Wedden op Japan WK 2022.

Wedden op Senegal wereldkampioen WK 2022

Wedden op Senegal is nu nog leuker na de WK 2022 loting. Oranje zit in dezelfde groep, maar wie zal er winst pakken?

De loting WK 2022 is geweest. Oranje zit onder meer met Senegal in de groep. Maar wat kan de winnaar van de Afrika Cup en wat kun je met wedden op Senegal?

Senegal in vogelvlucht

  • Aantal eerdere deelnames: 2
  • Beste prestatie: kwartfinale WK 2018
  • Andere prestaties: Winnaar Afrika Cup 2021, verliezend finalist Afrika Cup 2002 en 2019
  • Recente toernooien: Afrika Cup 2021 – winnaar
  • Meest ervaren actieve speler: Idrissa Gueye (92 interlands)
  • Meest trefzekere actieve speler: Sadio Mané (29 goals)

Senegal: opbouw vanaf jaren ‘60

De moderne historie van veel Afrikaanse landen, ook op sportief gebied, is nog erg jong. Veel landen werden pas in de jaren ‘60 onafhankelijk van voornamelijk Frankrijk, Groot-Brittannië en Portugal. Senegal tekende in 1960 zijn onafhankelijkheid van Frankrijk en vanaf toen kon het land ook een sportgeschiedenis opbouwen.

Voor het WK 1966 was er een boycot van het gehele Afrikaanse continent, omdat er slechts één gegarandeerde plek op het WK zou zijn voor Afrika en Azië samen. Voor vijf toernooien in de jaren ‘70 en ‘80 wist Senegal zich niet te kwalificeren, in 1990 deden ze niet mee aan de kwalificatie en ook voor 1994 en 1998 kwalificeerde het land zich niet.

2002: wereldkampioen Frankrijk verslaan

In het jaar 2002 was er dan eindelijk succes voor het voetballand Senegal. Het begon in januari op de African Cup of Nations in buurland Mali. Met spelers als Lamine Diatta, El Hadji Diouf, Henri Camara en Papa Bouba Diop was Senegal een topland op de Afrika Cup. Ze versloegen in de groepsfase onder meer het sterke Egypte en in de knock-outfase DR Congo en Nigeria. In de finale was het lang spannend, maar was Kameroen uiteindelijk net iets beter in het nemen van penalty’s.

De zomer van 2002 ging Senegal voor het eerst naar het WK. In de kwalificatiegroep was het land op doelsaldo beter dan Egypte en versloeg het daarnaast ook Marokko en Algerije. Op het WK mocht Senegal de openingswedstrijd spelen tegen regerend Europees en wereldkampioen Frankrijk. Papa Bouba Diop was na 30 minuten trefzeker en zorgde voor een verrassing van jewelste: Senegal won met 1-0. 

Na remises met Denemarken en Uruguay ging Senegal zelfs als nummer twee door naar de achtste finales, en liet het Frankrijk achter. In de achtste finale kwam het land snel achter tegen Zweden door een goal van Henrik Larsson. Maar door de gelijkmaker en in verlenging zelfs golden goal van Henri Camara ging Senegal er met de winst vandoor. In de kwartfinale moest het land helaas buigen voor een golden goal, namelijk van Turkije dat uiteindelijk derde werd.

Senegal zakt af tot opleving vanaf 2018

De finale van de Afrika Cup en de kwartfinale op het eerste WK zou vervolgens 16 jaar lang een hoogtepunt blijven waaraan fans zich moesten vasthouden. In 2004 kwam Senegal tot de kwartfinale van de Afrika Cup en twee jaar later tot de halve finale. Maar de grootste teleurstelling zal geweest zijn in de kwalificatie voor het WK 2006. In een op het oog makkelijke kwalificatiegroep liet Senegal zich verrassen door Togo dat wel naar het WK ging.

In vijf Afrika Cups hierna kwalificeerde Senegal zich zelfs twee keer niet, en was de groepsfase het eindstation in de drie deelnames van 2008, 2012 en 2015. Voor de WK’s van 2010 en 2014 ging de kwalificatie dramatisch, maar vier jaar later ging het eindelijk weer eens goed voor Senegal. Het land kwalificeerde zich makkelijk voor het WK 2018, maar in de groepsfase was het geluk niet aan de zijde van Senegal. Net als Japan eindigden ze achter Colombia op vier punten en een doelsaldo van 4-4, maar was het Japan dat op basis van fair play-regels naar de achtste finales mocht.

Het was wel een eerste grote succes in vele jaren, mede mogelijk gemaakt door bondscoach en oud-international Aliou Cissé die sinds 2015 aan het roer staat. Op de Afrika Cup 2019 reikte Senegal na 17 jaar weer tot de finale, waarin dit keer Algerije te sterk was. Begin dit jaar op de Afrika Cup 2021 (gespeeld in begin 2022) kreeg het land eindelijk loon naar werken.

Na een moeizame groepsfase (vijf punten uit drie duels met slechts één goal) kwam Senegal in de knock-outfase op stoom. Achtereenvolgens versloeg het Kaapverdië (2-0), Equatoriaal Guinea (3-1) en Burkina Faso (3-1). De finale werd vervolgens weer bloedstollend met onder meer het duel tussen Sadio Mané en zijn Liverpool ploeggenoot Mohamed Salah. Na 0-0 in reguliere speeltijd en verlenging won Senegal uiteindelijk met 4-2 op penalty’s, met de winnende voor Sadio Mané.

Wedden op Senegal wereldkampioen: Road to Qatar

In de WK kwalificatie 2022 rekende Senegal in de groepsfase af met een spook uit het verleden. Het liet Togo achter zich en ook Namibië en Congo. Daardoor ging het land door naar de eindronde, vijf duels die vijf winnaars en daarmee WK-gangers moesten opleveren. Frappant genoeg werd Senegal gekoppeld aan Egypte. 

Na een 1-0 zege voor Egypte in eigen huis was het Senegal dat in de return na 90 minuten op 1-0 stond. Het kwam weer op penalty’s aan en weer was Senegal beter, al was er veel te doen over de ‘fans’. Die schenen namelijk massaal hun laserpen in het gezicht van onder meer Mo Salah. Er werd niet ingegrepen en daardoor zien we Senegal nu terug op het WK tegen onder meer het Oranje van Louis van Gaal.

Wedden op Senegal wereldkampioen WK 2022

Met zo’n loting is het natuurlijk enorm interessant om te wedden op Senegal en Nederland op het WK 2022. Zo kun je nu al gokken op wie de groepswinnaar wordt. Oranje staat als favoriet bij de bookmakers, maar Senegal is een kracht om rekening mee te houden. Wedden op Senegal wereldkampioen WK 2022 is met odds van rond de 80.00 waarschijnlijk geen goede gok, maar er is genoeg om op in te zetten. Met Sadio Mané kan Senegal een gevaarlijke tegenstander zijn.

Tags: