Wed Meesters | Wedden op EK Kwalificatie

Europees Kampioenschap Kwalificatie | Wedden op EK Kwalificatie

Het mooie van internationaal voetbal: de bal rolt altijd. Want zodra een WK achter de rug is, komt de EK kwalificatie alweer in zicht. Veel landen, veel wedstrijden, en dus ook heel erg veel interessante wedkansen. Om die zo goed mogelijk te kunnen benutten moet je wel de ins & outs kennen. Wie zijn de kanshebbers? De outsiders? Wat zijn de beste wedmarkten? Wed Meesters neemt je mee in een kwalificatierondje langs de Europese velden.

Geschatte leestijd: 9 minuten

Wedden op EK Kwalificatie biedt veel mooie kansen. Voor we daar dieper op ingaan is het eerst tijd voor wat basiskennis. Aan het EK voetbal doen 24 landen mee en de EU heeft 27 lidstaten. De rekensom is snel gemaakt: alle EU landen doen mee aan het Europees Kampioenschap, behalve drie landen die toevallig druk zijn met wat anders.

Niets is minder waar. Sinds 2016 heeft de UEFA 55 leden* die potentieel in aanmerking komen voor een optreden op het hoogste voetbal podium van het continent. Hiervoor wordt een EK kwalificatie gespeeld. Met het alsmaar toenemende aantal leden van de UEFA wordt deze kwalificatie steeds complexer.

Wedden op EK kwalificatiewedstrijden daarmee ook. Reden genoeg om de huidige stand van zaken op een rijtje te zetten. Welke veranderingen kunnen we in de toekomst verwachten? Anticiperen is kansen creëren. Wed Meesters vertelt je alles over de opzet, deelnemers en wedmarkten van de komende EK kwalificatiereeksen.

*gezien de huidige situatie in Oekraïne is Rusland als lid geroyeerd en heeft de UEFA 54 leden.

Wedden EK Kwalificatie | Opzet Kwalificatietoernooi

Kwalificatiereeksen beginnen doorgaans zodra de laatste wedstrijd op een hoofdtoernooi is gespeeld. Zo ook voor het Europees Kampioenschap voetbal 2024.

Als de spelers eind december terugkomen van het WK in Qatar, mogen ze in maart 2023 opdraven voor de eerste kwalificatiewedstrijden voor het EK. En dan begint voor jou het wedden op EK kwalificatie. De reguliere kwalificatie loopt tot november 2023. In maart 2024 zijn er nog enkele play-off ronden voor de laatste tickets.

De opzet van het kwalificatietoernooi zal vergelijkbaar zijn met die van het Europees kampioenschap voetbal 2020. Dit betekent dat de 54 UEFA leden worden verdeeld over 10 groepen.

Zes groepen hebben vijf teams en vier groepen zes teams. De reden voor deze verdeling is omdat de knock-out wedstrijden voor de Nations League worden gespeeld tijdens de eerste ronde van het kwalificatietoernooi.

De landen die hieraan meedoen worden dus onderverdeeld in de groepen met vijf teams, zodat die een ronde minder spelen. De loting voor de groepen vindt plaats na de groepsfase van de Nations League, op 9 oktober 2022.

Na tien (of negen) speelrondes kwalificeren de nummers één en twee in een groep automatisch voor het EK. Wedden op EK kwalificatiewedstrijden wordt nu alleen maar interessanter, omdat de beste vier nummers drie elkaar in een play-off ronde ontmoeten voor het laatste ticket.

Dan is er nog een route om je te kwalificeren via de Nations League, waar de twaalf beste landen spelen om drie tickets. Makkelijker kunnen ze het niet maken, wel leuker! 

Wedden EK Kwalificatie | Deelnemers

Het is niet verrassend dat de deelnemers bestaan uit de 54 landen die aangesloten zijn bij de UEFA. In tegenstelling tot het Eurovisie Songfestival duikt hier geen verdwaald Australië op.

Hoewel we niet alle 54 lidstaten gaan noemen die samen het Europese continent uitmaken, is het wel de moeite om te benoemen dat tot deze groep landen ook staten als Lichtenstein, San Marino en Gibraltar horen. Landen die zich qua inwoners kunnen meten met Zwolle. Landen waar je niet snel je geld op inzet als je gaat wedden op EK kwalificatie. Mits ze tegen elkaar spelen natuurlijk. 

Wedden EK Kwalificatie | Kanshebbers voor kwalificatie

Niets is wat het lijkt. Zeker niet in het voetbal. De UEFA bouwt zekerheden in om te zorgen dat de 24 meest attractieve voetballanden op het toernooi staan. Dat Nederland zich in 2016 niet wist te kwalificeren (toen voor het eerst 24 landen mochten meedoen) is bijna een prestatie op zich te noemen.

Tijdens de ‘loting’ op 9 oktober zorgt UEFA ervoor dat alle grote landen (kanshebbers voor de titel) op het EK zijn. Bij het EK van 2020 had Nederland 12 wedstrijden op rij kunnen verliezen en nog mee mogen spelen voor een play-off ticket. Dit komt door het ‘Nations League’ effect, waar landen zijn ingedeeld in divisies.

Landen binnen dezelfde divisie komen elkaar niet tegen bij de kwalificatiewedstrijden voor het EK. Waar bij de Nations League het doel is om landen attractief voetbal te laten spelen tegen tegenstanders van gelijke kracht, is het bij de EK kwalificatiewedstrijden er juist om te doen om sterke landen zoveel mogelijk tegen zwakkere broeders te zetten.

De kanshebbers voor kwalificatie zijn dus automatisch de landen uit de Divisie A en B in de Nations League. 

Wedden EK Kwalificatie | Outsiders en play off kandidaten

Je hoeft bij bookmakers geen odds te verwachten waar je vrolijk van wordt als je inzet op Nederland kwalificeert zich voor het EK. Noch voor landen als Duitsland, Spanje, Italië of Frankrijk.

De kunst is om landen uit de D divisie van de Nations League te identificeren die bovenmaats presteren. Zij kunnen via de play-offs de C divisie landen (normaal gesproken de nummers 3 in de kwalificatiegroep) aftroeven.

Als je wil wedden op EK kwalificatie, dan zijn dit de landen waar je op moet focussen. Denk aan een Noord-Macedonië in 2020.

Wedden EK Kwalificatie | Wedmarkten

Plaatsing EK

De UEFA mag dan als een master of puppets proberen de kwalificatie al vooraf te bepalen, maar er is altijd een dark horse die weigert mee te spelen met de regels en boven verwachting presteert.

Wedden op EK kwalificatiewedstrijden en plaatsing vergt veel meer voetbal inhoudelijke kennis dan wedden op het Europees Kampioenschap zelf. Je kennis wordt beloond met odds die lonen.

Gebruik de Nations League om na de loting van 9 oktober 2022 een weddenschap te zetten op de onwaarschijnlijke plaatsing.

Inzetten op wedstrijden met handicap

Zakken geld scoren niet en een wedstrijd wordt op het veld gespeeld, niet op papier. Deze wijsheden van ‘s lands voetbalfilosoof zouden je leidraad moeten zijn voor de EK kwalificatie.

Door de opzet van de kwalificatie ligt het voor de hand dat scores hoger uitvallen dan bij wedstrijden op het eindtoernooi. Under en over handicaps zijn uitermate geschikt voor wedden op EK kwalificatiewedstrijden. Nederland – San Marino is geen interessante pot, maar wanneer je het verschil in doelpunten op +5 voor Nederland zet, zijn de odds ineens een stuk gunstiger.

Wedden EK Kwalificatie | Combi boosts

Een andere manier om onder lage odds van voorspelbare wedstrijden uit te komen is door gebruik te maken van combinatieweddenschappen. Wanneer je inzet op de uitslag van niet één, maar twee, drie of vier wedstrijden, maak je gebruik van een multiplier.

Dit is niet aan te raden bij ploegen die aan elkaar gewaagd zijn, maar wel als de grote jongens het opnemen tegen de mindere goden. De EK kwalificatie leent zich hier echter uitstekend voor.

Geschiedenis

De geschiedenis van de kwalificatiewedstrijden wordt veel slechter gedocumenteerd dan die van de meer illustere eindrondes. We kunnen echter genoeg zeggen over de kwalificatie van Nederland in het verleden. Die ging niet altijd zonder slag of stoot.

Zo moesten er in 1996 play-off wedstrijden tegen Ierland aan te pas komen, iets dat we in 2004 tegen Schotland mochten herhalen. Wel allebei met goede afloop. In 2008 kwalificeerde Nederland zich als tweede, achter Roemenië.

In de groepsfase van dat toernooi kwam Nederland door de B status in de poule des doods met Frankrijk, Italië en weer Roemenië. Die groep wonnen ‘we’ echter glansrijk, door zowel de Europees kampioen als Wereldkampioen van dat moment een pak slaag te geven.

In 2012 speelde Nederland wel een succesvolle kwalificatie (eerste in de groep, voor Zweden), maar ging het fout in de groepsfase. Weer werd gesproken over een groep des doods, ditmaal met angstgegners Portugal en Duitsland.

Na drie verlies potten konden we weer naar huis. Voor acht jaar, want in 2016 zou Nederland onder Danny Blind er niet in slagen om het EK te bereiken. Waarover hieronder meer. 

Het onherkenbare Nederland raakte na 2014 de A status kwijt en moest voor de kwalificatie van 2020 Duitsland boven zich dulden. Desalniettemin wisten we ons te kwalificeren, achter Duitsland.

Automatisch gekwalificeerd

In 2000 organiseerde Nederland samen met België het EK. Als gastland was Nederland automatisch geplaatst. Het hoofdtoernooi zelf was niet onverdienstelijk, met een doelpuntloos gelijkspel tegen de Italianen in de halve finale als eindstation.

Dat Oranje in reguliere speeltijd twee(!) strafschoppen miste laten we voor het gemak even buiten beschouwing.

Mislukte kwalificaties Nederland

In 1984 begon Nederland de kwalificatie met een 1-1 gelijkspel in IJsland. Daarna werd Ierland nog wel thuis met 2-1 verslagen, evenals de uitwedstrijd tegen Malta (0-6). Toen ging het echter fout. In Spanje werd voor het eerst verloren. Door een doelpunt van Juan Antonio Señor verloor Nederland met 1-0. Vervolgens werden IJsland (3-0) en Ierland (2-3) verslagen, waarna er thuis revanche werd genomen tegen Spanje. In Rotterdam werd met 2-1 gewonnen.

Op 17 december 1983 sloot Nederland de kwalificatie af met een 5-0-overwinning op Malta. Geen vuiltje aan de lucht. Nederland stond gelijk in punten en had 10 doelpunten voor op Spanje.

De Spanjaarden moesten echter op 21 december spelen tegen Malta. In de rust stond het nog maar 3-1, maar na rust gaf Malta Spanje vrije doorgang. Spanje won met 12-1, Nederland was uitgeschakeld. Was er omkoping in het spel? Nationalisme? Het duurde tot 1988 voor de geruchten en woede in Nederland waren bedaard.

In 2016 leek de kwalificatie een formaliteit. In een groep met Tsjechië, IJsland, Turkije, Letland en Kazachstan kon je niks gebeuren. Toch? Zeker niet wanneer de nummers één en twee doorgaan.

Dubbele verliespartijen tegen Tsjechië en IJsland, een remise en verlies tegen de Turken; Nederland eindigde vierde in de groep van 6 en bevond zich in gezelschap met Letland en Kazachstan.

Pas onder leiding van Ronald Koeman herpakte Nederland zich vanaf 2019 door meerdere grote landen te verslaan in de Nations League. En zo wat van de verloren glans terug te winnen…

Veelgestelde Vragen

We hebben de meest gestelde vragen over het EK Voetbal voor je op een rijtje gezet.

 • Waar kun je wedden op EK kwalificatiewedstrijden?

  Op Wed Meesters vind je een overzicht van alle in Nederland legale bookmakers waar je kunt wedden op EK kwalificatiewedstrijden. Ook vind je alle promoties overzichtelijk op een rij. Enkele bekende bookmakers in Nederland zijn TOTO, Bingoal en Holland Casino.

 • Wat zijn goede EK kwalificatie wed markten?

  Doordat de teams die tegen elkaar spelen vaak van een ander niveau zijn is het belangrijk in te zetten met een handicap of met een combinatie-weddenschap. Wees altijd voorzichtig dat je niet te ver doorschiet, maar de EK kwalificatiewedstrijden zijn een van de weinige plekken waar je wat meer risico kunt nemen met wedden.

 • Welke EK’s deed Nederland niet mee?

  Nederland wist zich twee keer niet te kwalificeren, in 1984 en 2016. In 1984 kwalificeerde Spanje zich in plaats van Nederland door met 12-1 van Malta te winnen. Hiermee kwalificeerde de Spanjaarden op basis van doelsaldo. Nederland stond voor deze wedstrijd 10 doelpunten op Spanje voor.

 • Kun je je voor het EK kwalificeren via de Nations League?

  Voor het EK 2024 worden van de 24 EK tickets drie vergeven via de Nations League, twintig door directe kwalificatie en één via de kwalificatie play-offs. De resultaten bij de Nations League hebben indirect ook invloed op de kwalificatieloting van 9 oktober 2022.

 • Hoeveel landen doen mee voor de kwalificatie van het EK?

  De UEFA heeft 54 leden die allemaal participeren in de EK kwalificatiewedstrijden. Van de 54 landen gaan er 24 naar het eindtoernooi. De kwalificatie wordt gespeeld in 10 groepen. Zes groepen van 5 teams en vier groepen van 6 teams. De landen die de eindronde van de Nations League spelen worden automatisch ingedeeld in de groepen van vijf teams.