Paarden | All Weather Races

Hoe verandert een paardenrace als het gaat regenen? Dit beinvloed misschien je weddenschap. Lees de Wed Meesters - All Weather Paardenraces Tips

Een groot gedeelte van de ‘vlakke races’ die vandaag de dag worden aangeboden door de bookies zijn all weather races. Als je dus succesvol wilt wedden op paardenraces is het wel zo handig dat je zoveel mogelijk van all weather races weet als mogelijk is.
All weather races worden gelopen op een kunstmatige ondergrond en wordt soms ook wel ‘racen op zand’ genoemd vanwege de karakteristieken van de ondergrond.

All weather races vinden het hele jaar plaats maar wordt vooral geassocieerd met de winter, omdat het de enige vlakke races zijn die in de winter worden gelopen terwijl het springseizoen in volle gang is.

Het voordeel van de kunstmatige ondergrond is dus helder: er kan gewoon altijd geracet worden.

De Verschillende Parcoursen

De meest bekende renbanen waar je all weather races ziet in de UK zijn Lingfield, Kempton, Southwell en Wolverhampton, terwijl er ook een all weather parcours is in Dundalk in Ierland. Overigens vinden niet alle races op Lingfield, Kempton en Southwell plaats op de all weather banen, alle drie hebben ook springparcoursen op turf, terwijl Lingfield en Southwell ook een vlak parcours op turf hebben.

Vorm en prestaties zijn behoorlijk betrouwbaar op de all weather tracks, maar wel zijn ze allemaal een beetje verschillend – de een meer dan de andere – dus je kunt er niet zomaar op vertrouwen dat je op elk parcours dezelfde resultaten gaat zien. Op Lingfield, Kempton en Wolverhampton vind je ongeveer dezelfde ondergrond gemaakt van polytrack, terwijl Southwell een fiberzand ondergrond heeft. Zo zie je dat sommige paarden het heel goed doen als ze op Southwell racen, terwijl andere juist ondermaats presteren. Fiberzand is meestal dieper dan polytrack en er wordt vaak gezegd dat een zachte ondergrond een positieve uitwerking heeft op dat parcours, maar dat betekent niet dat je er blind vanuit kunt gaan dat dit ook altijd het geval is.

Paarden & Parcoursen
De all weather tracks hebben allemaal een iets andere layout, wat betekent dat bepaalde paarden het altijd beter doen op bepaalde all weather tracks dan anderen.

Voorbeeld

Lygeton Lad is wat je kunt noemen een all weather legende omdat hij heel veel all weather races heeft gewonnen en relatief weinig races op turf. De hoogste rating ooit van Lygeton Lad voor all weather races was 105, terwijl zijn hoogtste rating op turf maar 75 was. De statistieken van Lygeton Lad laten zien hoeveel verschil parcoursen en ondergrond kunnen maken voor een paard:

Turf
30x gestart / 3x gewonnen / 2x 2e / 3x 3e / win rate 10% / plaatsingsrate 26,6%

Southwell (aw)
2x gestart / 0x gewonnen/ 0x 2e / 0x 3e / win rate 0% / plaatsingrate 0%

Wolverhampton (aw)
10x gestart / 1x gewonnen/ 0x 2e / 0x 3e / win rate 10% / plaatsingrate 10%

Lingfield (aw)
36x gestart / 9x gewonnen/ 5x 2e / 3x 3e / win rate 25% / plaatsingrate 47,2%

De reden dat er paarden zijn die zijn gespecialiseerd in slechts één all weather track komt vanwege de vele verschillen tussen deze ondergronden. Zoals gezegd hebben niet alle all weather tracks hetzelfde oppervlak, maar dat is niet het enige dat voor een verschil zorgt, check onderstaande tabel maar:

Zoals je ziet is racen op Lingfield compleet anders dan op Kempton. Hoewel de meeste paarden behoorlijk veelzijdig zijn en goed kunnen racen op verschillende ondergronden kun je zien waarom bepaalde paarden het goed kunnen doen op het ene parcours en minder goed op het andere parcours. Moraal van het verhaal: Ga er nooit vanuit dat een paard dat op één all weather parcours goed loopt deze prestatie herhaalt op een ander all weather parcours.

All Weather Races – Waar moet je rekening mee houden?

Parcours

We hebben vastgesteld dat de parcoursen verschillende resultaten kunnen produceren. Soms zijn die verschillen heel er groot, soms zijn het hele subtiele verschillen. Als gokker kun je hier natuurlijk je voordeel mee doen. De beste waarde bij all weather races kun je vaak vinden door de prestatie van paarden te vergelijken op verschillende tracks en ze vervolgens te backen op een betere of juist mindere prestatie als ze van all weather parcours switchen. Een slechte eerste run negeren als een paard weer terugkeert op Wolverhampton waar hij voorheen goed liep kan een goede strategie zijn. Of bijvoorbeeld een paard backen die terugkeert op Lingfield (waar hij al zijn overwinningen heeft behaald) na een solide 3e plaats op het parcours van Kempton.

Draw

De draw (‘loting’) bepaalt vanuit welke stal een paard vertrekt; het nummer van de stal dus. In principe wil je een lage draw hebben op een all weather parcours, en elke race kent een bocht. Bij de meeste all weather races is het deelnemersveld echter kleiner en zijn er niet heel veel races met deelnemersvelden die in de dubbele cijfers lopen, dus bij de meeste races hoef je geen rekening te houden met de invloed van de loting op de race.

Bij een groter deelnemersveld kan een hoge loting een nadeel zijn. Op Lingfield bijvoorbeeld kan het onderschat worden op wel 10f bijvoorbeeld.
Races boven 7f kunnen ook een erg sterke draw bias, maar in sommige races wil je ook niet een te lage loting hebben. Een laag geloot paard in een groot deelnemersveld kan vast komen te zitten in het veld en niet de ruimte krijgen voor een goede run, waardoor het vaak beter is een 4 geloot te krijgen in plaats van 1.

Track Bias

Hoewel al deze parcoursen all weather zijn – en dus geschikt voor elk weertype – wil dat nog niet zeggen dat het weer niet van invloed kan zijn op een race. Op hele hete of juist hele koude dagen kan het oppervlakte beïnvloed worden wat in het voordeel of nadeel van paarden kan zijn, afhankelijk van de omstandigheden. Soms kan het een race versnellen, en soms de paarden juist ophouden. Andere factoren kunnen ook van invloed zijn, zoals hoe vaak er bijvoorbeeld al op een ondergrond is geracet. En als heel veel front runners op een bepaalde dag winnen of als de hold up performers in het voordeel lijken, dan kan het lonen om de meest waarschijnlijke winnaars te backen op basis van hun favoriete racestijlen.

Breeding

Soms kan je een paard op het oog hebben waarvan je denkt dat hij goed gaat lopen op een all weather parcours gezien zijn prestaties op turf, maar ben je er niet zeker van of hij die goede vorm ook meeneemt naar een parcours met andere ondergrond. Wat je dan kan doen is de prestaties van het vaderpaard bekijken – hoe heeft deze gelopen op all weather tracks in vergelijking met prestaties op turf. Geen garanties natuurlijk, maar het kan een belangrijke aanwijzing zijn voor de te verwachten prestaties.

Raceklasse

De meeste races op all weather banen zijn klasse 4 of lager en het komt vaak genoeg voor dat bepaalde paarden meerdere races achter elkaar winnen op all weather parcoursen. Kijk daarom altijd goed naar de klasse van de race die gelopen wordt omdat de streak van veel paarden vaak eindigt zodra ze een klasse hoger moeten lopen met meer gewicht én tegen betere paarden. Verslagen worden met 2 lengtes in een class 2 handicap op een all weather track is vaak een betere prestatie dan een class 4 handicap winnen, en het paard dat verslagen wordt zal ook niet stijgen in de handicap.

Ontvang €60 Welkomstbonus
  • Enige dedicated wedden op paardenraces bookmaker
  • Livestream
  • Podcasts, voorbeschouwingen, informatie
  • Handboek voor beginners

Veelgestelde Vragen over wedden op Paarden

  • New FAQ : Question

    New FAQ : Answer