Loting UEFA Nations League

Loting UEFA Nations League: Derby der Lage Landen

De loting zit erop! Met een mooie loting voor Oranje én nog veel meer interessants om op te wedden...

De loting voor de UEFA Nations League is geweest. Bondscoach Louis van Gaal en Oranje zullen tevreden zijn, maar het wordt wel moeilijk! Wedden op Nations League wordt interessant…

Oranje eindelijk weer eens officieel tegen de Rode Duivels! Het Nederlands Elftal kan zich na 23 jaar weer opmaken voor een officiële Derby der Lage Landen, maar nu is België op papier het sterkst.

Nations League: Oranje treft België, Polen en Wales

Het Nederlands Elftal van Louis van Gaal mag in de handjes knijpen na de loting voor de UEFA Nations League 2022-2023. Door de tegenvallende resultaten in de Nations League 2020-2021 was Oranje in pot 2 ingedeeld bij de loting voor het derde seizoen van het Europese toernooi op vier niveaus. In pot 1 zaten onder meer wereldkampioen Frankrijk, Europees kampioen Italië en het altijd sterke Spanje, maar Oranje kreeg eindelijk weer eens België geloot.

Het is namelijk al 23 jaar geleden dat de Lage Landen elkaar troffen in een officiële wedstrijd, toen het op het WK 1998 in de groepsfase in 0-0 eindigde. Nadien speelden we zeven keer tegen elkaar maar won Oranje nooit meer: vijf keer werd het een gelijkspel en twee keer wonnen de Rode Duivels. In 2018 was de laatste oefenwedstrijd, die in 1-1 eindigde. België hoopt richting het WK 2022 nog één keer te schitteren met de gouden generatie van onder meer Jan Vertonghen, Axel Witsel, Dries Mertens, Toby Alderweireld en de iets jongere spelers Romelu Lukaku, Thibaut Courtois en Kevin De Bruyne.

Oranje weer bij Polen en Lewandowski, Wales is ‘onbekende’

Polen zou weinig geheimen moeten hebben voor Louis van Gaal en zijn mannen van Oranje. Het land met onder meer superster Robert Lewandowski zat in de vorige Nations League namelijk bij ons in de poule en twee van de drie overwinningen van Oranje kwamen tegen Polen: 1-0 in eigen huis door een goal van Steven Bergwijn en 1-2 in Polen door goals van Memphis Depay en Georginio Wijnaldum (na een vroege achterstand).

Wales was vorig jaar actief in League B van de Nations League, het een na hoogste niveau. Het land met bondscoach Ryan Giggs en uitblinker Gareth Bale pakte 16 punten in 6 wedstrijden, maar het was allemaal erg zuinig met Bulgarije, Finland en Ierland als tegenstanders. Wales won namelijk vier wedstrijden op 1-0, speelde een keer 0-0 en won uiteindelijk de laatste wedstrijd met 3-1 van Finland. Maar promotie naar League A was wel een feit. De afgelopen 20 jaar heeft Nederland drie keer vriendschappelijk gespeeld tegen Wales, met de laatste keer in 2015.

Louis van Gaal blij met België, kondigt afscheid aan

De loting tegen België, nog steeds de nummer 1 van de FIFA ranking, stemde bondscoach Louis van Gaal tevreden. “Ik ben blij met België, een heel goede graadmeter voor ons. Zij staan eerste op de FIFA-wereldranglijst en wij negen plekken lager. Het is altijd een momentopname, maar het geeft weer dat we allebei bij de beste tien zitten. Het zijn allemaal goede landen in de A-divisie van de Nations League, al had ik liever nog in de poule gezeten die Duitsland nu heeft geloot. Met Engeland erbij.”

Hij is alweer aan zijn derde termijn bezig en heeft zich met Oranje geplaatst voor het WK 2022 in Qatar. Maar het eindtoernooi van de Nations League in 2023 hoeft Louis van Gaal niet te spelen. “Nee, na het WK is het welletjes geweest. En nee, ik heb geen interesse om bij de KNVB directeur Topvoetbal te worden. Dat heb ik één keer geprobeerd bij Ajax, maar dat is me niet zo goed bevallen.”

Nations League poule des doods: Italië, Duitsland, Engeland

Zoals Louis van Gaal al aangaf, had het nog wel wat zwaarder kunnen zijn voor Oranje. Want groep 3 is toch wel duidelijk de moeilijkste om in te zitten. Het net gepromoveerde Hongarije zal met het zweet in de bilnaad staan, want het treft namelijk Italië, Duitsland en Engeland uit respectievelijk pot 1, 2 en 3 – samen goed voor 9 van de 21 WK-titels uit de historie. In groep 1 heeft Frankrijk een fijne loting gehad met Denemarken, Kroatië en Oostenrijk. En in groep 2 treffen buurlanden Spanje en het Portugal van Cristiano Ronaldo elkaar, naast Zwitserland en Tsjechië.

De volledige Nations League 2022-2023 loting voor League A
Voor de indeling van League A, B, C en D kun je kijken op de officiële website van de UEFA waar ook alle wedstrijddagen worden vermeld.