Wed Meesters | Wedden op Nations League

Nations League | Wedden op voetbal in de UEFA Nations League

Net als sommige spelers hebben ook wij last van een bescheiden haat-liefde verhouding met de Nations League. Niet in de laatste plaats omdat we in het begin niets van de opzet snapten. Maar kijk daar, we zijn enkele edities verder, begrijpen hoe het werkt en hebben bovendien genoten van meerdere topwedstrijden die ons zijn voorgeschoteld. Niet in de laatste plaats door 'ons Oranje'. Kers op de taart is bovendien dat het veel interessante mogelijkheden biedt voor weddenschappen. Ook je kansen op succes vergroten bij wedden op Nations League wedstrijden? Lees vooral verder...

Bijna. Bijna waren ‘we’ de eerste winnaars van de UEFA Nations League. Net zoals we bijna de eerste winnaars waren van de UEFA Conference League. In beide gevallen, zoals zo vaak, waren het Portugezen (of een Portugees) die tussen ons en onze prijs stonden. (n beide gevallen had vermoedelijk ook niemand de outright winner gekozen bij wedden op Nations League). Het is maar goed dat we die 80-jarige oorlog niet hebben gevochten tegen Portugal, want dan hadden we nu waarschijnlijk allemaal Portugees gesproken. Jogar Futebol.

Echt rouwig waren we niet om het verlies van de Nations League. Tot aan de finale was de consensus dat het ging om een veredeld EK kwalificatie-toernooi. Trots als we zijn op onze FIFA-ranking en bereid om daar op ieder toernooi voor te strijden, zal Louis van Gaal zijn equipe erop gebrand zijn het kunstje van 2019 door Koeman te herhalen.

Alleen nu wél met goede afloop. Wedden op Nations League was bij de start van het toernooi nog een beetje obscuur. Zouden landen het toernooi serieus nemen en hun beste elf opstellen? Tegenwoordig is het een toernooi voor de echte punters, die hadden al snel door dat alle landen spelen tegen landen die uit dezelfde koker komen. In andere woorden; geen Moldavië tegen Frankrijk. Dat betekent dat iedere wedstrijd interessante odds heeft en jouw voetbalkennis des te meer gaat tellen.

Laatste Nations League nieuws

Opzet toernooi… of toch competitie?

De UEFA Nations League komt in de plaats van de vriendschappelijke interlands en geeft deze wat meer cachet door de inzet te verhogen. Het toernooi wordt eens in de twee jaar gespeeld, wanneer er geen grote toernooien zijn (EK/WK). Het toernooi vindt plaats in de maanden september, oktober en november. Door de corona crisis en een ongebruikelijk WK in Qatar is het in 2022 allemaal even anders. De groepsfase wordt dit jaar gespeeld in juni en september. Een goede voorbereiding voor het WK voor de Europese teams.

De 55 lidstaten van de UEFA zijn in 2018 op basis van de coëfficiëntenlijst opgedeeld in vier divisies. Respectievelijk divisie A, B, C, en D genoemd met 12, 12, 15 en 16 landen. Deze divisies worden weer ingedeeld in poules van vier teams.

De teams in divisie A strijden om de titel, terwijl de teams in divisie B,C en D spelen om promotie naar een hogere divisie. De teams die in divisie A, B en C als laatste eindigen degraderen juist. De Nations League is een unieke combinatie tussen een toernooi en competitie.

De winnaars van de groepen in divisie A (nadat zes wedstrijden zijn gespeeld) stromen door naar de halve finale (vier ploegen totaal). De winnaars uit deze halve finale spelen de finale om de beker. 

Wedden op Nations League | Deelnemers

De deelnemers van de Nations League zijn de 55 leden van de UEFA. Er is dus een grote (al dan niet totale) overlap met het EK. Wat je te zien krijgt op tv is geen afspiegeling van het hele toernooi, maar van de divisie van jouw land.

Dat betekent natuurlijk niet dat je niet kan wedden op alle divisies en wedstrijden van de Nations League. We nemen een paar kanshebbers met je door, maar ook een paar promotie kandidaten die we in de toekomst misschien zien schitteren in de magische Divisie A:

Kanshebbers titel

De divisie A bestaat uit de volgende landen:

 • Group A1: Frankrijk, Denemarken, Kroatië, Oostenrijk
 • Group A2: Spanje, Portugal, Switzerland, Tsjechië
 • Group A3: Italië, Duitsland, Engeland, Hongarije
 • Group A4: België, Nederland, Polen, Wales

Van deze landen zijn het the usual suspects die kans maken op de titel: Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Duitsland, Engeland, België en Nederland. We raden je af om in te zetten op landen uit groep A3; verreweg de groep met de meeste competitie. Degradatiekandidaten zijn Wales, Denemarken en Oostenrijk.

Kanshebbers promotie Divisie A

In de Divisie B azen een paar landen op een kans op de eindzege volgend jaar. Zweden, Schotland, Roemenië en Oekraïne zijn landen die grote kans maken om bij de volgende editie bij de elite te spelen.

 • Group B1: Ukraine, Scotland, Republic of Ireland, Armenia
 • Group B2: Iceland, Russia*, Israel, Albania
 • Group B3: Bosnia and Herzegovina, Finland, Romania, Montenegro
 • Group B4: Sweden, Norway, Serbia, Slovenia

Opvallende afwezige in de twee hoogste divisies is Turkije, die momenteel in Divisie C speelt met Luxemburg, Gibraltar en Cyprus. Dat is toch beneden de stand van dit grote voetballand.

Wedden op Nations League voetbal

Wedden op Nations League is uniek door de bijzondere opzet van de competitie. Voor de Nations League zagen we landen alleen op eindtoernooien in hun sterkste opstelling. Doordat landen zijn ingedeeld in gelijkwaardige divisies in plaats van kwalificatietoernooien met de Andorra’s en Malta’s van deze wereld, krijgen bookmakers een veel beter beeld van de onderlinge krachtsverhoudingen. Dit betekent dat Nations League wedstrijden niet uitermate geschikt zijn voor:

 • Over/under weddenschappen: als het goed is zijn landen aan elkaar gewaagd
 • Handicap weddenschappen: idem

Wedden op Nations League is wel geschikt voor:

 • Outright winner: In tegenstelling tot de Champions League, waar minimaal 32 teams kans maken op de eindzege (voorronde kandidaten niet meegerekend), zijn er bij de Nations League slechts 12 landen die spelen om de knikkers. Van deze twaalf kun je er 4 al afschrijven als (nagenoeg) kansloos. Een kans van 1 op 8, zonder dat je enige voetbalkennis hebt ingezet voor je afweging. Niet gek!
 • Correct score: Waar bij kwalificatiewedstrijden en vriendschappelijke interlands soms scores op het bord verschijnen van 8-0, ‘garandeert’ de Nations League opzet gematigde uitslagen.  
 • Halftime/fulltime: idem. Met 0-0, 0-1 en 1-0 half time kun je hoge ogen gooien in de Nations League!

Nations League Promoties

Voetbalmanager

Wil je het hele seizoen je Nations League kennis op peil houden en je vrienden aftroeven in voorspellingen voor bijna niks? Football Manager games als Scorito zijn een perfecte voorbereiding voor wedden op de Europa League. Voor slechts €5 ben je een heel seizoen zoet!

Bouw een team en stel iedere ronde je ideale team samen. Al gaat er natuurlijk niks boven écht geld op je account bijschrijven, hiervoor kun je terecht bij een van de bookmakers op onze site. Allemaal met een licentie voor de Nederlandse gokmarkt, allemaal met Nations League voetbal, maar niet allemaal met dezelfde odds en bonussen. Voor die informatie zit je gelukkig al op de goede site;)

Historie

Het duurt nog even voor de historische werken over de Nations League geschiedenis verschijnen, daarvoor is het toernooi simpelweg te jong. Wel weten we dat het toernooi toch alweer bezig aan zijn derde leven, nadat het in 2014 unaniem is aangenomen door alle UEFA leden op het congres in Astana, Kazachstan. Frankrijk mag zich titelhouder noemen, na de trofee in 2020/2021 van Portugal te hebben afgesnoept. Er is in het prille leven van het toernooi al veel gebeurd in de organisatie. Zo zijn de potten na de eerste editie herverdeeld en is het toernooi verplaatst wegens een overhit WK. 

Je hebt misschien nog niet de herkenning van de hymne van de Champions League wanneer je die van de Nations League hoort op tv, maar we verwachten dat dit deuntje met klassieke- en elektronische elementen gecomponeerd door onze eigen Giorgio Tuinfort en Franck van der Heijden bij steeds meer mensen de voetbalzenuwen doet prikkelen.

Memorabele Nations League momenten

Zoals we bij onze wed markten al aangeven zijn grote uitslagen door de opzet van het toernooi zeldzaam. Houd dat dus in je achterhoofd als je gaat wedden op Nations League voetbal. Ter illustratie: de finales eindigden in 1-0 en 2-1, de troost finales in 0-0 en 2-1.

De spannendste wedstrijden tot dusver werden allemaal gespeeld in de halve finales. In 2021 won Frankrijk met 3-2 van België, nadat de Belgen tot de 61e minuut met 2-0 voorstonden. In de 87e minuut werd bij een stand van 2-2 een goal van België afgekeurd, in de 90e minuut schoot Pogba op de lat en nog in dezelfde minuut maakt Hernández op aangeven van Benzema de verlossende 2-3.

Wedden op Nations League | Prestaties Nederland

Nederland gedijt goed bij goede tegenstanders. Zelfs voormalig angstgegner Duitsland wordt in de Nations League zonder vrees bestreden. Zolang we de Portugezen ontlopen zitten we goed. Overigens waren we op basis van de UEFA coëfficiëntenlijst als laatste geplaatst voor Divisie A, dus we hebben wel een beetje geluk gehad. Het verschil met Oostenrijk was 0,400 punten.

In 2018 gaf Nederland de Duitsers twee keer een oorwassing en won het een keer van Frankrijk (plus een gelijkspel) en werden we groepshoofd. In de halve finale gaven we Engeland klop met 3-1, om van de stugge Portugezen met één doelpunt te verliezen.

In 2020/2021 moesten we alleen Italië voor ons dulden met één punt meer in de groepsfase. Een 0-0 tegen Bosnië zorgde voor een deceptie voor de voormalig finalisten. In 2022 wordt het de uitdaging om de Belgen van ons af te houden. Een uitdaging, maar niet onmogelijk. Met Polen en Wales mag de groep gunstig genoemd worden. De weg naar de finale ligt open!

Veelgestelde Vragen

We hebben de meest gestelde vragen over wedden op Nations League.

 • Waar kun je wedden op de Nation’s League?

  Op Wed Meesters vind je een overzicht van alle in Nederland legale bookmakers waar je kunt wedden op de Nation’s League. Ook vind je alle promoties overzichtelijk op een rij. Enkele bekende bookmakers in Nederland zijn Holland Casino, ZeBet en LiveScore Bet.

 • Hoe werken de Nation’s League poules?

  De Nation’s League hangt tussen een toernooi en competitie. Er zijn vier divisies met ieder drie of vier groepen van 4 teams. Alleen de landen in de hoogste divisie (divisie A) maken aanspraak op de eindzege. De landen in de andere divisies spelen voor promotie (of degradatie).

 • Wanneer is de Nation’s League?

  De Nations League vindt om de twee jaar plaats, wanneer er geen ander groot toernooi wordt gespeeld. De eerste Nation’s League was in 2018, de tweede in 2020 en de derde in 2022; enzovoort. De halve finales en finales kunnen wel in het daaropvolgende jaar gespeeld worden (bv 2019, 2021, 2023).

 • Wat zijn goede Nation’s League wed markten?

  Doordat landen enkel spelen tegen landen uit dezelfde divisie, zijn grote uitslagen een zeldzaamheid. Hierdoor kun je bijvoorbeeld spelen op <2.5 of de correcte score. Veel wedstrijden in de Nation’s League worden met 1-0 beslist.

 • Waar vind je de beste Nation’s League odds boosts?

  Wanneer een bookmaker een odds boost promotie heeft voor de Nation’s League vind je deze op Wed Meesters. Door onze website geregeld in de gaten te houden weet je zeker dat je geen promotie mist, ongeacht bij welke bookmaker die actief is.