Wedden op ADO Den Haag

Eredivisie of niet, wedden op ADO Den Haag blijft de nummer 1 gokactiviteit in de hofstad.

Geschatte leestijd: 5 minuten

ADO Den Haag is een echte volksclub in de Eredivisie en was de afgelopen 12 jaar een vaste waarde in de Eredivisie. Afgelopen seizoen degradeerde ADO naar de Keuken Kampioen Divisie. Hopelijk voor de fans is het verblijf daar kort. Zij hebben vertrouwen in hun club en blijven wedden op ADO Den Haag.

Geschiedenis van de club

ADO Den Haag is een van de oudste voetbalclubs van Nederland. De club uit de hofstad werd in 1905 opgericht als Alles Door Oefening, maar kende moeilijke eerste jaren. Pas toen ADO midden jaren ‘20 in het Zuiderpark ging spelen, begon de club te groeien. Dat kwam uiteindelijk midden in de Tweede Wereldoorlog tot een hoogtepunt, toen ADO Den Haag in 1942 en 1943 landskampioen werd.

De club was in de jaren ‘50 een van de drijvende krachten achter de invoering van de Eredivisie. Zoals we die nu kennen, met profvoetbal. ADO begon echter niet in de Eredivisie, maar speelde eerste nog in de Eerste Divisie A. Waarvan het in 1957 direct kampioen werd. Het jaar erop werd ADO Den Haag meteen vijfde in de Eredivisie en wist het bijvoorbeeld Ajax en Feyenoord te verslaan. In 1959 verloor ADO de finale van de KNVB Beker van VVV-Venlo.

Nog meer succes kwam een paar jaar later, toen in 1962 Ernst Happel werd aangesteld als trainer. In zeven jaar tijd bracht hij ADO naar vier finales in de KNVB Beker: de eerste drie werden nog verloren, maar in 1968 versloeg het landskampioen Ajax in de finale. In 1971, twee jaar na het vertrek van Happel, volgde de beste klassering in de Eredivisie met de derde plek achter Feyenoord en Ajax. 

In datzelfde jaar volgde een bijna gedwongen fusie met Holland Sport uit Scheveningen. In 1975 won ADO nog een keer de KNVB Beker, maar daarna kwamen afwisselend lage klasseringen in de Eredivisie, degradaties naar de Eerste Divisie en weer promoties. Vorig seizoen degradeerde ADO na 12 jaar weer uit de Eredivisie.  

Laatste nieuws over ADO Den Haag

Wedden op ADO Den Haag met bonus

Vergis je niet, de Keuken Kampioen Divisie zit vaak vol spanning en heerlijk voetbal. Je hebt de ‘vaste klanten’ als FC Eindhoven, MVV, Telstar en FC Dordrecht, de ‘Jong’ teams van Ajax, PSV en AZ en de clubs die zichzelf Eredivisie-waardig vinden als NAC Breda, Roda JC en ADO Den Haag. Met die interessante teams is het heerlijk om te wedden op ADO Den Haag als ze een leuke wedstrijd hebben.

Promoties voor ADO Den Haag

Clubiconen ADO Den Haag

Met zo’n roemrijke geschiedenis zijn er natuurlijk genoeg clubiconen te vinden bij ADO. Naast de fantastische trainer Ernst Happel is dat bijvoorbeeld voormalig Oranje-bondscoach Dick Advocaat, speler van 1966 tot 1973. In dezelfde periode vinden we Aad Mansveld, 13 jaar speler en recordhouder met 559 wedstrijden in de Eredivisie voor ADO. Oud-doelman Ton Thie en oud-verdediger Joop Korevaar (respectievelijk 13 en 14 jaar bij ADO) komen ook uit die roemruchte periode.

De meeste Hagenezen van nu zullen ze niet gespeeld zien hebben, maar Lex Rijnvis (1952-1963) en Carol Schuurman (1953-1963 bij de club) staan met respectievelijk 161 en 159 goals eerste en tweede op de topscorerslijst aller tijden. Een stuk daaronder vinden we cultheld Harry van der Laan die tussen 1988 en 1995 in totaal 119 keer scoorde. Oud-speler en oud-trainer Lex Schoenmaker (1966-1971 en 1975-1982) mag natuurlijk niet ontbreken. Hij scoorde 116 keer en was in 2003-2004 en 2006-2007 trainer van de club.

Eigenlijk is Lex wel een naam die bij clubiconen van ADO Den Haag past, want naast Lex Rijnvis en Lex Schoenmaker kennen we van de laatste jaren natuurlijk ook Lex Immers: van 2007 tot 2012 en van 2017 tot 2020 speler van de club, waarvan hij ook een grote tatoeage op zijn rug heeft.

Terugblik 2021/2022

ADO Den Haag hoopte afgelopen seizoen direct weer terug te keren in de Eredivisie. Daar had de club uit de Hofstad namelijk sinds 2008 onafgebroken gespeeld. Trainer Ruud Brood was goed bezig, maar werd onverwacht in februari 2022 ontslagen. Opvolger Giovanni Franken leidde ADO naar de vierde plek in de Keuken Kampioen Divisie. In de play-offs om promotie leek alles goed te gaan. ADO won van NAC Breda en FC Eindhoven. En na een 1-1 in het eerste duel stond de club op matchpoint in het tweede duel met Excelsior. Een kwartier voor tijd was het nog 3-0 voor ADO, maar Excelsior scoorde in extremis nog driemaal. In de verlenging kwam ADO opnieuw op voorsprong, maar liet het Excelsior langszij komen, en verloor ADO ook nog eens op penalty’s.

Vooruitblik 2021/2022

Giovanni Franken moest het veld ruimen bij de club die nu in Amerikaanse handen is. En zijn opvallende opvolger was 104-voudig Oranje international Dirk Kuijt. Hij heeft weinig middelen om mee te werken in zijn eerste klus als hoofdtrainer. Maar wellicht dat zijn ervaring bij clubs als Feyenoord en Liverpool hemzelf en de spelers kan inspireren. Opvallend is dat ADO op eigen initiatief afscheid nam van Eljero Elia en Ricardo Kishna, nochtans spelers met ervaring bij onder meer Feyenoord en Ajax. Met jongere spelers kan ADO Den Haag ons wellicht verrassen bij wedden op voetbal, maar we rekenen er niet op.