Sportmomenten deze week: Ajax – PSV

Ajax - PSV was de absolute weektopper. Heracles is Rai Vloet spuugzat. En Nederland pakt de winst op EK Handbal!

Ajax – PSV – Wel of niet over de lijn?

Ajax – PSV het was de topper van het afgelopen weekend, maar toch gaat het na afloop om slechts één ding: wel of niet over de lijn? Ajax kwam in Eindhoven goed uit de startblokken en was na 25 minuten al dicht bij de openingstreffer. Maar de indraaiende voorzet van Steven Berghuis eindigde op de lat. Na 34 minuten was het dan toch 0-1 door een rake kopbal van de teruggekeerde Brian Brobbey.

Vlak na rust maakte Mario Götze gelijk voor PSV en hét moment van de wedstrijd kwam na 73 minuten (vanaf 1:18 in onderstaande video). Daley Blind hield de bal bij de zijlijn net wel of net niet binnen. Scheidsrechter Danny Makkelie liet doorspelen en de bal kwam na schitterend samenspel terecht bij Noussair Mazraoui. Hij krulde de bal heerlijk in het doel en omdat de VAR geen uitsluitsel kon geven over de bal van Blind, bleef de goal staan.

Makkelie bleef na afloop resoluut, ondanks een woedende PSV-trainer Roger Schmidt. “Mijn assistent riep direct dat de bal binnen was. Daarna ging de VAR ernaar kijken, zoals altijd. Hij kon geen shot vinden waarop sluitend bewijs was dat de bal helemaal over de zijlijn is, ook al heeft het er alle schijn van.

We hebben heel veel van dit soort situaties gehad. Ik kan je een foto laten zien uit andere wedstrijden waarbij de bal uit lijkt, maar de bolling van de bal nog boven de lijn hangt en de bal dus niet uit is. Je kunt het niet met 100 procent zekerheid zeggen en dan mag een VAR niet ingrijpen.”

Heracles is Rai Vloet spuugzat

Al twee maanden is het onderwerp van discussie: het fatale auto-ongeluk in november waarbij Heracles Almelo-speler Rai Vloet betrokken was. Afgelopen week is er veel duidelijk geworden in de zaak waarbij een 4-jarige kleuter om het leven kwam. En dat was op zijn zachtst gezegd geen goed nieuws voor Vloet.

De aanvaller zei namelijk tegen zijn club dat hij maximaal 130 kilometer per uur had gereden en twee drankjes op had. Maar uit het proces-verbaal blijkt een heel ander verhaal. Vloet had een promillage van 1,18 in zijn bloed waar 0,5 is toegestaan, een veel grotere overschrijding dan hij zelf had gemeld. Bovendien zou hij maar liefst 203 kilometer per uur hebben gereden.

Algemeen directeur Rob Toussaint van Heracles heeft daarom spijt dat Vloet sinds het ongeluk nog speelminuten heeft gekregen. “Als wij als club deze essentiële informatie eerder hadden gekregen, hadden wij vanzelfsprekend – in het belang van zowel de familie van het slachtoffer als alle andere betrokkenen – onmiddellijk anders besloten en Vloet nooit laten meetrainen en meespelen.”

Nederland wint op EK handbal met ingevlogen doelman

Het Nederlandse mannen handbalteam is nooit zoveel in de spotlight geweest als de vrouwenploeg. Maar dat is op het huidige EK wel anders. Nederland overleefde knap de eerste groepsfase, maar werd toen getroffen door veel coronabesmettingen. Uiteindelijk moest zelfs de keeperstrainer op doel gaan staan en toen die ook besmet raakte, waren de keepers zo’n beetje op.

Daarom belde men vrijdagochtend Thijs van Leeuwen op, die gewoon aan het werk was. Halsoverkop vloog hij naar Boedapest en daar was hij tegen Montenegro de grote man, want Oranje won met 34-30. Maar tussendoor zal hij ook nog aan zijn werk moeten, vertelde hij. “Ik ontwerp schedelimplantaten. We hebben te dealen met operatiedata, dus dat is niet zo makkelijk. Daarom heb ik een laptop bij me, zodat ik hier en daar in de rustperiodes wat voor mijn werk kan doen. Dat kan niet anders.”

Check hier de samenvatting van Montenegro – Nederland.

TOTO KNVB Beker: Ajax – Vitesse en PSV – NAC

Vorige week was er ook weer voetbal in de TOTO KNVB Beker, de achtste finales. Op zich waren er weinig verrassende uitslagen, of het moet zijn dat PEC Zwolle werd uitgeschakeld door NAC Breda. PSV had veel moeite met Telstar, maar won uiteindelijk met 2-1 door onder meer een goal van Joey Veerman. Ajax (met veel reserves en jeugdspelers) walste juist over de amateurs van Excelsior Maassluis, die de Johan Cruijff Arena verlieten met een 9-0 aframmeling. Danilo was verantwoordelijk voor vier goals, waaronder een loepzuivere hattrick.

De loting voor de kwartfinales TOTO KNVB Beker is inmiddels ook geweest. Van 8-10 februari worden de komende wedstrijden gespeeld:

  • PSV – NAC Breda
  • RKC Waalwijk – AZ
  • Ajax – Vitesse
  • NEC – Go Ahead Eagles

Australië – Indonesië: 18-0

De mannelijke voetballers van Australië hebben ooit het wereldrecord voor grootste overwinning neergezet in een interland, met 31-0 tegen Samoa en 13 goals voor Archie Thompson.

Ruim 20 jaar later zijn het de vrouwen van Australië (de ‘Matilda’s’) die wereldnieuws worden. Op het Aziatisch kampioenschap voor vrouwen in India verslaan ze Indonesië met maar liefst 18-0. En daar zitten een paar fantastische treffers tussen waar de mannen nog een puntje aan kunnen zuigen.