Koning TOTO Johan Derksen van zijn troon gevallen

Is dit echt het einde van de snor? Of zit hij maandag weer op zijn stoel te oreren alsof er niks gebeurd is? Met Johan Derksen weet je het nooit.

Geschatte leestijd: 3 minuten

Het kan verkeren. Zo ben je Koning TOTO en zo wil de TOTO je niet meer kennen. Het ‘overkwam’ Johan Derksen, die na een onsmakelijke anekdote heel Nederland over zich heen kreeg. De snor kennende had hij het verhaal hier en daar wat aangedikt (dat hopen we tenminste), maar dat komt hem dit keer duur te staan.

Jarenlang werden er door de heren van VI Vandaag voorspellingen in samenwerking met TOTO. De winnaar kon zich aan het einde van het seizoen kronen als koning TOTO en het gewonnen geld kwam ten goede aan de bouw van een honk of kantine van een lokale sportvereniging. Dat is nu dus voorbij. Ook gaat TOTO stoppen met advertenties in de reclameblokken rond het programma. Voor iedereen die het gemist heeft: wat is er nu eigenlijk gebeurd? Een reconstructie:

Johan Derksen en de kaars

In een reactie op het nieuws dat Johnny de Mol was aangeklaagd voor seksueel overschrijdend gedrag, liet Johan Derksen weten dat hij in een ver verleden (hij zou 24 zijn geweest) met een maat mee naar huis was gegaan met twee dronken vrouwen. Die hadden hen onder gekotst, waarna ze bewusteloos op de bank bleven liggen. Johan en z’n maat besloten te vertrekken, maar niet nadat ze ‘er een kaars in hadden gestoken’. Gijp en het publiek moesten lachen. ‘Nu zou dat verkrachting zijn’, voegde hij eraan toe.

De reacties in de media waren niet mild. De storm van kritiek was zo hevig dat Johan die avond een poging deed de schade te beperken. Er werden geen excuses aangeboden, maar het verhaal werd afgezwakt. De vrouw werd niet met de kaars gepenetreerd, maar de kaars werd rechtop tussen d’r benen gezet. Een jeugdzonde, aldus Johan. 

Deze verklaring leek enkel olie op het vuur. De roep om Johan op het schavot te krijgen nam enkel toe. De volgende avond kwam er een twijfelachtige schuldbekentenis, een verwijt van cancel culture en de aankondiging te stoppen met het programma. Dat kan, weten we uit ervaring, bij VI van alles betekenen.

De nasleep

Arme Johan, die dacht even een nietszeggende anekdote flink aan te dikken. Hoe groot de schade is van het mediaoptreden wordt steeds meer zichtbaar. Nu de stofwolken optrekken blijkt hoeveel sponsoren en programma’s niet meer verder willen met Johan Derksen of VI Vandaag. Met TOTO is het programma een trouwe bondgenoot kwijt, we zijn benieuwd of een andere bookmaker in dit gat springt. Als het programma nog doorgaat, desnoods zonder Johan. Wij zien graag Estevana Polman in zijn plaats, ook spraakmakende televisie én leuk om naar te kijken!