Wedden op FC Dordrecht.

Wedden op FC Dordrecht

Wedden op deze echte volksclub in hart en nieren, dat kan nog wel eens heel goed uitpakken! De oudste profvoetbalclub van Nederland is niet Sparta, maar FC Dordrecht. De erelijst is niet zo indrukwekkend als van Ajax, Feyenoord of PSV, maar het is een echte volksclub. Wedden op FC Dordrecht in de Keuken Kampioen Divisie kan een leuke bezigheid zijn. Laten we de club uit Zuid-Holland eens onder het vergrootglas leggen!

Geschatte leestijd: 5 minuten

De oudste profvoetbalclub van Nederland is niet Sparta, maar FC Dordrecht. De erelijst is niet zo indrukwekkend als van Ajax, Feyenoord of PSV, maar het is een echte volksclub. Wedden op FC Dordrecht in de Keuken Kampioen Divisie kan een leuke bezigheid zijn. Laten we de club uit Zuid-Holland eens onder het vergrootglas leggen!

Geschiedenis van de club

16 augustus 1883, zo ver terug ligt de oprichting van FC Dordrecht al. In eerste instantie was het D.C.C. (Dordrechtse Cricket Club), maar in 1891 werd het al Dordrechtsche Cricket en Football Club (D.C.F.C.). Nog eens acht jaar later viel het cricket volledig weg door de populariteit van voetbal en ging de club verder als D.F.C.

In 1972 werd de professionele tak van de club opgericht en een paar jaar later was er weer een naamsverandering naar DS’79 (Drechtsteden ’79). In 1990 werd de club omgedoopt tot Dordrecht ‘90 en was het ook een paar jaar SVV/Dordrecht ‘90 door een fusie. Sinds 2002 staat de club bekend onder zijn huidige naam FC Dordrecht.

Toen de club in 1972 profvoetbal ging spelen, begon het natuurlijk in de Eerste Divisie. De eerste jaren was het een beetje aanpoten in het rechterrijtje, tot het vanaf 1980 een stuk beter ging. Een zwakke vijftiende plek in 1982 was een dipje. Maar een jaar later kroonde Dordrecht zich onder trainer Hans Dorjée tot kampioen van de Eerste Divisie en promoveerde het naar de Eredivisie.

In elf jaar tijd (tot 1995) promoveerde en degradeerde Dordrecht vier keer, met in 1994 nog eens het kampioenschap in de Eerste Divisie (met trainer Nico van Zoghel). In 20142-2015 was Dordrecht voor het laatst actief op het hoogste niveau na een tweede plaats in de Eerste Divisie het seizoen ervoor. Maar een laatste plek wierp Dordrecht weer terug en sindsdien heeft de club in zes seizoenen zelfs niet meer het linkerrijtje gehaald.

Laatste nieuws over FC Dordrecht

Wedden op FC Dordrecht met bonus

Ook dit seizoen doet FC Dordrecht niet mee om de prijzen, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat wedden op FC Dordrecht niet kan. Je hoeft immers niet op winst van de club in te zetten. Het kan zelfs heel verstandig zijn om tegen FC Dordrecht te wedden als ze een tegenstander als FC Emmen, FC Volendam of FC Eindhoven treffen.

Promoties voor FC Dordrecht

Clubiconen FC Dordrecht

FC Dordrecht speelt pas sinds begin jaren ‘70 profvoetbal, dus de lijst van clubiconen is iets korter dan die van andere clubs. Een van de eerste spelers die lange tijd bij het huidige FC Dordrecht speelden, is Ad van der Linden. Hij kwam in 1975 over van Sparta en zou tot 1984 de club trouw blijven tot het einde van zijn carrière.

Van der Linden maakte net niet het trainerschap mee van de legendarische Simon Kistemaker, afgelopen november overleden op 81-jarige leeftijd. Kistemaker was in 1984-1985 al eerst interim-trainer van Dordrecht en van 1986 tot 1989 hoofdtrainer. Onder leiding van ‘De Kist’ promoveerde Dordrecht in 1987 voor de tweede keer in de geschiedenis naar de Eredivisie.

Eind jaren ‘90 en begin deze eeuw was Robert Verbeek in totaal bijna zes seizoenen hoofdtrainer van de club. Hij kon echter geen promotie afdwingen in zijn tijd. Een aantal andere bekende trainers uit de afgelopen twintig jaar zijn onder meer oud-speler Harry van den Ham, Gert Kruys, en Gérard de Nooijer.

Bij de clubiconen onder de spelers mag Marco Boogers natuurlijk niet ontbreken. Hij begon zijn carrière met twee jaar bij toen nog DS ‘79 tussen 1986 en 1988. In 1999 kwam hij na vele omzwervingen terug om nog 4,5 jaar voor Dordrecht te spelen. Boogers werd zelfs nog vier seizoenen op rij topscorer van de club met maar liefst 66 goals in die vier seizoenen. Nadien was hij van 2004 tot 2017 technisch directeur. De laatste jaren hebben Moussa Kalisse (6,5 seizoen), Bart van Muyen (negen seizoenen) en Cecilio Lopes (vijf seizoenen) zich echte Dordrecht-spelers getoond.

Terugblik 2021/2022

Het is FC Dordrecht ook afgelopen seizoen niet gelukt om uit de bodem van de Keuken Kampioen Divisie te komen. Daar bevindt de club zich namelijk al sinds de laatste degradatie uit de Eredivisie in 2015. FC Dordrecht had na twee zeges in de eerste twee periodes een korte opleving in de derde periode, maar toen was het al te laat. Vooral de 77 tegengoals (een ‘record’) wierpen Dordrecht naar de zeventiende plek.

Vooruitblik 2022/2023

Tenzij er een wonder gebeurt, hoeven we van FC Dordrecht dit seizoen weinig te verwachten. De niet zo kapitaalkrachtige club kan natuurlijk ook niet zomaar geweldige spelers aantrekken. Ze hebben een kleine gok genomen met de 30-jarige Italiaanse spits Samuele Longo. Hij scoorde ooit in twee seizoenen Segunda División (Spanje) 14 en 12 goals, maar dat was alweer vijf jaar geleden. Wedden op voetbal van FC Dordrecht raden wij vooral aan als je wil inzetten op de tegenstander.