De letter 'D' stond centraal afgelopen weekend, met Dumfries, Depay, Dost en van Dijk in de spotlights. Positief én negatief.

Geschatte leestijd: 4 minuten

Het was weer een weekend van ups en downs voor Oranje-spelers in het buitenland. Ups voor onder meer Wijnaldum, Van Dijk en Dumfries, en downs voor Memphis Depay, Dost en Krul.

Premier League

Het was afgelopen weekend de eerste wedstrijd van Manchester United onder leiding van interim-trainer Ralf Rangnick. En juist een van de concurrenten van Donny van de Beek, Fred, schonk Rangnick meteen de 1-0 overwinning op Crystal Palace. Van de Beek kreeg de ondankbare taak om vijf minuten voor tijd Bruno Fernandes te vervangen.

Door de zege blijft Manchester United in de subtop in het spoor van Tottenham Hotspur, dat zelf met 3-0 won van Norwich City. Bij de Spurs was ook Steven Bergwijn invaller, en met tien minuten kon hij weinig uitvoeren. Aan de andere kant mocht doelman Tim Krul dus drie keer vissen.

Verder zagen we Liverpool en Virgil van Dijk door een 0-1 zege op Wolverhampton Wanderers naar de tweede plek stijgen, ten koste van Chelsea dat verloor. Nathan Aké is nu met Manchester City koploper van de Premier League, maar hij mocht tegen Watford (0-3 winst) niet van de bank komen.

Bundesliga

In Duitsland was het zondag weer tijd voor de verhitte strijd tussen Borussia Dortmund en Bayern München. Donyell Malen begon op de bank bij Dortmund en mocht na 60 minuten invallen bij een stand van 2-2 door goals van onder meer Erling Haaland en Robert Lewandowski. Maar hij kon alleen maar toekijken hoe de Poolse spits Bayern München aan een 2-3 overwinning en een sterkere koppositie hielp door een benutte penalty.

Voor doelman Mark Flekken was het juist een erg ontspannen Bundesliga zondagavond. Want zijn ploeg SC Freiburg maakte er een schiettent van tegen Borussia Mönchengladbach: het werd maar liefst 0-6, waardoor Freiburg sterk op de vierde plaats blijft staan. Bas Dost moest machteloos toekijken hoe zijn VfL Wolfsburg met 3-0 verloor van FSV Mainz, dat ook nog eens de zevende plek daarmee overnam.

La Liga – Memphis Depay na Koeman nieuw doelwit media

In de Spaanse competitie waren er weinig positieve berichten voor de Nederlandse spelers. Zo beleefde FC Barcelona zijn eerste nederlaag onder trainer Xavi, doordat het in vorm stekende Real Betis Sevilla met 1-0 won in Camp Nou. Memphis Depay speelde de hele wedstrijd, Frenkie de Jong kreeg een ruim half uur als invaller, Luuk de Jong 10 minuten. Memphis Depay is enorm in vorm bij Oranje, maar kreeg bij Barcelona afgelopen weekend kritiek van de pers én van zijn trainer. “We moeten Memphis helpen te leren begrijpen wanneer hij een ruimte moet aanvallen en wanneer hij een derde speler in de combinatie moet betrekken.”

Bij Villarreal (1-0 verlies van Sevilla) ontbrak Arnaut Danjuma vanwege een blessure.

Serie A

In 2016 nog in de Eerste Divisie bij Sparta Rotterdam en in 2021 scoren voor Internazionale dat tweede staat in de Serie A: het overkwam Denzel Dumfries. De verdediger die tot wasdom kwam bij PSV, speelt samen met Stefan de Vrij bij Internazionale en scoorde zaterdag zijn eerste goal voor de club uit Milaan. In de uitwedstrijd tegen AS Roma zette hij na 39 minuten de 0-3 eindstand op het scorebord

Bij het Nederlands getinte Atalanta Bergamo was er weer een basisplaats voor Marten de Roon, een invalbeurt bij rust voor Hans Hateboer en geen speelminuten voor Teun Koopmeiners. Ze scoorden niet, maar wonnen wel hun vijfde competitieduel op rij met 3-2 uit tegen Napoli waardoor het razend spannend blijft in de top van de Serie A. Daar hinkt Juventus nog een eind achter, maar met Matthijs de Ligt in de ploeg won het wel met 2-0 van Genoa.

Ligue 1

In Frankrijk is het een stuk minder spannend. Want ondanks het feit dat Paris Saint-Germain voor de tweede keer op rij gelijk speelde, is de voorsprong in Ligue 1 op de nummer 2 Rennes nog immens met 11 punten. Een persoonlijke opsteker was er voor Georginio Wijnaldum, die 20 minuten voor tijd mocht invallen en in blessuretijd de 1-1 maakte met een kopbal. Myron Boadu scoorde niet voor AS Monaco, maar mocht wel het eerste uur spelen en won met zijn club met 4-0 van Metz.