Wed Meesters | Wedden op Portugal

Wedden op Voetbal Portugal

Wordt dit het laatste WK van Cristiano Ronaldo? De superster hoopt met Portugal zijn derde prijs te pakken. Wedden op Portugal WK 2022 heeft tal van mogelijkheden!

Geschatte leestijd: 4 minuten

Wordt het wk 2022 in Qatar het laatste van Cristiano Ronaldo? Wedden dat hij met Portugal zijn derde prijs pakt?

Portugal in vogelvlucht

 • Aantal eerdere WK deelnames: 7
 • Beste prestatie: halve finale WK 1966
 • Andere prestaties: winnaar EK 2016, winnaar UEFA Nations League 2018-2019
 • Recente toernooien: WK 2018 – achtste finale, EK 2020 – achtste finale, UEFA Nations League 2020-2021 – vijfde
 • Meest ervaren actieve speler: Cristiano Ronaldo (186 interlands)
 • Meest trefzekere actieve speler: Cristiano Ronaldo (115 goals)

Laatste nieuws over Portugal

Portugal: geen WK tot 1966

De laatste 25 jaar kennen we Portugal als een van de sterkste landen van Europa en de wereld. Decennia daarvoor telde het land echter niet mee op het wereldtoneel, buiten een sterke periode in de jaren ‘60. Portugal deed in de jaren ‘30 al twee keer mee aan kwalificatie voor het WK voetbal, maar wist zich niet te plaatsen voor 1934 en 1938, de toernooien die Italië won.

Ook na de Tweede Wereldoorlog lukte het Portugal lange tijd niet om zich te plaatsen voor een eindtoernooi in het voetbal. De WK’s bestonden in die tijd overigens nog uit 16 teams, en de kwalificatie was ofwel een knock-out tegen een ander land of een groepsfase met twee andere landen. In 1958 waren bijvoorbeeld Noord-Ierland en Italië te sterk, in 1962 moesten ze Engeland boven zich dulden.

Eerste topteam in jaren ‘60 met Eusebio

Portugal kon begin jaren ‘60 wel een team beginnen op te bouwen rondom een nieuwe ster: de in Mozambique geboren Eusébio da Silva Ferreira, simpelweg Eusébio. In 1964 mislukte nog kwalificatie voor het EK door een late uitschakeling tegen Bulgarije, maar bondscoach Otto Glória zou zijn sportieve revanche krijgen.

In de kwalificatie voor het WK 1966 was Eusébio de grote man voor Portugal. Hij besliste de eerste vier wedstrijden van zijn land praktisch in zijn eentje: Portugal won met 5-1 van Turkije (drie goals Eusébio) en tegen opnieuw Turkije (1-0), Tsjechoslowakije (1-0) en Roemenië (2-1) scoorde hij alle Portugese goals.

Op het WK 1966 in Engeland zat Portugal in de groep bij Brazilië, Hongarije en Bulgarije. Na een 3-1 zege op Hongarije werd het 3-0 tegen Bulgarije, het land dat dus twee jaar eerder Portugal een EK-deelname kostte. Eusébio schoot in de derde wedstrijd regerend tweevoudig wereldkampioen Brazilië met twee goals (3-1) naar huis. In de kwartfinale raakte de spits op stoom met liefst vier goals tegen Noord-Korea (5-3).

In de halve finale was gastland Engeland de tegenstander met een erg sterk team. Eusébio werd lange tijd geneutraliseerd terwijl Engeland via Bobby Charlton op 1-0 en 2-0 kwam. Een rake penalty van Eusébio na 82 minuten kwam te laat: Engeland won met 2-1 en zou de legendarische finale tegen West-Duitsland na verlenging met 4-2 winnen. Portugal won nog de wedstrijd om de derde plek tegen de Sovjet-Unie, maar dat was een schrale troost.

Jaren ‘90: Luis Figo en Fernando Couto

Eusébio zou nog tot 1973 voor Portugal spelen, maar nooit meer een eindtoernooi bereiken. Midden jaren ‘80 was er een kleine opleving met een derde plek op het EK 1984 en de groepsfase op het WK 1986. Het zou echter tot midden jaren ‘90 duren totdat Portugal weer een sterke generatie zou krijgen.

Onder leiding van bondscoaches António Oliveira en Humberto Coelho kwamen spelers als Luis Figo, Fernando Couto, Vitor Baia en João Pinto boven drijven. Samen bereikten zij onder meer de kwartfinale van het EK 1996 en de halve finale van het EK 2000. Het EK 1996 betekende zelfs het begin van een ononderbroken reeks deelnames aan EK’s en WK’s die nu nog loopt.

2004: het begin van Cristiano Ronaldo

Luis Figo nam eind 2003 de 18-jarige Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro onder zijn hoede bij het Portugese team. De twee vormden de typische overgang tussen generaties. Samen bereikten ze de finale van het EK 2004, waarin Griekenland verrassend te sterk was. Twee jaar later op het WK 2006 vochten ze samen de Slag van Neurenberg uit tegen Oranje, met in totaal 16 gele kaarten. In de halve finale was een goal van Zinedine Zidane te machtig voor Portugal.

Na 2006 nam CR7 het stokje over van de gestopte Luis Figo. Hij bracht zijn land tot kwalificatie voor alle toernooien tot nu toe, met echter wisselend succes. Op de WK’s van 2010, 2014 en 2018 kwam Portugal niet verder dan de achtste finales. Op het EK was er na de halve finale van 2012 eindelijk het grote succes in 2016: Portugal werd Europees kampioen. Drie jaar later kwam daar ook nog de hoofdprijs in de eerste Nations League bij.

Promoties voor Portugal

Wedden op Portugal wereldkampioen: Road to Qatar

De kwalificatie voor het WK 2022 verliep erg moeizaam voor Portugal. De groepsfase leek simpel met als tegenstanders Ierland, Luxemburg, Azerbeidzjan en Servië. Dat laatste land bleek echter een grote kluif te zijn.

Dusan Tadic en Aleksandar Mitrovic schoten Servië in de laatste wedstrijd naar de eerste plek in de groep. In de play-offs leek een beslissend duel met Italië onafwendbaar. Maar Noord-Macedonië verraste Italië, waardoor Portugal na Turkije alleen dat kleine land hoefde te verslaan om zich te plaatsen voor het WK 2022.

Wedden op Portugal wereldkampioen WK 2022

Portugal is de laatste drie WK’s dus nog nooit verder gekomen dan de achtste finales, maar het land mag niet onderschat worden. Bondscoach Fernando Santos, al bondscoach sinds 2014, kent precies de kwaliteiten van zijn spelers.

Portugal moet wel meteen aan de bak, want ze zitten in een loodzware groep met Ghana, Uruguay (Luis Suárez) en Zuid-Korea. Wedden op Portugal wereldkampioen WK 2022 kan daarom misschien juist interessant zijn. Als ze de groepsfase overleven, zouden ze immers op stoom zijn.

Wordt het in Qatar de kroon op het werk voor Cristiano Ronaldo?

 • Waar kun je wedden op WK Voetbal 2022?

  Op Wed Meesters vind je een overzicht van alle in Nederland legale bookmakers waar je kunt wedden op WK Voetbal 2022. Ook vind je alle WK promoties overzichtelijk op een rij. Enkele bekende bookmakers in Nederland zijn TOTO, BetCity en bet365.

 • Waar wordt het WK Voetbal 2022 gespeeld?

  Het WK Voetbal 2022 wordt gespeeld in Qatar en begint op 21 november en duurt tot 18 december 2022. Het speelschema is aangepast vanwege de hoge temperaturen in Qatar in de zomer.

 • Wie zijn de kanshebbers op de WK Voetbal 2022 titel?

  De bookmakers wijzen Engeland en Frankrijk aan als de grootste kanshebbers op de eindzege van het WK 2022. Brazilië, Spanje en Argentinië zijn ook favoriet. Nederland, Duitsland en België zijn belangrijke outsiders.

 • Hoevaak is het WK al gespeeld?

  Het WK 2022 in Qatar is het tweeëntwintigste officiële wereldkampioenschap voetbal sinds 1930. Iedere vier jaar wordt een wereldkampioenschap georganiseerd. Alleen gedurende de tweede wereldoorlog werd het mondiale voetbalfeest twee keer overgeslagen.

 • Wat is de beste tactiek voor een WK Pool?

  Twee jaar geleden is de nationale EK pool gewonnen door een jongen die bij iedere uitslag 1-0 heeft ingevuld. Dit is slim, want de meest voorkomende stand is 2-0 (19 procent), op de hielen gevolgd door 1-0 (18 procent). Gokken op gelijk spelen wordt gezien als een slechte strategie.