Ups en downs voor Oranje.

Oranje op de bank bij Barcelona & Inter, Malen & Van Dijk winnen

Het was geen goed weekend voor de spelers van Oranje. Velen zaten op de bank, anderen kwamen niet tot scoren of verloren. Voor Wijnaldum was het een rare week...

Het was geen bijzonder goed weekend voor de spelers van Oranje. Veel voetballers zaten op de bank, anderen kwamen niet tot scoren of verloren. Voor Wijnaldum was het een rare week.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Premier League

We beginnen zoals wel vaker met Virgil van Dijk. De aanvoerder van Oranje is met Liverpool nog steeds in de race voor de titel in de Premier League. De achterstand op koploper Manchester City is nog steeds drie punten door een 0-2 zege van Liverpool op bezoek bij Brighton & Hove Albion van Joël Veltman. Manchester City komt maandagavond in actie tegen Crystal Palace, mogelijk met Nathan Aké.

Bij het laag geklasseerde Burnley heeft Wout Weghorst zijn draai nog niet gevonden. Sinds zijn overstap van VfL Wolfsburg heeft de spits in negen wedstrijden pas één keer gescoord. Tegen het Brentford van Christian Eriksen verloor Burnley voor de derde keer op rij zonder te scoren. In de strijd tegen degradatie vinden we ook Everton.

Donny van de Beek mocht het hele duel tegen Wolverhampton Wanderers spelen, maar kon de 0-1 nederlaag niet voorkomen. Ook Tim Krul (Norwich City) en Steven Bergwijn (Tottenham Hotspur) verloren afgelopen weekend. Bergwijn mocht een paar minuten spelen en zag vooral vanaf de bank hoe Cristiano Ronaldo een hattrick scoorde voor Manchester United tegen zijn Tottenham.

Serie A

Het loont dit seizoen de moeite om de Serie A te volgen. Want er zijn veel Oranje spelers actief en ze doen mee om de titel. Internazionale liep tegen duur puntverlies op in het duel met Torino (1-1) en het is de vraag of dat kwam door de afwezigheid van Denzel Dumfries en Stefan de Vrij. Dumfries zat namelijk de hele wedstrijd op de bank, terwijl De Vrij geblesseerd moest toekijken. Na de nederlaag in de Champions League tegen Liverpool was dit opnieuw een klap voor Inter.

Uit schijnbaar geslagen positie lijkt Juventus misschien toch nog mee te doen om de titel. Matthijs de Ligt won zaterdag met zijn club met 3-1 van Sampdoria waardoor ze in het kielzog van de top drie blijven. Atalanta Bergamo lijkt af te haken voor de strijd om de top vier (en plaatsing voor de Champions League). Tegen Genoa bleef het 0-0. Teun Koopmeiners speelde de hele wedstrijd, Hans Hateboer mocht invallen, Marten de Roon was geschorst.

Bundesliga

Bayern München kampioen van Duitsland’ is de afgelopen jaren een kwestie van wedden op voetbal met amper winst. Maar na een tweede gelijkspel op rij klopt Borussia Dortmund toch op de deur. De ploeg van Donyell Malen won zelf met 1-0 van Arminia Bielefeld waardoor het verschil met Bayern zeven punten is met een wedstrijd minder voor Dortmund. Malen werd zelf na een ruim uur gewisseld voor Erling Haaland.

Nieuw in de Oranje selectie is Jeremie Frimpong, die is opgeroepen voor de oefeninterlands tegen Denemarken en Duitsland op respectievelijk 26 en 29 maart. Met Bayer Leverkusen liep hij een dure nederlaag op tegen 1.FC Köln (0-1), waardoor de derde plek aan stevigheid verloor. Doelman Mark Flekken moest bij SC Freiburg twee keer vissen tegen VfL Wolfsburg, maar zijn ploeg scoorde drie keer waardoor het 3-2 werd.

La Liga

Elke week is het ook weer de vraag of er Nederlandse goals zijn gevallen bij FC Barcelona. Het antwoord is nee en dat is ook niet zo gek: trainer Xavi had Memphis Depay, Frenkie de Jong en Luuk de Jong allemaal op de bank gezet tegen Osasuna. Zij keken toe hoe Ferran Torres tweemaal scoorde in La Liga Santander en Aubameyang en Riqui Puig allebei eenmaal voor een 4-0 zege van Barça.

Depay kreeg als enige speelminuten, hij mocht 20 minuten voor tijd invallen. En dat terwijl Depay en Frenkie de Jong doordeweeks tegen Galatasaray in de Europa League (0-0) nog wel in de basis waren gestart.

Arnaut Danjuma speelde wel voor Villarreal, scoorde niet maar won met 1-0 van Celta de Vigo.

Ligue 1

Paris Saint-Germain wordt met twee vingers in de neus kampioen van de Franse Ligue 1. Maar het gaat de club er vooral om succesvol te zijn in de Champions League. Tegen Real Madrid ging het vorige week mis, want een goal van Kylian Mbappé werd tenietgedaan door een hattrick van Karim Benzema. Georginio Wijnaldum bleef dat duel op de bank zitten, maar startte tegen Bordeaux wel in de basis. Hij bekroonde dat met de assist op Kylian Mbappé voor de 1-0, waarna PSG uiteindelijk met 3-0 won. Het meest opvallend aan de wedstrijd was dat Lionel Messi en Neymar bij elk balbezit werden uitgefloten door het publiek.

Jupiler Pro League

Dan kijken we tot slot nog even naar de Belgische Jupiler Pro League. Want daar speelt een Oranje international bij het zeer Nederlands getinte Club Brugge. Alleen zette de Nederlandse trainer Alfred Schreuder zijn landgenoot Noa Lang samen met Ruud Vormer en Bas Dost op de bank.

Lang mocht als enige invallen, maar dat was slechts tien minuten voor tijd op de plaats van tweevoudig doelpuntenmaker Sargis Adamyan. Club won met 0-3 bij KV Oostende en staat nog steeds op de tweede plaats.