Elke paardenrace punter wil hetzelfde: winnaars vinden! Alleen is de ene daar wat beter in dan de andere. Helaas is er geen Gouden Formule om de winnaars er op het wedformulier uit te pikken, maar er zijn wel manieren om paarden te vinden die een goede kans hebben om een race te winnen, en manieren om paarde te spotten die waarschijnlijk niet goed gaan lopen. WedMeesters heeft het volledige overzicht voor je.
Ondergrond en Afstand
De ondergrond (‘going’) wordt vaak genoemd als meest belangrijke factor bij paardenraces. Hoe goed een paard ook is, als de condities van de renbaan tegenzitten dan is er een goede kans dat het paard die race niet gaat winnen. De winnaar van een paardenrace is (behoudens pech) het beste paard van de dag onder de specifieke omstandigheden van die dag en de ondergrond en afstand zijn de twee belangrijkste omstandigheden om rekening mee te houden.
Ondergrond – Waar moet je op letten?
- Als een paard heel goed en consistent heeft gelopen op zachtere ondergronden dan wil dat niet zeggen dat hij niet geschikt is voor hardere ondergronden, en andersom.
- Sommige paarden zijn ontzettend veelzijdig en kunnen op elke ondergrond tot goede prestaties komen.
- Als een paard slecht heeft gelopen tijdens alle races op een bepaalde ondergrond, dan is het zeer aannemelijk dat die ondergrond ongeschikt is voor het paard.
- Paarden die slecht hebben gelopen op hun minst favoriete ondergrond moet je zeker in de gaten houden als ze weer op hun favoriete ondergrond mogen racen – deze zijn vaak te hoog geprijsd.
De prestaties van een paard kunnen beter of minder worden als ze langere of kortere afstanden moeten lopen, maar een van de grootste fouten die gemaakt kunnen worden bij paardenraces is ervan uitgaan dat een paard dat zijn race goed heeft gelopen een stap omhoog moet gaan in afstand (‘trip’). Wat er drie tot vier furlongs van de meet gebeurt is belangrijker dan wat er in de laatste of laatste twee furlongs gebeurt. Als je naar het formbook kijkt van het paard is het in dat opzicht interessanter als er ‘outpaced’ achter het paard staat dan ‘stayed on well’. Hoewel paarden die een paar furlongs van de finish eruit werden gelopen goed hun positie zouden moeten kunnen houden als een trip omhoog gaan.
Handicaps
De meeste handicap runners hebben de laatste keer in een handicap race gelopen, en alle relatieve zwaktes en sterktes vergelijken die je op een handicap formulier tegenkomt in een competitieve race kan eenvoudiger zijn om te evalueren dan je denkt.
Hoewel het geen exacte wetenschap is, kun je als de laatste race van een handicap runner 3 of 4 weken geleden was kijken naar wat de paarden die in de buurt eindigden de laatste keer in de volgende run hebben gepresteerd. Hoe beter ze hebben gelopen hoe beter hun handicap vorm is en hoe groter de kans dat dit paard met de ideale handicap loopt. Zijn de meeste paarden die in de buurt eindigden van die runner daarentegen achterin het veld geëindigd in de races daarna, dan loopt het paard waarschijnlijk niet met de juiste handicap.
Als je een handicap kunt ontdekken die echt tot goede resultaten leidt, dan kan het lonen om notities te maken, of horse alerts in te stellen voor de andere paarden die goed liepen in de race zodat je deze paarden de volgende keer kunt backen. Early season 3yo only handicap races op de flat zijn hier vaak goed voor geschikt en leveren winst op voor degenen die op de eerste 6 ofzo inzetten.
Voorbeeld
Een van de beste ‘reguliere’ 3yo handicaps was de 2.40 op Newbury op 16 april 2004. Het was maar een class 3 handicap maar er liepen belachelijk veel paarden mee met de juiste handicap.
- African Dream
Won de race met 2 lengtes verschil en won daarna ook zijn twee volgende races op Group 3 level. Zat 19lbs binnen de marge voor deze race. - Red Lancer
Werd met een kleine hoofdlengte verslagen in zijn volgende race maar sloeg daarna terug met een winst met 5 lengtes verschil op Group 3 level. Op zijn piek werd hij 28lbs hoger ingeschaald dan toen hij in deze race liep. - Gatwick
Won zijn volgende twee races op handicap niveau en won later in het jaar nog een grote handicap. Ging met pensioen aan het eind van zijn 3yo seizoen, en werd 25lbs hoger ingeschaald dan in deze race. - Zonus
Zonus was een lastig paard om mee te winnen, leek ook vaak pech te hebben. Hij finishte 2e en 3e in hot handicaps in z’n volgende twee races en won uiteindelijk een race met een 7lb hogere mark dan in deze race. - Red Spell
Won zijn volgende race tegen 10/1 en werd nipt tweede in de race die daarop volgde. - Frank Sonata
Won zijn volgende race tegen gigantische odds van 33/1 en pakte ook een andere competitieve handicap in dat seizoen voordat hij won op ‘listed level’. Op zijn hoogtepunt werd hij 21 lbs hoger ingeschaald dan in deze race. - Freak Occurence
Eindigde op de 3e plaats tegen 20/1 in zijn volgende race. - Border Music
Eindigde 3e tegen 16/1 in zijn volgende race en wist ook in de vier opeenvolgende races bij de besten te eindigen.
Jedburgh Eindigde 3e tegen 25/1 in zijn volgende race en won uiteindelijk op Group 3 level.
De overige runners in deze races werden met 18 lengtes of meer verslagen op die dag dus waren verder niet interessant om in de gaten te houden tijdens de volgende races die ze liepen.
Dat zoveel paarden zo goed gehandicapped waren is redelijk zeldzaam, maar er zijn elk seizoen meerder handicaps waarbij de eerste vijf of zes paarden allemaal winnen of heel goed lopen in hun volgende race. Als je deze races vroeg weet te spotten kan dat de sleutel zijn naar een succesvolle run van bets in handicap races.
Unlucky Losers
Hoewel sommige paarden die in de laatste race ‘ongelukkig’ verloren de volgende keer wel winnen levert dit bijna nooit veel waarde op omdat iedereen deze paarden kan spotten. De hoeveelheid pech die ze hadden kan vaak overschat worden en de reden dat een paard het zo goed doet na een ongelukkige race is omdat ze energie hebben bespaard terwijl de andere paarden allemaal voluit gingen. Naast het feit dat unlucky losers bijna altijd over bet zijn bij de volgende race als er een kans is dat ze niet goed genoeg zijn om de race te winnen, is er ook het gegeven dat ze wederom pech kunnen hebben. Sommige paarden lijken het ongeluk altijd op te zoeken, en dat komt vaak omdat ze gereden moeten worden, vanuit het achterveld, langs de paarden die zwakker worden tijdens een race. Dit is een riskante strategie en soms is het slimmer om voor paarden te kiezen die gewoon rechttoe rechtaan lopen. Sommige paarden zullen inderdaad winnen de volgende keer dat ze weer aan de start verschijnen, maar het is zeker niet de beste strategie om te proberen winners te vinden en eentje waar veel gokkers nog steeds voor kiezen.
Signposts
Misschien heb je weleens gehoord van ‘signposts’ bij paardenraces en wist je niet precies wat er mee bedoeld werd. Deze signposts zijn gratis beschikbare informatie over de vorm van de trainer, van de jockey, hun prestatie op het betreffende parcours, welke paarden omhoog en omlaag in klasse gaan, welke paarden de langste afstanden lopen en welke paarden tijdens de laatste race goed gebackt werden. Wegwijzers met informatie dus, die meestal te vinden is in dagelijkse kranten en racepublicaties. Hoe gedetailleerd de informatie is verschilt per publicatie en mediakanaal.
Een van de belangrijkste signposts is de vorm van de trainer, en dan vooral de trainers die op de ‘cold’ list staat – inderdaad de lijst met trainers die niet in vorm zijn. Als trainers heel erg uit vorm zijn dan is er vaak sprake van een of ander virus in de stallen en een paard dat ziek is zal altijd benedenmaats presteren natuurlijk. Grotere ‘yards’ die meerdere stallen hebben kunnen nog steeds in staat zijn om winnaars te leveren als trainers enigszins uit vorm zijn, maar als je te maken hebt met kleinere yards dan moet je trainers die uit vorm zijn echt vermijden.
Als die paarden echter weer in vorm geraken dan kan die trainer zichzelf zomaar weer terugvinden op de ‘hot’ list, omdat hun paarden vaak beter gehandicapped zijn of in races van lager niveau mogen lopen vanwege hun recente slechte vorm toen de goden hun stal niet gunstig gezind waren. Op tijd stoppen met het backen van paarden als het er naar uit ziet dat de trainer uit vorm gaat raken kan je heel veel losers schelen, terwijl op het juiste moment spotten welke trainers weer in vorm gaan raken juist hele mooie winnaars met hoge odds (en grote returns) op kunnen leveren.
Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden is ‘course form’, hoewel je een weddenschap nooit alleen hierop moet baseren. Maar in de UK komt je nu eenmaal de meeste unieke en onconventionele raceparcoursen tegen ter wereld, dus het is geen verrassing dat bepaalde paarden hun favoriete parcoursen hebben. Renbanen zoals Epsom, Brighton, Chester, Cheltenham en Newmarket hebben zo hun eigen kenmerkende karakteristieken, en als paarden boven of onder hun kunnen hebben gepresteerd op deze banen, dan is de kans groot dat ze prestatie zullen herhalen als ze weer op dit parcours lopen.
Follow The Money?
Een onderwerp dat altijd tot discussies leidt. Sommige punters zien de markt en de bewegingen die je ziet als bron van cruciale aanwijzingen over wat het uiteindelijke resultaat gaat zijn. Anderen daarentegen denken dat de markt vooral gekenmerkt wordt door domme, ongefundeerde weddenschappen.
Lastig dus om hier een definitief oordeel over te vellen. Al was het maar omdat elke mening altijd deels ingegeven is door specifieke ervaringen van verschillende mensen. En één goede of slechte ervaring kan er al voor zorgen dat iemand er volledig van overtuigd is dat het alleszeggend is…
Breeding (afkomst)
In de stamboom van een paard duiken kan op het eerste oog een vervelende klus lijken maar het kan af en toe wel van onschatbare waarde zijn. De afkomst van een paard kan niet alleen bepalend zijn voor hoe goed ze zijn, maar ook wat de optimale ondergrond en afstand is. Soms vind je deze informatie ook terug in het form book maar soms is het ook onbekend, zeker als het om nieuwkomers gaat.
En nu er vandaag de dag heel veel races van de hogere klassen worden gelopen op de all weather parcoursen kan het erg nuttig zijn om uit te zoeken of een paard dat op turf heeft gelopen ook goed zal kunnen lopen op een all weather ondergrond en vice versa. Ook bij jump races is het slim om dat uit te zoeken, zelfs bij de meer ervaren paarden. Bepaalde sires kunnen een hele sterke invloed hebben op het uithoudingsvermogen. Als je dus goede kennis hebt van sires met deze genen dan dat helpen om de winnaars te iezen voor lange afstand chases, zeker als de grond zacht of zwaar is.
Meer uitleg voor Wedden op Paarden
Veelgestelde Vragen over wedden op Paarden
-
New FAQ : Answer