Wed Meesters | Wedden op Oranje

Wedden op Voetbal Nederland

Is wedden op Oranje Europees kampioen puur voor chauvinistische Nederlanders? Of is het een slimme zet? Verleidelijk is het altijd natuurlijk. Sterker, soms voelt het een beetje als verraad om niet op Oranje in te zetten. Maar bij wedden gaat verstand altijd boven hart. Tenminste als je de grootste winkansen wil hebben. Daarom zet Wed Meesters de feiten op een rij. Zodat jij de weloverwogen keuze kunt maken of en hoeveel jij dit EK inzet op Oranje.

Geschatte leestijd: 4 minuten

We zijn er weer bij en dat is prima! Viva Hollandia! Maar de hamvraag is natuurlijk: is wedden op Oranje wereldkampioen een goed idee? Well… Het Nederlands Elftal gaat niet als favoriet naar het WK 2022 in Qatar, maar er zijn gekkere dingen gebeurd in het voetbal.Bovendien geldt Nederland áltijd als outsider en hebben we een heel aardige track record op WK’s, zoals je verderop zult lezen. Ja, met meerdere pijnlijke herinneringen aan verloren finales. Maar meer dan eens is in de sport ‘net niet…’ omgezet in ‘nu dan toch!’. Anders gezegd, Wedden op Oranje is nooit een bij voorbaat verloren bet.

Want als we toch weer eens die WK-finale zouden halen, dan zou het toch gewoon viermaal scheepsrecht moeten zijn? Laten we eens kijken hoe Oranje op het WK 2022 in Qatar is gekomen en wat onze kansen zijn. Want wij nemen elke week een WK-deelnemer onder de loep en deze week kom je meer te weten over de kansen en wedden op Nederland wereldkampioen WK 2022.

Wedden op Nederland in vogelvlucht

 • Aantal eerdere deelnames: 10
 • Beste prestatie: 3x verliezend finalist (1974, 1978, 2010)
 • Andere prestaties: 1x Europees kampioen (1988), viermaal halve finale EK (1976, 1992, 2000, 2004), 1x verliezend finalist UEFA Nations League (2018-2019)
 • Bondscoach: Louis van Gaal
 • Recente toernooien: WK 2014 – derde, EK 2020 – achtste finale, Nations League 2020-2021 – zesde
 • Meest ervaren actieve speler: Daley Blind (88 interlands)
 • Meest trefzekere actieve speler: Memphis Depay (38 goals)

Laatste nieuws over Oranje

Eerste Gouden Generatie met Johan Cruijff

De eerste interland van het Nederlands elftal werd al in 1905 afgewerkt, toen we België meteen met 4-1 versloegen door onder meer een hattrick van Eddy de Neve. Maar de succesverhalen werden pas zo’n 70 jaar later voor het eerst geschreven.

Na Europese successen van Feyenoord (Europa Cup I in 1970 en UEFA Cup 1974), Ajax (Europa Cup I in 1971, 1972 en 1973) leerde de wereld het totaalvoetbal van Rinus Michels en Johan Cruijff pas echt kennen op het WK 1974.

Wedden op Oranje Wereldkampioen was in dat toernooi ongetwijfeld een populaire bet!

Het verhaal is natuurlijk bekend: we versloegen onder meer Brazilië, maar moesten in de finale het onderspit delven tegen West-Duitsland. Maar we stonden op de kaart met Oranje en spelers zoals Cruijff, Johan Neeskens, Johnny Rep, Willem van Hanegem, Ruud Krol, René en Willy van de Kerkhof, Arie Haan, Piet Keizer en ga zo maar door.

Twee jaar later verloor Oranje in de halve finale van het EK 1976 van Tsjechoslowakije, en op het WK 1978 was Johan Cruijff er niet bij en verloren we in de finale van Argentinië met uitblinker Mario Kempes.

EK 1988: Europees kampioen met Rinus Michels

Bijna elke volwassen Nederlander kan oplepelen dat het Nederlands Elftal in 1988 Europees kampioen werd onder leiding van bondscoach Rinus Michels. Maar velen weten niet dat we na het WK 1978 een erg slechte periode kenden met Oranje. We verloren in de groepsfase van het EK 1980 en misten zelfs het WK 1982, EK-kwalificatie 1984 (Spanje – Malta 12-1) en WK 1986.

Maar 1988 maakte alles goed: Marco van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Ronald Koeman, Hans van Breukelen, Jan Wouters, Adri van Tiggelen en de 37-jarige Arnold Mühren. Hoewel vermoedelijk – en helaas – niet veel mensen wedden op Oranje Europees Kampioen bovenaan hun lijstje hadden staan destijds.

Weer een verloren WK-finale en veel halve finales

Vanaf midden jaren ‘90 werd weer een nieuwe generatie opgebouwd die uiteindelijk zou reiken tot de halve finales op het WK 1998 en het EK 2000 en EK 2004. Edwin van der Sar, Frank en Ronald de Boer, Phillip Cocu, Dennis Bergkamp, Patrick Kluivert, Marc Overmars, Jaap Stam, Edgar Davids: drie toernooien waren ze dichtbij, maar tweemaal kwamen we het penaltysyndroom tegen (Brazilië en Italië) en eenmaal angstgegner Portugal.

De speler die bovenstaande toernooien meemaakte en Nederland als aanvoerder leidde naar de finale op het WK 2010, was Giovanni van Bronckhorst. Onder leiding van Bert van Marwijk moest de generatie die het meest bekend staat om Sneijder, Robben, Van Persie, Van der Vaart zijn meerdere erkennen in de teen van Iker Casillas en Spanje.

Vier jaar later bereikte Oranje onder Louis van Gaal tegen alle verwachtingen in de halve finale van het WK 2014. Daarna volgden twee gemiste toernooien, de verloren finale van de Nations League tegen Portugal in 2019 en een teleurstellend EK 2020.

Promoties voor Oranje

Wedden op Nederland wereldkampioen: moeizame Road to Qatar

Maar we zijn er dus weer bij! Na een zeer moeizame kwalificatie WK 2022 was er aan het einde van de rit reden tot juichen, of zoals Louis van Gaal zou zeggen: JUICHEN! We verloren weliswaar slechts één van de tien wedstrijden, maar het duurde tot de allerlaatste wedstrijd voordat we in een redelijk zwakke groep eindelijk als groepswinnaar konden worden aangewezen.

Oranje verloor de allereerste wedstrijd namelijk beschamend met 4-2 van Turkije. Nadat Frank de Boer was opgestapt na het teleurstellende EK 2020 begon Louis van Gaal ook niet best met een 1-1 tegen Noorwegen.

Daarna volgden gelukkig vier zeges op rij en op op 13 november was Oranje bijna een uur virtueel gekwalificeerd voor het WK 2022, maar liet het Montenegro terugkomen tot 2-2. Wat volgde was een beslissende wedstrijd tegen Noorwegen met veel zweet in de bilnaad, twee late goals, 2-0 winst en kwalificatie.

Wedden op Nederland wereldkampioen WK 2022

Je kunt zeggen wat je wilt, maar op precies 50% van de WK’s waaraan we meededen, kwamen we tot minimaal de halve finales en in 30% tot de finale. Maar goed, de kwalificatie heeft nog niet echt tot vertrouwen geleid in mogelijk succes op het WK 2022.

En we hebben dan wel spelers als Memphis Depay en Virgil van Dijk, maar in de breedte zijn we lang niet zo sterk als landen zoals Duitsland, Brazilië, Frankrijk en België. Daarom staat Oranje bij de bookmakers voorlopig op plek 9 met odds van 16.00, nog achter België. En dat terwijl nog lang niet alle deelnemers aan het WK bekend zijn. Maar we geven nooit op!

 • Waar kun je wedden op Oranje voor het WK Voetbal 2022?

  Op Wed Meesters vind je een overzicht van alle in Nederland legale bookmakers waar je kunt wedden op Oranje (en andere landen) voor het WK Voetbal 2022. Ook vind je alle WK promoties overzichtelijk op een rij. Enkele bekende bookmakers in Nederland zijn TOTO, BetCity en bet365.

 • Waar wordt het WK Voetbal 2022 gespeeld?

  Het WK Voetbal 2022 wordt gespeeld in Qatar en begint op 21 november en duurt tot 18 december 2022. Het speelschema is aangepast vanwege de hoge temperaturen in Qatar in de zomer.

 • In welke Poule zit Oranje?

  Het Nederlands Elftal is ingedeeld in Poule A en neemt het op tegen Senegal, Ecuador en Qatar. Géén Europese tegenstanders dus in de groepsfase. Dat betekent ook een clash van speelstijlen met een Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse tegenstander en eentje uit het Midden-Oosten. Bekendste speler tegen wie Oranje het moet opnemen is natuurlijk Sadio Mané (voorheen Liverpool, nu Bayern München).

 • Wat is het speelschema van Oranje op het WK Voetbal 2022?

  21 november, 11:00: Senegal – Nederland. 25 november, 17:00: Nederland – Equador. 29 november: Nederland – Qatar.

 • Wie gaan door naar de achtste finales van het WK Voetbal 2022?

  Er zijn 32 landen ingedeeld in acht verschillende Poules (Poule A t/m Poule H). Van elke poule kwalificeren de nummers 1 en 2 zich voor de achtste finales van het WK voetbal in Qatar. Met andere woorden, de helft van alle landen valt af, de overige 16 maken zich op voor de knock-out fase van het toernooi.

 • Wie zijn de mogelijke tegenstanders van Oranje bij plaatsing voor de achtste finale?

  Op dit moment is nog niet bekend welke groepen/landen aan elkaar gekoppeld worden voor de loting van de knock-out fase.

 • Wie zijn de kanshebbers op de eindzege van het WK Voetbal 2022?

  De bookmakers wijzen Engeland en Frankrijk aan als de grootste kanshebbers op de eindzege van het WK 2022. Brazilië, Spanje en Argentinië zijn ook favoriet. Nederland, Duitsland en België zijn belangrijke outsiders.

 • Wanneer is de finale van het WK Voetbal 2022?

  De finale wordt gespeeld op zondag 18 december om 16:00 ’s middags. Mocht Oranje Wereldkampioen voetbal worden dan heb je de hele week tot Kerstmis om uit je dak te gaan.

 • Op hoeveel wedstrijden kun je inzetten tijdens het WK Voetbal 2022?

  Er worden in totaal 66 wedstrijden gespeeld op het WK, vanaf de openingswedstrijd t/m de finale. Fun fact: Nederland speelt de openingswedstrijd. En wie weet mogen ze het toernooi ook afsluiten…