Wed Meesters | Wedden op De Klassieker | Ajax v Feyenoord

De Klassieker | Wedden op Ajax – Feyenoord

De Klassieker | Wedden op Ajax - Feyenoord

In het Nederlandse voetbal is er één echte klassieker: de wedstrijden tussen Feyenoord en Ajax. Altijd verhit, spannend en vol van emoties. De kers op de taart die Eredivisie heet. Lees meer over wedden op Ajax – Feyenoord.

Ajax – Feyenoord | De Klassieker

Twee van de meest succesvolle clubs van het Nederlandse voetbal strijden al ruim 100 jaar tegen elkaar. We spreken al een aantal decennia over de Klassieke Top Drie. Maar dé Klassieker is met Ajax en Feyenoord. 020 vs 010. De twee clubs die al voor de Tweede Wereldoorlog en lang daarna het Nederlandse voetbal en de Eredivisie domineerden. PSV begon ‘pas’ halverwege de jaren ‘70 echt succesvol te worden.

Hoe verging het Ajax en Feyenoord in de geschiedenis van de Klassieker, wie waren de beste spelers en hoe wed je succesvol op de Klassieker Ajax Feyenoord?

Laatste nieuws over de Klassieker

Wedmarkten De Klassieker

Bij het wedden op voetbal kun je als Nederlandse voetballiefhebber bijna niet om Ajax en Feyenoord heen. En natuurlijk hebben de bookmakers in Nederland voor elke Klassieker weer tal van odds, gratis bets, bonussen en promoties.

Wedden op de Klassieker | Winnaar

Ajax was het vaakst de beste, maar onderschat Feyenoord niet tegen zijn aartsrivaal. Rotterdamse fans denken bijvoorbeeld nog graag terug aan de 6-2 overwinning op 27 januari 2019 met onder meer twee goals van Robin van Persie. Bij wedden op voetbal van de Klassieker zal Ajax vaak als favoriet staan. Maar als Feyenoord in goede vorm is, kun je een grotere winst pakken met een juiste weddenschap op gelijkspel of overwinning voor Feyenoord.

Doelpuntenmakers

De laatste keer dat er niet gescoord werd in de Klassieker Ajax -Feyenoord was in januari 2015 en de keer daarvoor in 1978. Je kunt dus bijna altijd wel uitgaan van een paar goaltjes bij de Klassieker. En hoe kun je daar nou beter van profiteren, dan op de juiste doelpuntenmaker te wedden? Het mooie is dat het ook lang niet altijd de spitsen zijn die scoren in de Klassieker. Odds op andere spelers zijn vaak nog hoger.

Speciale Odds Klassieker Ajax Feyenoord

Voor een wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord bieden veel Nederlandse bookmakers speciale odds en promoties aan. Zo hebben ze bijvoorbeeld een odds boost, speciale odds op spelers of gratis bets. Hou altijd het laatste wednieuws van Wed Meesters in de gaten voor de beste odds en promoties!

Promoties voor de Klassieker

Historie Klassieker

In de jaren ‘20 zaten Ajax en Feyenoord bij elkaar in de Eerste Klasse West. Op 9 oktober 1921 stonden de beste clubs van Amsterdam en Rotterdam voor het eerst tegenover elkaar. In Stadion Kromme Zandweg in Rotterdam kwam Ajax twee keer op voorsprong, maar werd het uiteindelijk 2-2. De Amsterdammers boekten in de tweede ontmoeting in maart 1922 de eerste overwinning, met 2-0. In januari 1923 was er de eerste zege voor Feyenoord, in Amsterdam nog wel.

De eerste wedstrijden met grote belangen waren in de seizoenen 1926-1927 en 1927-1928. Toen speelden beide clubs in de kampioenscompetitie, waarin regionale kampioenen om de landstitel streden. In het eerste jaar legden ze het allebei af tegen Heracles Almelo. In 1927-1928 ging het om de titel. Op 8 april 1928 won Feyenoord in eigen huis, op 9 april 1928 wonnen ze in Amsterdam en werden ze ook landskampioen. Maar in 1931 en 1932 ging Ajax er met de titel vandoor. In 1936 was het weer Feyenoord en een jaar later Ajax in de kampioenscompetitie.

Steeds serieuzer vanaf de 60’s

In 1960 was er een unieke wedstrijd tussen beide clubs. Want Ajax en Feyenoord eindigden het seizoen 1959-1960 allebei op 50 punten. Ajax had wel meer gescoord, maar dat was toen geen beslissende factor. Daarom kwam er op 26 mei 1960 een beslissingswedstrijd op ‘neutraal terrein’, het Olympisch Stadion. Ajax won met 5-1 door onder meer een hattrick van Wim Bleijenberg en een goal van Sjaak Swart, en werd zo landskampioen.

De KNVB had voor het jaar 1960 ook play-offs voor plaatsing in de Europa Cup I bedacht. Ajax, PSV en Feyenoord zouden in een mini-competitie bepalen wie Europa in mocht. Maar de UEFA stak er een stokje voor, en accepteerde alleen de landskampioen (Ajax). De wedstrijden werden nog wel gespeeld en Feyenoord won, maar kreeg er niks voor terug. In 1962 volgde de enige Europese ontmoeting. Ajax won in de finale van de Intertoto Cup met 4-2.

Vanaf de jaren ‘60 was De Klassieker Ajax Feyenoord ook steeds vaker van belang in de titelstrijd. Sterker nog, tussen 1964 en 1974 ging het kampioenschap van de Eredivisie alleen maar naar de twee rivalen: zeven keer Ajax en vier keer Feyenoord. Vanaf 1974 werd PSV steeds vaker landskampioen en bleef Feyenoord steeds vaker met lege handen achter.

Na de landstitel in 1974 werd Feyenoord nog maar vier keer kampioen in bijna 50 jaar tijd, maar won het wel vaak de KNVB Beker. Zo won Feyenoord in 1980 de bekerfinale van Ajax. Vanaf 1993 kwam er soms de strijd om de Super Cup bij, tussen de landskampioen (vaak Ajax) en de bekerwinnaar (vaak Feyenoord).

Statistieken de Klassieker

In totaal zijn er tot en met het seizoen 2021-2022 liefst 199 Klassiekers geweest. Ajax won het vaakst, 92 keer. Feyenoord was 59 keer de beste en 48 keer was er een gelijkspel. Het doelsaldo is vanzelfsprekend ook in het voordeel van Ajax: 418-307.

15 spelers wisten een hattrick te scoren, tien spelers van Ajax en vijf van Feyenoord. John Guidetti was op 29 januari 2012 de laatste. Hans Venneker scoorde in 1964 namens Feyenoord vijf keer in de Klassieker, Ruud Geels deed dat voor Ajax in 1975. Op 18 september 1983 boekte Ajax de grootste zege: 8-2, met onder meer een hattrick van Marco van Basten.

De topscorer aller tijden in de Klassieker Ajax Feyenoord is Sjaak Swart. Mister Ajax wist in 17 jaar in totaal 18 keer te scoren tegen Feyenoord. Voor het eerst in 1958 en voor het laatst in 1971. Op plaats twee staat een Feyenoorder, Cor van der Gijp – inderdaad, de oom van René. Hij speelde tussen 1955 en 1964 in De Kuip en scoorde 14 keer. Jari Litmanen kwam voor Ajax tot 12 Klassieker-goals, net als Ajax-topscorer aller tijden Piet van Reenen. Ruud Geels staat op plek vijf met 10 doelpunten: eentje voor Feyenoord en negen voor Ajax. Jaap Barendregt (Feyenoord), Marco van Basten (Ajax) en Henk Groot (Ajax) scoorden er negen, Johan Cruijff acht: zeven voor Ajax en eentje voor Feyenoord in 1984.

Top 4 Memorabele Edities

We begrijpen als geen ander hoe gekleurd deze keuzes kunnen zijn, afhankelijk van wie ‘m invult. Bij Wed Meesters hebben we fans uit beide kampen. Daarom een uitgebalanceerde Top 4 Klassieker Ajax Feyenoord, met uitslagen waar zowel in Amsterdam als Rotterdam graag aan terugdenkt.

1 november 1975: Ajax – Feyenoord 6-0

Ruud Geels is een van de spelers die voor beide clubs heeft gespeeld. Van 1966-1970 voor Feyenoord en van 1974-1978 voor Ajax. Bij de Amsterdammers werd de superspits alle vier de seizoenen topscorer van de Eredivisie. Tegen zijn oude liefde Feyenoord maakte hij op 1 november 1975 liefst vijf goals. Vooral de 3-0 was memorabel. Tegenstander Willem van Hanegem zei later dat hij dacht dat Geels ‘uit een lichtmast was komen vallen’, zo hoog sprong hij.

Ajax – Feyenoord 1975 | Ruud Geels stijgt op

18 september 1983: Ajax – Feyenoord 8-2

De doorgewinterde voetbalfan weet dat Johan Cruijff in 1983 de overstap maakte van Ajax naar Feyenoord, wegens ruzie met de Ajax-leiding om zijn salaris. En toen kwam die Klassieker Ajax-Feyenoord. Vroeg in het seizoen kregen Feyenoord en Cruijff enorm op hun broek van Ajax. Met een ongrijpbare Jesper Olsen en hattrick scorende Marco van Basten. Cruijff zou zijn revanche krijgen met winst in De Kuip en de landstitel, maar deze nederlaag hakte er diep in.

Ajax – Feyenoord 1983 | Olsen & Van Basten vernederen Cruijff

29 januari 2012: Feyenoord – Ajax 4-2

De laatste hattrick van de Klassieker Feyenoord Ajax werd alweer ruim tien jaar geleden gescoord. John Guidetti speelde slechts één seizoen in dienst van Feyenoord. Maar hij maakte een onuitwisbare indruk. Tegen Ajax scoorde hij in De Kuip 3 van zijn 20 goals in slechts 23 wedstrijden van dat seizoen.

Feyenoord Ajax 2012 | Guidetti schrijf historie

27 januari 2019: Feyenoord – Ajax 6-2

In het seizoen 2018-2019 werd Ajax landskampioen en verloor het slechts vier keer. Maar één van die vier nederlagen heeft nog lang nagegalmd in Amsterdam. Feyenoord maakte in De Kuip gehakt van Ajax:

Feyenoord – Ajax 2019 | Feyenoord vernedert de landskampioen

Bekendste spelers die voor Feyenoord én Ajax speelden

Er zijn in het verleden enkele tientallen spelers geweest die voor zowel Ajax als Feyenoord hebben gespeeld. En de Klassieker Ajax Feyenoord met Amsterdams en Rotterdams sentiment beleefden. In zo’n geval word je vanzelf bekend. Wij lichten de meest opvallende spelers toe buiten Johan Cruijff, die we hierboven al besproken hebben.

Eddy Pieters Graafland: van Ajax naar Feyenoord

De doelman, kortweg Eddy PG, speelde van 1950 tot 1958 voor Ajax en pakte hij één keer de landstitel. Toen maakte hij voor een recordbedrag de overstap naar Feyenoord. In Rotterdam zou hij vier keer landskampioen worden. In zijn laatste seizoen, 1969-1970, stond voornamelijk Eddy Treijtel in het doel. Toch mocht hij de Europa Cup I-finale spelen en die won hij ook met Feyenoord van Celtic.

Henk Groot: van Ajax naar Feyenoord naar Ajax

Hij is de nummer vier op de topscorerslijst aller tijden van Ajax, maar speelde ook bij Feyenoord. Henk Groot ging in 1959 van Stormvogels naar Ajax en speelde vier seizoenen in Amsterdam. In 1963 maakte hij de saillante overstap naar Feyenoord, waar hij twee jaar speelde en landskampioen werd in 1965. De nieuwe Ajax-trainer Rinus Michels wilde spits Groot in 1965 graag terug en Ajax betaalde grof geld. Hij speelde nog vijf jaar in Amsterdam, maar een zware blessure beëindigde zijn carrière in 1970 vlak voordat Ajax de beste van Europa zou worden. Overigens zou Arnold Scholten in de jaren ‘80 en ‘90 ook de transferreeks Ajax – Feyenoord – Ajax maken.

Ronald Koeman: van Ajax (via PSV en FC Barcelona) naar Feyenoord

De enige (oud-)voetballer die de Klassieke Top Drie tot op heden ‘heeft uitgespeeld’, is Ronald Koeman. De veel scorende verdediger ging in 1983 van FC Groningen naar Ajax. Na drie seizoenen vertrok hij naar PSV voor ook drie seizoenen. En na zes jaar FC Barcelona sloot hij tussen 1995-1997 zijn actieve carrière af bij Feyenoord. Daarmee is hij de enige die bij alle drie de topclubs heeft gespeeld. Als bonus heeft hij ze ook nog alle drie getraind (net als Oranje en FC Barcelona). Met Ajax en PSV werd hij landskampioen als speler en trainer, met Feyenoord pakte hij geen prijzen. Leo Beenhakker won overigens wel de Eredivisie als trainer van zowel Ajax (1979-1980 en 1989-1990) als Feyenoord (1998-1999).

Wedden op De Klassieker

Ajax – Feyenoord in de Johan Cruijff Arena. Feyenoord – Ajax in De Kuip. Wedstrijden waar iedereen de hele week reikhalzen naar uit kijkt. Fans, bookmakers en punters. Doe je onderzoek vooraf, bepaal de gunstigste wedmarkten voor jou, vind de beste odds, pak odds boosts, profit boosts en gratis weddenschappen. En zorg dat wat de uitslag ook is… jij rond 16:45 op zondagmiddag de winnaar bent van de Klassieker Ajax Feyenoord.

Veelgestelde Vragen

We hebben de meest gestelde vragen over wedden op Eredivisie.

 • Waar kun je wedden op de Eredivisie?

  Op Wed Meesters vind je een overzicht van alle in Nederland legale bookmakers waar je kunt wedden op Eredivisie voetbal. Ook vind je alle Eredivisie gerelateerde promoties overzichtelijk op een rij. Enkele bekende bookmakers in Nederland zijn TOTO, BetCity en bet365.

 • Waar kun je inzetten op topscorer Eredivisie?

  Bij bookmakers met een licentie om in Nederland weddenschappen aan te bieden kun je inzetten op de topscorer Eredivisie. Zoals bijvoorbeeld Bingoal of LiveScore Bet. Voor het totaaloverzicht van alle legale bookmakers kijk je op wedmeesters.nl

 • Welke club heeft de meeste Eredivisie titels?

  Ajax heeft met zesendertig titels de meeste eredivisie kampioenschappen gewonnen, gevolgd door PSV met vierentwintig titels en Feyenoord met vijftien titels. AZ is 2x landskampioen geweest, Sparta en Twente hebben ieder één titel.

 • Hoeveel clubs spelen in de Eredivisie?

  Er spelen achttien clubs in de Nederlandse Eredivisie voetbal. Het getal achttien komt voort uit de onstaansgeschiedenis waar twee keer negen clubs uit de hoofdklassen samen de nieuwe Eredivisie vormden.

 • Wie wordt kampioen Eredivisie 2022/2023?

  Weet jij het? Plaats een weddenschap en profiteer! Met het vertrek van Ten Hag en Schmidt ligt het kampioenschap dit seizoen weer helemaal open voor de top drie en misschien wel een verrassend AZ, Twente, Vitesse of Utrecht!