Wed Meesters | Wedden op Japan

Wedden op Voetbal Japan

Japan is er dit jaar ook weer bij! Maar wat kunnen we verwachten van het land? En wat zal een wedje ons opleveren?

Geschatte leestijd: 4 minuten

Japan is voor de zevende keer op rij bij het WK voetbal. Wat kan het land en wat levert wedden op Japan wereldkampioen WK 2022 op?

Japan in vogelvlucht

 • Aantal eerdere WK deelnames: 6
 • Beste prestatie: achtste finale WK 2002, 2010, 2018
 • Andere prestaties: vier keer Aziatisch kampioen – 1992, 2000, 2004, 2011, FIFA Confederations Cup 2021 – verliezend finalist
 • Recente toernooien: Asia Cup 2019 – verliezend finalist, Copa América 2019 – groepsfase
 • Meest ervaren actieve speler: Yuto Nagatomo (134 interlands)
 • Meest trefzekere actieve speler: Shinji Okazaki (50 goals)

Laatste nieuws over Japan

Japan: aanloop naar olympisch brons

Bij het land Japan denk je niet direct aan voetbal en dat is ook niet gek. Vechtsport is natuurlijk erg populair in Japan, al is dat voornamelijk op amateurniveau. Maar de populairste sport is honkbal, gevolgd door sumoworstelen, dan voetbal, tennis en golf. Voetbal in Japan is ook pas na de Tweede Wereldoorlog echt begonnen met groeien.

Er was één olympische deelname in 1936, maar dat mocht weinig naam hebben. Pas in de jaren ‘50 begon Japan mee te doen aan het Aziatisch kampioenschap en sloten ze zich weer aan bij de FIFA. Bij de kwalificatie voor het WK 1954 verloren ze van Zuid-Korea, wat het begin betekende van een flinke rivaliteit. Op de Olympische Spelen van 1968 was er het eerste succes met de bronzen medaille, waardoor voetbal meer aanzien kreeg in Japan.

Weinig hoogtepunten tot jaren ‘90

Toch leverde die bronzen medaille twee decennia lang weinig verdere progressie op. Dat kwam voornamelijk door het ontbreken van een professionele competitie. Japan kwam wel dicht bij kwalificatie voor het WK 1986, maar opnieuw was Zuid-Korea in de beslissende fase te sterk. In 1988 was Japan wel voor het eerst aanwezig op de Asian Cup, waar de groepsfase het eindstation was met drie nederlagen en een gelijkspel.

In 1991 werd dan eindelijk de professionele J.League geïnitieerd in Japan, waardoor het voetbal de juiste impuls kreeg. Een jaar later was er direct groot succes op de Asian Cup 1992. Japan kwam de groepsfase door via een laat doelpunt Kazuyoshi Miura tegen Iran. Klinkt die naam bekend? Inderdaad, de 55-jarige wereldrecordhouder die nog steeds professioneel voetbal speelt. Via een 3-2 zege op China kwam Japan in de finale, waar het met 1-0 te sterk was voor Saoedi-Arabië.

Eerste WK en opnieuw Aziatisch kampioen

De toon was gezet voor het voetballand Japan met die overwinning. De J.League ging lopen en na het gemiste WK 1994 (tegen Iran) plaatste Japan zich dan eindelijk voor het WK 1998. Na onder meer 14 goals van Miura in de kwalificatie kwam Japan in de play-off weer tegenover Iran, maar nu won Japan via een golden goal. Op het WK 1998 verloor het land alle drie de groepswedstrijden (tegen Argentinië, Kroatië en Jamaica), maar allemaal met slechts één goal verschil.

Twee jaar later kon Japan revanche nemen voor de verloren kwartfinale van de Asian Cup 1996. Op het toernooi in 2000 was het land ongenaakbaar. Via een zelfde soort route als 1992 (halve finale tegen China, finale tegen Saoedi-Arabië) werd Japan opnieuw kampioen. En dat met een selectie die op één na allemaal in eigen land speelde.

Vaste deelnemer WK, vaker winnaar Asian Cup

Sinds dat eerste WK in 1998 heeft Japan zich tot nu toe altijd geplaatst voor het WK en de Asian Cup. Op het WK 2002 (in eigen land en Zuid-Korea) won het land zelfs zijn groep met België, Rusland en Tunesië. In de achtste finale was Turkije echter met 1-0 te sterk.

In 2004 wist Japan zijn titel op de Asian Cup succesvol te verdedigen door in de finale China te verslaan. Grote man bij Japan was Shunsuke Nakamura die bij Reggina, Celtic en Espanyol heeft gespeeld en nu op 43-jarige leeftijd nog actief is in Japan.

Op het WK 2006 strandde het land weer in de groepsfase en een jaar later werd het vierde in de Asian Cup. 2010 en 2011 waren dan weer betere jaren. Op het WK 2010 volgden ze Oranje in de groepsfase naar de achtste finales, waarin Paraguay verrassend won op penalty’s.

In 2011 volgde de derde eindzege in de Asian Cup, al won Japan in de knock-outfase twee keer in de verlenging en eenmaal op penalty’s. Het WK 2014 (groepsfase) en WK 2018 (achtste finale) volgden het vaste patroon van Japan. In 2015 kwam het op de Asian Cup tot de kwartfinale, in 2019 verloor Japan de finale van Qatar.

Promoties voor Japan

Wedden op Japan wereldkampioen: Road to Qatar

Japan had een lange aanloop naar dit WK, wat helaas het lot is van de deelnemende landen in Azië. Na een simpele eerste groepsfase (acht zeges op acht duels, doelsaldo 46-2) kwam er een tweede groepsfase met tien wedstrijden.

Daarin was Saoedi-Arabië sterk en won het ook de groep, waardoor Japan met Australië moest strijden om het tweede ticket. De beslissing kwam in een rechtstreeks duel op 24 maart, waarin Japan door goals in de 89e en 94e minuut met 2-0 won.

Wedden op Japan wereldkampioen WK 2022

Japan is de afgelopen dertig jaar enorm gegroeid als voetballand. Maar wat kun je bereiken met wedden op Japan WK 2022? Het land heeft nu driekwart van zijn voetballers in het buitenland, voornamelijk in Europa. Een van de uitblinkers is nog steeds voormalig VVV-speler Maya Yoshida en we zien ook Yuta Nakayama van PEC Zwolle in de selectie.

PSV’er Ritsu Doan mag ook nog hopen op deelname aan het WK. Japan is in de groep ingedeeld met twee grootmachten: Spanje en Duitsland. Daar komt nog de winnaar van het duel Costa Rica – Nieuw-Zeeland bij, maar het wordt dus een zware dobber voor Japan.

 • Waar kun je wedden op WK Voetbal 2022?

  Op Wed Meesters vind je een overzicht van alle in Nederland legale bookmakers waar je kunt wedden op WK Voetbal 2022. Ook vind je alle WK promoties overzichtelijk op een rij. Enkele bekende bookmakers in Nederland zijn TOTO, BetCity en bet365.

 • Waar wordt het WK Voetbal 2022 gespeeld?

  Het WK Voetbal 2022 wordt gespeeld in Qatar en begint op 21 november en duurt tot 18 december 2022. Het speelschema is aangepast vanwege de hoge temperaturen in Qatar in de zomer.

 • Wie zijn de kanshebbers op de WK Voetbal 2022 titel?

  De bookmakers wijzen Engeland en Frankrijk aan als de grootste kanshebbers op de eindzege van het WK 2022. Brazilië, Spanje en Argentinië zijn ook favoriet. Nederland, Duitsland en België zijn belangrijke outsiders.

 • Hoevaak is het WK al gespeeld?

  Het WK 2022 in Qatar is het tweeëntwintigste officiële wereldkampioenschap voetbal sinds 1930. Iedere vier jaar wordt een wereldkampioenschap georganiseerd. Alleen gedurende de tweede wereldoorlog werd het mondiale voetbalfeest twee keer overgeslagen.

 • Wat is de beste tactiek voor een WK Pool?

  Twee jaar geleden is de nationale EK pool gewonnen door een jongen die bij iedere uitslag 1-0 heeft ingevuld. Dit is slim, want de meest voorkomende stand is 2-0 (19 procent), op de hielen gevolgd door 1-0 (18 procent). Gokken op gelijk spelen wordt gezien als een slechte strategie.