Wed Meesters | Wedden op Oranje

Wedden op Voetbal Oranje

Het beste land dat nooit wereldkampioen voetbal werd? Het Oranje was er een paar keer dicht bij. Wedden op Oranje kan het hele jaar door!

Geschatte leestijd: 10 minuten

Het beste land dat nooit wereldkampioen werd? Het Nederlands Elftal was er een paar keer dicht bij. Wedden op Oranje kan het hele jaar door!

Nederland geldt áltijd als outsider en hebben we een heel aardige track record op WK’s, zoals je verderop zult lezen. Ja, met meerdere pijnlijke herinneringen aan verloren finales. Maar meer dan eens is in de sport ‘net niet…’ omgezet in ‘nu dan toch!’. Anders gezegd, Wedden op Oranje is nooit een bij voorbaat verloren bet.

Nederland in vogelvlucht

  • Aantal eerdere EK deelnames: 10
  • Beste prestatie op een EK: Winnaar (1988)
  • Prestatie tijdens laatste EK: Achtste finales
  • Andere prestaties: Finalist FIFA WK (1974, 1978, 2010), Finalist UEFA Nations League (2019)
  • Meest ervaren actieve speler: Daley Blind
  • Meest trefzekere actieve speler Memphis Depay
  • Keeper Bart Verbruggen
  • Belangrijkste verdediger: Virgil van Dijk
  • Belangrijkste middenvelder Frenkie de Jong
  • Belangrijkste spits: Memphis Depay & Donyell Malen

Laatste nieuws over Oranje

Historie Nederlands Elftal

Ons Oranje loopt al een tijdje mee, sinds de eerste interland tegen België op 30 april 1905. In de verlenging droogden ‘we’ de Rode Duivels af met 4-1, door een hattrick van Eddy de Neve. Vóór het eerste WK voetbal in 1930 konden nationale teams al wel meedoen op de Olympische Spelen. In 1908, 1912 en 1920 won het Nederlands Elftal de bronzen medaille.

In 1934 en 1938 was Nederland aanwezig op het WK voetbal. Maar twee keer kon het Nederlands Elftal na de eerste wedstrijd al inpakken door nederlagen tegen respectievelijk Zwitserland en Tsjechoslowakije. Na de Tweede Wereldoorlog was Oranje in een zwart gat gevallen. Alleen op de Olympische Spelen van 1948 en 1952 waren we erbij, maar was het ook daar na één wedstrijd afgelopen.

Met buitenlandse bondscoaches als Elek Schwarz en Georg Keßler tussen 1957 en 1970 probeerde Oranje het wel, maar kwamen we niet op een eindtoernooi. František Fadrhonc leidde Oranje tussen 1970 en 1973 als bondscoach en plaatste zich met het team voor het WK 1974. Daar kreeg hij Rinus Michels als bondscoach boven zich.

Samen brachten ze het Nederlands Elftal tot grote hoogten. Dat was ook makkelijk met spelers als Johan Cruijff, Johan Neeskens, Arie Haan, Willem van Hanegem, Piet Keizer, Johnny Rep, René en Willy van de Kerkhof en vele anderen. Oranje speelde Totaalvoetbal: alle spelers wisselden voortdurend van positie waardoor aanvallen verrassend werd en voor de tegenstander mandekken moeilijk werd.

In het buitenland werden ‘we’ ook wel A Clockwork Orange genoemd, naar de bekende film uit 1971 van Stanley Kubrick. Dat zorgde voor twee WK-finales op rij (1974 tegen West-Duitsland en 1978 tegen Argentinië), maar helaas geen wereldtitel.

Elke voetballiefhebber van enig niveau weet dat het volgende hoogtepunt het EK 1988 zou zijn. Maar daaraan voorafgaand was Oranje internationaal nergens te bekennen. Groepsfase EK 1980 en drie toernooien op rij gemist: WK 1982, EK 1984 en WK 1986. Maar in 1988 zou Rinus Michels terugkeren en zijn grootste revanche nemen. Met uitblinkers als Marco van Basten, Ruud Gullit, Hans van Breukelen en Ronald Koeman werd Oranje Europees kampioen 1988.

Sinds die titel hebben we op nog eens zes eindtoernooien minimaal de halve finale gehaald. Maar telkens kwamen we helaas tekort. Soms op penalty’s, soms op kwaliteit. Landen als Brazilië, Portugal, Spanje (WK 2010…) en Argentinië stonden nieuw succes in de weg. Spelers als Dennis Bergkamp, Frank de Boer, Edwin van der Sar, Phillip Cocu, Giovanni van Bronckhorst, Wesley Sneijder en Robin van Persie moesten de prijzen bij hun clubs winnen.

Prestaties grote toernooien

Oranje op het WK voetbal

In totaal heeft het Nederlands Elftal tien keer op het WK voetbal gestaan. De hoogtepunten (en grootste teleurstellingen) waren natuurlijk de verloren finales van 1974, 1978 en 2010. In 1998 en 2014 reikten we ook tot de halve finales. Dus op 50% van onze WK-deelnames stonden we toch mooi bij de laatste vier.

  • 1934 – eerste ronde
  • 1938 – eerste ronde
  • 1974 – tweede
  • 1978 – tweede
  • 1990 – achtste finale
  • 1994 – kwartfinale
  • 1998 – vierde
  • 2006 – achtste finale
  • 2010 – tweede
  • 2014 – derde

Oranje op het EK voetbal

Ook op het Europees kampioenschap voetbal staat Oranje op tien deelnames. We plaatsten ons niet voor de eerste vier toernooien. Maar sinds het debuut in 1976 misten we slechts twee toernooien, die van 1984 en 2016. Het absolute hoogtepunt was natuurlijk de titel in 1988. En ook op het EK voetbal staan we op 50% halve finales!

  • 1976 – derde
  • 1980 – groepsfase
  • 1988 – kampioen
  • 1992 – halve finale
  • 1996 – kwartfinale
  • 2000 – halve finale
  • 2004 – halve finale
  • 2008 – kwartfinale
  • 2012 – groepsfase
  • 2020 – achtste finale

Wedden op Oranje

Zoals we al zeiden is wedden op Oranje het hele jaar mogelijk. Gemiddeld speelt Nederland tussen de 10 en 17 interlands per jaar, afhankelijk van toernooien en kwalificaties. De UEFA en de FIFA hebben deze interlands natuurlijk mooi verdeeld in cyclussen en periodes. Voor de grote toernooien begint het natuurlijk met EK kwalificatie en WK kwalificatie.

Daartussen moet Oranje zich ook opladen voor Nations League voetbal. Dat toernooi heeft gedeeltelijk de plek ingenomen van vriendschappelijke interlands. In even jaren hopen we natuurlijk op deelname aan EK voetbal en WK voetbal. Bij bookmakers in Nederland kun je wedden op Oranje voor live wedstrijden, pre-match odds, outright odds en veel meer.

Promoties voor Oranje

Top 11 beste Oranje spelers

Geheel subjectief hebben we bij Wed Meesters een selectie gemaakt van de 11 beste Oranje spelers aller tijden!

Keeper: Edwin van der Sar

We kunnen niet om de man van 130 interlands heen. In tegenstelling tot Hans van Breukelen won hij geen toernooi met Oranje, maar was hij wel een meer complete keeper. Vanaf halverwege jaren ‘90 ontwikkelde hij zich tot ver in de jaren ‘00 tot een leider achterin die veel belangrijke punten pakte.

Rechtsback: Wim Suurbier

Ook hier geen EK 1988-man (Berry van Aerle), maar de man die mee hielp het Totaalvoetbal tot uiting te brengen: Wim Suurbier. Hij maakte de opkomst en gloriedagen van Ajax mee tussen 1964 en 1977. En Suurbier was tussen 1966 en 1978 de vaste rechtsback die ook de WK-finales van 1974 en 1978 haalde.

Centrale verdediger: Ronald Koeman

Sneeuwvlokje staat natuurlijk wel in ons beste Oranje aller tijden. De man die zowel speler als trainer was van Ajax, PSV én Feyenoord, en daarnaast FC Barcelona. Koeman was een ijzersterke verdediger die het vooral gemunt had op Duitsers maar ook anderen er niet graag doorliet. Voeg daar nog eens zijn fantastische vrije trap aan toe, en je hebt een wereldtopper. Hij troeft zijn generatiegenoot Frank Rijkaard en 112-voudig international Frank de Boer af.

Linksback: Giovanni van Bronckhorst

Op deze positie hebben we erg lang moeten twijfelen. Ruud Krol was natuurlijk ook een fantastische exponent van het Totaalvoetbal, met 83 interlands en het WK 1974 en 1978. Maar we kiezen toch voor Giovanni van Bronckhorst, omdat hij zich in zijn lange interlandcarière fantastisch ontwikkelde en een erg complete speler werd. En we doen het ook om die fantastische kanonskogel tegen Uruguay op het WK 2010.

Rechtermiddenvelder: Johan Neeskens

We gaan weer terug naar het Totaalvoetbal. Johan Neeskens heeft een plekje op het middenveld van ons elftal verdiend. ‘Johan II’ was als speler veel meer dan de schaduw van Johan Cruijff bij Ajax, FC Barcelona en het Nederlands Elftal. Hij kwam tot slechts 49 interlands, maar maakte wel een onuitwisbare indruk op het voetbal in de jaren ‘70.

Centrale middenvelder: Wesley Sneijder

Kunnen we de man van het recordaantal van 134 interlands uit dit elftal laten? Eigenlijk niet, he. Sneijder was de uitblinker op het WK 2010 en kon het spel verdelen als geen ander in zijn hoogtijdagen. 2010 was ook zijn absolute topjaar met ook Champions League en treble met Internazionale. De Gouden Bal 2010 had naar Wesley Sneijder moeten gaan, niet naar Lionel Messi.

Centrale middenvelder/schaduwspits: Johan Cruijff

Moeten we deze keuze nog gaan onderbouwen? Hij laat andere toppers als Phillip Cocu, Rafael van der Vaart en Dennis Bergkamp ver achter zich.

Linkermiddenvelder: Willem van Hanegem

Net als Johan Cruijff helaas niet aanwezig op het WK 1978 (wat had het kunnen worden?!). Maar Willem van Hanegem mag daar niet op afgerekend worden. De middenvelder van voornamelijk Feyenoord had een volledig eigen techniek, vandaar ook zijn bijnaam De Kromme. Een speler die ook fysiek zijn mannetje stond.

Rechteraanvaller: Arjen Robben

Ja, hij is de Man van Glas. Maar hij is ook de man die tussen 2003 en 2017 defensies van de tegenstander liet trillen van angst. Als hij fit was, kon hij goals en assists aan elkaar rijgen. Hij maakte hoogte- en dieptepunten mee bij Oranje en was naast zijn voetballende kwaliteiten ook een leider op het veld. Hij mag niet ontbreken in dit elftal.

Spits: Marco van Basten

Helaas was zijn carrière natuurlijk veel te kort. Na opgegroeid te zijn bij Ajax en met Johan Cruijff, werd hij bij AC Milan nog veel succesvoller. Op het EK 1988 werd hij van bankzitter de uitblinker van het toernooi. Dit kon hij helaas geen vervolg geven op het WK 1990 en EK 1992. Maar Marco mag niet ontbreken in dit rijtje. Dat zou een regelrechte schande zijn.

Linkeraanvaller: Abe Lenstra

De oudste naam uit dit elftal is er wel eentje die iedereen zou moeten kennen. Abe Lenstra speelde slechts 47 interlands, maar dat kwam ook door de tijd. Vijf jaar Tweede Wereldoorlog, geen plaatsing voor het WK en nog geen EK georganiseerd (vanaf 1960). Maar in 19 interlandjaren (1940-1959) en dus 47 interlands scoorde hij wel 33 keer. Us Abe is een legende in Heerenveen, maar ook in Oranje. In 1956 scoorde hij als 36-jarige nog twee keer tegen regerend wereldkampioen West-Duitsland.

Reservebank: Hans van Breukelen, Frank Rijkaard, Ruud Krol, Dirk Kuijt, Ruud Krol, Dennis Bergkamp, Rob Rensenbrink.

Legendarische wedstrijden Oranje

Ook al hebben we maar één toernooi gewonnen, het Nederlands Elftal heeft vele fantastische wedstrijden gespeeld. Daarom zetten we een aantal legendarische wedstrijden van Oranje op een rij.

WK 2014 groepsfase: Nederland – Spanje 5-1

Zo’n beetje de beste wedstrijd van Oranje de afgelopen 25 jaar. Vier jaar na de teen van Iker Casillas maakte Oranje het bijna helemaal goed. Onder leiding van Louis van Gaal gaf Oranje een oorwassing aan de regerend wereldkampioen en Europees kampioen.

WK 2010 kwartfinale: Nederland – Brazilië 2-1

Vooruit, toch maar even naar het WK 2010. Want daar stonden we in de kwartfinale tegenover Brazilië. Op het WK 1974 wonnen we, in 1994 en 1998 was Brazilië de sterkste. In deze wedstrijd maakte Wesley Sneijder de 1-0 achterstand in zijn eentje goed. Natuurlijk hoort daar het commentaar van Jack van Gelder bij.

WK 1998 kwartfinale: Nederland – Argentinië 2-1

Deze wedstrijd had echt alles! Het sterke Argentinië had in de achtste finale afgerekend met Engeland. Oranje had een ijzersterke generatie met onder meer Edwin van der Sar, Frank en Ronald de Boer, Phillip Cocu, Patrick Kluivert en Dennis Bergkamp. Die laatste twee zorgden voor de goals, met natuurlijk die parel van Bergkamp als hoogtepunt. En wat vind je van het acteren van Edwin van der Sar vlak voor die goal?

EK 2008 groepsfase: Nederland – Frankrijk 4-1

Oranje zat in dit toernooi in de groep des doods, maar rekende vakkundig af met Italië, Roemenië en Frankrijk. Na een 3-0 zege op Italië volgde een prachtige 4-1 overwinning op Frankrijk. Deze wedstrijd was ook het summum van het toptrio Wesley Sneijder, Arjen Robben, Robin van Persie. Na de openingstreffer van Dirk Kuijt scoorden zij alle drie prachtig.

Wedden op Nederland Europees Kampioen: met vallen en opstaan naar Duitsland

Wie puur naar de eindstand kijkt in groep B denkt waarschijnlijk dat Nederland soepel richting het EK ging. Maar echt zeker waren ‘we’ pas tegen het einde van de kwalificatie.

Direct beginnen tegen Frankrijk is altijd lastig. Maar als je er dan gelijk met 4-0 afgaat… dan is dat niet goed voor het zelfvertrouwen.

Gelukkig rechtte Oranje de rug tegen directe ‘concurrenten’ Griekenland en Ierland. Hoewel het veelal krappe overwinningen waren. En het cruciale uitduel bij de Grieken pas diep in blessuretijd werd beslist door een penalty van aanvoerder Van Dijk.

Wedden op Nederland Europees Kampioen EK 2024

Wéér Frankrijk? Weer Frankrijk. Maar zoals Ronald Koeman zei na de 4-0 en 1-2 in de kwalificatie: een overwinning komt steeds dichterbij. Daar houden we ons aan vast.

Oranje begint tegen Polen, dat zich als laatste kwalificeerde voor Poule D – na strafschoppen in de barrage tegen Wales. Daarna de kletser tegen Frankrijk, waarna in de laatste groepswedstrijd Oostenrijk wacht. 

De knock-out fase moet te doen zijn. Sterker, het Nederlands Elftal is – zoals wel vaker – een outsider voor de winst. Met steeds meer basisspelers van grote clubs in Europa, kan het zomaar gaan groeien deze zomer. Door bijvoorbeeld Frankrijk te pakken in de groepsfase, om maar iets te noemen.

De bookmakers zetten Oranje op plek 7 voor de eindoverwinning, met odds van 17.00. Net voor België. Dat is de afgelopen toernooien weleens anders geweest.

Veelgestelde Vragen over Wedden op EK Voetbal

We hebben de meest gestelde vragen over het EK Voetbal voor je op een rijtje gezet.

  • Waar kun je wedden op EK wedstrijden?

    Op Wed Meesters vind je een overzicht van alle in Nederland legale bookmakers waar je kunt wedden op EK wedstrijden. Ook vind je alle promoties overzichtelijk op een rij. Enkele bekende bookmakers in Nederland zijn TOTO, BetCity en LiveScore Bet.

  • Welke landen spelen op het Europees Kampioenschap voetbal?

    Er doen sinds 2016 24 landen mee aan een EK. Deze landen kwalificeren zich via de EK kwalificatieronde. Hier spelen landen in verschillende poules om plek 1 en 2, die direct toegang geven tot het hoofdtoernooi. De nummers drie spelen play-off wedstrijden om de laatste tickets.

  • Wat zijn goede EK wedmarkten?

    Topscorer, outright winner en first time winner bets zijn drie wedmarkten waar je het hele toernooi van kunt genieten. Omdat Engeland en België nooit een EK hebben gewonnen is de first time winner bet in het bijzonder erg aantrekkelijk.

  • Waar vind je de beste odds boosts voor het EK?

    Op Wed Meesters vind je alle odds boosts en andere promoties van bookmakers voor EK wedstrijden. Alle bookmakers op Wedmeesters.nl hebben een licentie van de KSA, zodat je er legaal kunt spelen.

  • Tegen wie speelde Nederland de finale in 1988?

    Nederland speelde de EK Finale in 1988 tegen de Sovjet-Unie. De finale werd met 2-0 gewonnen, terwijl de eerste groepswedstrijd (ook tegen de Sovjet-Unie) met 0-1 werd verloren.