Paarden | Paarden Layen

Paarden Layen met de Wed Meesters! Hoe en waarom jij soms ook tégen een paard moet wedden en je geld kunt verdienen met traden.

Geschatte leestijd: 8 minuten

Het is altijd belangrijk om te onthouden dat de prijzen op exchanges altijd hoger zijn dan de prijzen die beschikbaar zijn bij de traditionele bookmakers. Moet natuurlijk ook wel om gokkers zo ver te krijgen om te wedden op de exchanges in plaats van bij de bookmakers. Iedereen die bets wil layen op exchanges moet die bets layen tegen de odds die elders beschikbaar is, dus het is belangrijk om value in gedachte te houden.

Als de bookies een favoriet op 9/4 hebben staan in een bepaalde race, dan ligt de prijs op Betfair waarschijnlijk ergens rond de 5/2.

In Running Layen

Eén manier van layen die mogelijk is op exchanges is in running layen. Dat betekent dat je kijkt naar paarden om te layen terwijl de race al bezig is. Hier komt wel wat ervaring bij kijken natuurlijk want de layer moet goed op de hoogte zijn van hoe het paard loopt, wat ervoor zou kunnen zorgen dat hij ‘vast’ komt te zitten in het veld en goed kunnen inschatten hoe snel het hele veld nu eigenlijk loopt. Ook is het belangrijk dat je een goede kennis hebt van het form book omdat paarden die het goed lijken te doen maar onder druk te weinig kunnen brengen de natte droom zijn van elke in running gokker.

Waar moet je je in verdiepen voordat je paarden gaat layen:

 • ‘Pace’ (snelheid) begrijpen
 • Leren hoe verschillende paarden precies lopen (‘travel’)
 • Marktbewegingen bekijken
 • Ante post markten begrijpen omdat dat een goudmijn kan zijn voor layers
 • Kijken of er redenen zijn om ‘tegen’ een paard te wedden

Traden

Een layer op een exchange kan simpelweg geld verdienen door paarden te layen die later tegen een hogere prijs worden verhandeld. Zodra de layer in de positie is waarin hij profiteert als het paard wordt verslagen, kan hij hetzelfde paard backen tegen hogere odds (als de markt het toelaat) zonder meer geld te moeten storten – vanwege de positie die hij al heeft bereikt. De hoeveelheid winst die kan worden vastgelegd hangt af van de originele inzet en hoe groot de verschuiving in de prijs van het paard is geweest.

Voorspellen welke paarden volgens de odds gaan presteren en welke gaan ‘driften’ is niet makkelijk. Maar er zitten altijd wel paarden tussen die lijken te driften in de odds en er zijn ook paarden die een tijd niet gelopen waarbij de odds gaan driften omdat er twijfels zijn over hun fitheid. Andere redenen waarom paarden driften is omdat ze zich nog niet hebben bewezen op het betreffende parcours (ondergrond of hoe de baan erbij ligt). Of het ligt simpelweg aan hoe sterk de andere paarden in dezelfde race zijn.

Traden voor een Free Bet

Je ziet een paard waarvan je denkt dat er op gewed gaat worden tijdens de racedag en dus verwacht je dat de prijs lager wordt.

Voorbeeld

Je hebt €100 staan tegen 8/1 in de ochtend (Bet 1).
Een uur voor aanvang van de race staat het paard op 5/1.
Je kunt je €100 inzet layen tegen 5/1 odds (Bet 2).

Als het paard verliest:
Bet 1 verliest Jij verliest €100.
Bet 2 wint Jij wint €100 (inzet die je hebt gelayed).
Je speelt in totaal dus break-even.

Als het paard wint:
Bet 1 wint Jij wint €800.
Bet 2 verliest Jij verliest €500 (de hoeveel die je moest uitbetalen door €100 tegen 5/1 te layen).
Je wint in totaal €300.

Feitelijk heb je dus een situatie gecreëerd waarin je €300 wint als het paard wint, maar niets verliest als hij verliest; wat feitelijk een free bet is!

Ante Post

Ante post wedden is vaak een paradijs voor layers omdat een paard alleen maar niet hoeft te racen om de bet te winnen. Er is altijd de kans dat een paard tegen een veel hogere prijs wordt gelayed dan op de dag zelf, dus ante post laying moet wel weloverwogen worden gedaan.

Trainers zeggen vaak dat paarden niet lopen in races als de ondergrond op een bepaalde manier verandert en de grotere trainers hebben vaak meerdere keuzes voor het paard dat ze uiteindelijk laten lopen in een bepaalde ante post race. Als je goed kan voorspellen wat de conditie is van de ondergrond op de dag van de race, of kan inschatten wat de trainer van plan is, dan kan dat bijzonder winstgevend zijn. Zelfs als de layer het fout heeft wat deelname van het paard aan de race betreft, dan nog moet het paard winnen om tot een verlies voor de layer te leiden.

Eenvoudig Layen van Losers

Veel layers kiezen ervoor om gewoon paarden te layen waarvan ze denken dat deze niet gaat winnen. Kan de simpelste vorm van layen zijn en heel winstgevend als je het goed doet. Er moet een reden zijn dat je tegen het paard inzet dat gelayed wordt, maar bij paardenrennen kun er heel veel factoren zijn die in het nadeel van het paard spreken en als een of meer van die factoren van kracht zijn dan kan dat het verschil zijn tussen paard dat met een grote marge wint of met een grote marge verliest.

Redenen om Tegen een Paard te Wedden

Prijs

Soms staat een paard genoteerd tegen een prijs die gewoon geen realistische weergave is van kansen in de race. Hoe lager de prijs is in relatie tot zijn kansen, hoe beter de waarde voor de punter die het paard gaat layen. Overigens is alle laag geprijsde paarden layen geen garantie op winst, net zoals alle favorieten layen dat niet is. Bij elk paard moet je kritisch kijken naar zijn relatieve kansen en odds voordat je een onderbouwde beslissing kan nemen.

Ondergrond

Hoe goed een paard ook mag zijn, er zijn altijd paarden die op bepaalde ondergronden als het ware niet vooruit te branden zijn. Aan de afkomst van het paard kan je vaak zien welke ondergrond hem het beste zal liggen, hoewel de ‘stamboom’ natuurlijk geen garantie is. Een paard dat het eerder al lastig heeft gehad op een bepaalde ondergrond en daar nu weer op moet lopen na vlak ervoor goed te hebben gepresteerd op zijn favoriete ondergrond is vaak een goede lay.

Trip (Afstand)

Als een paard voor de allereerste keer een nieuwe afstand loopt dan begeven ze zich op onbekend terrein. Eerdere races kunnen een indicatie zijn dat een langere of kortere trip (de afstand die het paard moet rennen, en hoe soepel dat wel of niet verloopt) voor een verbetering kan zorgen, maar een garantie heb je nooit. Ook hier kan de afkomst van het paard iets zeggen over de meest geschikte afstand, maar je kunt er niet blind op afgaan. Als de meeste gokkers denken dat het paard zich gaat verbeteren dan kan het lonen om daar juist tegen in te gaan en het paard te layen als de prijs laag genoeg is.

Quirky Horses

Sommige paarden lijken het altijd lastig te hebben om de winst te pakken, wat de tegenstand ook mag zijn. Een paard dat een aantal tweede plaatsen aaneen rijgt zou je kunnen bestempelen als consistent, maar je zou hem ook kunnen zien als ‘quirky’ of zelfs een ‘dog’. Paarden die niet het beste uit zichzelf kunnen halen onder druk of nooit een koppositie kunnen verzilveren, hebben vaak kunstmatig lage prijzen als ze een klasse zakken en veel layers zullen zo’n paard met liefde layen, ongeacht de tegenstanders van het paard.

Parcours

Sommige paarden doen het beter op het ene parcours dan op het andere. Waar je op moet letten:

Of de bochten linksom of rechtsom gaan.
De lengte van het rechte eind – sommige paarden hebben een lang recht stuk nodig om goed vaart te kunnen maken.
Hoe scherp de bochten en heuvels zijn – parcoursen zoals Chester en Brighton hebben heel erg scherpe bochten, terwijl parcoursen zoals Epsom en Lingfield weer een veel meer golvende ondergrond hebben.

Uiteraard moet je hierbij niet alleen naar ‘jouw’ paard kijken, maar ook naar de andere paarden die meedoen. Misschien heeft een van de andere paarden wel een heel goede track record op dit parcours maar rent hij op andere parcoursen veel minder goed.

Tijd Sinds Laatste Run

De ideale tijd tussen runs kan variëren per paard en vaak spelen de afstand waarover hij moet racen en de lengte van de campagne een rol. Meestal wordt 21 dagen aangegeven als een goede ‘pauze’ tussen races. Als er heel weinig tijd zit tussen de huidige race en de laatste race dan lijdt dat vaak tot twijfels over het paard, net zoals langere periodes vragen kunnen oproepen over de fitheid van het paard.

Raceklasse

Als een paard het nu gaat proberen in een hogere raceklasse en hij heeft daarvoor heel veel races in een lagere klasse gewonnen dan nog zal het zijn kansen behoorlijk verkleinen, hoewel hij vaak wel behoorlijk lage odds krijgt op basis van die gewonnen races.

Gewoonweg Slechte Waarde

Het mooie van layen is dat als je denkt dat een paard heel slechte waarde vertegenwoordigd vanuit een backing perspectief, dat dit dan juist mooie waarde kan zijn voor een lay.

Ontvang €60 Welkomstbonus
 • Enige dedicated wedden op paardenraces bookmaker
 • Livestream
 • Podcasts, voorbeschouwingen, informatie
 • Handboek voor beginners

Veelgestelde Vragen over wedden op Paarden

 • New FAQ : Question

  New FAQ : Answer