Wed Meesters | Wedden op Denemarken

Wedden op Voetbal Denemarken

Hoe is de reputatie van Denemarken op het WK? Wat zijn hun kansen? En nog belangrijker... doet Christian Eriksen mee?

Geschatte leestijd: 4 minuten

Qua internationale prijzen staat Denemarken op dezelfde hoogte als het Nederlands Elftal. Want net als Oranje pakten zij ook een Europees Kampioenschap voetbal. Maar hoe is hun reputatie op het WK en wat kunnen ze op het WK 2022 Qatar doen? We laten je zien waarom te wedden op Denemarken WK 2022.

We nemen Denemarken deze week onder de loep: hoe sterk is dit voetballand, hoe deden ze het in de kwalificatie WK 2022 en wat zijn hun kansen op het komende WK voetbal? En doet Christian Eriksen mee?

Denemarken in vogelvlucht

 • Aantal eerdere deelnames: 5
 • Beste prestatie: kwartfinale (1998)
 • Andere prestaties: Europees kampioen EK 1992, halve finale EK 1964, halve finale EK 1984, halve finale EK 2020
 • Recente toernooien: WK 2018 – achtste finale, Nations League 2020-2021 – zevende, EK 2020 – halve finale
 • Meest ervaren actieve speler: Simon Kjær (119 interlands)
 • Meest trefzekere actieve speler: Christian Eriksen (36)

Laatste nieuws over Denemarken

Denemarken: EK 1964 temidden van een groot gat

Als je sterke voetballanden uit het verleden gaat opnoemen, zit Denemarken hoogstwaarschijnlijk niet bij je top 10 of zelfs top 20. Dat is ook niet zo gek, want de Denen stonden tot aan de jaren ‘80 slechts één keer op een eindtoernooi. Het Europees Kampioenschap 1964 was nog niet zo uitgebreid als de toernooien die we nu kennen. Tot aan de halve finales was het eigenlijk een kwalificatie via knock-out over twee duels. 

Denemarken werd in de eerste ronde gekoppeld aan Malta en won simpel met 6-1 en 3-1. In de achtste finale was een 4-0 overwinning op Albanië genoeg om uit met 1-0 te mogen verliezen. In de kwartfinale – de laatste ronde vóór het ‘eindtoernooi’ – werd Denemarken gekoppeld aan Luxemburg. Toen nog een best aardig voetballand, want zij hadden in de vorige ronde Oranje uitgeschakeld. Na 3-3 en 2-2 moest er een replay aan te pas komen. Daarin scoorde de legendarische Ole Madsen het enige doelpunt.

De halve finales en finale van het EK 1964 werden gespeeld in het Spanje van dictator Francisco Franco. In Camp Nou van FC Barcelona verloor Denemarken de halve finale kansloos van de Sovjet-Unie. Ook de troostfinale tegen Hongarije in datzelfde Camp Nou ging verloren: 3-1 na verlenging. Spanje won in eigen huis het EK 1964.

Opbouw naar gouden generatie van EK 1992

Na dat hoogtepunt van 1964 was het weer 20 jaar stil wat betreft Denemarken op het wereldtoneel. Pas in 1984 waren ze er weer bij, op het EK. In de groepsfase waren zeges op België en Joegoslavië genoeg om van gastland Frankrijk te verliezen en toch door te gaan. In de halve finale was helaas Spanje opnieuw te sterk, ditmaal pas na penalty’s.

Maar er was een generatie gekomen die zich voor eindtoernooien kon kwalificeren. Want twee jaar later was Denemarken er ook voor het eerst bij op een WK (5-1 verlies van Spanje in de achtste finale) en in 1988 opnieuw op het EK (groepsfase). Het WK 1990 werd jammerlijk gemist door een nederlaag tegen Roemenië in de kwalificatie.

EK 1992: campingelftal Denemarken wint titel

Denemarken had zich in eerste instantie niet gekwalificeerd voor het EK 1992, omdat Joegoslavië in de kwalificatie te sterk was. Maar vanwege de beginnende oorlog daar werd Joegoslavië uitgesloten en mocht Denemarken alsnog meedoen aan het EK 1992 in Zweden. Het verhaal gaat dat veel Deense voetballers al op vakantie waren en halsoverkop naar Zweden afreisden, vandaar de term ‘campingelftal’.

Denemarken had een zware groep met Engeland, Frankrijk en gastland Zweden. Opvallend was daarom dat Frankrijk en Engeland niet wonnen en allebei werden uitgeschakeld, en Denemarken door een 2-1 zege op Frankrijk samen met Zweden naar de halve finales ging.

In die halve finale troffen ze regerend Europees kampioen Nederland. De Denen kwamen tweemaal op voorsprong, maar tweemaal kwam Oranje terug tot uiteindelijk 2-2. Na de verlenging begon het penaltysyndroom voor Oranje: Marco van Basten zag zijn penalty gestopt worden door Peter Schmeichel en miste daardoor als enige van de tien. Denemarken won en versloeg in de finale regerend wereldkampioen Duitsland, en werd zo Europees kampioen 1992.

Promoties voor Denemarken

Wedden op Denemarken WK 2022: Road to Qatar

Op het recente EK 2020 bereikte Denemarken heel knap de halve finale (ondanks het schrikbarende uitvallen van Christian Eriksen), waarin Engeland uiteindelijk te sterk was. Daardoor werd het land in pot 1 ingedeeld bij de kwalificatie WK 2022. Het geluk lachte Denemarken toe, want de tegenstanders waren niet echt indrukwekkend: Schotland, Israël, Oostenrijk, Faeröer en Moldavië. Het was dan ook niet verrassend dat Denemarken met 27 punten (op maximaal 30) groepswinnaar werd en zich zo plaatste voor het WK 2022 in Qatar.

Wedden op Denemarken WK 2022

Denemarken is zo’n land wat je graag toejuicht als het niet tegen je eigen land is. Maar buiten de gunfactor gaat het natuurlijk om hun kansen op het WK in Qatar 2022. Bondscoach Kasper Hjumland moet nog afwachten of Christian Eriksen nog professioneel mag voetballen en of hij mee kan.

Buiten hem vertrouwt hij vooral op een paar sterke basisspelers als doelman Kasper Schmeichel (zoon van Peter natuurlijk), aanvoerder Simon Kjær, Chelsea-speler Andreas Christensen en aanvallers Kasper Dolberg, Yussuf Poulsen en Martin Braithwaite. Met odds van 26,50 voor wedden op Denemarken wereldkampioen WK 2022 lijken ze weinig kans te maken, maar check vooral ook andere odds als die beschikbaar worden.

 • Waar kun je wedden op WK Voetbal 2022?

  Op Wed Meesters vind je een overzicht van alle in Nederland legale bookmakers waar je kunt wedden op WK Voetbal 2022. Ook vind je alle WK promoties overzichtelijk op een rij. Enkele bekende bookmakers in Nederland zijn TOTO, BetCity en bet365.

 • Waar wordt het WK Voetbal 2022 gespeeld?

  Het WK Voetbal 2022 wordt gespeeld in Qatar en begint op 21 november en duurt tot 18 december 2022. Het speelschema is aangepast vanwege de hoge temperaturen in Qatar in de zomer.

 • Wie zijn de kanshebbers op de WK Voetbal 2022 titel?

  De bookmakers wijzen Engeland en Frankrijk aan als de grootste kanshebbers op de eindzege van het WK 2022. Brazilië, Spanje en Argentinië zijn ook favoriet. Nederland, Duitsland en België zijn belangrijke outsiders.

 • Hoevaak is het WK al gespeeld?

  Het WK 2022 in Qatar is het tweeëntwintigste officiële wereldkampioenschap voetbal sinds 1930. Iedere vier jaar wordt een wereldkampioenschap georganiseerd. Alleen gedurende de tweede wereldoorlog werd het mondiale voetbalfeest twee keer overgeslagen.

 • Wat is de beste tactiek voor een WK Pool?

  Twee jaar geleden is de nationale EK pool gewonnen door een jongen die bij iedere uitslag 1-0 heeft ingevuld. Dit is slim, want de meest voorkomende stand is 2-0 (19 procent), op de hielen gevolgd door 1-0 (18 procent). Gokken op gelijk spelen wordt gezien als een slechte strategie.