Feyenoord dicht bij succes, PSV en Ajax winnen, Verstappen mag in Zandvoort rijden

Krijgen we na 20 jaar weer een Europese Cup in Nederlandse handen? PSV dankt de scheidsrechter en nieuws over de Formule 1 Grand Prix van Nederland.

Cyriel Dessers goud waard voor Feyenoord

Ajax heeft weliswaar vier keer de Europa Cup I en Champions League gewonnen, maar Feyenoord was de eerste winnaar ooit en sinds 2002 de laatste Nederlandse club die een Europese voetbal prijs won. De Rotterdammers hebben een grote kans om ‘zichzelf op te volgen’, want de ploeg staat met één been in de finale van de Conference League.

Afgelopen donderdag schoot Feyenoord in De Kuip uit de startblokken met een snelle 2-0 voorsprong op Olympique Marseille. De nummer 2 van de Ligue 1 kwam nog wel terug tot 2-2, maar ‘Mister Conference League’ Cyriel Dessers schoot de ploeg van Arne Slot naar een 3-2 overwinning. De Nigeriaans-Belgische voetballer is namelijk topscorer van het nieuwe Europese toernooi met liefst tien doelpunten. Check hier alle tien de goals van Cyriel Dessers tot nu toe in de Europa Conference League:

PSV – Willem II: buitenspel of niet?

De strijd om de titel in de Eredivisie tussen Ajax en PSV blijft voorlopig nog open. Ajax won zaterdag gemakkelijk met 3-0 van PEC Zwolle en kon zondag kijken of PSV punten zou morsen tegen Willem II. De ploeg van Roger Schmidt werd echter in het zadel geholpen door scheidsrechter Jochem Kamphuis. Al binnen twee minuten scoorde Ritsu Doan, maar kort daarvoor had spits Carlos Vinicius balbezit gehad in buitenspelpositie:

Kamphuis keek vijf minuten naar het scherm nadat VAR Clay Ruperti een seintje had gegeven. Maar toch gaf hij het doelpunt. Willem II-aanvoerder Pol Llonch was des duivels. “Het was 100 procent buitenspel. Ze kijken vijf minuten lang naar het doelpunt en de scheidsrechter besluit dan nog om ‘m niet af te keuren. Ik vind het heel raar.” Trainer Kevin Hofland greep na afloop maar naar sarcasme om het incident te duiden. “Ik begrijp de regels niet meer. Misschien moet ik maar iets van bijscholing gaan doen.”

Kamphuis zelf kwam ook nog uitleg geven over de goal die de 4-2 zege van PSV inluidde. “Ik zie daar ook buitenspel, maar de bal wordt gelijk teruggespeeld over de middellijn. Dan gaat er een nieuwe pass naar de andere kant van het veld en dan wordt er gescoord. Voor mij is het duidelijk dat dit niet in de aanvalsfase zit en dat dit geen onderwerp is om het doelpunt af te keuren”, aldus de arbiter. Resultaat: PSV houdt een achterstand van vier punten op Ajax met drie wedstrijden te gaan.

Ophef met arbiter bij WK Snooker

Je zou denken dat snooker weinig controverse heeft, in tegenstelling tot voetbal. Maar de Lionel Messi van het snooker, Ronnie O’Sullivan, was zondag wel onderdeel van controverse in de finale van het WK Snooker in The Crucible in Sheffield. The Rocket, zesvoudig wereldkampioen, kreeg het aan de stok met de Belgische scheidsrechter Olivier Marteel.

Bij een 5-2 voorsprong miste O’Sullivan een belangrijk shot, waarna hij terugkeerde naar zijn stoel. En net toen tegenstander Judd Trump wilde aanleggen voor zijn shot, kwam Marteel verhaal halen bij O’Sullivan die iets verkeerd zou hebben gedaan. De Engelsman was zich van geen kwaad bewust en wees Marteel boos weg met een simpel “Don’t start”. Trump was daardoor ook uit zijn doen, maar pakte het frame wel. Na afloop liep O’Sullivan gauw weg zonder Marteel de hand te schudden. Check hier de beelden:

O’Sullivan kreeg een officiële waarschuwing van Marteel, maar waste na afloop zijn handen in onschuld. “Hij zoekt altijd problemen. Die vibe krijg ik gewoon bij die man. Hij mag alle beelden bekijken, want ze hebben hier wel honderd camera’s hangen. Ik ga me er niet mee bemoeien, want hij moet hiermee omgaan. Ik niet.”

Circuit Zandvoort wint rechtszaak, Grand Prix gaat door

Afgelopen weekend kwamen Max Verstappen, Charles Leclerc en de andere Formule 1 coureurs niet in actie. Maar er was wel nieuws te melden rondom de Formule 1 Grand Prix van Zandvoort. Want het circuit stond in de rechtbank tegenover diverse natuurorganisaties, die een zaak hadden aangespannen vanwege de stikstofuitstoot.

Fans van Formule 1 kunnen opgelucht ademhalen, want het circuit won de bodemprocedure. Sportief directeur Jan Lammers was vanzelfsprekend tevreden met de uitspraak. “Ik zeg niet opgelucht, want in een democratie moet het recht zijn beloop krijgen. Maar we zijn er wel blij mee, want nu kunnen we ons weer focussen op het evenement.” Op 4 september kunnen we dus kijken naar hopelijk een nieuwe zege voor regerend wereldkampioen Max Verstappen bij de Formule 1 Grand Prix van Zandvoort.