Wed Meesters | Darts | Cazoo Masters

Wedden op PDC Masters

Een darts toernooi voor de toppers van de sport. Legendes gaan kop aan kop tegen elkaar om de echte Master te bepalen. Lees hier meer!

Estimated reading time: 8 minuten

Alleen de beste darters zijn te zien bij The Masters van de PDC. De beste 24 darters strijden elk jaar om dit mooie toernooi vlak na het PDC World Darts Championship.

Bij wedden op darten heb je vele toernooien van de PDC kalender om uit te kiezen. Zo zijn er het PDC World Championship, de Premier League of Darts, de World Grand Prix en de Grand Slam of Darts. Nu gaan we met het vergrootglas kijken naar de opzet, geschiedenis, wedmarkten en topwedstrijden van The Masters.

Opzet van The Masters darts

Sinds 2013 wordt dit non-ranking toernooi van de PDC georganiseerd. De opzet van dit toernooi is eigenlijk best simpel. Want alleen de beste darters van de PDC Order of Merit mogen meedoen aan dit prestigieuze toernooi. Van 2013 tot en met 2020 waren dit de beste 16 darters van de wereld. En sinds 2021 worden de beste 24 darters uitgenodigd.

Met 16 spelers was de opzet nog best simpel in de eerste acht jaar. Vier rondes totdat de winnaar werd gekroond na de finale. Opvallend is dat de precieze Order of Merit ook nog van invloed is. De nummer 1 speelt tegen de nummer 16, 2 tegen 15, 3 tegen 14 enzovoorts.

Sinds een paar jaar zijn er dus 24 spelers die mogen meedoen aan The Masters. De top acht krijgt een bye voor de eerste ronde, waarin nog steeds de hoogste tegen de laagste speelt. In de tweede ronde stromen de acht beste spelers in, en speelt de nummer 1 bijvoorbeeld tegen de winnaar van 16-17. De eerste ronde is een best of 11 legs, de tweede ronde en kwartfinale best of 19 legs en de finale best of 21 legs.

The Masters darts: Geschiedenis

Dit toernooi werd dus voor het eerst gespeeld in 2013. Precies het jaar dat Phil Taylor nog op een sterk punt in zijn carrière zat. The Power won in 2013 nog het PDC WK Darts, het World Matchplay, de World Grand Prix, de UK Open, de Grand Slam of Darts en de PDC World Cup of Darts. Als nummer 1 geplaatst zette hij ook de eerste editie van The Masters naar zijn hand. In vier wedstrijden won hij 34 legs en verloor er slechts 7. De halve finale tegen James Wade en de finale tegen Adrian Lewis eindigden allebei in 10-1. Zijn gemiddelde was ook fantastisch over het hele toernooi: 105.38.

Stiekem is James Wade al zo’n 15 jaar een van de beste darters ter wereld bij de PDC. De Engelsman won bijna alle toernooien die er zijn minimaal één keer. Alleen het WK Darts en de Grand Slam of Darts ontbreken op zijn prachtige erelijst. In 2014 won hij The Masters door Brendan Dolan, Adrian Lewis, Phil Taylor en Mervyn King te verslaan. Vooral de finale tegen King (11-10) was bloedstollend.

Tijdperk Michael van Gerwen The Masters

In 2015 verhuisde The Masters van Edinburgh in Schotland naar Milton Keynes in Engeland. En daarmee kwam ook een heerschappij op het toernooi: die van Michael van Gerwen. Na een kwartfinale in 2013 en halve finale in 2014 was hij vanaf 2015 niet te stoppen op The Masters. Dat jaar was hij (net als in 2014) als eerste geplaatst. En dat toernooi maakte Mighty Mike het waar. In de kwartfinale versloeg hij Dave Chisnall in een fantastisch duel met 10-9, met gemiddeldes van 110 tegen 108. In de finale tegen Raymond van Barneveld deed hij er nog een schepje bovenop: met 112.49 gemiddeld zette hij Barney opzij met 11-6.

Een jaar later liet Michael van Gerwen een spoor van vernieling achter bij alleen maar Engelse tegenstanders. Na simpele zeges op Stephen Bunting en Michael Smith trof hij in de kwartfinale Phil Taylor. Met een 11-10 zege (en beiden 103 gemiddeld) ging hij naar de finale, waarin Dave Chisnall als vierde Engelsman moest buigen voor Mighty Mike.

Michael van Gerwen blijft domineren

In 2017 maakte Michael van Gerwen er drie op een rij van bij PDC The Masters. De Brabander gooide vier partijen op rij een gemiddelde van meer dan 100, met als uitsmijter 109 gemiddeld in de finale tegen Gary Anderson. De Schot had eerder in het toernooi nog Raymond van Barneveld en Phil Taylor uitgeschakeld.

‘Waarom niet vier keer op rij winnen?’, zal Van Gerwen hebben gedacht in 2018. Met opnieuw vier keer 100+ won hij The Masters. De finale was een herhaling van drie jaar eerder, want opnieuw stond Raymond van Barneveld aan de verliezende kant van de oche. En ook in 2019 kwam Michael van Gerwen geen enkel moment in de problemen. In de finale gooide James Wade een belabberd gemiddelde van 87.44, waardoor Van Gerwen met 11-5 won en daarmee zijn vijfde Masters op rij pakte.

Schotland, Wales en Engeland winnen The Masters weer

Tot op heden blijft Michael van Gerwen de enige Nederlandse winnaar van The Masters. De laatste drie edities werd hij telkens vroeg uitgeschakeld en kwam er mede daardoor zelfs geen Nederlander in de halve finales. In 2020 werd Peter Wright de enige Schotse winnaar tot nu toe. In de halve finale versloeg hij landgenoot Gary Anderson en in de finale Michael Smith.

In 2021 was het tijd voor de eerste winnaar uit Wales. En nee, dat was niet Gerwyn Price. Want 2021 was het jaar van Jonny Clayton die dat jaar ook de Premier League of Darts, de World Grand Prix en World Series of Darts won. Mervyn King was net als in 2014 verliezend finalist. In 2022 ging de titel bij The Masters voor het eerst sinds 2014 weer naar Engeland. Joe Cullen versloeg in de kwartfinale Michael van Gerwen en in de finale zijn landgenoot Dave Chisnall.

Statistieken The Masters darts

Je kunt het al raden, maar Michael van Gerwen is met vijf eindzeges veruit de beste. Sterker nog, hij is de enige die dit toernooi meer dan één keer won. Phil Taylor, James Wade, Peter Wright, Jonny Clayton en Joe Cullen wonnen eenmaal. Daardoor staat Nederland op vijf zeges, Engeland op drie, Wales en Schotland op één. Vier spelers waren er tot nu toe alle tien de edities bij: Michael van Gerwen, James Wade, Peter Wright en Dave Chisnall.

Mighty Mike domineert ook de wedstrijdgemiddelden bij The Masters. De vier hoogste gemiddelden op het toernooi zijn allemaal van hem (112.49 als hoogste), net als de nummer zeven. Van Gerwen gooide maar liefst 18 keer een 100+ gemiddelde, Phil Taylor volgt met 10 en daarna Gary Anderson met 7. Ook heeft Van Gerwen het beste toernooigemiddelde met 106.07 in 2017. Hij kwam drie keer boven de 105 over het gehele toernooi, Phil Taylor en Gary Anderson één keer.

PDC The Masters | Wedmarkten

Bij wedden op darts zijn er vaak een aantal odds (wedmarkten) om uit te kiezen. Wij lichten er een aantal toe die je kunt kiezen bij bookmakers in Nederland.

Wedden op PDC The Masters – outright winnaar

Michael van Gerwen won het toernooi vijf keer, maar kwam de laatste drie edities niet meer in de halve finales. Kan hij de volgende keer weer zegevieren, of voorspel jij een andere winnaar?

Wedden op PDC The Masters – live wedden

De wedstrijden zijn niet bijzonder lang, maar misschien lang genoeg om te zien wie beter gooit. Bij veel bookmakers kun je live wedden op darten, ook bij The Masters.

Wedden op PDC The Masters – gemiddelde en 180’s

De hoge gemiddeldes vliegen je om de oren bij dit toernooi, vooral bij Michael van Gerwen. Misschien kun je inzetten op een bepaald gemiddelde voor Mighty Mike of het aantal 180’s dat hij gooit. Of kijk naar een andere 180-knaller, zoals James Wade.

Historische wedstrijden PDC Masters

Finale 2013: Phil Taylor – Adrian Lewis

In 2013 was Phil Taylor nog op de toppen van zijn kunnen. The Power won zeven toernooien, waaronder het WK in de finale tegen Michael van Gerwen. In de eerste editie van The Masters liet hij Adrian Lewis alle hoeken van de oche zien, met een 10-1 zege als resultaat.

Finale 2015: Michael van Gerwen – Raymond van Barneveld

De eerste keer van vijf op rij dat Mighty Mike het toernooi won, en dat tegen die andere Nederlandse legende. Raymond van Barneveld had niks in te brengen, want Michael van Gerwen gooide het hoogste gemiddelde ooit in het toernooi (nog tot nu toe).

2020: hoogtepunten Peter Wright

Na vijf jaar Michael van Gerwen kwam er in 2020 eindelijk een andere winnaar. Peter Wright hoefde Van Gerwen niet uit te schakelen, maar wel een aantal andere toppers: Joe Cullen, Dave Chisnall, Gary Anderson en Michael Smith. Chisnall kreeg een whitewash, de finale was juist enorm spannend.

Tags: