Wed Meesters | Wedden Grand Prix Nederland | F1 Zandvoort

Grand Prix Nederland | Wedden op Formule 1 op Circuit Zandvoort

Tussen de duinen wachtte het iconische circuit van Zandvoort op de langverwachte comeback. Na bijna 4 decennia is het zover. Is het weer 'lights out!', ronkende en verbrand rubber. Actie op het circuit betekent ook actie bij de bookmakers. Wed Meesters is jouw ideale pitstop voordat je inzet op de GP Nederland.

Geschatte leestijd: 9 minuten

Het heeft 36 jaar geduurd, maar de Formule 1 is sinds vorig jaar terug op Circuit Zandvoort. En daarmee is ook wedden op Grand Prix Nederland weer een feit. De Grand Prix Nederland kent een rijke geschiedenis waar hopelijk de komende jaren historische hoofdstukken aan toegevoegd worden!

Laatste nieuws over de Grand Prix Nederland

Van Gerwen wint World Grand Prix

Micheal heeft afgelopen zaterdag de World Grand Prix gewonnen! In Dublin versloeg hij Gary Anderson. Van Gerwen won maar liefst met 5-2 en verzekerde op deze manier zijn derde titel in Dublin. Hiervoor won hij in 2012 en 2014 ook al. Hij houd er een mooi zakcentje van 110.000 euro aan over. Om het nog mooier te maken is Van Gerwen de enige Nederlander die de World Grand Prix heeft weten te winnen.

Frank & Ronald winnen de Toto

Frank & Ronald de Boer zijn vandaag jarig! En zei je vroeger hun namen dan zei je automatisch Eéééééééj Eveeeers!’. Luister hieronder hoe ze de Toto wonnen – wij lagen er gelijk weer af!

Wat kunnen we verwachten van Max na de zomerstop?

Twee races voor de zomerstop had Max Verstappen nog een voorsprong van dik dertig punten en nu de zomerstop in de Formule 1 daadwerkelijk is begonnen staat de coureur van RB acht punten achter op Hamilton. Iedereen weet hoe dit is gekomen en eigenlijk hebben we weinig zin om dit nog op te rakelen. We kijken liever vooruit naar wat we nog mogen verwachten van Max die weer in de aanval kan in de tweede helft van het seizoen.

Historie Grand Prix Nederland

De Grand Prix van Nederland is al net zo oud als de Formule 1 zelf. In 1948 werd voor het eerst, ook al op Circuit Zandvoort, een Grand Prix verreden. De Formule 1 zou pas twee jaar later worden opgericht, dus dit was een op zichzelf staande race onder de naam Zandvoort Grand Prix. De eerste winnaar was de Thaise prins Bira, in een oude Maserati. Een jaar later was het Luigi Villoresi die in een Ferrari won. Geen winnaars bij de wedkantoren destijds, van wedden Grand Prix Nederlands was nog geen sprake uiteraard.

Eerste Grand Prix Nederland

In 1950 werd de naam veranderd in Dutch Grand Prix en werd de race ook verreden. Maar opvallend was dat de race niet officieel meetelde voor het allereerste Formule 1 seizoen van dat jaar. Het WK Formule 1 bestond dat jaar uit zeven races. Maar de coureurs reden dat jaar liefst 17 andere races die niet werden meegenomen in de stand. De Fransman Louis Rosier was de winnaar in 1950, die dat jaar ook de 24 uur van Le Mans won. In 1951 hetzelfde verhaal: Rosier won, maar de race telde niet mee voor de Formule 1.

In 1952 en 1953 hoorde de GP Nederland wel tot het Formule 1 seizoen. Alberto Ascari won in zijn Ferrari beide jaren de race en ook de wereldtitel. Twee jaar later verongelukte hij op verschrikkelijke wijze op het circuit van Monza. In 1954, 1956 en 1957 kon de Grand Prix niet doorgaan wegens geldgebrek, in 1955 won vijfvoudig wereldkampioen Juan Manuel Fangio.

Vanaf 1958 konden Nederlandse Formule 1 liefhebbers bijna onafgebroken 27 jaar genieten van de race aan de kust. Britse coureurs domineerden lange tijd de GP Nederland. Meervoudige winnaars uit het VK waren Jim Clark (4), Jackie Stewart (3) en James Hunt (2). In die tijd was het dus wedden Grand Prix Nederland met een Brits tintje. De Nederlandse jonkheer Carel Godin de Beaufort deed tussen 1958 en 1964 zeven keer op rij mee met een zesde plek in 1963 als beste prestatie.

Dodelijke ongelukken op Circuit Zandvoort

Maar begin jaren ‘70 waren er donkere jaren. In 1970 verongelukte Piers Courage op het circuit. In 1971 was er nog een race met als winnaar de Belg Jacky Ickx, maar een jaar later weigerden de coureurs naar Zandvoort te gaan. De faciliteiten rondom het circuit zouden te verouderd zijn.

Een jaar later kwam de Grand Prix Nederland terug, maar was er een tragisch ongeluk. Roger Williamson crashte in zijn tweede Formule 1-race ooit. Zijn auto belandde op zijn kop en hij kon zichzelf niet bevrijden uit zijn brandende auto. Een andere coureur, David Purley, probeerde het nog uit alle macht. Maar hij werd niet geholpen door marshals (zonder brandwerende kleding) en zelfs gehinderd door diezelfde marshals. Williamson overleed ter plekke.

Niki Lauda, James Hunt en Jan Lammers

De jaren erop was de GP Nederland het strijdtoneel van onder meer Niki Lauda en James Hunt, die beiden twee keer wonnen. Na een zege van Nelson Piquet (schoonvader van Max Verstappen) in 1980 kwamen vier Franse zeges op rij. In 1985 zou Niki Lauda de voorlopig laatste winnaar blijken op Circuit Zandvoort, zijn derde overwinning. Daarvoor was er Nederlandse inbreng in de vorm van Gijs van Lennep (jaren ‘70), Jan Lammers en Huub Rothengatter (jaren ‘80).

Terugkeer bij Formule 1 na 35 jaar

Na de race van 1985 ging de uitbater van het circuit, CENAV, failliet waardoor de Grand Prix Nederland verdween. Het circuit zou vervolgens een tijd lang niet gebruikt worden. Dat zorgde ervoor dat Jos Verstappen bijvoorbeeld nooit Formule 1 zou rijden in Zandvoort.

Op 14 mei 2019 werd echter aangekondigd dat het circuit Zandvoort op de kalender van de Formule 1 van 2020 zou komen als de Grand Prix Nederland. Het circuit moest het wel opnemen tegen het circuit van Assen, waar al jaren motorraces worden gehouden. Uiteindelijk werd circuit Zandvoort dus het uitverkoren circuit voor de Grand Prix Nederland. Ongetwijfeld geholpen door de historie, maar daarnaast natuurlijk door de sterke lobby rondom ‘Zandvoort’.

De reden dat de GP Nederland na 36 jaar weer in het vizier van de FIA kwam is ook evident. Waar Max Verstappen racet, volgt een Oranje zee van fans. Dat is kassa. En de beste marketing die de FIA zich kan wensen.

De race van 2020 werd uiteindelijk nooit gereden vanwege de Corona-pandemie, maar in 2021 wel. En alsof het zo moest zijn, won Max Verstappen in zijn Red Bull overtuigend de race voor Lewis Hamilton en Valtteri Bottas.

Circuit Zandvoort

De indeling van het circuit Zandvoort was vanaf eind jaren ‘40 tot 1985 praktisch hetzelfde. Na een paar korte bochten bij de start was het een grote lus met redelijk flauwe bochten tot aan de finish.

Ten tijde van de terugkeer in 2021 was het circuit totaal anders geworden. Veel meer scherpe bochten, weinig rechte stukken. Daardoor was er de angst dat de Grand Prix Nederland een tweede Monaco zou worden. Weinig kans om in te halen en veel afhankelijk van de kwalificatie. Om die reden is de laatste bocht van het circuit gewijzigd. Zo is inhalen nu veel beter mogelijk. Waarmee wedden GP Nederland een stuk interessanter is geworden.

Sommige deskundigen dachten daarom dat het circuit van Assen beter geschikt zou zijn als Grand Prix van Nederland. Al sinds 1925 worden daar motorraces gehouden en vanaf 1949 staat de TT Assen elk jaar op de kalender van de wereldkampioenschappen in alle motorklassen. Met die ervaring en het mooie circuit zou Assen beter geschikt zijn. Maar Zandvoort kon zoals gezegd buigen op aanzienlijke invloed, in de personen van circuit-eigenaar prins Bernhard en Jan Lammers.

Wed Promoties voor de Grand Prix van Nederland

Formule 1 manager

Wil je het hele Formule 1 seizoen je kennis op peil houden en je vrienden aftroeven in voorspellingen voor bijna niks? Formule 1 Manager games als Scorito zijn een perfecte voorbereiding voor wedden op de GP Nederland. Voor slechts €5 ben je een heel seizoen zoet.

Bouw je een team en kun je iedere ronde je ideale team samenstellen. Er gaat natuurlijk niks boven écht geld op je account bijschrijven, hiervoor kun je terecht bij een van de bookmakers op onze site.

Allemaal met een licentie voor de Nederlandse gokmarkt, allemaal met Formule 1, maar niet allemaal met dezelfde odds en bonussen. Voor die informatie zit je gelukkig al op de goede site;)

Top 3 historische races op Circuit Zandvoort

1976

Na het vertrek van Jackie Stewart uit de Formule in 1973 (met zijn derde wereldtitel) kwam er een strijd tussen Ferrari en McLaren. In 1976 zaten regerend wereldkampioen Niki Lauda en Clay Regazzoni bij Ferrari. Bij McLaren waren het James Hunt en Jochen Mass. Een paar weken voor de Grand Prix van Nederland had Lauda echter zijn verschrikkelijke ongeluk op de Nürbürgring in Duitsland, waardoor hij niet meedeed in Zandvoort. Regazzoni maakte het Hunt nog erg moeilijk, maar de Brit hield op zijn 29e verjaardag 0,9 seconde voorsprong op de Zwitser en twee seconden op de nummer drie Mario Andretti. Uiteindelijk zou Hunt ook de wereldtitel pakken in 1976.

Samenvatting Formule 1 Grand Prix Nederland 1976:

1985

De tot 2021 laatste Formule 1 Grand Prix van Nederland was vooral mooi door het podium wat er stond. Nelson Piquet had pole position gepakt in zijn Brabham, voor Keke Rosberg, Alain Prost en de nog onervaren Ayrton Senna. Niki Lauda begon vanaf de tiende plek en de Nederlander Huub Rothengatter op de 26e en laatste plek. 

Maar Piquet verpestte zijn start en moest zelfs aangeduwd worden. Rosberg, Senna en Prost gingen ervandoor. Senna kreeg tijdelijke motorproblemen en zag Prost en de opkomende Lauda passeren. Prost probeerde nog alles om Lauda voorbij te steken, maar de Oostenrijker won nipt. Het zou zijn enige overwinning uit dat jaar zijn en ook de laatste in zijn carrière. Senna werd derde en Alain Prost zou dat jaar wereldkampioen worden.

Samenvatting Formule 1 Grand Prix Nederland 1985:

2021

Natuurlijk kunnen we het niet laten om vorig jaar erbij te halen als historische race. Niet de meest spannende race, maar natuurlijk historisch omdat Max Verstappen in ons eigen landje won! Laten we nog één keer de laatste ronden meebeleven voor ouderwets Oranje kippenvel.

Samenvatting Formule 1 Grand Prix Nederland 2021:

Winnaars Grand Prix Nederland Formule 1

Als wereldkampioen Formule 1 win je natuurlijk doorgaans veel races in dat seizoen. Maar dat hoeft lang niet altijd zo te zijn. Laten we eens kijken hoe vaak de winnaar van de Grand Prix Nederland ook wereldkampioen werd in datzelfde jaar.

1952 – Alberto Ascari

1953 – Alberto Ascari

1955 – Juan Manuel Fangio

1960 – Jack Brabham

1962 – Graham Hill

1963 – Jim Clark

1966 – Jack Brabham

1969 – Jacky Stewart

1970 – Jochen Rindt

1973 – Jackie Stewart

1976 – James Hunt

1977 – Niki Lauda

1978 – Mario Andretti

2021 – Max Verstappen

Wedden Grand Prix Nederland 2022

Met Max Verstappen als regerend wereldkampioen Formule 1 zijn we bezig aan het seizoen 2022. Daarin staat dus opnieuw de Grand Prix Nederland op het Circuit Zandvoort op het programma. Gaat het weer een strijd worden tussen Red Bull en Ferrari? Kan Max Verstappen op zijn thuiscircuit dit keer zegevieren ten koste van Charles Leclerc? En wat kunnen Sergio Pérez, Carlos Sainz, Lewis Hamilton en George Russell? Hou bij wedden op Formule 1 de website van Wed Meesters in de gaten voor de beste tips, bonussen en promoties!

Veelgestelde Vragen

We hebben de meest gestelde vragen over wedden op de Grand Prix van Nederland.

  • Waar kan ik wedden op de Formula 1?

    Sinds de opening van de Nederlandse gokmarkt zijn er meerdere bookmakers die weddenschappen aanbieden. Hierdoor heb je niet alleen meerdere opties, maar kun je voor de beste noteringen ook vergelijken tussen verschillende aanbieders. Heb je eenmaal de beste weddenschap gevonden, dan vind je hiermee ook direct de beste notering.

  • Hoe wed ik op Formule 1?

    Je kunt wedden op alle dagen van een Grand Prix weekend, waarbij het kiezen van de winnaar de meest voorkomende bet is. Veel bookmakers bieden ook extra weddenschappen voor meer variatie.

  • Welke Grand Prix zijn beschikbaar?

    Iedere Grand Prix tijdens het Formule 1 seizoen heeft vergelijkbare weddenschappen. Naarmate het seizoen vordert, kunnen de weddenschappen verschillen.

  • Wat zijn de voorspellingen voor Formule 1?

    Red Bull heeft zich na de WK-winst in 2021 definitief genesteld tussen de grote namen, waardoor Mercedes, Red Bull en Ferrari de grote drie vormen. Max Verstappen, Charles Leclerc en George Russel kunnen nog jaren mee, waardoor de strijd tussen die drie coureurs (en hun constructeurs) ongetwijfeld een rode draad zal zijn in de komende seizoenen. De teamgenoten voor deze coureurs zorgen bovendien voor extra druk op de constructeurs. Wat prestaties van de auto’s betreft moet je er rekening mee houden dat het zomaar kan omslaan. Een kleine aanpassing kan de kansen van een team zomaar in een andere versnelling brengen. Soms door aanpassingen door het team zelf, soms vanwege nieuwe reglementen voor de bolides.