Wed Meesters | Wedden op Iran

Wedden op Voetbal Iran

Wat als Oranje, Iran zou tegenkomen? Daar gaan we achter komen met deze vooruitblik: wedden op Iran op het WK 2022!

Geschatte leestijd: 4 minuten

Het tweede Aziatische land na gastland Qatar op het WK 2022 is bekend. Iran heeft zich in de altijd moeilijke AFC gekwalificeerd. We hebben Iran de laatste jaren vaker op het wereldkampioenschap voetbal gezien, maar hoeveel weten we nu van ze?

Het Nederlands Elftal heeft in de geschiedenis bijvoorbeeld pas één keer tegen Iran gespeeld, en dat was al vele decennia geleden op het WK 1978. Wat als Oranje nu dit land zou tegenkomen, wat weten we van ze? Daar gaan we eens achter komen met deze vooruitblik wedden op Iran op het WK 2022.

Iran in vogelvlucht

 • Aantal eerdere deelnames: 5
 • Beste prestatie: kwartfinale groepsfase (WK 1998, 2006, 2014 en 2018)
 • Andere prestaties: Driemaal Aziatisch kampioen (1968, 1972, 1976)
 • Recente toernooien: WK 2018 – groepsfase, Aziatisch kampioenschap 2019 – halve finale
 • Meest ervaren actieve speler: Ehsan Hajsafi (117 interlands)
 • Meest trefzekere actieve speler: Sardar Azmoun (39 goals)

Laatste nieuws over Iran

Iran op het WK: lang niet aanwezig

Vanaf het eerste WK voetbal in 1930 tot en met de jaren ‘60 waren er nauwelijks Aziatische landen aanwezig op het mondiale eindtoernooi. Dit kwam deels doordat ze zich niet inschreven of geen FIFA-lid waren, maar ook deels door de toernooiopzet en kwalificatie. Toen waren er namelijk nog niet zoveel landen op het eindtoernooi, waardoor de wereldwijde kwalificatie er anders uitzag.

Europa en Zuid-Amerika namen al de meeste plekken voor hun rekening terwijl Afrika, Azië, Noord- en Midden-Amerika onderling moesten strijden voor drie play-off tickets tegen een Europees of Zuid-Amerikaans land. Hierdoor waren er tot en met het WK 1982 pas zes Aziatische landen actief geweest op het WK voetbal.

Iran: sterk in de jaren ‘60 en ‘70

Vanaf 1956 is er ook een Aziatisch kampioenschap dat in die tijd om de vier jaar werd gespeeld. Iran deed de eerste drie edities niet mee, maar bij de eerste deelname (als gastland) in 1968 was het meteen raak. In een groepsfase met Hong Kong, China, Israël en Burma was Iran het sterkst. Ze wonnen alle vier hun wedstrijden onder meer door vier goals van Homayoun Behzadi.

Ook in de twee edities hierna was Iran de beste van Azië. In 1972 deden ze automatisch mee als regerend kampioen. De eindoverwinning werd ze echter niet in de schoot geworpen. In de groepsfase versloegen ze Irak en Thailand, maar vooral de overwinning op Thailand was moeizaam. Na een 2-0 achterstand scoorde Ali Jabbari een hattrick in de laatste tien minuten voor een 3-2 overwinning. In de halve finale werd Cambodja (Khmer Republiek) verslagen en in de finale Zuid-Korea na verlenging. Jabbari (4 goals) en Hossein Kalani (5 goals) waren de grote spelers met samen negen van de tien Iraanse goals dit toernooi.

Weer Aziatisch kampioen en WK 1978

Vier jaar later mocht Iran het Aziatisch kampioenschap opnieuw organiseren. Na overwinningen in de groepsfase op Irak (2-0) en Zuid-Jemen (8-0) won Iran in de halve finale van China (2-0 na verlenging) en in de finale ternauwernood van Koeweit (1-0). Hierdoor was Iran voor de derde keer achter elkaar Aziatisch kampioen.

Twee jaar later was er ook eindelijk een eerste WK-deelname. Iran won in de gemengde kwalificatie van Azië en Oceanië waardoor het land naar het WK 1978 in Argentinië mocht. De groepsfase liep uit op een teleurstelling: 3-0 verlies van Nederland, 1-1 tegen Schotland en 4-1 verlies van Peru.

Grijze jaren voor Iran tot eind jaren ‘90

Na deze eerste WK-deelname was er een tijd lang niks te vieren voor Iran. Het land ontbrak de 20 jaar erna op het WK en op de Aziatisch kampioenschappen kwam Iran niet verder meer dan de halve finale. In de jaren ‘90 leek er eindelijk weer een goede generatie te komen met onder meer Ali Daei: tot voor kort topscorer aller tijden in interlands met 109 goals totdat Cristiano Ronaldo hem voorbij streefde. Toegegeven, de tegenstanders waren niet altijd van formaat voor Daei: Malediven (8 goals), Laos (8), Libanon (6), Sri Lanka (5), Nepal (5), Guam (4 in één wedstrijd).

Maar sinds 1998 is Iran een relatief vaste gast op het WK: het land deed mee in 1998, 2006, 2014 en 2018. Telkens was helaas de groepsfase ook meteen het eindpunt waarin het volgens de regels altijd minimaal twee landen uit Europa en/of Zuid-Amerika treft. In 2019 was de halve finale op het Aziatisch kampioenschap een klein hoogtepunt.

Promoties voor Iran

Van Gerwen wint World Grand Prix

Micheal heeft afgelopen zaterdag de World Grand Prix gewonnen! In Dublin versloeg hij Gary Anderson. Van Gerwen won maar liefst met 5-2 en verzekerde op deze manier zijn derde titel in Dublin. Hiervoor won hij in 2012 en 2014 ook al. Hij houd er een mooi zakcentje van 110.000 euro aan over. Om het nog mooier te maken is Van Gerwen de enige Nederlander die de World Grand Prix heeft weten te winnen.

Frank & Ronald winnen de Toto

Frank & Ronald de Boer zijn vandaag jarig! En zei je vroeger hun namen dan zei je automatisch Eéééééééj Eveeeers!’. Luister hieronder hoe ze de Toto wonnen – wij lagen er gelijk weer af!

Wat kunnen we verwachten van Max na de zomerstop?

Twee races voor de zomerstop had Max Verstappen nog een voorsprong van dik dertig punten en nu de zomerstop in de Formule 1 daadwerkelijk is begonnen staat de coureur van RB acht punten achter op Hamilton. Iedereen weet hoe dit is gekomen en eigenlijk hebben we weinig zin om dit nog op te rakelen. We kijken liever vooruit naar wat we nog mogen verwachten van Max die weer in de aanval kan in de tweede helft van het seizoen.

Wedden op Iran wereldkampioen: Road to Qatar

Bij aanvang van de kwalificatie WK 2022 was Iran met de 21e plek op de FIFA wereldranglijst het beste Aziatische land. Iran won de tweede ronde en ging met Irak door naar de volgende fase ten koste van Bahrein, Hong Kong en Cambodja. In de laatste groepsfase is Iran na zeven van de tien wedstrijden al zeker van minimaal de tweede plek en daarmee kwalificatie voor het WK 2022. Samen met Zuid-Korea is Iran veel sterker dan de rest.

Wedden op Iran wereldkampioen WK 2022

Het is nog wachten op het eerste land buiten Europa of Zuid-Amerika dat wereldkampioen wordt. De halve finale van Zuid-Korea in 2002 is het hoogst behaalde door een Aziatisch land. Wedden op Iran WK 2022 is dus een utopie, maar er zijn genoeg markten om op in te zetten met alle landen die actief zijn op het WK 2022 in Qatar!

 • Waar kun je wedden op WK Voetbal 2022?

  Op Wed Meesters vind je een overzicht van alle in Nederland legale bookmakers waar je kunt wedden op WK Voetbal 2022. Ook vind je alle WK promoties overzichtelijk op een rij. Enkele bekende bookmakers in Nederland zijn TOTO, BetCity en bet365.

 • Waar wordt het WK Voetbal 2022 gespeeld?

  Het WK Voetbal 2022 wordt gespeeld in Qatar en begint op 21 november en duurt tot 18 december 2022. Het speelschema is aangepast vanwege de hoge temperaturen in Qatar in de zomer.

 • Wie zijn de kanshebbers op de WK Voetbal 2022 titel?

  De bookmakers wijzen Engeland en Frankrijk aan als de grootste kanshebbers op de eindzege van het WK 2022. Brazilië, Spanje en Argentinië zijn ook favoriet. Nederland, Duitsland en België zijn belangrijke outsiders.

 • Hoevaak is het WK al gespeeld?

  Het WK 2022 in Qatar is het tweeëntwintigste officiële wereldkampioenschap voetbal sinds 1930. Iedere vier jaar wordt een wereldkampioenschap georganiseerd. Alleen gedurende de tweede wereldoorlog werd het mondiale voetbalfeest twee keer overgeslagen.

 • Wat is de beste tactiek voor een WK Pool?

  Twee jaar geleden is de nationale EK pool gewonnen door een jongen die bij iedere uitslag 1-0 heeft ingevuld. Dit is slim, want de meest voorkomende stand is 2-0 (19 procent), op de hielen gevolgd door 1-0 (18 procent). Gokken op gelijk spelen wordt gezien als een slechte strategie.