Wed Meesters | Wedden op NAC Breda

Wedden op NAC Breda

NAC Breda hoort met 100 jaar geschiedenis gewoon in de eredivise. Nooit Opgeven Altijd Doorzetten!

Geschatte leestijd: 5 minuten

Noord-Brabant is naast Zuid-Holland al jaren een sterke leverancier van clubs in Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie. Je hebt natuurlijk PSV als meest succesvolle club, maar wat dacht je van de typische volksclub NAC Breda? De Parel van het Zuiden met het bekende ‘Avondje NAC’ is altijd interessant om te volgen, en natuurlijk kun je ook goed wedden op NAC Breda.

Geschiedenis van de club

NAC Breda, of kortweg NAC, is al ruim 100 jaar een begrip in het Nederlands voetbal. De echte kenners weten natuurlijk dat de clubnaam eigenlijk véél langer is dan de meeste mensen denken door een fusie van de clubs NOAD en ADVENDO in 1912 tot de club: Nooit Opgeven Altijd Doorzetten – Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning Combinatie Breda.

Negen jaar na de fusie en dus het feitelijke begin werd ook meteen het grootste succes geboekt: in 1921 werd NAC eerst kampioen van het Zuiden en daarna zelfs landskampioen door te winnen in de kampioenscompetitie. In negen jaar tijd pakte NAC maar liefst zes keer het kampioenschap van het Zuiden, voornamelijk door de aanwezigheid van clublegende Antoon ‘Rat’ Verlegh. Later meer over hem.

In 1955 en 1956, net vóór de invoering van de Eredivisie en het betaald voetbal, kwam NAC nog dicht bij het landskampioenschap. In 1955 was eeuwige rivaal Willem II uit Tilburg net te sterk in de kampioenscompetitie en een jaar later werd NAC opnieuw tweede na een verloren beslissingswedstrijd tegen Rapid JC (later Roda JC).

Van 1956 tot 1983 was NAC op één seizoen na altijd aanwezig in de Eredivisie, maar voornamelijk in het rechterrijtje. Een positieve afwisseling was 1973 toen NAC de KNVB Beker won door onder meer Ajax te verslaan na strafschoppen. Tussen 1983 en 1993 was het dan weer Eerste Divisie en na promotie was NAC tot 2015 weer een vaste gast in de hoogste klasse. De derde plek in de Eredivisie en halve finale beker in 2007-2008 waren sportieve hoogtepunten. Sinds 2019 moeten de fans in het Rat Verlegh Stadion weer genoegen nemen met de Keuken Kampioen Divisie.

Laatste nieuws over NAC Breda

Wedden op NAC Breda met bonus

De wedstrijden van de Brabantse club zijn in elk geval niet saai te noemen. Of ze nu in de Eredivisie of in de Eerste Divisie spelen, het is altijd interessant om de mannen in het zwart-geel aan het werk te zien. Momenteel strijdt NAC Breda met veel meer clubs die vinden dat ze in de Eredivisie thuis horen zoals ADO Den Haag, Roda JC en De Graafschap. Wedden op NAC Breda kan daarom een leuke bezigheid zijn in het weekend. 

Promoties voor NAC Breda

Clubiconen NAC Breda

Zoals gezegd is het grootste clubicoon van NAC Breda zonder twijfel Rat Verlegh. De in 1896 geboren Verlegh was vanaf de oprichting van de club betrokken als speler, bestuurslid, vrijwilliger en trainer. Verlegh speelde van 1912 tot 1931 in het eerste en won dus ook zes kampioenschappen van het Zuiden en de landstitel in 1921. Verlegh speelde in de jaren ‘20 ook acht keer voor het Nederlands Elftal. Het is ook niet voor niets dat het in 1996 gebouwde stadion naar hem vernoemd is.

Een ander clubicoon is natuurlijk Kees Rijvers. De inmiddels 95-jarige Rijvers kwam in 1944 bij NAC en speelde er zes jaar lang, waarbij hij ook international van Oranje werd. In 1962-1963 sloot hij ook zijn carrière af in Breda. Net na Rijvers kwam Kees Kuijs in 1955 bij NAC. Hij speelde er tot 1962 en kwam in diezelfde tijd ook 43 keer uit voor Oranje. Tegelijk met Kuijs was er ook Leo Canjels, die als speler van NAC ook twee keer topscorer van de Eredivisie werd.

Na een tussenstop van Bertus Quaars (1966-1974 en 1976-1981 bij NAC) komen we meer in het heden uit. Wat dacht je bijvoorbeeld van het keepersduo John Karelse en Jelle ten Rouwelaar? Karelse was van 1986 tot 1999 eerste keeper en Ten Rouwelaar van 2007 tot 2016. Tussen 2000 en 2011 waren Rob Penders en Csaba Fehér ook bijna altijd van de partij. Noemenswaardige vermeldingen zijn er nog voor Alfred Schreuder, Ernie Stewart, Nebojsa Gudelj (vader van Nemanja) en Anthony Lurling.

Terugblik 2021/2022

NAC Breda kende een wat slechter seizoen dan de twee voorgaande. Want na twee keer een vijfde plek eindigde de Brabantse club vorig seizoen als achtste. Dat was wel genoeg voor opnieuw deelname aan de play-offs. Alleen strandde NAC voor het derde seizoen op rij in diezelfde play-offs. Ditmaal al in de eerste ronde, na twee nederlagen tegen ADO Den Haag.

Vooruitblik 2022/2023

De verwachtingen voor NAC in de Keuken Kampioen Divisie dit seizoen zijn onveranderd. De club wil minimaal de play-offs voor promotie naar de Eredivisie halen. Alles daarboven (eerste of tweede) wordt niet verwacht, maar zou wel gewenst zijn. Robert Molenaar is als trainer de opvolger van de vertrokken Edwin de Graaf. Bij zijn vorige trainersklussen werd Molenaar vaak voortijdig de laan uitgestuurd. Laten we voor hem hopen dat dit niet het geval zal zijn bij NAC Breda. Wedden op voetbal met de Brabantse club kan in elk geval het hele seizoen