Wed Meesters | UEFA Coëfficiënt

Voetbal | UEFA Coëfficiënt

De allesbepalende UEFA Coëfficiënt. Gehaat en geliefd. Afhankelijk van waar 'we' staan natuurlijk. Maar hoe werkt die UEFA Coëfficiënt nou precies? Hoeveel zijn er? Wat betekent het concreet voor de clubs, spelers, fans? En niet onbelangrijk, welke impact heeft het op jouw wedstrategie? Wed Meesters neemt je mee de diepte in.

Geschatte leestijd: 8 minuten

Hoe kan de UEFA Coëfficiënt jou helpen bij het plaatsen van voetbal weddenschappen? Meer dan je misschien zou denken, want hoe teams op het veld stappen hangt soms nauw samen met deze complexe puntenlijst.

Zeker aan het begin en einde van het seizoen. Als er iets te winnen valt op de coëfficiëntenlijst of er valt iets te winnen dankzij de coëfficiëntenlijst, dan motiveert dit clubs en spelers om hun beste spel te laten zien. Die coëfficiëntenlijst bepaalt namelijk óf en op welk Europees toernooi je speelt, welk prijzengeld daarbij hoort en of je club in de kijker staat in het buitenland.

Maar wat is die lijst precies? Hoe komt die tot stand? Wat betekent deze lijst voor de toekomst van het Nederlands voetbal? Hoe kun slimmer wedden op nationale en Europese competities met deze ranglijst? In dit artikel slaan we je met alle coëfficiënten om de oren; uiteindelijk draait het allemaal om scoren!

Wat zijn UEFA-coëfficiënten?

De UEFA-coëfficiënt is de meetlat voor de Europese voetbalunie UEFA om landen en clubs objectief op sterkte te rangschikken. De UEFA hanteert daarbij drie soorten coëfficiënten:

  • Landencoëfficiënt: Ranking nationale elftallen
  • Competitiecoëfficiënt: Ranking nationale competities
  • Clubcoëfficiënt: Ranking clubs

Voor mannen, vrouwen en jeugdteams worden aparte coëfficiënten bepaald.

Zo is voor vrouwenvoetbal de rangschikking van 2021 gebaseerd op de resultaten van de clubs van het land tussen het seizoen 2017-2018 en het seizoen 2021-2022. Dit bepaalt vervolgens het aantal teams dat mag deelnemen aan de UEFA Women’s Champions League voor het seizoen 2022-2023.

Landencoëfficiënt

Hoe belandt een land in ‘pot 1’ of een andere pot bij de loting voor de kwalificatie van het Europees Kampioenschap? Dat heeft alles te maken met de landencoëfficiënt. Deze lijst wordt eens per twee jaar samengesteld, vlak na de kwalificatiereeks voor een hoofdtoernooi. Tot enkele jaren geleden betrof dit alleen het EK, maar daar is nu de Nations League aan toegevoegd. Anders dan bij de competitiecoëfficiënt worden doelpunten (en tegendoelpunten) ook gewaardeerd met (straf)punten.

Clubcoëfficiënt

Welke club mag zich de grootste van Europa noemen? Uit de competitiecoëfficiënt wordt een clubcoëfficiënt gedestilleerd. Hierin worden enkel de Europese prestaties meegenomen. Hoewel er geen prijs aan deze lijst is verbonden, geeft de clubcoëfficiënt wel de machtsverhoudingen weer. FC Bayern München voert al jaren deze lijst aan, de beste Nederlandse club is Ajax op plek 14. Daarmee laten ‘we’ grote namen als Arsenal, Inter en Dortmund achter ons.

Competitiecoëfficiënt

De belangrijkste coëfficiënt is de UEFA coëfficiëntenranglijst. Een lijst waarin de prestaties van clubs op nationaal niveau worden beoordeeld en vergeleken. Als PSG wint, dan gaan er punten naar Frankrijk.

Op deze manier profiteren alle Franse clubs van de overwinning van PSG, want hoe meer punten hoe hoger op de lijst en hoe hoger op de lijst hoe meer plekken voor Frankrijk in Europese toernooien. In principe werkt de lijst heel simpel:

  • Een overwinning levert 2 punten op
  • Een gelijkspel levert 1 punt op
  • Verlies levert nul punten op

Dit geldt voor alle Europese Competities (Champions League, Europa League en Conference League). Het maakt dus niet uit op welk niveau een overwinning wordt behaald.

Nu wordt het iets lastiger. De punten worden namelijk gedeeld door het aantal clubs per land die aan het Europese seizoen begonnen. Stel Feyenoord wint een wedstrijd in de Conference League en ontvangt daarvoor 2 punten. Dan wordt deze gedeeld door het aantal clubs uit Nederland dat aan Europese competities begon. Wanneer dit er vijf zijn, dan krijg je dus 2:5 = 0,400 coëfficiënt.

Drie toernooien, één UEFA coëfficiënt

Hiermee zijn we er nog niet, want op elke goede regel zitten uitzonderingen. In de voorrondes (of kwalificatie rondes) van de Europese toernooien worden de helft van de coëfficiënten uitgedeeld. Een overwinning is dus 1 punt waard en een gelijkspel 0,5 (gedeeld door het aantal clubs dat start). Voor de tussenronden van de Europa- & Conference League zijn helemaal geen punten te behalen.

Dan zijn er nog bonuspunten te verdienen. Het bereiken van de groepsfase levert in de Champions League 4 punten op, het bereiken van de achtste finale 5 punten en vervolgens nog een punt voor het bereiken van de kwart- halve en finale respectievelijk.

Bij de Europa League krijgt de groepswinnaar 4 extra punten en de nummer twee in de groep ook twee punten. Vervolgens worden voor het bereiken van iedere nieuwe ronde in de knock-outfase steeds een bonuspunt uitgedeeld.

In de Conference League krijgt de groepswinnaar 2 punten, de nummer twee 1 punt en worden er bonuspunten uitgedeeld voor het bereiken van de halve finale en finale.

Dus hoewel een overwinning in iedere competitie even zwaar telt, is er qua bonuspunten veel meer te verdienen in de Champions League (12 punten), dan in de Europa League (10 punten) en den Conference League (5 punten).

Gevolgen stand UEFA coëfficiënt

Er zit een vertraging van vijf jaar in de coëfficiëntenlijst en de verdeling van de tickets. De top vier van de coëfficiëntenlijst krijgt niet minder dan vier Champions League tickets per land. De nummers vijf en zes krijgen twee tickets en de nummers zeven tot tien krijgen een directe ticket. Alles buiten de top tien is veroordeeld tot het spelen van voorrondes.

In 2023/2024 wordt de nieuwe balans opgemaakt en gaat het er voor het Nederlandse voetbal na alle waarschijnlijkheid rooskleurig uitzien. Waar we eerst nog moesten vrezen om de tiende plek te verliezen aan Schotland, zijn we nu aan het azen op de zesde plek van Portugal.

Dat betekent meer tickets en dus meer geld. Voor de nationale competities betekent dit dat bepaalde plekken op de ranglijst interessanter worden dan voorheen. Met twee directe Champions League plaatsen is de tweede plek op de ranglijst ineens een hoofdprijs geworden. 

In Engeland is dit effect al jaren duidelijk: de titel is leuk, maar een plek bij de eerste vier is prioriteit nummer een als je serieus genomen wil worden als club. Tegen het einde van het seizoen zie je dat wanneer er voor een club nog een plek op de ranglijst in zicht is die recht geeft op een ticket of een play off plek, de spelers des te gemotiveerder zijn. Aan het begin van het seizoen zie je juist dat teams die al in juni begonnen zijn met het spelen van Europese voorrondes beter zijn ingespeeld voor de nationale competitie.

Wedtips UEFA coëfficiënt

  • Wed vanaf speelronde dertig altijd op de teams die nog ergens om spelen, ook wanneer het krachtsverschil normaal gesproken vrij groot is. De quoteringen zijn ook nog eens in je voordeel.
  • Wed aan het begin van het seizoen op teams die Europese voorrondes hebben gespeeld. Deze teams hebben een voorsprong op de rest.
  • Ken je een team niet en wil je een inschatting maken van de kracht van een team in Europees verband? Kijk naar de huidige plek op de nationale ranglijst en de plek van het land op de coëfficiëntenranglijst.
  • Zijn de contracten van spelers (en coaches) openbaar? Bonussen voor het behalen van Europees voetbal wil spelers nog weleens extra motiveren. Laten we nooit vergeten dat Dick Advocaat geen Europese premie kreeg van Feyenoord omdat de club de Conference League niet als Europese competitie zag.

Nederland coëfficiëntenlijst 

De Europese campagnes van met name Ajax en Feyenoord in de laatste 4 jaar hebben Nederland geen windeieren gelegd op de coëfficiëntenlijst. In het seizoen 21/22 hoeven we enkel Engeland voor ons te dulden, met een totaal (tot dusver) van 19.200 punten. Het rampjaar 17/18, met slechts 2.900 punten gaat bijna uit de boeken. Hiermee komt de felbegeerde zesde plek akelig dicht in zicht.

Het seizoen 2022/2023 wordt een cruciaal seizoen voor de positie van Nederland op de coëfficiëntenlijst. We hebben alle vertrouwen in Feyenoord als Arne Slot nog een jaar aanblijft. We hopen echter dat Ajax en PSV met het vertrek van Ten Hag en Roger Schmidt de rit snel genoeg op de rails hebben voor weer een succesvolle Europese campagne. Zeker gezien Schmidt met een vertrek naar Benfica de coëfficiënten-concurrent gaat helpen. 

Bij een gemiddeld seizoen (9.000 punten voor Nederland en 11.000 punten voor Portugal) kunnen we vanaf 2023/2024 twee Champions League tickets oppikken. Kan de Eredivisie dan toch nog aanhaken bij de grote competities? Met een nummer zes op de coëfficiëntenlijst zijn we in ieder geval ‘Mickey Mouse Competitie’ af!

Coëfficiënten koningen

Welke landen gaan we nooit meer inhalen? Welke landen voeren de coëfficiënten polonaise aan? Engeland, Spanje, Italië en Duitsland zijn de motor van het Europese voetbal en in theorie niet door Nederland in te halen.

Ter illustratie: Engeland zit nu op 106 punten, terwijl Nederland het met 49 moet doen. De nummer vijf Frankrijk met 60 punten, kunnen we echter met nog zo’n succes seizoen flink in de nek hijgen. En om de arrogante Fransen, met een club als PSG, te kunnen pesten is toch een kans die we niet kunnen laten liggen?

Veelgestelde Vragen

We hebben de meest gestelde vragen van spelers over de UEFA Coëfficiënt op een rij gezet.

  • Wat is de UEFA-coëfficiënt?

    In het Europese voetbal zijn de UEFA-coëfficiënten statistieken op basis van gewogen rekenkundige gemiddelden die worden gebruikt voor de rangschikking en de rangschikking van ploegen in club- en internationale competities.

  • Hoe werken de UEFA-clubcoëfficiënten?

    De UEFA-clubranglijst houdt rekening met de resultaten van elke club in de UEFA-clubcompetitie en wordt gebruikt om de plaats van een club in de loting voor de clubcompetitie (rangschikking over 5 jaar) en het inkomstenaandeel van een club (rangschikking over 10 jaar) te bepalen. De coëfficiënten worden direct na elke voltooide wedstrijdronde bijgewerkt.

  • Hoe worden de clubcoëfficiënten berekend?

    De coëfficiënt wordt berekend door een gemiddelde score te berekenen: het aantal behaalde punten wordt gedeeld door het totale aantal clubs dat een vereniging vertegenwoordigt in de clubcompetities van dat seizoen. Het resulterende cijfer wordt vervolgens opgeteld bij de resultaten van de vier voorgaande seizoenen om de coëfficiënt te berekenen.

  • Wie is het beste team van de wereld?

    Hoe 433 internationale clubteams zich tot elkaar verhouden volgens de UEFA Coëfficiënt is bij te houden op de site van de UEFA.

  • Wat is de sterkste voetbalcompetitie ter wereld?

    Op moment van schrijven (2022) is de Premier League de sterkste club van de wereld. Gezien de budgetten daar en de aantrekkingskracht van de competitie voor grote spelers verwachten we dat dit voorlopig ook wel even zo blijft.