Sportnieuws deze week: vuurwerk, schaatsers, Price.

Wed Meesters praat je bij over de mooiste sportmomenten van week 46, in woord en in beeld. Kom nagenieten!

Het was weer een druk weekend! We zagen toch veel ‘voetbalfans’ in de stadions, een paar sterke potjes darts en werk aan de winkel voor de schaatsers. Kortom, tijd voor een rondje langs het sportnieuws deze week.

Vuurwerk ontsiert duels in Eredivisie

We open met het droeftoeterigste item van het ‘sportnieuws deze week’, dan hebben we dat maar gehad. 

Het is nog lang geen 31 december, maar er werd afgelopen weekend al veel vuurwerk afgestoken op diverse plekken in Nederland. Niet geheel ontoevallig was dat voornamelijk bij voetbalstadions in de Eredivisie. Enkele groepen supporters waren het er niet mee eens dat zij moeten helpen de coronapandemie te bestrijden door thuis hun club aan te moedigen in plaats van in de stadions. 

Zo was het op zaterdag al raak in Alkmaar bij de wedstrijd AZ – NEC

Op zondag waren er bij verschillende wedstrijden ongeregeldheden door groepjes mensen die vuurwerk afstaken, zoals bij Go Ahead Eagles – FC Groningen

Ook De Kuip, zelf al langer onderwerp van discussie, ontkwam er niet aan bij de wedstrijd tussen Feyenoord en PEC Zwolle:

En in Friesland was ook het kenmerkende rode vuurwerk te zien bij Cambuur Leeuwarden – FC Utrecht

Werk aan de winkel voor Nederlandse schaatsers

Meer negatief sportnieuws deze week? Helaas wel. In het Noorse Stavanger waren afgelopen weekend wereldbekerwedstrijden voor de schaatsers, de tweede van dit seizoen. En daar kwam men – ba dum tss – van een koude kermis thuis. Nadat vorige week in Polen al bleek dat de Nederlandse schaatsers niet oppermachtig zijn, werd het afgelopen weekend nogmaals duidelijk dat het bij de Olympische Spelen in Peking in februari 2022 niet zo makkelijk wordt als op de vorige Spelen in Pyeongchang.

Toen won Nederland namelijk zeven goud (op 14 afstanden), vier zilver en vijf brons, een fantastische score. Op de 1500 meter zegevierden toen Kjeld Nuis en Ireen Wüst, maar de mannen kwamen in Stavanger nog niet eens dicht bij het podium terwijl Wüst de Japanse Miho Takagi voor zich moest dulden. Winst was er in Noorwegen alleen voor Thomas Krol op de 1000 meter (Kai Verbij 2, Kjeld Nuis 3) en voor Irene Schouten op de 5000 meter. Alle schaats uitslagen vind je hier.

Naast indrukwekkende prestaties van de Amerikaanse Erin Jackson op de 500 meter was er ook vooral aandacht voor Nils van der Poel op de 10.000 meter bij de mannen. Je gaat er bijna automatisch van uit dat het wel een Nederlander moet zijn die in Zweedse dienst rijdt, maar niets is minder waar. De 25-jarige stayer heeft Nederlandse grootouders die naar Zweden emigreerden. Wat opvalt aan Van der Poel, is dat hij met zware trainingen en veel humor zijn dagen doorkomt. Een manier die hem begin dit jaar de wereldtitels op de 5 en 10 kilometer opleverde in Thialf in Heerenveen met een wereldrecord op de 10. Dit weekend reed hij specialist Jorrit Bergsma helemaal zoek. Check hier zijn laatste drie rondes:

‘Positief’ sportnieuws deze week: Gerwyn Price pakt Grand Slam of Darts

Goed, niet positief voor Michael van Gerwen en Nederlandse dartfans. Maar na twee berichten met enige treurnis pakken we de kortste route naar een prijs.

Over drie weken begint alweer het PDC World Darts Championship 2022 met Gerwyn Price als titelverdediger. De Welshman bevestigde zijn vorm richting het WK afgelopen weekend maar weer eens, met zijn derde zege in de Grand Slam of Darts in vier jaar tijd. In de groepsfase verloor hij nog verrassend van de Duitser Martin Schindler, maar daarna kwam hij nauwelijks meer in de problemen en vernederde hij Peter Wright in de finale met 16-8. Check hier de reacties van Price en Wright na afloop van de finale.

Verder kunnen we richting het WK weer een aantal andere dingen meenemen in het achterhoofd. Zo is Fallon Sherrock gewoon een verdomd goede darter en waarschijnlijk de beste vrouw aan de oche ooit. Want in de groepsfase tegen Mike De Decker (5-0 winst) zette ze al een ‘three dart average’ van 101.55 neer. Maar ze reikte ook nog eens tot de kwartfinales, waarin uiteindelijk Peter Wright nipt met 16-13 beter was. 

Voor Michael van Gerwen is er nog veel werk aan de winkel, want tegen Michael Smith werd duidelijk dat hij nog veel te wisselvallig is. Smith won uiteindelijk ook doordat hij veel beter op de dubbels was. James Wade en Jonny Clayton kunnen als outsiders worden gezien voor het PDC World Darts Championship. Maar laten we vooral even nagenieten van de 170 finish van Fallon Sherrock. Zodat we het sportnieuws deze week in stijl afsluiten.