Geen beste week voor de Nederlanders bij buitenlandse topclubs. We houden de moed erin, want Georginio Wijnaldum is op weg naar een basisplaats bij PSG.

Kijk bij wedden op buitenlandse competities niet teveel naar Nederlandse spelers. Het was (weer) geen beste week voor de Nederlandse voetballers over de grens, maar er waren ook hoogtepunten zoals goals voor Gini en een kwartier voor Donny! En dus basisplaats Georginio Wijnaldum!

Geschatte leestijd: 4 minuten

Premier League

Er ging afgelopen week liefst tweemaal een enorme schokgolf door de Engelse voetbalwereld. Donny van de Beek mocht niet één, maar liefst twee wedstrijden invallen bij Manchester United! De aanstaande vader (met de dochter van Dennis Bergkamp) kreeg als cadeautje van trainer Ole Gunnar Solskjaer vijf minuten tegen Atalanta (2-2) en ruim tien minuten tegen Manchester City (0-2 verlies). Een week die hij nooit van zijn leven zal vergeten, maar niet vanwege het voetbal natuurlijk.

Manchester City was sowieso de morele winnaar van het afgelopen weekend in de Premier League. Zelf won het dus de derby van Manchester, terwijl Chelsea 1-1 speelde tegen Burnley en Liverpool met 3-2 verloor van West Ham United. Het was voor Liverpool en Virgil van Dijk opnieuw een teken dat de verdediging dit seizoen lang niet zo sterk is als ze zouden hopen.

La Liga

Vier wedstrijden op rij zonder overwinning in de Spaanse competitie, hoe lang geleden zou de vorige keer zijn geweest voor FC Barcelona? Uit tegen Celta de Vigo leek er lange tijd geen vuiltje aan de lucht voor Frenkie de Jong en Memphis Depay, met zelfs een 0-3 voorsprong door onder meer een goal van Depay. Maar in de tweede helft vergooide de ploeg van interim-trainer Sergi het volledig en diep in blessuretijd was het natuurlijk de Wet van Murphy met de 3-3 voor Celta.

Tegelijkertijd was het even schrikken voor een andere Oranje-international, want Arnaut Danjuma moest bij Villarreal na 12 minuten al geblesseerd het veld verlaten. Zijn club won nog wel met 1-0 van hekkensluiter Getafe en na afloop wees Danjuma’s trainer Unai Emery erop te wijzen dat de vleugelspeler gewoon inzetbaar kan zijn voor Oranje later deze week.

Serie A

In de Italiaanse Serie A stond zondagavond de derby van Milaan op het programma. AC Milan doet met de inmiddels 40-jarige Zlatan Ibrahimovic volop mee voor de landstitel, terwijl het Internazionale van Stefan de Vrij en Denzel Dumfries op een kleine afstand volgt. Vijf minuten na de vroege 0-1 voorsprong voor Inter was De Vrij de schlemiel toen hij een vrije trap van AC Milan achter zijn eigen doelman Handanovic kopte, eigen doelpunt dus en uiteindelijk 1-1.

Bij Atalanta Bergamo waren er weer basisplaatsen voor het Nederlandse duo Marten de Roon en Teun Koopmeiners tegen Cagliari, waar tegenwoordig Kevin Strootman actief is. Koopmeiners toonde zich van grote waarde voor zijn club door de assist te geven op de winnende 2-1 van Zapata. Atalanta staat daardoor stevig vierde, terwijl Cagliari de spreekwoordelijke rode lantaarn draagt.

Bundesliga

Wout Weghorst was terug van weggeweest bij Wolfsburg na een coronabesmetting. Zijn ploeg VfL Wolfsburg sprong naar de vierde plek door een krappe 1-0 overwinning op laagvlieger FC Augsburg. Mickey van de Ven mocht invallen bij Wolfsburg, terwijl Jeffrey Gouweleeuw de hele wedstrijd speelde voor Augsburg.

Die vierde plek in de Bundesliga was vóór afgelopen weekend nog in handen van het Bayer Leverkusen van Jeremie Frimpong en Daley Sinkgraven. Maar een 1-1 gelijkspel tegen Hertha BSC (met een paar minuten speeltijd voor Jurgen Ekkelenkamp) zorgde ervoor dat Leverkusen voor de vierde competitiewedstrijd op rij niet tot winst kwam.

Ligue 1

Het was een fantastische week in Ligue 1 voor Georginio Wijnaldum. De vice-aanvoerder van het Nederlands Elftal kreeg eindelijk meer speeltijd bij Paris Saint-Germain en liet direct zien waartoe dat kan leiden. In de Champions League scoorde hij al beide goals voor PSG tegen RB Leipzig (2-2, na 85 minuten gewisseld) en zaterdag tegen Bordeaux mocht hij ook al 90 minuten blijven staan. Na twee goals van Neymar op aangeven van Kylian Mbappé gaf Wijnaldum de assist voor de 0-3 op Mbappé. En dat was maar goed ook, want uiteindelijk kwam Bordeaux nog terug tot 2-3. PSG behoudt hierdoor tien punten voorsprong op nummer twee Lens.