Wed Meesters | Wedden op Portugal

Wedden op Voetbal Portugal

Wordt dit het laatste WK van Cristiano Ronaldo? De superster hoopt met Portugal zijn derde prijs te pakken. Wedden op Portugal WK 2022 heeft tal van mogelijkheden!

Geschatte leestijd: 4 minuten

Wordt het ek 2024 in Duitsland het laatste van Cristiano Ronaldo? Wedden dat hij met Portugal weer een prijs pakt?

Portugal in vogelvlucht

 • Aantal eerdere EK deelnames: 8
 • Beste prestatie op een EK: Winnaar (2016)
 • Prestatie tijdens laatste EK: Achtste finales
 • Andere prestaties: Winnaar UEFA EK (2016), Winnaar UEFA Nations League (2019), Finalist UEFA EK (2004), Brons FIFA WK (1966), Winnaar FIFA Confederations Cup (2017)
 • Meest ervaren actieve speler: Christiano Ronaldo
 • Meest trefzekere actieve speler Christiano Ronaldo
 • Keeper Diogo Costa
 • Belangrijkste verdediger: Ruben Dias
 • Belangrijkste middenvelder Bernardo Silva
 • Belangrijkste spits: Christiano Ronaldo & Rafael Leão

Laatste nieuws over Portugal

Portugal: geen WK tot 1966

De laatste 25 jaar kennen we Portugal als een van de sterkste landen van Europa en de wereld. Decennia daarvoor telde het land echter niet mee op het wereldtoneel, buiten een sterke periode in de jaren ‘60. Portugal deed in de jaren ‘30 al twee keer mee aan kwalificatie voor het WK voetbal, maar wist zich niet te plaatsen voor 1934 en 1938, de toernooien die Italië won.

Ook na de Tweede Wereldoorlog lukte het Portugal lange tijd niet om zich te plaatsen voor een eindtoernooi in het voetbal. De WK’s bestonden in die tijd overigens nog uit 16 teams, en de kwalificatie was ofwel een knock-out tegen een ander land of een groepsfase met twee andere landen. In 1958 waren bijvoorbeeld Noord-Ierland en Italië te sterk, in 1962 moesten ze Engeland boven zich dulden.

Eerste topteam in jaren ‘60 met Eusebio

Portugal kon begin jaren ‘60 wel een team beginnen op te bouwen rondom een nieuwe ster: de in Mozambique geboren Eusébio da Silva Ferreira, simpelweg Eusébio. In 1964 mislukte nog kwalificatie voor het EK door een late uitschakeling tegen Bulgarije, maar bondscoach Otto Glória zou zijn sportieve revanche krijgen.

In de kwalificatie voor het WK 1966 was Eusébio de grote man voor Portugal. Hij besliste de eerste vier wedstrijden van zijn land praktisch in zijn eentje: Portugal won met 5-1 van Turkije (drie goals Eusébio) en tegen opnieuw Turkije (1-0), Tsjechoslowakije (1-0) en Roemenië (2-1) scoorde hij alle Portugese goals.

Op het WK 1966 in Engeland zat Portugal in de groep bij Brazilië, Hongarije en Bulgarije. Na een 3-1 zege op Hongarije werd het 3-0 tegen Bulgarije, het land dat dus twee jaar eerder Portugal een EK-deelname kostte. Eusébio schoot in de derde wedstrijd regerend tweevoudig wereldkampioen Brazilië met twee goals (3-1) naar huis. In de kwartfinale raakte de spits op stoom met liefst vier goals tegen Noord-Korea (5-3).

In de halve finale was gastland Engeland de tegenstander met een erg sterk team. Eusébio werd lange tijd geneutraliseerd terwijl Engeland via Bobby Charlton op 1-0 en 2-0 kwam. Een rake penalty van Eusébio na 82 minuten kwam te laat: Engeland won met 2-1 en zou de legendarische finale tegen West-Duitsland na verlenging met 4-2 winnen. Portugal won nog de wedstrijd om de derde plek tegen de Sovjet-Unie, maar dat was een schrale troost.

Jaren ‘90: Luis Figo en Fernando Couto

Eusébio zou nog tot 1973 voor Portugal spelen, maar nooit meer een eindtoernooi bereiken. Midden jaren ‘80 was er een kleine opleving met een derde plek op het EK 1984 en de groepsfase op het WK 1986. Het zou echter tot midden jaren ‘90 duren totdat Portugal weer een sterke generatie zou krijgen.

Onder leiding van bondscoaches António Oliveira en Humberto Coelho kwamen spelers als Luis Figo, Fernando Couto, Vitor Baia en João Pinto boven drijven. Samen bereikten zij onder meer de kwartfinale van het EK 1996 en de halve finale van het EK 2000. Het EK 1996 betekende zelfs het begin van een ononderbroken reeks deelnames aan EK’s en WK’s die nu nog loopt.

2004: het begin van Cristiano Ronaldo

Luis Figo nam eind 2003 de 18-jarige Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro onder zijn hoede bij het Portugese team. De twee vormden de typische overgang tussen generaties. Samen bereikten ze de finale van het EK 2004, waarin Griekenland verrassend te sterk was. Twee jaar later op het WK 2006 vochten ze samen de Slag van Neurenberg uit tegen Oranje, met in totaal 16 gele kaarten. In de halve finale was een goal van Zinedine Zidane te machtig voor Portugal.

Na 2006 nam CR7 het stokje over van de gestopte Luis Figo. Hij bracht zijn land tot kwalificatie voor alle toernooien tot nu toe, met echter wisselend succes. Op de WK’s van 2010, 2014 en 2018 kwam Portugal niet verder dan de achtste finales. Op het EK was er na de halve finale van 2012 eindelijk het grote succes in 2016: Portugal werd Europees kampioen. Drie jaar later kwam daar ook nog de hoofdprijs in de eerste Nations League bij.

Promoties voor Portugal

Wedden op Portugal Europees Kampioen: als belangrijke outsider naar het EK

Portugal kende een perfecte kwalificatiereeks richting Duitsland. Alle 10 wedstrijden werden gewonnen, met een indrukwekkend doelsaldo van +34 bovendien. En een voorsprong van 8 punten op nummer 2 Slowakije. 

Het schoolvoorbeeld van een maatje te groot. Waarmee de Portugezen zich direct opwerpen als dé outsider voor de titel. Kunnen ze het 8 jaar na 2016 nog een keer flikken?

Wedden op Portugal Europees Kampioen EK 2024

Wordt dit het laatste kunstje van Ronaldo? Of probeert hij het WK in 2026 ook nog mee te pakken. Hij is er eerzuchtig genoeg voor. 

Maar los van de grote vedette, dit Portugal is een ploeg om rekening mee te houden. Portugal koppelt als vanouds techniek en vernuft aan slimmigheid en meedogenloosheid. Weten ‘wij’ helaas alles van.

De bookmakers hebben de Portugezen op 9.00 staan, achter Engeland, Frankrijk, Duitsland en Spanje. We zouden ons verbazen als ze stranden voor de halve finale.

Veelgestelde Vragen over Wedden op EK Voetbal

We hebben de meest gestelde vragen over het EK Voetbal voor je op een rijtje gezet.

 • Waar kun je wedden op EK wedstrijden?

  Op Wed Meesters vind je een overzicht van alle in Nederland legale bookmakers waar je kunt wedden op EK wedstrijden. Ook vind je alle promoties overzichtelijk op een rij. Enkele bekende bookmakers in Nederland zijn TOTO, BetCity en LiveScore Bet.

 • Welke landen spelen op het Europees Kampioenschap voetbal?

  Er doen sinds 2016 24 landen mee aan een EK. Deze landen kwalificeren zich via de EK kwalificatieronde. Hier spelen landen in verschillende poules om plek 1 en 2, die direct toegang geven tot het hoofdtoernooi. De nummers drie spelen play-off wedstrijden om de laatste tickets.

 • Wat zijn goede EK wedmarkten?

  Topscorer, outright winner en first time winner bets zijn drie wedmarkten waar je het hele toernooi van kunt genieten. Omdat Engeland en België nooit een EK hebben gewonnen is de first time winner bet in het bijzonder erg aantrekkelijk.

 • Waar vind je de beste odds boosts voor het EK?

  Op Wed Meesters vind je alle odds boosts en andere promoties van bookmakers voor EK wedstrijden. Alle bookmakers op Wedmeesters.nl hebben een licentie van de KSA, zodat je er legaal kunt spelen.

 • Tegen wie speelde Nederland de finale in 1988?

  Nederland speelde de EK Finale in 1988 tegen de Sovjet-Unie. De finale werd met 2-0 gewonnen, terwijl de eerste groepswedstrijd (ook tegen de Sovjet-Unie) met 0-1 werd verloren.