Nederlandse voetballers (bankzitters) in het buitenland

Nederlanders blijven worstelen over de grens. Virgil van Dijk, Jasper Cillessen en Marten de Roon waren wel uitblinkers in positieve zin

Geschatte leestijd: 4 minuten

Nederlandse voetballers in Premier League

In de Engelse Premier League waren afgelopen weekend meerdere duels met Nederlandse spelers tegenover elkaar, althans op papier. We hadden Nederlandse voetballers (bankzitters) in het buitenland. En dus ook in de premier league. Zo was het bij Liverpool – Brighton and Hove Albion een duel tussen verdedigers Virgil van Dijk en Joël Veltman. Het Liverpool van Oranje-aanvoerder Van Dijk pakte in de eerste helft een 2-0 voorsprong, maar kon die niet verzilveren en liet Brighton terugkomen tot 2-2. Bij de bezoekers zat Jürgen Locadia de hele wedstrijd op de bank.

Zeg je ‘bank’ en ‘Nederlandse voetballer’, dan zeg je natuurlijk (hoe triest het ook is) Donny van de Beek. Hij zal de kerven inmiddels in zijn plekje aan het beitelen zijn van frustratie, ook al won zijn club Manchester United uit met 3-0 bij Tottenham Hotspur, waar Steven Bergwijn na 54 minuten mocht invallen voor Lucas Moura.

Nederlandse voetballers in La Liga

Het grote nieuws van vorige week in Spanje was natuurlijk het ontslag van Ronald Koeman bij FC Barcelona. Interim-trainer Sergi Barjuan beleefde zijn eerste wedstrijd als hoofdtrainer tegen Deportivo Alavés. Frenkie de Jong was nog geblesseerd. Luuk de Jong zat de hele wedstrijd op de bank, maar Memphis Depay mocht aan de wedstrijd beginnen. Hij scoorde vlak na rust de knappe 1-0 voor Barcelona. Het mocht echter niet baten, want drie minuten later zette Alavés de 1-1 eindstand op het scorebord.

Bij Villarreal speelde Arnaut Danjuma de hele wedstrijd tegen Valencia, maar verloor met 2-0. Dat was goed nieuws voor de doelman van Valencia, Jasper Cillessen, die zichzelf in La Liga misschien weer wat meer in de kijker speelt voor Oranje.

Nederlandse voetballers in Serie A

Ook op de wedstrijdformulieren in de Italiaanse Serie A konden we een aantal Oranje-internationals vinden. Zo vond je maar liefst vier keer ‘NL’ achter de namen bij de wedstrijd tussen Internazionale en Udinese. Denzel Dumfries speelde de hele wedstrijd bij Inter. Hij won met zijn ploeg met 2-0 van het Udinese van Bram Nuytinck. De rol van toeschouwer op de bank was weggelegd voor Stefan de Vrij bij Inter en Marvin Zeegelaar bij Udinese.

Bij het Nederlands getinte Atalanta, dat ook uitkomt in de Champions League, was een positieve hoofdrol weggelegd voor Marten de Roon. De 27-voudig international scoort doorgaans niet veel (25 goals in 431 wedstrijden in zijn carrière), maar in de 94e minuut gaf hij zijn ploeg (met verder Teun Koopmeiners in de basis) wel de 2-2 tegen Lazio Roma. Check de samenvatting met de goal van De Roon.

Nederlandse voetballers in Bundesliga

In de Duitse competitie bleef het beperkt tot bijrollen voor Nederlandse voetballers. Spits Wout Weghorst kon nog niet in actie komen voor VfL Wolfsburg door een positieve coronabesmetting, maar zijn club won wel de belangrijke wedstrijd uit tegen Bayer Leverkusen met 0-2. Bij de thuisploeg kwamen liefst drie Nederlanders in actie: Jeremie Frimpong speelde de hele wedstrijd en Mitchell Bakker werd na 82 minuten gewisseld voor Daley Sinkgraven.

Deyoraiso Zeefuik en Jurgen Ekkelenkamp konden niet voorkomen dat hun club Hertha BSC verloor met 2-0 van 1899 Hoffenheim. Bij Eintracht Frankfurt was er slechts een invalbeurt van 20 minuten voor Sam Lammers, die zijn ploeg niet verder kon helpen dan 1-1 tegen RB Leipzig.

Nederlandse voetballers in Ligue 1

Ten slotte kijken we naar de Franse Ligue 1. Waar Georginio Wijnaldum eindelijk een basisplaats kreeg bij Paris Saint-Germain (na 84 minuten gewisseld). Met zijn ploeg de koppositie verstevigde door een 2-1 zege op Lille. Myron Boadu mocht de tweede helft spelen bij AS Monaco, maar zijn club verloor met 2-0 van laagvlieger Brest en blijft daardoor in de middenmoot bungelen.