Negendarters, Ajax-Feyenoord, Peng ontkent & nasleep Formule 1

Het was weer een fantastische sportweek! Ajax - Feyenoord, WK Darts, Formule 1 en meer staan voor je klaar.

Het was weer een fantastische week qua sport! Twee negendarters op het WK Darts, Ajax zet Feyenoord te kakken en een hele staart aan het verhaal Max Verstappen versus Lewis Hamilton in de Formule 1.

PDC WK Darts 2022: twee negendarters!

Laten we eens beginnen met één van de beste sportmomenten van de week. Het WK Darts in Alexandra Palace. Iedereen kijkt natuurlijk naar toppers als Gerwyn Price, Peter Wright en Michael van Gerwen. Maar afgelopen weekend waren het twee andere spelers die de spotlight pakten: William Borland en Darius Labanauskas.

De 25-jarige Borland uit Schotland speelde in de eerste ronde tegen de Engelsman Bradley Brooks. De wedstrijd was ijzingwekkend spannend en uiteindelijk werd het 2-2 in sets en 2-2 in legs. Een allesbeslissende leg kwam dus, en daarin toonde Borland zijn klasse met een fantastische negendarter:

Maar dat was nog niet genoeg qua spektakel in Alexandra Palace, oftewel Ally Pally, want nog geen 24 uur later was het de beurt aan Darius Labanauskas uit Litouwen. Hij verloor weliswaar de wedstrijd van Mike De Decker, maar deze negendarter op het WK Darts pakt niemand hem meer af.

Feyenoord – Ajax: Ajax wint op en naast het veld

Publiek mag niet meer aanwezig zijn in de voetbalstadions, maar dat weerhield Feyenoord-aanhangers er niet van om naar De Kuip te komen voor De Klassieker tegen Ajax. Die dan ook logischerwijs bij de beste sportmomenten van de week hoort. Op het veld waren de Amsterdammers met 0-2 te sterk door een eigen doelpunt van Marco Senesi en een benutte strafschop van Dusan Tadic, waardoor Ajax weer afstand neemt van Feyenoord en in het spoor blijft van PSV.

Maar het meest hilarische en eigenlijk wel zieligste moment van De Klassieker vond al plaats vóór de wedstrijd. Aanhangers van Feyenoord wilden de spelersbus van Ajax opwachten bij het stadion om deze met vuurwerk en meer te bekogelen. Ze stonden beteuterd te kijken toen die bus ineens bij een andere ingang van De Kuip kwam. Op lachwekkende wijze probeerden ze nog gauw de parkeerplaats over te steken om iets uit te vreten.

Ajax-aanvoerder Dusan Tadic kon er nog wel om lachen. “Of ik het niet beangstigend vond? Nee, echt niet. Misschien vind je me een beetje gek. Maar ik ben bommen gewend, zoals in 1999”, aldus de Serviër, doelend op de Joegoslavië-oorlog.

WTA: Peng ontkent alles

Een bizarre ontwikkeling was er in de zaak rondom de Chinese tennisster Peng Shuai. Vorige maand werd er ineens lange tijd niks meer van haar vernomen, nadat ze een hooggeplaatste Chinese politicus had beschuldigd van seksueel misbruik.

Daarna volgde veel radiostilte, twijfelachtige filmpjes die naar buiten werden gebracht en een telefoongesprek met de IOC. Misschien een beetje hard om dit tot beste sportmomenten van de week te listen. Maar belangrijk vinden we het wel.

Nu ontkent ze in een interview met een Chinese krant uit Singapore ineens alle beschuldigingen die ze zou hebben gedaan.“Ten eerste wil ik een heel belangrijk punt benadrukken: ik heb nooit iets gezegd of geschreven waarin ik iemand beschuldig van seksueel misbruik.” Ook zou ze zich altijd vrij hebben kunnen bewegen en uitspreken.

Formule 1: Lof voor Max Verstappen

Afgelopen donderdag was het jaarlijkse FIA-gala, waarmee het raceseizoen wordt afgesloten. Wereldkampioen Max Verstappen schitterde op de rode loper met zijn vriendin Kelly Piquet, maar Lewis Hamilton en Mercedes-teambaas Toto Wolff ontbraken. Mogelijk heeft dit gevolgen, omdat ze verplicht waren erbij te zijn.

Voormalig Ferrari-teammanager en scheidend FIA-voorzitter Jean Todt vond dat Max Verstappen de terechte wereldkampioen is. “Hij heeft een geweldig seizoen gehad en gekregen wat hij verdient. Het klopt dat Max heel veel geluk heeft gehad in die laatste ronde.

Maar je moet naar het hele Formule 1 seizoen kijken. Was hij fortuinlijk in Silverstone? In Azerbeidzjan, in Boedapest? Dat was hij niet. Uiteindelijk gaat het om het hele seizoen. Ik lees vaak dezelfde uitspraak van Max: het is wat het is. Daar heeft hij gelijk in.” Overigens werd Verstappen door de teambazen ook uitgeroepen tot coureur van het seizoen, voor Lewis Hamilton en Lando Norris.

Hoe lang blijft Max Verstappen bij Red Bull?

Niet één van de beste sportmomenten van deze week. De winst van Max was één van de beste sportmomenten van het jaar. Na het gala ging het bij Red Bull ook nog over de toekomst. Want Verstappen zei zelf na de Grand Prix van Abu Dhabi dat hij nog wel 10, 15 jaar bij Red Bull wil blijven.

Zijn huidige contract loopt af in 2023, dus wil Helmut Marko spijkers met koppen slaan. “Verstappen komt binnenkort naar het hoofdkantoor van Red Bull in Salzburg. Dan wil ik het met zijn manager Raymond Vermeulen over het contract gaan hebben. We zullen zien wat de gesprekken opleveren. Hopelijk kunnen we het contract verlengen.”