Wed Meesters | Wedden Op de Graafschap

Wedden op De Graafschap

De Graafschap wil snel weer de stap naar de Eredivisie maken. Dat kan nog wel eens een spannend wedden worden. We vertellen je precies hoe en wat!

Geschatte leestijd: 4 minuten

Een van de zogenaamde ‘heen en weer clubs’ is De Graafschap. Om de haverklap gaan ze van Eerste Divisie naar Eredivisie en terug. De Superboeren zitten momenteel weer in de Keuken Kampioen Divisie, maar hopen snel weer de stap naar boven te maken. Daarbij is het ook goed om te kijken naar de mogelijkheden om te wedden op De Graafschap.

Geschiedenis van de club

De oprichting van De Graafschap valt samen met de invoering van het betaald voetbal in Nederland, midden jaren ‘50. Omdat de KNVB iets daarvoor weigerde om betaald voetbal in te voeren, werd de rivaliserende NBVB in 1954 opgericht. Op 1 februari werd door Johan Roodbergen bvc De Graafschap opgericht, verwijzend naar de streek die ook in de Achterhoek ligt. Na de fusie tussen de NBVB en KNVB fuseerde De Graafschap met VV Oosseld om vervolgens in de Eerste Klasse te beginnen.

De eerste 15 jaar wisselde De Graafschap een aantal malen tussen de Eerste Divisie en Tweede Divisie (kampioen in 1969) tot het in 1973 voor het eerst promoveerde naar de Eredivisie. Daar verbleef de club vier jaar in het rechterrijtje alvorens de Superboeren in 1977 weer degradeerden en tot 1995 slechts twee seizoenen in de Eredivisie kwamen.

In dat jaar begon de langste periode op het hoogste niveau, namelijk acht seizoenen, met als hoogtepunt de achtste plek in 1996-1997. Hierna bewees De Graafschap een volwaardig lid te zijn van de ‘heen en weer clubs’, want tussen 2003 en 2019 degradeerde de club uit Doetinchem maar liefst zes keer. In 2007 en 2010 pakten ze wel het kampioenschap van de Eerste Divisie, net als in 1991.

Laatste nieuws over De Graafschap

Wedden op De Graafschap met bonus

De Graafschap was al eens de club die op de laatste speeldag Ajax van de landstitel hield in de Eredivisie. Ze staan nogal eens garant voor leuk en interessant voetbal. Het is natuurlijk leuk om bij bookmakers te kijken naar de Eredivisie, Premier League, La Liga enzovoorts, maar waarom niet de Keuken Kampioen Divisie en wedden op De Graafschap? Dat kan ook nog iets leuks opleveren!

Clubiconen De Graafschap

Een van de eerste echte clubiconen van De Graafschap was Henk Overgoor. Na twee jaar Go Ahead kwam hij in 1965 bij De Graafschap en uiteindelijk zou hij ook bij de club blijven tot het einde van zijn voetbalcarrière in 1979. In die periode maakte hij al vele promoties en degradaties mee tussen Tweede Divisie, Eerste Divisie en Eredivisie.

Tussen 1967-1970 en 1972-1977 was een van de ploeggenoten van Overgoor een echte Achterhoeker: Guus Hiddink. In 1981-1982 sloot hij ook zijn carrière af bij De Graafschap, waarna hij drie jaar assistent-trainer was. Zijn carrière daarna kennen de meeste mensen wel met onder meer PSV, Oranje, Real Madrid, Zuid-Korea, Australië, Chelsea en nog een keer PSV.

In de jaren ‘80 konden enkele spelers zich clubicoon van De Graafschap noemen, waaronder twee spelers die hun gehele carrière in Doetinchem speelden. John Leeuwerik speelde van 1981 tot 1992 bij De Graafschap en Jan Vreman, Mister De Graafschap, van 1985 tot 2003. Hierna is hij als jeugdtrainer en assistent-trainer altijd aan de club verbonden gebleven. Publiekslievelingen in latere jaren waren Eric Viscaal (1996-2001 en vijf seizoenen clubtopscorer) en Ted van de Pavert (2010-2016 en 2018-heden). Een kleine vermelding is er tenslotte voor de spelers die uit de jeugd van De Graafschap kwamen: Klaas-Jan Huntelaar, Siem de Jong en Luuk de Jong.

Terugblik 2021/2022

In 2019-2020 en 2020-2021 ging het uitstekend met De Graafschap. In 2020 eindigden de Superboeren als tweede, maar mocht het niet promoveren vanwege inmenging van corona en vroegtijdig sluiten van het seizoen. Het seizoen erop werd De Graafschap derde, maar overleefde het de play-offs niet. Vorig seizoen ging het een stuk slechter, wat trainer Reinier Robbemond in maart de kop kostte. Mister De Graafschap Jan Vreman leidde zijn club nog naar de negende plek en de play-offs, maar verloor daarin van FC Eindhoven.

Vooruitblik 2021/2022

De redelijk onervaren trainer Adrie Poldervaart is aan het begin van het seizoen aangesteld als hoofdtrainer van De Graafschap. Hij was de afgelopen drie jaar assistent-trainer bij FC Groningen en daarvoor veelal actief in het amateurvoetbal. Een hele opvallende versterking in de selectie van trainer Poldervaart is Siem de Jong. De 33-jarige aanvallende middenvelder werd vier keer landskampioen met Ajax en speelde de afgelopen twee seizoenen bij sc Heerenveen in de Eredivisie. Zijn komst kan wedden op voetbal De Graafschap heel interessant maken!