Wed Meesters | Wedden op Ghana

Wedden op Voetbal Ghana

Ghana is de laatste 20 jaar een van de sterkste Afrikaanse landen geweest. Op het WK 2018 waren ze er niet bij, maar nu weer wel. Wat weten we van dit voetballand en wedden op Ghana wereldkampioen WK 2022?

Geschatte leestijd: 5 minuten

Ghana is de laatste 20 jaar een van de sterkste Afrikaanse landen geweest. Op het WK 2018 waren ze er niet bij, maar nu weer wel. Wat weten we van dit voetballand en wedden op Ghana wereldkampioen WK 2022?

Australië in vogelvlucht

Ghana in vogelvlucht

 • Aantal eerdere WK deelnames: 3
 • Beste prestatie: kwartfinale WK 2010
 • Andere prestaties:vier keer winnaar African Nations Cup – 1963, 1965, 1978 en 1982
 • Recente toernooien: African Nations Cup 2021 – groepsfase, African Nations Cup 2019 – achtste finale
 • Meest ervaren actieve speler: André Ayew (103 interlands)
 • Meest trefzekere actieve spelers: André Ayew (23 goals)

Laatste nieuws over Ghana

Ghana: van onafhankelijkheid naar Afrikaans kampioen

Net als bij de meeste Afrikaanse landen begint het verhaal van Ghana pas in de tweede helft van de twintigste eeuw. In 1920 was weliswaar al de ‘Gold Coast Football Association’ opgericht, maar pas in 1957 werd Ghana onafhankelijk van Groot-Brittannië. Toen pas kon Ghana echt gaan bouwen aan een eigen identiteit en voetbalcultuur.

Charles Kumi Gyamfi was tussen 1950 en 1961 al international van Ghana en in 1963 werd hij op 34-jarige leeftijd bondscoach van het land. Hij mocht meteen aan de slag op de vierde African Nations Cup ooit, in eigen land nog wel. Het toernooi bestond toen nog uit zes landen, met eerst twee groepen van drie landen. Ghana speelde gelijk tegen Tunesië en versloeg titelhouder Ethiopië, waardoor het naar de finale ging. Daarin maakte Ghana na rust het verschil met Soedan en won met 3-0 en daarmee zijn eerste Afrika Cup.

Twee jaar later mocht Ghana als titelhouder automatisch meedoen aan de volgende Afrika Cup, ditmaal in Tunesië. Ghana versloeg overtuigend DR Congo (5-2) en Ivoorkust (4-1) in de groepsfase, waarna de finale tegen gastland Tunesië was. De pas 22-jarige Frank Odoi schoot Ghana in de verlenging naar de tweede Afrika Cup op rij: 3-2. Daarmee was bondscoach Charles Gyamfi ook direct een levende legende in eigen huis. Na het toernooi nam hij ook afscheid en pas in 1982 kwam hij kort terug als bondscoach.

Van top in Afrika naar verval

De WK kwalificatie in de jaren ‘60 en ‘70 was enorm in het nadeel van Afrikaanse en Aziatische landen. Het WK was in die tijd nog kleinschalig en de meeste plekken waren al gereserveerd voor Europese en Zuid-Amerikaanse landen. Dus richtte Ghana zich vooral nog op het eigen continentale kampioenschap.

Als titelhouder mochten ze in 1968 automatisch naar de African Nations Cup in Ethiopië om voor een hattrick aan titels te gaan. Ghana kwam de groepsfase weer makkelijk door na onder meer een zege op DR Congo. Ze wonnen de halve finale van Ivoorkust na een goal in de verlenging van wederom Frank Odoi. In de finale troffen ze wederom DR Congo, maar deze finale ging met 1-0 verloren. Twee jaar later in 1970 versloeg Ghana weer Ivoorkust na verlenging in de halve finale, maar was er ook weer een nederlaag in de finale: 1-0 tegen Soedan.

Deze nederlaag luidde een donkere periode in voor het Ghanese voetbal. Het land deed mee aan de kwalificatie voor de WK’s van 1970, 1974 en 1978 maar kon zich voor geen van die toernooien plaatsen. En tot overmaat van ramp kwalificeerde Ghana zich, als finalist in de vorige vier edities, niet voor de Afrika Cups van 1972, 1974 en 1976.

Wederom Afrikaans kampioen

Na drie gemiste kampioenschappen kreeg Ghana deelname aan de African Nations Cup 1978 in de schoot geworpen, ze waren namelijk weer het gastland. Het land overleefde makkelijk de groepsfase met Nigeria, Zambia en Opper-Volta (later Burkina Faso). De verdediging leidde Ghana vervolgens naar de derde titel via een 1-0 zege op Tunesië en een 2-0 zege op Oeganda in de finale. 

Vier jaar later in 1982 pakte Ghana zijn vierde titel. In de halve finale was er de revanche op Algerije, dat in 1980 Ghana had uitgeschakeld in de groepsfase. En in de finale tegen Libië kon Ghana na een lange penaltyreeks weer de titel mee naar huis brengen. De rest van de jaren ‘80 en ‘90 brachten Ghana nog één verloren finale en verder weinig, ondanks de aanwezigheid van legendarische spelers als Abedi Pele en Anthony Yeboah.

Nieuwe generatie en eindelijk het WK

Deze eeuw gaat het uitstekend met Ghana, dat zich geweldig heeft ontwikkeld. In 2006 was er eindelijk een eerste deelname aan een WK en direct plaatste het land zich voor de achtste finales na zeges op Tsjechië en de VS. De pech was dat Brazilië de tegenstander was: 3-0 met onder meer een goal van Ronaldo.

In 2008 werd de Serviër Milovan Rajevac bondscoach van Ghana. Hij leidde het land naar een geweldige 14e plaats op de FIFA ranking, een verloren finale op de Afrika Cup 2010 en bijna een sensatie op het WK 2010. Want zoals velen wellicht weten, was Luis Suarez in de kwartfinale de held van Uruguay door een zekere goal van Ghana met de hand weg te werken. Ghana miste de penalty en daarmee de halve finale.

Het was wel het begin van een enorm sterke periode van Ghana. Want tussen 2008 en 2017 haalde Ghana zes keer op rij minimaal de halve finale van de Afrika Cup (zonder winst echter). En Ghana was er ook weer bij op het WK 2014. Asamoah Gyan, Sulley Muntari en John Mensah waren leidende spelers in die tijd.

Promoties voor Ghana

Wedden op Ghana wereldkampioen: Road to Qatar

De broers André Ayew en Jordan Ayew zijn sinds respectievelijk 2007 en 2009 international van Ghana, en nu dragende krachten. Feitje voor de voetbalkenners: zij zijn de zoons van de legendarische Abedi Pele, die eigenlijk Abedi Ayew heet. De broers Ayew hielpen Ghana ook aan kwalificatie voor het WK 2022.

In de eerste groepsfase scoorden ze net één goal meer dan Zuid-Afrika, waardoor ze ternauwernood naar de beslissende ronde gingen. Door 0-0 thuis en 1-1 uit tegen Nigeria kwalificeerde Ghana zich op basis van uitdoelpunten voor het WK 2022 in Qatar.

Wedden op Ghana wereldkampioen WK 2022

Ghana heeft een interessante loting gekregen voor het WK. Ze zijn namelijk ingedeeld bij het Portugal van Cristiano Ronaldo, maar ook bij het Uruguay van Luis Suarez (en als laatste Zuid-Korea). Het zal pittig worden tegen Cristiano Ronaldo en de zijnen, maar Ghana zal vooral uit zijn op revanche tegen Uruguay en Luis Suarez.

Wedden op Ghana wereldkampioen WK 2022 heeft dus interessante bets!

 • Waar kun je wedden op WK Voetbal 2022?

  Op Wed Meesters vind je een overzicht van alle in Nederland legale bookmakers waar je kunt wedden op WK Voetbal 2022. Ook vind je alle WK promoties overzichtelijk op een rij. Enkele bekende bookmakers in Nederland zijn TOTO, BetCity en bet365.

 • Waar wordt het WK Voetbal 2022 gespeeld?

  Het WK Voetbal 2022 wordt gespeeld in Qatar en begint op 21 november en duurt tot 18 december 2022. Het speelschema is aangepast vanwege de hoge temperaturen in Qatar in de zomer.

 • Wie zijn de kanshebbers op de WK Voetbal 2022 titel?

  De bookmakers wijzen Engeland en Frankrijk aan als de grootste kanshebbers op de eindzege van het WK 2022. Brazilië, Spanje en Argentinië zijn ook favoriet. Nederland, Duitsland en België zijn belangrijke outsiders.

 • Hoevaak is het WK al gespeeld?

  Het WK 2022 in Qatar is het tweeëntwintigste officiële wereldkampioenschap voetbal sinds 1930. Iedere vier jaar wordt een wereldkampioenschap georganiseerd. Alleen gedurende de tweede wereldoorlog werd het mondiale voetbalfeest twee keer overgeslagen.

 • Wat is de beste tactiek voor een WK Pool?

  Twee jaar geleden is de nationale EK pool gewonnen door een jongen die bij iedere uitslag 1-0 heeft ingevuld. Dit is slim, want de meest voorkomende stand is 2-0 (19 procent), op de hielen gevolgd door 1-0 (18 procent). Gokken op gelijk spelen wordt gezien als een slechte strategie.