De Trots van Zuid, de club van het volk. Feyenoord doet Europees weer mee en heeft een roemrijke geschiedenis. En je kunt veelvuldig wedden op Feyenoord.
Geschiedenis van de club
De officiële oprichting van Feyenoord staat op 19 juli 1908, maar de eerste jaren gingen er nog een paar namen doorheen: Wilhelmina, Hillesluisse Football Combinatie, RVV Celeritas en uiteindelijk in 1912 Rotterdamsche Voetbal Vereeniging Feijenoord.
Al relatief korte tijd later vierde Feyenoord het eerste succes. In 1924 won de club de landstitel, een prijs ‘voor de arbeiders, tegen de heren’. In 1928 volgde een tweede titel en in 1930 de nationale beker. Voor de oorlog stond de teller van landstitels al op vijf. De Engelsman Jack Hall en de Oostenrijker Richard Dombi wonnen als trainer allebei twee landstitels.
Na de landstitel in 1940 zou het lang duren tot het volgende succes. Maar de jaren ‘60 en ‘70 bleken wel de hoogtijdagen van Feyenoord. De club uit Rotterdam won in de jaren ‘60 vier landstitels en twee KNVB Bekers. Na de Eredivisie winst in 1969 pakte Feyenoord onder trainer Ernst Happel in 1970 als eerste Nederlandse club de Europa Cup I. In de jaren ‘70 volgden nog twee landstitels en in 1974 de UEFA Cup onder Wiel Coerver.
In de jaren ‘80 en ‘90 ontwikkelde Feyenoord zich tot een cupfighter in de KNVB Beker. Tussen 1991 en 1995 bijvoorbeeld won de club vier keer de beker. In de Eredivisie is Feyenoord bijna steevast in de top drie te vinden. Maar na de landstitel in 1974 volgden slechts vier Eredivisie titels in 48 jaar: 1984, 1993, 1999 en 2017. In dezelfde periode waren er in totaal acht zeges in de KNVB Beker.
Het grootste succes van de laatste decennia kwam in 2002. Bert van Marwijk was inmiddels twee jaar trainer van Feyenoord en speelde met zijn club in de UEFA Cup. En daarin schakelden de Rotterdammers niet de minste clubs uit. Achtereenvolgens Paris Saint-Germain (zonder spelers van het niveau Lionel Messi), Glasgow Rangers, PSV, Inter Milan en in de finale Borussia Dortmund. Pierre van Hooijdonk was met twee goals de grote man. Hij werd ook topscorer van het toernooi met acht goals.
De laatste jaren doet Feyenoord weer goed mee aan de top, met als uitsmijter de titel in 2016-2017. Maar tien jaar eerder was dat wel anders. Tussen 2007 en 2011 eindigde Feyenoord op plek 6, 7, 6, 4 en zelfs 10. Bovendien ging de club gebukt onder financiële problemen.
Met behulp van de Vrienden van Feyenoord gaat dat inmiddels weer goed. Dit seizoen had Feyenoord weer een fantastisch Europees seizoen. Maar in de finale van de Conference League was het AS Roma van José Mourinho helaas te sterk.
Wedden op Feyenoord met bonus
Feyenoord heeft afgelopen seizoen dus prachtige Europese resultaten neergezet. Bij de bookmakers in Nederland heb je wellicht kunnen profiteren van odds boosts, gratis bets en meer op Feyenoord, in de Conference League en Eredivisie. Wedden op Feyenoord met bonus is altijd wel in trek bij de bookmakers!
Clubiconen Feyenoord
Als onderdeel van de Klassieke Drie en met zo’n prachtige geschiedenis heeft Feyenoord natuurlijk veel clubiconen.
Zoals eerder gezegd waren Jack Hall en Richard Dombi de eerste succesvolle trainers van Feyenoord met allebei twee landstitels. In de jaren ‘50 kwam Dombi nog twee keer een jaar terug als trainer. De absolute vooroorlogse uitblinker was Puck van Heel. Van 1923 tot 1940 speelde hij 322 wedstrijden voor Feyenoord, was hij aanvoerder en 64-voudig international van Oranje. Bekende teamgenoten van hem waren Cor van der Velde, Bertus Bul, Jaap Barendregt (topscorer aller tijden) en Kees Pijl.
In de jaren ‘60 en ‘70 was Feyenoord erg succesvol in de Eredivisie en in Europa. Dit gebeurde voornamelijk onder leiding van Cor Kieboom die tussen 1939 en 1967 voorzitter was. De belangrijkste spelers in de jaren ‘60 en ‘70 waren: Cor van der Gijp, Coen Moulij, Cor Veldhoen, Eddy Pieters Graafland, Wim Jansen, Rinus Israël, Ove Kindvall, Eddy Treijtel, Willem van Hanegem (ook trainer van 1992-1995) en trainer Ernst Happel.
Na de grote succesjaren waren er nog een aantal spelers die ofwel lang voor Feyenoord gespeeld hebben, ofwel in de harten van de fans werden gesloten. Sjaak Troost, Ben Wijnstekers en Joop Hiele waren van midden jaren ‘70 lang verbonden aan de club.
In de jaren ‘90 waren er Ruud Heus, Ullrich van Gobbel, John de Wolf, Regi Blinker, Gaston Taument, Ed de Goey en József Kiprich, de Tovenaar van Tatabanya. In de jaren ‘90 waren ook al de eerste jaren van Giovanni van Bronckhorst. De laatste 20 jaar denken we bij Wed Meesters vooral aan Pierre van Hooijdonk, Jon Dahl Tomasson, Dirk Kuijt, Bonaventure Kalou, Paul Bosvelt, Jordy Clasie, Robin van Persie en Leroy Fer.
Terugblik 2021/2022
Feyenoord was in de Eredivisie afgelopen seizoen ‘the best of the rest’. Op ruime achterstand van Ajax en PSV eindigden de Rotterdammers als derde. Daardoor stelden ze deelname aan de groepsfase Europa League veilig. Maar de fans en trainer Arne Slot waren vooral trots op hun prachtige reeks in de nieuwe UEFA Conference League.
Feyenoord moest zich eerst nog door drie kwalificatierondes worstelen. Vervolgens kwamen de Rotterdammers in de groepsfase bij Slavia Praag, Union Berlin en Maccabi Haifa. Feyenoord won de groep overtuigend en kende vervolgens prachtige duels. Ze wonnen achtereenvolgens van Partizan Belgrado, Slavia Praag en Olympique Marseille. In de finale ging Feyenoord helaas nipt onderuit tegen het AS Roma van José Mourinho. Maar de fans mogen trots zijn op een prachtig seizoen.
Vooruitblik 2022/2023
Natuurlijk hoopt iedereen met een Feyenoord-hart op eindelijk weer eens een landskampioenschap. Maar die hoop is niet heel realistisch, gezien de sportieve en financiële achterstand op Ajax en PSV.
Trainer Arne Slot moet het bij Feyenoord doen met jonge versterkingen van vier tot zes miljoen zoals Quinten Timber, David Hancko, Javairô Dilrosun en Santiago Giménez. In de Eredivisie lijkt de derde plaats voor Feyenoord het hoogst haalbare, of ze mogen ons positief verrassen. Het is te hopen dat ze in de Europa League ver kunnen komen voor een fijne financiële boost.