Kanshebbers

Het verleden biedt geen garanties voor de toekomst, maar op voorhand zijn er natuurlijk altijd favorieten. Soms op basis van vorm, soms op basis van het verleden en soms omdat landen echte toernooi-vreters zijn. Zoals Real Madrid dat is voor de Champions League.

Denk aan Duitsland, Portugal en Italië. Landen die zelden verzaken en altijd ver komen in een toernooi. Grilliger zijn de andere favorieten, Nederland, België en Engeland; landen met een rijk verleden die het moeten hebben van een gouden generatie. Spanje en Frankrijk zijn de landen die in vorm hun gelijke niet kennen – maar soms imploderen.

Wedden EK Voetbal | Outsiders

Ieder toernooi is anders en bij de favorieten hebben we al acht namen genoemd. Wat blijft er over? Genoeg, want in 2004 wist Griekenland immers het EK te winnen en in 1992 Denemarken. Dus landen als Polen, Denemarken, Zweden, Kroatië en Zwitserland horen in dit rijtje thuis.

Misschien, als we eerlijk zijn, horen wij hier eigenlijk ook thuis. Na 2004 hebben we immers geen noemenswaardig Europees Kampioenschap meer gespeeld.

Wedden EK Voetbal | Wedmarkten 

Het UEFA Europees Kampioenschap is compact en volgestopt met sterren. Niet verrassend dat veel mensen die nooit wedden voor het EK een uitzondering maken. Wedden op EK voetbal geeft de beleving nog een extra dimensie, daarnaast zijn de volgende wedmarkten ideaal tijdens dit toernooi:

Outright Winner

Met slechts 24 deelnemers is het EK uitermate geschikt voor een uitermate geschikt voor een outright winner bet. Van de 24 deelnemers komt immers de helft niet serieus in aanmerking voor de eindzege. Welke favoriet heeft de makkelijkste route naar de finale?

Dit kun je al voor aanvang van het toernooi uitpluizen. Reken jezelf niet rijk. Nederland zag de weg naar de finale al openliggen onder Frank de Boer en ging er direct in de knock out fase af tegen Tsjechië. Soms is het land met de lastigste weg juist de favoriet.

First Time Winner

België heeft nog geen ster op het shirt. Zolang Courtois onder de lat staat en Kevin de Bruyne op het veld zijn de Rode Duivels een serieuze kandidaat voor de titel. Met een first time winner bet vang je dit land af, maar ook landen als Engeland (altijd een outsider voor de zege!), Zweden, Polen en Zwitserland. Een outright winner bet waar je meerdere vliegen in één klap vangt; geen gek idee als je gaat wedden op EK voetbal! 

Wedden EK Voetbal | Topscorer

Hoe ouder Cristiano Ronaldo wordt, hoe meer hij gaat scoren. Hij is nu al topscorer aller tijden met 14 doelpunten. Het houd natuurlijk een keer op, zelfs voor Christiano. Het eerstvolgende Europees Kampioenschap is in 2024, waardoor het lastig is nu al te voorspellen wie eventueel topscorer wordt.

Het zal echter sowieso een toernooi worden waar we voor het eerst in twee decennia geen Ronaldo, maar waarschijnlijk ook geen Zlatan en geen Lewandowski in actie zien. Alles is dus weer mogelijk. Gaat Memphis Depay een gooi doen naar de eretitel?

EK voetbal 2024 Promoties

EK poultjes (of pooltjes)

Het EK leent zich uitstekend voor een voetbalspelletje met vrienden, in de kroeg of op werk. Iedereen zet een klein bedrag in, doet voorspellingen over wedstrijden, kaarten en doelpunten en je bent het hele toernooi zoet.

Hoewel strijken met de eer iets is waar je maanden van kan genieten, gaat er natuurlijk niks boven écht geld op je account bijschrijven. Wie dus voor ‘het echie’ wil wedden op EK voetbal kan terecht bij een van de bookmakers op onze site. Allemaal met een licentie voor de Nederlandse gokmarkt, allemaal met Europees Kampioenschap voetbal, maar niet allemaal met dezelfde odds en bonussen.

Voor die informatie zit je gelukkig al op de goede site.

Historie

Hoewel al in 1927 werd gesproken door de FIFA over een Europees Kampioenschap voor landenteams, duurde het door de Tweede Wereldoorlog nog tot 1960 voor de eerste editie werd gespeeld. Sindsdien organiseert de UEFA iedere vier jaar het EK, ofwel the European Championships.

Het toernooi is sinds 1960 meegegroeid met de Europese Economische Gemeenschap en later de Europese Unie. Van vier deelnemers in 1960 tot 1976, naar acht deelnemers tot 1992, naar 16 landen in 1996 en 24 landen sinds 2016. Dat zet de overwinning van 1988 toch wel enigszins in perspectief.

Het Europees Kampioenschap staat altijd op gespannen voet met clubvoetbal. Het wordt gespeeld in juni en juli, wanneer voetballers na een lang seizoen toe zijn aan vakantie. Terwijl voor het grote publiek dit toernooi het summum is van de sportzomer. Er zijn plannen om het EK te verplaatsen naar augustus. De nationale bonden steunen dit voorstel van de UEFA, de clubs daarentegen zijn minder lyrisch.

Historische EK momenten

Winnen in eigen land, voor eigen publiek. Het is een droom waar een vloek op rust. In 2020 was Wembley het toneel voor wat Engeland’s ontmaagding als kampioen moest worden. It’s coming home veranderde in een tranendal. Niet in de laatste plaats voor alle punters die wedden op EK voetbal bets natuurlijk op het eigen team plaatsten. Aartsrivaal Frankrijk had voor een keer medelijden met de Engelsen, want ook zij moesten in 2016 in Parijs na een stroeve finale als een boer met kiespijn de Portugezen feliciteren met de beker.

Even bijzonder in de 2020 is de veerkracht van Denemarken, dat in de eerste wedstrijd Christian Eriksen naar de grond zag storten door een hartstilstand. Denemarken, een land dat in 1992 het EK won, terwijl het eigenlijk niet gekwalificeerd was.

Joegoslavië werd acht dagen voor het toernooi van de deelnemerslijst geschrapt door de Balkanoorlogen, waardoor Denemarken kon meespelen.

Nederland beroept zich vaak op 1988 voor historische EK momenten, maar wist je dat Sneijders doelpunt tegen Frankrijk in 2008 is verkozen tot de mooiste van het toernooi?

Veelgestelde Vragen over Wedden op EK Voetbal

We hebben de meest gestelde vragen over het EK Voetbal voor je op een rijtje gezet.

 • Waar kun je wedden op EK wedstrijden?

  Op Wed Meesters vind je een overzicht van alle in Nederland legale bookmakers waar je kunt wedden op EK wedstrijden. Ook vind je alle promoties overzichtelijk op een rij. Enkele bekende bookmakers in Nederland zijn TOTO, BetCity en LiveScore Bet.

 • Welke landen spelen op het Europees Kampioenschap voetbal?

  Er doen sinds 2016 24 landen mee aan een EK. Deze landen kwalificeren zich via de EK kwalificatieronde. Hier spelen landen in verschillende poules om plek 1 en 2, die direct toegang geven tot het hoofdtoernooi. De nummers drie spelen play-off wedstrijden om de laatste tickets.

 • Wat zijn goede EK wedmarkten?

  Topscorer, outright winner en first time winner bets zijn drie wedmarkten waar je het hele toernooi van kunt genieten. Omdat Engeland en België nooit een EK hebben gewonnen is de first time winner bet in het bijzonder erg aantrekkelijk.

 • Waar vind je de beste odds boosts voor het EK?

  Op Wed Meesters vind je alle odds boosts en andere promoties van bookmakers voor EK wedstrijden. Alle bookmakers op Wedmeesters.nl hebben een licentie van de KSA, zodat je er legaal kunt spelen.

 • Tegen wie speelde Nederland de finale in 1988?

  Nederland speelde de EK Finale in 1988 tegen de Sovjet-Unie. De finale werd met 2-0 gewonnen, terwijl de eerste groepswedstrijd (ook tegen de Sovjet-Unie) met 0-1 werd verloren.