Wed Meesters | Süper Lig

Süper Lig | Wedden op Turks voetbal in de Süper Lig

De Turkse competitie heeft veel te bieden voor liefhebbers en fijnproevers. Niet altijd de beste wedstrijden, wel ongekende passie. Grote namen die afbouwen, maar meer dan eens een glimp laten zien van de brille die ze ooit wekelijks op de mat legden. De eeuwige strijd tussen de Grote Drie uit Istanbul. De vele Nederlanders die toch altijd weer hun weg vinden naar de Süper Lig. En oh ja, ook een competitie waar wekelijks veel waardevolle bets voor het oprapen liggen.

Je ziet regelmatig Turkse clubs in de Champions League, Europa League en Conference League. Maar hoe zit het met hun eigen competitie en wedden op Süper Lig?

https://www.youtube.com/watch?v=d2JpJn0_wlw
Vermakelijke opstootjes in de Süper Lig

Laatste Süper Lig nieuws

Van Gerwen wint World Grand Prix

Micheal heeft afgelopen zaterdag de World Grand Prix gewonnen! In Dublin versloeg hij Gary Anderson. Van Gerwen won maar liefst met 5-2 en verzekerde op deze manier zijn derde titel in Dublin. Hiervoor won hij in 2012 en 2014 ook al. Hij houd er een mooi zakcentje van 110.000 euro aan over. Om het nog mooier te maken is Van Gerwen de enige Nederlander die de World Grand Prix heeft weten te winnen.

Frank & Ronald winnen de Toto

Frank & Ronald de Boer zijn vandaag jarig! En zei je vroeger hun namen dan zei je automatisch Eéééééééj Eveeeers!’. Luister hieronder hoe ze de Toto wonnen – wij lagen er gelijk weer af!

Wat kunnen we verwachten van Max na de zomerstop?

Twee races voor de zomerstop had Max Verstappen nog een voorsprong van dik dertig punten en nu de zomerstop in de Formule 1 daadwerkelijk is begonnen staat de coureur van RB acht punten achter op Hamilton. Iedereen weet hoe dit is gekomen en eigenlijk hebben we weinig zin om dit nog op te rakelen. We kijken liever vooruit naar wat we nog mogen verwachten van Max die weer in de aanval kan in de tweede helft van het seizoen.

Geschiedenis van de Süper Lig

Aan het wedden op Süper Lig vandaag de dag gaat een rijke historie vooraf. Voetbal werd in Turkije geïntroduceerd door Engelsen, rond het begin van de 20e eeuw. In eerste instantie werd het voornamelijk gespeeld in en rond Istanbul. De Istanbul Football League was dan ook de eerste voetbalcompetitie in Turkije. Begin jaren ‘20 zouden andere grote steden in Turkije volgen met een eigen competitie.

In 1924 zou de eerste Turkse voetbalcompetitie van start gaan (Türkiye Futbol Şampiyonası). Deze competitie zou tot 1951 blijven bestaan. Harbiye uit Istanbul zou de eerste kampioen worden. Onder de naam Harp Okulu zou die club in totaal drie keer kampioen worden. Ook Fenerbahçe won drie landstitels in die tijd, Besiktas en Genclerbirligi twee.

Turkije erkent kampioenschappen niet

Tussen 1937 en 1950 werd door de Turkse voetbalfederatie ook een Nationale Divisie gespeeld. Fenerbahçe won die competitie maar liefst zes keer. Besiktas was driemaal de beste en Galatasaray (en Günes) één keer. Het aparte is dat de Turkse voetbalbond zowel het Turkse kampioenschap (1924-1951) als de Nationale Divisie (1937-1950) organiseerde, maar beide competities niet erkent als landskampioenschappen.

Na een paar jaar zonder voetbal begin jaren ‘50 werd in 1956-1957 de Federation Cup gehouden. Een competitie om de deelnemer aan de Europa Cup I te bepalen. De competitie was eerst een kwalificatieronde (of twee) met vervolgens één of twee eindgroepen. Besiktas won beide edities van de Federation Cup die in 1959 werd opgevolgd door de Süper Lig. Pas in 2002 erkende de Turkse voetbalbond deze competitie als landstitels (voor Besiktas dus). Maar de jaren ’60 waren dus feitelijk de kick-off voor wedden op Süper Lig.

Süper Lig: Turkije professionaliseert voetbal

In 1959 kwam er dan eindelijk de Turkse competitie zoals we die nu kennen: de Süper Lig. De beste clubs uit Ankara, Istanbul en Izmir deden hieraan mee. De zestien ploegen werden in twee groepen van acht verdeeld. Alle clubs speelden twee keer tegen elkaar en de beste club van elke groep speelde de finale over twee wedstrijden. In 1959 verloor Fenerbahçe de eerste wedstrijd met 1-0 van Galatasaray, maar won de tweede met 4-0.

Het seizoen erop (1959-1960) werden 20 clubs bij elkaar gezet in één grote competitie. Besiktas werd overtuigend kampioen, voor die andere bekende clubs Fenerbahçe en Galatasaray. Alle drie die clubs komen uit Istanbul en zouden ruim 15 jaar lang de kampioenschappen onder elkaar verdelen: 8 voor Fenerbahçe, 6 voor Galatasaray en 3 voor Besiktas. Voor de outright winner bet bij wedden op Süper Lig was het dus stuivertje wisselen. Het arme Eskisehirspor werd driemaal tweede, en tweemaal derde. Maar nooit kampioen. Weliswaar in 1940, maar die telt niet mee voor de Turkse bond.

Trabzonspor laat zich zien in Turkije

In 1975-1976 kwam eigenlijk uit het niets Trabzonspor ineens bovendrijven als topclub in Turkije. De club was in 1973-1974 gepromoveerd naar het hoogste niveau en in 1974-1975 als negende geëindigd. Wel haalde het de finale van de Turkse beker. Maar toen begon ineens een hegemonie van de club in de Süper Lig.

Tussen 1976 en 1980 werd Trabzonspor vier keer kampioen en een keer tweede. Bovendien won het drie keer op rij de Turkse beker tussen 1977 en 1979. In 1981 en 1984 pakte de club nogmaals de landstitel, met daartussen twee keer een tweede plek. Ahmet Suat Özyazıcı was de meest succesvolle trainer met vier landstitels en drie bekers. Özkan Sümer won tussendoor twee titels met Trabzonspor. De club was in die jaren onverslaanbaar in eigen huis: tussen 1975 en 1982 waren ze maar liefst 90 thuisduels op rij ongeslagen. Met uiteraard verregaande gevolgen voor de odds van Trabzonspor bij wedden op Süper Lig.

Terug naar Besiktas, Galatasaray en Fenerbahçe

Bijna net zo snel als Trabzonspor aan de top van Turkije stond, zakte het ook weer weg. Na de titel in 1984 ging de club naar de middenmoot van de Süper Lig. In de jaren ‘90 werd Trabzonspor nog wel een aantal keer derde en tweede, maar een nieuwe titel zou lang op zich laten wachten.

Nee, de clubs uit Istanbul namen het weer over in Turkije. Voornamelijk Besiktas en Galatasaray zouden tot 2003 de Turkse competitie domineren. Besiktas kende begin jaren ‘90 een dominantie in de Süper Lig, Galatasaray van 1993 tot 2000. En af en toe lieten ze een kampioenschapje aan Fenerbahçe. Buiten Trabzonspor kwamen weinig andere clubs in die jaren ook maar in de top drie. Zekerheidjes voor wedden op Süper Lig, maar interessantere value bets lagen vaker bij de clubs eronder.

Sinds 2003 hebben de Grote Drie in Turkije de titels aardig netjes verdeeld. Fenerbahçe vijf, Besiktas vier, Galatasaray zeven. Dan blijven nog wel drie landstitels over. De ‘vreemde eenden in de bijt’ waren Bursaspor in 2010, Istanbul Basaksehir in 2020 en het oude bekende Trabzonspor in 2022. Over value bets gesproken voor wedden op Süper Lig.

Statistieken Süper Lig

In Turkije valt er net als in de Nederlandse Eredivisie een duidelijke top drie aan clubs te onderscheiden. Ajax, Feyenoord en PSV vertegenwoordigen nog drie verschillende steden. Maar in Turkije is het allemaal Istanbul wat de klok slaat. Galatasaray heeft 22 landstitels in de Süper Lig, Fenerbahçe 19 en Besiktas 16. Die drie zijn ook als enige clubs nooit gedegradeerd sinds 1959. Op een verdienstelijke vierde plek vinden we Trabzonspor met 7. Istanbul Basaksehir en Bursaspor hebben er allebei één.

Als we overigens kijken naar alle landstitels sinds 1924 inclusief het Turkse Kampioenschap en de Nationale Divisie, zien we meer verschillende kampioenen. Maar de top drie blijft hetzelfde, al is het in een andere volgorde: Fenerbahçe 28, Galatasaray 22 en Besiktas 21.

Turkse Legende Hakan Şükür

Topscorers Süper Lig

Voor de beste goalgetters in Turkije moeten we vooral kijken naar Galatasaray. Tanju Çolak was in 1986 en 1987 al topscorer geworden voor Samsunspor, en werd toen overgekocht door Galatasaray. Bij die club werd hij nog drie keer topscorer van Turkije. Met 240 goals in 282 wedstrijden moet hij op de lijst aller tijden slechts één speler voor zich dulden.

En die speler was in 1992 zijn opvolger in de spits bij Galatasaray. Wie herinnert zich niet de legendarische Hakan Şükür? Hij kwam na vijf jaar bij kleine clubs in 1992 bij ‘Gala’. In acht seizoenen bij de club scoorde hij 173 keer. Na drie jaar in het buitenland keerde Şükür in 2003 terug bij Galatasaray. En tot het einde van zijn carrière in 2008 scoorde hij net genoeg om Çolak voorbij te gaan met 9 goals, weliswaar in 200 duels meer. Metin Oktay heeft de meeste topscorerstitels met zes, allemaal met Galatasaray tussen 1959-1969. Qua doelpuntenmaker leverde Galatasaray dus het meeste op bij wedden op Süper Lig.

Hakan Şükür, Suat Kaya, Bülent Korkmaz en Fatih Terim

De lange spits heeft overigens nog een record in de Süper Lig staan: de meeste kampioenschappen. Met Galatasaray werd Hakan Şükür acht keer kampioen van Turkije. Dat record deelt hij met Suat Kaya en Bülent Korkmaz, met wie hij lange tijd samen speelde bij Galatasaray. Arif Erdem en Okan Buruk staan op zeven titels, ook in die succesvolle jaren ‘90 en begin ‘2000 van Galatasaray. Bovendien wonnen ze allen in 2000 de UEFA Cup.

Een andere naam die onlosmakelijk verbonden is met Galatasaray, is die van Fatih Terim. Tussen 1974 en 1985 was hij al speler van de club, maar won hij alleen drie keer de beker. Sinds 1996 zou hij in verschillende periodes als trainer acht keer de landstitel en die UEFA Cup van 2000 winnen. Tussendoor was hij ook drie keer bondscoach van Turkije, met de halve finale op het EK 2008 als hoogtepunt.

Sneijder Dirigent van Cim Bom

Nederlanders en andere bekenden in Süper Lig Turkije

De laatste jaren hebben we een aantal topspelers van Oranje in de Turkse competitie gezien. Dirk Kuijt speelde van 2012-2016 voor Fenerbahçe, Wesley Sneijder van 2013-2017 voor Galatasaray, Robin van Persie in 2018-2019 een seizoentje voor Fenerbahçe. Dat zijn toch 340 interlands voor het Nederlands Elftal. Ryan Babel heeft na zijn vertrek bij Ajax (en tussen zijn rentrees door) voor drie clubs gespeeld, inclusief Besiktas en Galatasaray.

In de jaren ‘90 waren John van den Brom en Peter van Vossen al korte tijd actief bij Istanbulspor en Ulrich van Gobbel bij Galatasaray. En wist jij dat Frank de Boer in 2003-2004 een seizoentje Galatasaray had? Later volgden in Turkije onder meer Pierre van Hooijdonk, Gregory van der Wiel, Nigel de Jong, Vincent Janssen en Jeremain Lens.

Hiddink, Advocaat, Roberto Carlos, Lukas Podolski

Ook zijn maar liefst vier bondscoaches van Oranje trainer geweest in Turkije: Leo Beenhakker (Istanbulspor), Guus Hiddink (Fenerbahçe), Frank Rijkaard en Dick Advocaat (beiden Galatasaray). Erwin Koeman en Phillip Cocu waren net als Hiddink trainer van Fenerbahçe.

Ook een aantal succesvolle spelers uit het buitenland zochten in het verleden de Turkse zon op, vaak in de nadagen van hun carrière. Denk bijvoorbeeld aan Roberto Carlos, Robinho, Samuel Eto’o, Nani, Pepe, Mateja Kezman, Guti. Een aantal spelers was juist vóór of tijdens hun beste jaren in Turkije zoals de Duitsers Lukas Podolski en Franck Ribéry (wist je die?).

Süper Lig Promoties

Van Gerwen wint World Grand Prix

Micheal heeft afgelopen zaterdag de World Grand Prix gewonnen! In Dublin versloeg hij Gary Anderson. Van Gerwen won maar liefst met 5-2 en verzekerde op deze manier zijn derde titel in Dublin. Hiervoor won hij in 2012 en 2014 ook al. Hij houd er een mooi zakcentje van 110.000 euro aan over. Om het nog mooier te maken is Van Gerwen de enige Nederlander die de World Grand Prix heeft weten te winnen.

Frank & Ronald winnen de Toto

Frank & Ronald de Boer zijn vandaag jarig! En zei je vroeger hun namen dan zei je automatisch Eéééééééj Eveeeers!’. Luister hieronder hoe ze de Toto wonnen – wij lagen er gelijk weer af!

Wat kunnen we verwachten van Max na de zomerstop?

Twee races voor de zomerstop had Max Verstappen nog een voorsprong van dik dertig punten en nu de zomerstop in de Formule 1 daadwerkelijk is begonnen staat de coureur van RB acht punten achter op Hamilton. Iedereen weet hoe dit is gekomen en eigenlijk hebben we weinig zin om dit nog op te rakelen. We kijken liever vooruit naar wat we nog mogen verwachten van Max die weer in de aanval kan in de tweede helft van het seizoen.

Wedden op Süper Lig

De laatste jaren is de Turkse competitie dus spannender geworden, met meer titelkandidaten. En soms komt er een leuke cultspeler vandaan, zoals de befaamde Burak Yilmaz. De Süper Lig zit qua niveau een behoorlijk stuk onder de Big Five: Premier League, La Liga, Bundesliga, Serie A en Ligue 1. Maar laat je daardoor niet tegenhouden om te wedden op voetbal in Turkije. Wedden op Süper Lig kan makkelijk bij bookmakers in Nederland. Bij Wed Meesters vind je de beste promoties, bonussen, odds boosts en gratis bets.

Veelgestelde Vragen

We hebben de meest gestelde vragen over wedden op Süper Lig.

  • Hoe lang duurt een voetbalwedstrijd?

    Een voetbalwedstrijd duurt in principe 2×45 minuten + blessuretijd. De blessuretijd kan 0 minuten bedragen, maar ook 8 of zelfs 10. Dit wordt bepaald door de arbitrage. Na de reguliere speeltijd kan een verlenging van 2×15 minuten worden gespeeld als dit nodig is (bijvoorbeeld in een knock-out wedstrijd).

  • Hoe wed je op voetbal?

    Je kunt wedden op voetbal door een account aan te maken bij een bookmaker. Er zijn in Nederland verschillende bookmakers die voetbalwedden legaal aanbieden. En er komen er steeds meer bij. Voorbeelden van bookmakers met licentie in Nederland zijn TOTO, bet365, BetCity en Bingoal.

  • Wat zijn de voordelen van gokken op voetbal?

    Het voordeel van gokken op voetbal is dat je je kennis van voetbal kunt gebruiken om geld mee te verdienen. Daarnaast is een wedstrijd veel spannender wanneer je een weddenschap hebt geplaatst. Het nadeel is dat je geld kunt verliezen. Speel dus alleen met geld dat je kunt missen.

  • Waar vind je de uitslagen van voetbalweddenschappen?

    Je vindt de uitslagen van voetbalweddenschappen bij jouw bookmaker. Je kunt op je betslip zien hoeveel je weddenschappen hebben opgeleverd. Soms wordt nog voor de wedstrijd is afgelopen je een bod gedaan om een deel van je winst te laten uitbetalen. Je weddenschap stopt dan en je kunt niet het volledige bedrag innen.

  • Wat zijn de grootste verschillen tussen pre-match en live wedden op voetbal?

    Het grootste verschil tussen pre-match en live wedden op voetbal is dat je veel meer tijd hebt om na te denken over je weddenschap. Bij live wedden veranderen de odds continu, waardoor je snel moet beslissen of je wilt inzetten of niet. Bij live wedden komt dus meer stress kijken, of meer spanning. Het is maar net hoe je het bekijkt.

  • Waar kan ik terecht met een gokprobleem (van mijzelf of van een ander)?

    Hulp nodig met een gokprobleem (van jezelf of van een ander)? Bel dan: 0900 14 50 of vind meer hulp en informatie op onze verantwoord spelen pagina.