Momenten van de week: Vuurwerk, vuurwerk en vuurwerk

Hoe kun je je het beste uiten als je blij bent? Of heel boos? Precies, je steekt een fakkel aan. Tenminste, dat is supporters-logica.

Geschatte leestijd: 3 minuten

Iets te vieren? Vuurwerk! Wil je protesteren? Vuurwerk! Het is nog lang geen 31 december, maar het knalt nu al aan alle kanten. Momenten van de week: Vuurwerk!

Feyenoord-fans vieren behoud van De Kuip met Vuurwerk

Wat doe je als je het niet eens bent met de toekomstvisie van je club? Praten, een petitie, een demonstratie? Welnee joh, je gaat gewoon de algemeen directeur en zijn gezin bedreigen, van alles slopen en vuurwerk afsteken. Tenminste, als je ‘fan’ bent van Feyenoord. 

De Rotterdamse club heeft zijn handen vol aan een groot aantal mensen die praktisch elk Europees duel stennis schoppen en letterlijk Mark Koevermans hebben weggepest met bedreigingen en intimidatie. De grootste oorzaak van de frustratie is dat de hooligans geen afscheid willen nemen van de 84 jaar oude Kuip. Feyenoord had bij monde van Koevermans grootse ideeën met een nieuw stadion, Feyenoord City.

Dat stadion is nu letterlijk van de baan en brengt enorme kosten met zich mee – bovenop alle boetes die de club al van de UEFA krijgt wegens wangedrag van supporters. Zo moet het een lening van 23 miljoen euro terugbetalen en mist Feyenoord veel mogelijke inkomsten uit het betere stadion, geld dat de Rotterdammers wellicht al begroot hadden. Een grote nederlaag voor Feyenoord dus, en schijnbaar een overwinning voor de aanhang.

Vitesse – FC Utrecht stilgelegd wegens vuurwerk

Met het GelreDome heeft Vitesse al wel een modern stadion, maar dat werd afgelopen weekend ‘ontsierd’ door uitfans van FC Utrecht. Waarom ze dat deden is onbekend, want Utrecht staat – ondanks de nederlaag tegen Vitesse – nog gewoon knap op de vierde plek in de Eredivisie. De club heeft in elk geval harde maatregelen aangekondigd tegen de vuurwerkgooiers.

“Alles staat op beeld, wij hebben de beelden inmiddels al ontvangen van onze collega’s van Vitesse en gaan harde straffen opleggen aan de verantwoordelijken. Verder willen wij vanuit onze club onze excuses aanbieden voor het wangedrag van de minderheid in het uitvak, die zich supporter willen noemen van onze club”, aldus algemeen directeur Thijs van Es. We hadden je gewaarschuwd..: Momenten van de week: Vuurwerk!

Max Verstappen profiteert optimaal van spinnende Bottas

Voorafgaand aan de Formule 1 Grand Prix van Mexico was Max Verstappen nog teleurgesteld dat hij achter de twee auto’s van Mercedes moest starten. Maar na de eerste bocht op zondag was dat beeld volledig omgedraaid, met dank aan Valtteri Bottas. De Finse ploeggenoot van Lewis Hamilton had zichzelf namelijk knap op pole position gekwalificeerd op het Autódromo Hermanos Rodríguez. 

Toen de lichten uit gingen, schoof Verstappen naar de buitenkant naast Bottas en Hamilton. Bij het ingaan van de eerste bocht ging Bottas spinnen waarvan de Nederlander volop profiteerde: hij pakte de raceleiding vóór Hamilton en zijn eigen teamgenoot Sergio Perez, terwijl Bottas naar de achterhoede verdween. Verstappen reed vervolgens weg van Hamilton, gaf even de koppositie aan Perez door een pitstop, en snelde uiteindelijk soeverein naar de winst.

En de critische Villeneuve? Die is inmiddels voorgoed de mond gesnoerd.

Acosta pakt Moto3 wereldtitel door crash Foggia

De strijd om het wereldkampioenschap in de Moto3, de op twee na hoogste motorklasse, is één wedstrijd voor het einde al beslist. De Italiaan Dennis Foggia had voorafgaand aan de race in Portugal 21 punten achterstand op WK-leider Pedro Acosta (17 jaar pas!). In de laatste ronde reed Foggia aan kop en kwam Acosta in een bocht voorbij. De ongelukkige genadeklap voor de Italiaan kwam toen hij een seconde later van achteren werd aangetikt door de Zuid-Afrikaan Darryn Binder. Doei, wereldtitel! We misten alleen nog een beetje Vuurwerk.