Wed Meesters | Wedden op Denemarken

Wedden op Voetbal Denemarken

Hoe is de reputatie van Denemarken op het EK? Wat zijn hun kansen? En nog belangrijker... doet Christian Eriksen mee?

Geschatte leestijd: 4 minuten

Qua internationale prijzen staat Denemarken op dezelfde hoogte als het Nederlands Elftal. Want net als Oranje pakten zij ook een Europees Kampioenschap voetbal. Maar hoe is hun reputatie op EKs in het algemeen en wat kunnen ze op het EK 2024 in Duitsland doen? We laten je zien waarom te wedden op Denemarken EK 2024.

Hoe sterk is dit voetballand, hoe deden ze het in de kwalificatie EK 2024 en wat zijn hun kansen op het komende EK voetbal? En doet Christian Eriksen mee?

Denemarken in vogelvlucht

 • Aantal eerdere EK deelnames: 9
 • Beste prestatie op een EK: Winnaar (1992)
 • Prestatie tijdens laatste EK: Halve finales
 • Andere prestaties: Winnaar FIFA Confederations Cup (1995)
 • Meest ervaren actieve speler: Simon Kjaer
 • Meest trefzekere actieve speler Christian Eriksen
 • Keeper Kasper Schmeichel
 • Belangrijkste verdediger: Simon Kjaer
 • Belangrijkste middenvelder Christian Eriksen
 • Belangrijkste spits: Rasmus Hojlund

Laatste nieuws over Denemarken

Denemarken: EK 1964 temidden van een groot gat

Als je sterke voetballanden uit het verleden gaat opnoemen, zit Denemarken hoogstwaarschijnlijk niet bij je top 10 of zelfs top 20. Dat is ook niet zo gek, want de Denen stonden tot aan de jaren ‘80 slechts één keer op een eindtoernooi. Het Europees Kampioenschap 1964 was nog niet zo uitgebreid als de toernooien die we nu kennen. Tot aan de halve finales was het eigenlijk een kwalificatie via knock-out over twee duels. 

Denemarken werd in de eerste ronde gekoppeld aan Malta en won simpel met 6-1 en 3-1. In de achtste finale was een 4-0 overwinning op Albanië genoeg om uit met 1-0 te mogen verliezen. In de kwartfinale – de laatste ronde vóór het ‘eindtoernooi’ – werd Denemarken gekoppeld aan Luxemburg. Toen nog een best aardig voetballand, want zij hadden in de vorige ronde Oranje uitgeschakeld. Na 3-3 en 2-2 moest er een replay aan te pas komen. Daarin scoorde de legendarische Ole Madsen het enige doelpunt.

De halve finales en finale van het EK 1964 werden gespeeld in het Spanje van dictator Francisco Franco. In Camp Nou van FC Barcelona verloor Denemarken de halve finale kansloos van de Sovjet-Unie. Ook de troostfinale tegen Hongarije in datzelfde Camp Nou ging verloren: 3-1 na verlenging. Spanje won in eigen huis het EK 1964.

Opbouw naar gouden generatie van EK 1992

Na dat hoogtepunt van 1964 was het weer 20 jaar stil wat betreft Denemarken op het wereldtoneel. Pas in 1984 waren ze er weer bij, op het EK. In de groepsfase waren zeges op België en Joegoslavië genoeg om van gastland Frankrijk te verliezen en toch door te gaan. In de halve finale was helaas Spanje opnieuw te sterk, ditmaal pas na penalty’s.

Maar er was een generatie gekomen die zich voor eindtoernooien kon kwalificeren. Want twee jaar later was Denemarken er ook voor het eerst bij op een WK (5-1 verlies van Spanje in de achtste finale) en in 1988 opnieuw op het EK (groepsfase). Het WK 1990 werd jammerlijk gemist door een nederlaag tegen Roemenië in de kwalificatie.

EK 1992: campingelftal Denemarken wint titel

Denemarken had zich in eerste instantie niet gekwalificeerd voor het EK 1992, omdat Joegoslavië in de kwalificatie te sterk was. Maar vanwege de beginnende oorlog daar werd Joegoslavië uitgesloten en mocht Denemarken alsnog meedoen aan het EK 1992 in Zweden. Het verhaal gaat dat veel Deense voetballers al op vakantie waren en halsoverkop naar Zweden afreisden, vandaar de term ‘campingelftal’.

Denemarken had een zware groep met Engeland, Frankrijk en gastland Zweden. Opvallend was daarom dat Frankrijk en Engeland niet wonnen en allebei werden uitgeschakeld, en Denemarken door een 2-1 zege op Frankrijk samen met Zweden naar de halve finales ging.

In die halve finale troffen ze regerend Europees kampioen Nederland. De Denen kwamen tweemaal op voorsprong, maar tweemaal kwam Oranje terug tot uiteindelijk 2-2. Na de verlenging begon het penaltysyndroom voor Oranje: Marco van Basten zag zijn penalty gestopt worden door Peter Schmeichel en miste daardoor als enige van de tien. Denemarken won en versloeg in de finale regerend wereldkampioen Duitsland, en werd zo Europees kampioen 1992.

Promoties voor Denemarken

Wedden op Denemarken Europees Kampioen: als groepswinnaar naar Duitsland

Denemarken maakte de favorietenrol waar in Groep H. Maar moest toch verrassend Slovenië naast zich dulden met eenzelfde aantal punten – 22 uit 10.

Helemaal soeverein was het ook niet, want in de tweede wedstrijd gingen de Denen al verrassend onderuit tegen Kazachstan. Zoals ook Noord-Ierland in de laatste wedstrijd met 2-0 te sterk was. Maar goed, toen was Denemarken al geplaatst.

Wat het in ieder geval duidelijk maakt, Denemarken zal in Duitsland elke wedstrijd het beste in zichzelf naar boven moeten halen.

Wedden op Denemarken Europees Kampioen EK 2024

Engeland zal een maatje te groot zijn voor de Denen, is de verwachting. In de andere wedstrijden tegen Slovenië en Servië zal het erom gaan spannen. 

Echte wereldsterren heeft Denemarken niet op dit moment, dus het hangt af van de kracht van het collectief. Is het geloof er? De vorm van de dag? De volgende fase is in ieder geval geen zekerheid.

Levert natuurlijk razend spannende wedstrijden op, met interessante mogelijkheden om te wedden. Het is toch een beetje de Groep des Doods light. Denemarken als toernooiwinnaar (wie herinnert zich 1992 nog?) staat op odds van 41.00.

Veelgestelde Vragen over Wedden op EK Voetbal

We hebben de meest gestelde vragen over het EK Voetbal voor je op een rijtje gezet.

 • Waar kun je wedden op EK wedstrijden?

  Op Wed Meesters vind je een overzicht van alle in Nederland legale bookmakers waar je kunt wedden op EK wedstrijden. Ook vind je alle promoties overzichtelijk op een rij. Enkele bekende bookmakers in Nederland zijn TOTO, BetCity en LiveScore Bet.

 • Welke landen spelen op het Europees Kampioenschap voetbal?

  Er doen sinds 2016 24 landen mee aan een EK. Deze landen kwalificeren zich via de EK kwalificatieronde. Hier spelen landen in verschillende poules om plek 1 en 2, die direct toegang geven tot het hoofdtoernooi. De nummers drie spelen play-off wedstrijden om de laatste tickets.

 • Wat zijn goede EK wedmarkten?

  Topscorer, outright winner en first time winner bets zijn drie wedmarkten waar je het hele toernooi van kunt genieten. Omdat Engeland en België nooit een EK hebben gewonnen is de first time winner bet in het bijzonder erg aantrekkelijk.

 • Waar vind je de beste odds boosts voor het EK?

  Op Wed Meesters vind je alle odds boosts en andere promoties van bookmakers voor EK wedstrijden. Alle bookmakers op Wedmeesters.nl hebben een licentie van de KSA, zodat je er legaal kunt spelen.

 • Tegen wie speelde Nederland de finale in 1988?

  Nederland speelde de EK Finale in 1988 tegen de Sovjet-Unie. De finale werd met 2-0 gewonnen, terwijl de eerste groepswedstrijd (ook tegen de Sovjet-Unie) met 0-1 werd verloren.