Wed Meesters | Clubs | Atletico Madrid

Wedden op Atlético Madrid

Club Atlético de Madrid. Club van het volk. Met een team vol 'klootzakken'. En authentieke cojones. Door Sierd de Vos bestempeld als het Feyenoord van Spanje. De enige club die het Real en Barça écht lastig maakt, en ook in Europa hoge ogen gooit. Een heerlijke club om op te wedden dus.

Geschatte leestijd: 12 minuten

Wedden op Atlético Madrid is een wekelijkse favoriet van veel mensen. Want in het Spaanse voetbal zijn er naast Real Madrid en FC Barcelona natuurlijk nog meer succesvolle voetbalclubs. De meest in het oog springende is zonder meer Atlético Madrid. Stadsgenoot van ‘de Koninklijke’ en een echte club van het volk. Tijd om je alles je vertellen wat je wil weten over Los Rojiblancos. En natuurlijk hoe en waar te wedden op Atlético Madrid.

Atlético Madrid | Historie in Prijzen

Laatste nieuws over Atlético Madrid

Geschiedenis Atlético Madrid

Het leuke van wedden op Atlético Madrid is dat je als je je bet plaatst je er geen seconde bij stilstaat dat de club al meer dan 100 jaar oud is. De eerste stappen van Atlético Madrid vinden we net zoals bij vele andere clubs namelijk rond de eeuwwisseling van 1900. Want in 1903 besloten drie Baskische studenten in Madrid een voetbalclub op te richten. Ze hadden hun jeugdclub Athletic Bilbao net de Copa del Rey zien winnen, en zagen hun eigen club als een soort jeugdafdeling van die club. Een jaar later kwamen een aantal dissidenten van het eveneens net opgerichte Real Madrid erbij.

De club begon in blauw-witte shirts, net als Athletic Bilbao. Maar in 1911 speelden beide clubs in het nu befaamde rood en wit gestreept. Een verklaring daarvoor is dat die shirts het makkelijkst te maken waren, net als bij matrassen. Vandaar ook die andere bijnaam, Los Colchoneros (De Matrassen). Een andere verklaring is dat ze normaal shirts kwamen kopen van Blackburn Rovers. Maar één keer kon een bestuurslid die shirts niet vinden. En daarom zou hij de oude shirts van Southampton FC hebben gekocht, de havenstad waar je vanuit Spanje aankomt in Engeland.

https://www.youtube.com/watch?v=CEB8y-t8P-4
Never A Dull Moment…

Eerste grote stadion, eerste prijzen

Het eerste onderkomen van de club was aan de zuidkant van Madrid, in de arbeidersomgeving. Maar in 1921 kon de club ineens verhuizen naar het stadion Estadio Metropolitano de Madrid, wat plaats bood aan 35.800 toeschouwers. De paar jaar daarvoor was Athletic Madrid, zoals het nog heette, vaak tweede geworden achter Real Madrid in het regionale kampioenschap. Liefhebbers van wedden op Atlético Madrid zijn niet onbekend met die rolverdeling.

In 1920-1921 wonnen ze eindelijk het Campeonato Regional Centro en kwamen ze tot de finale van de Copa del Rey. Die verloren ze uiteindelijk van hun ‘moederclub’ Athletic Bilbao. In 1925 en 1928 wonnen ze ook het regionale kampioenschap, en in 1926 ging de bekerfinale verloren tegen FC Barcelona.

Eerste stappen en eerste kampioenschappen in La Liga

In 1928 werd La Liga opgericht door de Spaanse voetbalbond. Athletic Madrid werd ook uitgenodigd om mee te doen. In het eerste seizoen werden ze netjes zesde van de tien clubs (FC Barcelona kampioen). Maar het seizoen erop werden ze laatste en degradeerde de club naar de Segunda División. In 1934 kwam de club na vier jaar terug op het hoogste niveau. Twee seizoenen later degradeerden ze officieel weer. Maar de Spaanse Burgeroorlog (en onderbreking van drie jaar) gaf de club de kans om in La Liga te blijven. Wedden op Atlético Madrid was in die tijd een beetje als wedden op FC Volendam – de ‘heen en weer’.

In 1939 was Athletic Madrid gefuseerd met Aviación Nacional uit Zaragoza en werd zo Athletic Aviación de Madrid. Onder de legendarische trainer Ricardo Zamora werd de club meteen landskampioen in de eerste La Liga na de Burgeroorlog. Sevilla en Athletic Bilbao werden nipt afgetroefd. Het seizoen erop (voetbal ging door in Spanje in WO II) prolongeerde de club zijn titel.

Naam wordt Atlético Madrid, meer landstitels

In 1941 besloot dictator Francisco Franco dat er geen buitenlandse namen of termen meer in sportclubs mochten voorkomen. Daarom werd Athletic Aviación de Madrid omgedoopt tot Atlético Aviación de Madrid. In 1947 besloot de club ook de militaire associatie (met de luchtmacht) weg te halen, en de huidige naam aan te nemen: Club Atlético de Madrid. Waarmee wedden op Atlético Madrid welbeschouwd ook de officiële vuurdoop kreeg.

Na de twee landstitels was Atlético Madrid in de jaren ‘40 sterk. Maar ze waren vijf keer derde en een keer tweede achter voornamelijk Valencia en FC Barcelona. In 1949 werd de Argentijnse Fransman Helenio Herrera aangesteld als trainer. Hij leidde Atlético Madrid naar grote hoogten, met de titels in La Liga in 1950 en 1951. Herrera zou later nog twee keer landskampioen worden met FC Barcelona en twee keer de Europa Cup I winnen met Internazionale (1964-1965).

Verval achter Real Madrid, en rentree naar de top

Met het vertrek van Herrera in 1953 raakte de club in sportief verval. Atlético Madrid zakte af naar de achtste, negende plek in La Liga. Eind jaren ‘50 kroonde Real Madrid zich tot koning van Europa, maar begon Atlético ook enigszins terug te komen. In 1958 werden ze tweede in La Liga achter Real Madrid en in 1960 won Atlético Madrid zijn eerste Copa del Rey. Wanneer een club voor de allereerste keer een prijs pakt is dat vaak tegen gunstige odds. Wedden op Atlético Madrid als bekerwinnaar zal destijds een mooie winst hebben opgeleverd.

In 1961 pakten ze de Spaanse beker opnieuw en mochten ze naar de nieuw opgerichte Europa Cup voor Bekerwinnaars. Na zeges op onder meer Leicester City en Werder Bremen bereikten ze zomaar op 10 mei 1962 de finale tegen Fiorentina in het Schotse Glasgow. Die wedstrijd eindigde in 1-1 en daardoor moest er een replay komen. Pas op 5 september was het zover, en in Stuttgart won Atlético Madrid met 3-0. Ook hier zal wedden op Atlético Madrid tegen gunstige odds zijn geweest.

De Europese prijs was extra zoet voor de club, omdat stadsgenoot en rivaal Real Madrid die prijs nog niet had gewonnen. Bovendien won Atlético de prijs onder trainer José Villalonga, voormalig trainer van Real Madrid. Een jaar later stond Atlético weer in de finale van de Europa Cup II, maar ging de club onderuit tegen Tottenham Hotspur (5-1). Het zou de winnaarsvloek zijn, omdat geen enkele club erin slaagde deze prijs twee keer op rij te winnen. Ajax was er in 1988 dichtbij (na in 1987 de Europa Cup II tegen Lokomotiv Leipzig te hebben gewonnen), maar ging jammerlijk onderuit tegen het KV Mechelen van Aad de Mos.

Atlético Madrid beste achter Real Madrid

Tussen 1961 en 1980 was Real Madrid veruit de beste club van Spanje. Zelfs Johan Cruijff kon daar tussen 1973-1978 geen verandering in brengen met FC Barcelona. Het lukte Atlético Madrid wel om in 1966 La Liga te winnen, in het jaar dat Real Madrid zijn zesde Europa Cup won. Datzelfde jaar verhuisde Atlético Madrid naar het nieuwe Estadio Vicente Calderón, waar ze tot 2017 zouden spelen.

Ook in 1970 ging de titel naar het zuiden van Madrid. Het was de tijd van het topduo Luis Aragonés/José Eulogio Gárate. Tien jaar lang zouden zij om en om clubtopscorer zijn. Na de titel van 1970 mocht Atlético Madrid dus naar de Europa Cup I. In de halve finale maakten ze het Ajax nog erg lastig met een 1-0 zege in het eerste duel. Maar na een 3-0 overwinning ging Ajax toch naar de finale, dat het ook won van Panathinaikos.

Verlies tegen Bayern München, eerste tijdperk Aragonés

Drie jaar na de landstitel van 1970 zou Atlético opnieuw kampioen worden en naar de Europa Cup I mogen. Ajax had net de titel drie keer op rij gewonnen, maar toen begon helaas voor Atlético de hegemonie van Bayern München. Het Argentijns getinte Atlético Madrid kwam in de 114e minuut (verlenging) op voorsprong door een goal van Aragonés. Maar in de laatste minuut (typisch Duits?) maakte Bayern gelijk. Wedden op Atlético Madrid als winnaar heeft toen ongetwijfeld voor heel wat woest verscheurde wedformulieren gezorgd. In de replay twee dagen later was Bayern München veel te sterk met 4-0.

Direct na dat seizoen werd Luis Aragonés trainer van de club. Bayern München kon door een drukke agenda niet meedoen aan de Intercontinental Cup, de wedstrijd tussen de kampioenen van Europa en Zuid-Amerika. Dus mocht Atlético Madrid de wedstrijd spelen en prompt versloegen ze het Argentijnse Independiente. Zij hadden in 1972 nog van Ajax verloren en in 1973 van Juventus gewonnen. Aragonés pakte in 1976 nog de Copa del Rey met Atlético Madrid en in 1977 de achtste landstitel uit de geschiedenis.

Tweede periode Aragonés en overname Jesús Gil

Luis Aragonés was van 1974-1978, 1979-1980 al trainer. En in 1982 keerde hij terug voor vier jaar bij Atlético Madrid. In die jaren had hij topspits Hugo Sanchez, die helaas vanaf 1985 zijn grootste successen zou vieren bij rivaal Real Madrid. Maar in 1985 bereikten ze wel de tweede plek in La Liga en winst in de Copa del Rey. Dus mocht de club weer naar de Europa Cup voor Bekerwinnaars. Ze verloren echter hun derde Europese finale op rij, ditmaal van Dynamo Kiev. Zo bleef wedden op Atlético Madrid als prijzenpakker in Europees verband een hard gelach.

In 1987 werd de controversiële politicus en zakenman Jesús Gil eigenaar/voorzitter van de club. Hij spendeerde veel aan transfers, maar kon niet opboksen tegen het FC Barcelona van Johan Cruijff. Bovendien sloot hij in 1992 de jeugdopleiding, waardoor een zekere 15-jarige Raúl Gonzalez Blanco zou vertrekken naar Real Madrid. De club won in 1991 en 1992 de Copa del Rey, maar de titel in La Liga bleef uit.

Toch kwam er midden jaren ‘90 dan toch het zo verlangde succes. In 1994-1995 was Atlético 14e geworden en net niet gedegradeerd. Met een bijna volledig nieuwe spelersgroep wist Atlético het jaar erop verrassend kampioen van Spanje te worden en de beker te winnen. Vier jaar later zou de club toch degraderen. Maar van degradatiekandidaat tot kampioen in één jaar… Je kunt je voorstellen wat dat deed met de odds voor outright winner bij wedden op Atlético Madrid.

Atlético Madrid | De Hand van Simeone

Successen onder Diego Simeone

In 2002 kwam Atlético Madrid terug in de Primera División, in de vierde trainersperiode van Luis Aragonés. Een aantal jaar na het vertrek van Jesús Gil kwamen ook de grote successen die we van de laatste jaren kennen. In 2009 werd Quique Sánchez Flores trainer en hij leidde de club naar winst in de Europa League en UEFA Super Cup.

In december 2011 werd oud-speler Diego Simeone trainer. Dat seizoen won hij direct de Europa League met Atlético Madrid en daarna de UEFA Super Cup. In 2013 won hij de Copa del Rey en in 2014 een knappe landstitel in Spanje. Maar de Champions League moesten ze in de finale laten aan aartsrivaal Real Madrid.

Simeone zou Atlético Madrid lang trouw blijven en naar nieuwe successen leiden: de Supercopa de España in 2014, de Europa League en UEFA Super Cup in 2018, het landskampioenschap in 2020-2021 en altijd een top-drie-notering en dus Champions League voetbal. De periode Simeone heeft er ontegenzeggelijk voor gezorgd dat wedden op Atlético Madrid tot

Wedden op Atlético Madrid met bonus

Atlético Madrid speelt dus al jarenlang standaard in de Champions League tegen clubs als Bayern München, Manchester City, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Juventus, AC Milan en FC Porto. Ook maakt Atlético Madrid vaak het leven van Real Madrid en FC Barcelona zuur in La Liga. De bookmakers in Nederland smullen vaak van Atlético Madrid en hun aparte speelstijl. Hou Wed Meesters in de gaten voor de beste bookmakers, bonussen, promoties en free bets om in te zetten op Atlético Madrid.

Promoties voor Atlético Madrid

Rivalen Atlético Madrid

Qua prijzen staan ze nog onder die andere twee Spaanse clubs. Maar voor stadsgenoot Real Madrid  (El Derbi Madrileño) en FC Barcelona is Atléti een geduchte rivaal. In Europees voetbal hebben ze niet specifiek een rivaal, maar ze komen wel erg vaak clubs uit de Premier League tegen. En de laatste jaren wisselen ze vaak van tegenstander uit de Bundesliga. Maar tegen wie ze ook spelen in welke competitie, in wedden op Atlético Madrid is altijd waarde te vinden.

Madrid Derby | Groter dan El Clásico?

Clubiconen Atlético Madrid

Tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog was de eerste succesperiode van Atlético Madrid. Ricardo Zamora en Helenio Herrera waren erg succesvol als trainer met allebei twee landstitels. Adrián Escudero was in die tijd een van de dragende spelers, net als Machín en Ramón Gabilondo.

In de jaren ‘60 volgden twee bekerwinsten en de Europa Cup II onder trainer José Villalonga. Belangrijke spelers waren Enrique Collar, Feliciano Rivilla, Isacio Calleja en Adelardo Rodríguez. Maar natuurlijk ook het duo José Eulogio Gárate en clubtopscorer Luis Aragonés, waarbij de laatste ook succesvol trainer zou worden.

De laatste 15 jaar zijn de successen vooral geboekt onder oud-speler en nu trainer Diego Simeone. De bekendste (oud-)spelers zijn onder meer Fernando Torres, Sergio Agüero, Gabi, Diego Forlan, Raul Garcia, Koke, Diego Godín, Juanfran, Filipe Luís, Antoine Griezmann en Saúl.

Terugblik Atlético Madrid seizoen 2021/2022

Waarschijnlijk hadden fans meer gehoopt van het afgelopen seizoen. Maar Atlético Madrid vergooide de titelkansen vooral in december met vier nederlagen op rij. In de Copa del Rey en Supercopa de España waren er ook vroege uitschakelingen. In de Champions League overleefde de club wel knap een poule des doods. Ze werden tweede achter Liverpool, boven Porto en AC Milan. Na winst op Manchester United volgde in de kwartfinale helaas een verlies tegen Manchester City.

Vooruitzicht Atlético Madrid seizoen 2022/2023

Het wordt weer een zwaar seizoen voor Atlético Madrid in La Liga, met het sterke Real Madrid en hevig versterkte FC Barcelona. Maar bij wedden op voetbal kan van alles gebeuren. En (live) wedden op Atlético Madrid kun je in La Liga, de Champions League en Copa del Rey. Hou Wed Meesters in de gaten voor de beste odds bij bookmakers in Nederland en de beste promoties, bonussen, gratis bets en meer!