Wed Meesters | Wedden op Paardenrennen

Paarden | Soorten weddenschappen

Wed Meesters vertelt je alles over de verschillende soorten weddenschappen die je kunt plaatsen alle verschillende sporten. Bij paardenrennen zijn er ook weer heel specifieke bets. Van de normale 'basis' weddenschappen tot de wat geavanceerdere bets. In dit artikel richten we ons op de laatste soort.

De standaard weddenschappen zoals win, each way, lay, etc, vind je terug in ons artikel ‘Soorten Sportweddenschappen’. Alle weddenschappen die er bij de Tote zijn vind je terug in ons artikel wat heel toepasselijk ‘De Tote’ is genoemd. Kan niet missen.

Goed, tijd om ons te verdiepen in de magische wereld van de multiple bets!

Paardenrennen – Multiple Bets

Punters proberen vaak hun kansen op een hoge payout te vergroten door twee of meer selecties te combineren in een bet. Als die allemaal winnen dan levert dat een dikke vette payout op. Hieronder vind je de meest bekende multi-weddenschappen voor paardenrennen, wat ze betekenen en om hoeveel weddenschappen het precies gaat.

Trixie

Een trixie is vier weddenschappen met drie selecties in verschillende events. In de bet zitten 3 doubles en 1 treble. Twee selecties moeten succesvol zijn om een return te krijgen.

Patent

Een patent bestaat uit 7 weddenschappen met 3 selecties in verschillende events. In de bet zitten een single op elke selectie, 3 doubles en 1 treble. Als een van je selecties succesovl is krijg je een return.

Yankee

Een Yankee bestaat uit 11 weddenschappen met 4 selecties in verschillende events. In de bet zitten 6 doubles, 4 trebles en een accumulator. Minimaal twee van je selecties moeten succesvol zijn voor een return.

Lucky 15

Een Lucky 15 bestaat uit 15 weddenschappen met 4 selecties in verschillende events. In de bet zitten 4 singles, 6 doubles, 4 trebles en 1 fourfold. Als 1 selectie wint, geven bookmakers vaak een ‘consolation’ (noem het een troostprijs) voor de returns door de odds bijvoorbeeld te verdubbelen of verdriedubbelen. Als alle 4 selecties winnen, geven bookmakers vaak een bonus van 10% of meer op de totale returns. Voor each-way lucky 15 weddenschappen wordt de consolation normaal gesproken alleen betaald op het wingedeelte van de bet. Door al deze bonussen wordt de Lucky 15 door de meesten beschouwd als ‘good value multiple bet’. Of zoals we in Nederland zouden zeggen: een weddenschap waarbij je waar krijgt voor je geld.

Canadian

Een canadian staat ook wel bekend als Super Yankee en bestaat uit 26 weddenschappen met 5 selecties in verschillende events. In de bet zitten 10 doubles, 10 trebles, 5 fourfolds en een accumulator. Minimaal twee van je selecties moeten succesvol zijn om een return te krijgen.

Lucky 31

Een Lucky 31 bestaat uit…wait for it…31 weddenschappen! Met 5 selecties in verschillende events. De bet bestaat uit 5 singles, 10 doubles, 10 trebles, 5 fourfolds en een accumulator. Als je 1 selectie wint worden, net zoals bij de Lucky 15, de returns vaak uitbetaald met een verdubbeling of verdriedubbeling van de odds. Als alle 5 selecties winnen krijg je vaak nog een bonus van 15% of meer op je totale returns. Als je een each way lucky 31 plaatst wordt normaal gesproken de bonus alleen betaald op het winnende gedeelte van de weddenschap.

Heinz

Een Heinz bestaat uit 57 weddenschappen is vernoemd naar de 57 varianten van baked beans die het bedrijf ooit had. Baked beans zijn in de UK natuurlijk bizar populair. In deze bet zitten 6 selecties in verschillende events. In de bet zitten 15 doubles, 20 trebles, 15 fourfolds, 6 fivefolds en een accumulator. Minimaal twee van je selecties moeten succesvol zijn om een return te krijgen.

Lucky 63

Net zoals een lucky 15 en lucky 31 maar met een andere selectie. Bestaat uit 63 weddenschappen met 6 selecties in verschillende events. In de bet zitten 6 singles, 15 doubles, 20 trebles, 15 fourfolds, 6 fivefolds en een accumulator. Als je 1 selectie wint worden de returns meestal uitbetaald met een verdubbeling of verdriedubbeling van de odds. Winnen alle zes selecties? Dan krijg je vaak een bonus van 20% of meer van de totale returns. Met each-way lucky 63 weddenschappen wordt de consolation in principe alleen betaald op het winnende gedeelte. Lucky 63 zijn behoorlijk populaire greyhound bets.

Super Heinz

Een extra selectie bovenop de befaamde Heinz. Een super heinz bestaat uit 120 bets met 7 selecties in verschillende events. De weddenschap bevat 21 doubles, 35 trebles, 35 fourfolds, 21 fivefolds, 7 sixfolds en een accumulator. Minimaal twee van je selecties moeten succesvol zijn om een return te krijgen.

Goliath

De naam zegt het al. Dit is een reusachtige monster van een weddenschap die bestaat uit maar liefst 247 weddenschappen met 8 selecties in verschillende events. Boom. In de bet zitten 28 doubles, 56 trebles, 70 fourfolds, 56 fivefolds, 28 sixfolds, 8 sevenfolds en een accumulator. Minimaal twee van je selecties moeten succesvol zijn om een return te krijgen.

Maak je eigen Multiple Bet

Zin om te mixen? Je kunt ook je eigen meervoudige weddenschap samenstellen! Stel dat je bijvoorbeeld 8 selecties wilt met daarin alleen trebles en six folds. Kijkend naar de Goliath uitleg kom je dan uit op 56 trebles en 28 six folds.

Non Runners en Deducties

Bij paardenrennen is er altijd de kans dat een paard om wat voor reden dan ook niet meedoet aan de race; de non runner dus. Als je hebt ingezet op een non runner, krijg je dan je geld terug of een korting? Goede vraag. Die we voor je gaan beantwoorden in verschillende situaties.

Day of Race Markt

Als jij een weddenschap plaatst op een paard nadat de final declarations zijn gemaakt (de definitieve startlijst van paarden die meedoen aan de race) en het paard rent uiteindelijk om de een of andere reden toch niet, dan krijg je je volledige inzet terug.

Ante Post

Als je wedt op een paard in een ante post markt en het paard rent niet dan krijg je ook geen geld terug, tenzij de bookmaker Non Runner No Bet voorwaarden aanbiedt op die race. Dit zie je normaal gesproken alleen bij de allergrootste races (Grand National en Cheltenham Festival) en zelfs daar gelden normale ante post regels tot misschien een week of twee voor de race. Als de bookmaker Non Runner No Bet aanbiedt dan moet heel duidelijk worden aangegeven op de pagina waar je je weddenschap plaatst.

Oh ja, ook belangrijk om te weten; als je een ante post weddenschap plaatst dan krijg je ook gegarandeerd de voorwaarden van het aanbod van dat moment. Als je dus voor 4 plaatsen 1/4 odds krijgt uitbetaald en vervolgens verschijnen er maar 15 of minder paarden aan de start, dan krijgen alle each way weddenschappen die zijn geplaatst ná de final declarations alleen 3 plaatsen, maar voor de ante post weddenschappen blijven die 4 plaatsen gewoon staan.

Rule 4 Deducties

Als bookmakers geld teruggeven aan gokkers als hun bet niet loopt, dan moet dat natuurlijk ergens anders gecompenseerd worden. Deze deducties, of aftrek, staan bekend als Rule 4, en dit verklaart waarom je soms ziet dat winnende weddenschappen niet zoveel uitbetalen als je had gedacht. Overigens is deze aftrek alleen van toepassing op de winst van je weddenschap en niet op je inzet.

Als een paard op 14/1 of hoger staat dan vinden de bookmakers het niet nodig om een deductie op de weddenschappen te doen. Als het paard dat wordt teruggetrokken op 12/1 of lager staat dan zal er een deductie zijn. Die aftrek voor alle odds is als volgt (weergegeven in Britse ponden):

Meerdere Rule 4 deducties

Het komt weleens voor, soms gewoon door pure pech, dat meerdere runners die hoog stonden aangeschreven teruggetrokken worden uit een bepaalde race. En dat resulteert dan in meerdere rule 4 deducties die op een en dezelfde race worden toegepast.

Bookmakers passen meestal de rule 4 toe gebaseerd op de prijs van het teruggetrokken paard toen jij je weddenschap plaatste. Dat is ook het geval als meerdere paarden worden teruggetrokken. Dit werkt in het voordeel van de ‘backer’ omdat een rule 4 ervoor zou kunnen zorgen dat een paard teruggaat van 6/1 naar 4/1 en op dat moment wordt dat paar teruggetrokken. In dat geval krijg je alleen een extra 10p aftrek op je weddenschappen voor de 6/1 shot en niet nog een extra 20p rule 4 omdat het paard was gekort naar 4/1.

Best Odds Guaranteed

Als de bookmaker waarbij je wedt Best Odds Guaranteed aanbiedt dan geldt dit nog steeds voor races als er een rule 4 is. Als de SP van je weddenschap groter is dan de prijs die je nam minus de aftrek dan wordt je betaald voor SP.

Non Runners in Forecasts en Tricasts

De regels voor non runners als je een forecast of tricast hebt geplaatst verschilt per bookmaker. Als er één non runner is in ofwel een forecast of tricast weddenschap dan maken sommige bookmakers er een single bet van op de overgebleven ene runner op SP en een forecast op de twee overgebleven runners respectievelijk, terwijl andere bookies de weddenschap gewoon ongeldig verklaren. Als alle paarden in de weddenschap non runners zijn dan wordt de weddenschap door alle bookies ongeldig verklaard. Kijk daarom altijd even bij de algemene voorwaarden van de bookmakers om te zien wie welke regels hanteert.

Non Runners met Tote weddenschappen

Als je een exacta, trifeca of swinger plaatst met de Tote en een van de paarden in de weddenschap worden non runners, dan wordt de weddenschap ongeldig verklaard en krijg je je geld terug.

Ontvang €60 Welkomstbonus
  • Enige dedicated wedden op paardenraces bookmaker
  • Livestream
  • Podcasts, voorbeschouwingen, informatie
  • Handboek voor beginners

Veelgestelde Vragen over wedden op Paarden

  • New FAQ : Question

    New FAQ : Answer