Geschatte leestijd: 8 minuten
FC Twente is de Trots van het Oosten. De club uit Enschede heeft een roerig verleden gehad. Wedden op FC Twente in de Eredivisie staat garant voor spanning!
Laatste nieuws over FC Twente
Wedden op voetbal met Eredivisie, Real Madrid – Atlético Madrid en Manchester City – Arsenal
Een week vol wedden op Eredivisie voetbal, met daarnaast een derby in Madrid, rivalen in Italië, en een knaller in de Premier League!
Wedden op Klassiekers & Derby’s
De meest spannende en geladen wedstrijden in voetbal zijn toch wel de klassiekers en de derby’s. Locale conflicten en brandende rivaliteit!
Wedden op KNVB Beker met PSV, Ajax en Feyenoord
Het wordt een drukke week in de KNVB toernooi met PSV, Ajax, Feyenoord, en meer. Voor wie wilt wedden op KNVB, hebben wij hier de beste odds!
Geschiedenis van FC Twente
Officieel is FC Twente pas in 1965 opgericht, maar de geschiedenis ligt nog een stukje verder terug. Twente is namelijk het resultaat van een fusie tussen Sportclub Enschede en de Enschedese Boys. Sportclub Enschede was in 1910 al het resultaat van een fusie en was in 1926 zelfs landskampioen van Nederland. De club speelde daarna jaren op het hoogste niveau en werd in 1958 zelfs nog tweede in de Eredivisie.
Enschedese Boys was al in 1906 opgericht en schommelde tot de invoering van het betaald voetbal tussen de Eerste Klasse en Tweede Klasse. Ten tijde van de fusie in 1965 speelden de Enschedese Boys in de Eerste Divisie.
Opvallend is dat deze twee clubs één bekende speler als verbindende factor hebben. Abe Lenstra kwam in 1955 na 17 jaar sc Heerenveen naar Sportclub Enschede. Vier jaar later maakte hij de overstap naar Enschedese Boys. Daar zou hij nog drie jaar spelen en zijn carrière afsluiten op 42-jarige leeftijd.
Halverwege de jaren ‘50 waren er al gesprekken over een fusie tussen clubs uit Enschede. De gemeente zocht namelijk een grote club voor het Diekman Stadion. Maar voor een fusie waren de resultaten van Enschedese Boys te goed. Uiteindelijk stemden beide clubs in 1965 toch in met een fusie tot F.C. Twente ‘65.
De eerste twee seizoenen ging het moeizaam bij FC Twente, onder meer door financiële problemen na de fusie. Maar in 1966 nam (de inmiddels 96-jarige) Kees Rijvers het stokje over als trainer. Hij haalde jonge en goedkope spelers naar Enschede, maar had een oog voor talent. Zo kwamen onder meer Epi Drost, Jan Jeuring, Piet Schrijvers en René en Willy van de Kerkhof naar FC Twente.
Onder leiding van Rijvers gingen de Tukkers van een dertiende plaats in de Eredivisie naar achtste naar achereenvolgens plek drie, vier, vijf en drie. In 1968 en 1970 haalden de Tukkers ook nog eens de halve finale van de KNVB Beker. In de Jaarbeursstedenbeker (voorloper van de UEFA Cup) van 1970-1971 werd FC Twente pas in de kwartfinale uitgeschakeld door Juventus.
In 1972 vertrok Rijvers naar PSV en werd hij opgevolgd door Spitz Kohn. De Luxemburger was van 1965 tot 1968 al speler en vervolgens vier jaar assistent-trainer van Rijvers. Kohn zou het uiteindelijk nog beter doen dan zijn voorganger. In 1972-1973 haalde hij met FC Twente de halve finale van de UEFA Cup, waarin ze verloren van Borussia Mönchengladbach.
Een jaar later streed FC Twente tot de voorlaatste speeldag voor de titel in de Eredivisie, maar was Feyenoord net beter. In 1974-1975 bereikten de Tukkers de finale van zowel de KNVB Beker als de UEFA Cup. Maar helaas voor voetbalminnend Enschede gingen beide finales verloren: de beker tegen FC Den Haag en de UEFA Cup tegen opnieuw Borussia Mönchengladbach. In 1976-1977 zou Twente dan eindelijk de eerste hoofdprijs pakken met de KNVB Beker. In 1977-1978 verloor de club in de halve finale van de Europa Cup II van Anderlecht en in 1979 de finale van de KNVB Beker van Ajax.
Aan het begin van het seizoen 1979-1980 werd Spitz Kohn na zeven jaar ontslagen. De club kwam vervolgens in een dal terecht en degradeerde in 1983 naar de Eerste Divisie. Een tweede plaats daarin leverde meteen weer promotie op. In 1987-1988 was FC Twente weer bovenin te vinden in de Eredivisie met drie keer een derde plek op rij. Dat had wellicht ook te maken met het aanstellen van Kees Rijvers als technisch directeur in 1986.
In de jaren ‘90 vestigde FC Twente zich definitief als een subtopper die vaak rond de vijfde, zesde plek eindigde. Met onder meer Erik ten Hag knokte FC Twente zich in 1996-1997 nog eenmaal naar de derde plek in de Eredivisie. In 1998 mocht de club het nieuwe Arke Stadion betrekken.
De resultaten in de Eredivisie werden echter steeds slechter. In 2000/2001 verbloemde FC Twente (met trainer Fred Rutten) de elfde plek in de Eredivisie nog met winst in de KNVB Beker. Maar de twee seizoenen erop eindigde de club opnieuw in het rechterrijtje, als twaalfde en elfde. In 2003 wankelde FC Twente mede daardoor op het randje van faillissement.
In 2003 brak het tijdperk-Munsterman aan. Joop Munsterman werd aangesteld als voorzitter en hij haalde Fred Rutten in 2006 terug als trainer en stelde Jan van Halst aan als commercieel directeur. Het aantrekken van spits Blaise Nkufo in 2003 was een andere gouden greep.
Twente presteerde steeds beter in de Eredivisie. En na een tweede plek in 2008/2009 (en finale KNVB Beker) werd de club in 2009/2010 kampioen onder leiding van trainer Steve McLaren. Een jaar later won Twente opnieuw de KNVB Beker (en iets later de Johan Cruijff Schaal), maar verspeelde het de landstitel aan Ajax.
Die jaren zouden voorlopig het laatste hoogtepunt blijken. Want vanaf 2011/2012 duikelde FC Twente weer op de ranglijst van de Eredivisie, behoudens een derde plek in 2013/2014. In 2015 legde Joop Munsterman zijn rol als voorzitter neer en bleek Twente financieel flink in de problemen te zitten.
De club overleefde sancties van de KNVB, maar eindigde in 2017/2018 dramatisch op de laatste plaats van de Eredivisie. Via een kampioenschap daar en plek 14, 10 en 4 (2021/2022) is Twente echter weer in recordtempo terug in de (sub)top.
Wedden op FC Twente met bonus
FC Twente heeft dus een roerig verleden met veel hoogtepunten en dieptepunten. De Tukkers staan garant voor vermaak met goed voetbal en interessante spelers. Wedden op FC Twente in de Eredivisie en Europees voetbal kun je het hele voetbalseizoen doen bij alle bookmakers in Nederland. Hou Wed Meesters in de gaten voor de beste bookmakers, bonussen, promoties en free bets om in te zetten op FC Twente en andere clubs.
Promoties voor FC Twente
Bookmaker bonus: F1 GP België met Max Verstappen en PSV, AZ, FC Twente
Een drukke sportweek met veel Nederlanders in actie. Welke wed bonussen en promoties zijn er op Max Verstappen, PSV, AZ en FC Twente?
Bookmaker bonussen en promoties: free bets op Europees voetbal met PSV, AZ en FC Twente
Ajax zit al in de Champions League, Feyenoord in de Europa League. PSV, AZ en FC Twente moeten nog aan de slag. Pak veel free bets op deze duels!
Bookmaker Sponsor Deals Nederland
Steun jij jouw club door te wedden bij de officiele wedpartner? Ontdek hoe wedden jouw club Europees voetbal kan opleveren!
Clubiconen FC Twente
Als speler van de twee voorlopers van FC Twente gedurende zeven jaar moeten we Abe Lenstra wel tot de clubiconen rekenen. Ook al is hij natuurlijk onlosmakelijk verbonden met sc Heerenveen. De twee trainers die FC Twente tussen 1966 en 1979 naar grote hoogten leidden mogen daarna genoemd worden: Kees Rijvers en Spitz Kohn.
Rijvers haalde onder meer de uiteindelijke Mister FC Twente naar Enschede: Epi Drost. Tussen 1966 en 1980 speelde hij 511 wedstrijden voor de club. In 1982-1983 speelde hij nog een half jaartje voor de Tukkers. In 1995 zakte hij in elkaar op het veld tijdens een wedstrijd met oud-internationals. Hij overleed even later, op 49-jarige leeftijd.
De carrière van Drost bij FC Twente is bijna identiek aan die van Theo Pahlplatz, die van 1966-1979 in Enschede speelde. Ook Kick van der Vall (1967-1979), Jan Jeuring (1966-1977), Eddy Achterberg (1967-1976), Kees van Ierssel (1969-1979) en Willem de Vries (1965-1975) speelden zowat hun hele carrière onder Rijvers en Kohn bij FC Twente. Piet Schrijvers stond zes jaar onder de lat bij de club en René en Willy van de Kerkhof begonnen in 1970 hun carrière in Enschede met drie seizoenen.
Van 1980-1992 was Fred Rutten als voetballer al verbonden aan FC Twente, en van 1993-2000 als assistent-trainer. In 2000-2001 en van 2006-2008 was hij hoofdtrainer. Hij maakte onder meer de tijd mee van clubiconen als André Karnebeek, Jan van Halst, Jeroen Heubach, Wout Brama en clubtopscorer Blaise Nkufo.
De meest bepalende speler van de afgelopen dertig jaar was natuurlijk Sander Boschker. Van 1989 tot 2013 (met 2003-2004 bij Ajax als uitzondering) stond hij 680 duels onder de lat bij FC Twente, 169 duels meer dan nummer 2 aller tijden Epi Drost.
Terugblik 2021/2022
FC Twente maakte afgelopen seizoen de rentree naar de top compleet in krap drie seizoenen tijd. Na het kampioenschap in de Eerste Divisie van 2018/2019 ging de club onder leiding van trainer Ron Jans van de veertiende, naar de tiende, naar de vierde plek. FC Twente eindigde knap als vierde, net achter Feyenoord en ruim boven AZ. Daardoor plaatste de club zich voor de derde voorronde van de Conference League.
Vooruitzicht 2022/2023
De Tukkers hopen met de ervaren trainer Ron Jans hun positie in de subtop voorlopig te behouden. Misschien zou een sterke reeks in de KNVB Beker ook goed zijn voor de club. Op de transfermarkt waren er veel in- en uitgaande transfers, maar geen topspelers die kwamen of gingen.
De inmiddels 33-jarige spits Ricky van Wolfswinkel staat nog steeds onder contract, net als de inmiddels 36-jarige Wout Brama. De jonge Griekse buitenspeler Christos Tzolis is misschien de meest aansprekende naam. Hij speelt dit seizoen vanuit Norwich City op huurbasis voor FC Twente.
De selectie van Ron Jans is buiten enkele uitzonderingen erg jong. Daarom denken we bij Wed Meesters dat de club het misschien moeilijk kan krijgen dit seizoen. Maar we laten ons bij wedden op FC Twente natuurlijk graag positief verrassen door deze leuke volksclub.